Tartışmaya girmek babında değil ama, olmayan aşılarla haftada 1 milyon kişi aşılansa ~ 3 yıl sürer aşılama ve bence mâkul bir rakam bu.
Printable View
Tartışmaya girmek babında değil ama, olmayan aşılarla haftada 1 milyon kişi aşılansa ~ 3 yıl sürer aşılama ve bence mâkul bir rakam bu.
Konu aşı yapma hızı değil,konu aşı temini.Aşı yapmak en kolayı,onun sistemi dağıtımı sorun olmaz da aşı temini konusu karanlık.11 aralıkta başlayacağı söylenen aşı işi hala başlamadı.Ama geçen gece ateş karanın bazı dedikleri biraz içimi rahatlattı.İlk gelen 3 milyon doz 1.5 1.5 iki parti mi yapılacak yoksa bu ay on milyon doz daha gelecekse 3 milyonun hepsi yapılacak mı dendi.O da 2.2 veya 2.5 milyon doz yapılabilir,500 bin doz her duruma karşı yapılmasa yeter dedi.10 milyon doz bu ay gelme olasılığına inanmasa 1.5 milyon 1.5 milyon doz yapılır derdi.Aşı işi de bir kez dünya yüklenirse yüksek miktarda yapılma olasılığı yüksek.Pek çok merkez çalışıyor.Nasıl ki maske işi ilk günlerde tüm dünyada sorun oldu sonra çözüldü.Bu aşı işinin de öyle olma olasılığı yüksek.Turizm işi de var yaza kadar bizimkilerin aşı işine yüklenme olasılığı yüksek.Tabi izliyoruz,pek çok yalan var pek çok çakallık var,hakiki bilgiyi anlamak öğrenmek bazen zor oluyor.
reha bey, fed ile ilgili bilgi veriyorum alıntı yapıp cahil cahil beni yalanlamaya çalışan bu
aşıyla ilgili bir öngörüde bulunuyorum yine benden alıntı yapıp kendini doğrulamaya çalışan bu
en son bu gece size bitcoinle ilgili bir espiri yaptım sazan gibi atladı benden alıntı yapan bu
sonra benden alıntı yapma diyen bu, sabaha mı bırakırsınız rakıya buz olarak mı atarsınız..?
Malum aşı 2 doz yapılıyor.3 milyon hemen yaparsan 1 ay sonra 2. dozların geleceğinden emin olman lazım yoksa sakata gelirsin.Ateş kara o konuda kendinden güvenli konuştu.
Sabaha bırakma ,nalları dikme falan bu forumun genel adabı muaşeret kurallarına uyuyor mu.Hayır uyuyorsa BU uyarılmazsa ben bu foruma bir daha yazmam arkadaşlar.Kendinize iyi bakın iyi geceler.Herkes kendine yakışanı yapar.
Bloomberg'in geçen verdiğim linkte ülke ülke aşı siparişi/nüfus oranları vardı. Gelişmiş ülkelerden ABD nin %130 du, en yüksek Kanada'ydı. Türkiye oranı aşağılarda idi. Çin aşısı ilk parti deneyecekler de duruma göre mi müteakip siparişleri verecekler, ya da sonradan mRNA aşıları faz3 ü geçince karma bir sistem mi geliştirecekler anlamak zor. Eğer mRNA aşıları eczanelerde satırsa, parayla yaptıran da çok olur. Ama sayıca teminde sorun yoksa, büyük çoğunluk kısa sürede aşı olur, nüfus sayımı kaç gün sürüyor, seçim kaç gün sürüyor, birçok yöntem geliştirilebilir. Burada sorun üretim hızı, sipariş sayısı+önceliği, ülke öncelikleri, temin yani..
Üretim hızı artabilir, arttırılabilir, diğer aşılar da temin edilebilir. İzlemek lazım ne oluyor ne bitiyor;
%30 muş Türkiye'nin...Katar'ın mesela %5 miş, ilginç...
https://www.bloomberg.com/graphics/c...mpaignId=19360
aşı meselesinde temin dışında aşı karşıtları, dinciler, bilmemneci tiplerle de uğraşacaksın.Abd de wisconsin de bir hastane görevlisi mesela 500 doz aşıyı bozulsun diye buzdolabından çıkarırken yakalanmış.Direk sabote de ediyorlar. Tr de de malum şahsın kitlesi ve paranoyalarını düşününce haftada 1 milyon aşılama mucize olur.Anca ampül dışı sivil bir insiyatif para vs ile aşılamaya hız verirse bilinçli kitle kurtarabilir kendini.Yoksa eğer olaya ampül ve onun organizasyonuna kalırsa 52 haftada biz sadece goy goy yaparız bol bol.
Neyse, galiba mevzuyu da kaçırdım biraz ama, bence can tatlı. Şu saatte şurada ol densin orada olur vatandaş, hele ki bedavaysa.
İlk grup sağlık çalışanları, ikinci grup kronik hastalıklar denir. Sonrasında asıl film kopar, sıralama nasıl olacak. Orada çadır karışır bence. Zaten temin hızı süreçte asıl belirleyici olduğundan, parti parti geldikçe yapılacak. Çin'in kendi sipariş oranı bile %15 lerde. Çin nasıl halledecek bakalım, gerçi adamların sistem çok katı ama, milyar vatandaş.
3 kişilik bir ekip günde 200 aşı yapabilir dendi.Günlük 1.5 milyon kişi aşılanabilir diye hedef koydular.Yani toplam 7500 ekip veya 22 500 kişi görevlendirilecek sanırım.Bilim kurulu üyesinin dediği planlama bu.
Günde 1 milyon çok olmuş, ABD bir haftada 3.17 milyon oldu, bu haliyle haftada nüfusun %1'i. Mevcut aşıların da %25 ini tüketmişler. Aşı üretim hızı ülke başına ne bilinmiyor. Bloomberg aşı hız grafiği de vereymiş, bakardık.
Tekrar baktım. 18 Aralık'ta ABD de 50 bin, idi, 19 Aralık'ta da 127 bine çıktı aşılanan sayısı. Muhtemelen tam kapasiteye erişmemişlerdi. Bu haliyle 2 hafta da 3 milyon. Ama tahminen yine bence haftada 3 milyon full kapasite gibi.
normalde bir insanı aşılama süresi max. 2-3 dk. yalnız sorun
bu insanlar koyun gibi düzenli sıraya girecek, hiç biri randevuya geç kalmayacak, zıpkın gibi yerini alacak
aşı sonrası fenalaşıp süreci uzatmayacak, sağlıkçılar yemek dışında çay ve ihtiyaç molası vermeyecek
o zaman 1 sağlıkçı günde 80 kişiye kadar aşılayabilir, tabii bunu haftada 5 gün aylarca sürdürebilmek bayağ bir fiziki ve psikolojik efor gerektiriyor..
Yani hedef vermiş işte, çok anlamı yok. Ülke ülke kim kaç günde kaç aşı yapmış bulabilirsek veriyi grafiği, en sağlıklı tahmin oradan yapılır.
Asıl sorun üretimde bakın ne demiş;
Mevcut modeller , 2023 veya 2024 yılına kadar dünya nüfusunu kapsayacak kadar aşı olmayacağını öngörüyor . Üretim kapasitesi, hedeflenen yatırımla ancak bir dereceye kadar genişletilebilir ve bir oran sınırlayıcı olarak kalacaktır.
COVAX: GAVI, Dünya Sağlık Örgütü ve Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) arasında bir ortaklık,
COVAX, dünya genelindeki yüksek riskli nüfusu korumak için 2021 sonuna kadar iki milyar doz sağlamayı hedefliyor.
https://launchandscalefaster.org/COVID-19
Cok ironik bir olay.
https://twitter.com/VahdetOzkocak/st...067813893?s=20
https://i.hizliresim.com/RLeduH.jpg
Ismi görülen 6 kişi var, emme takip eden 8 kişi görünüyor, 2'si kafasını kuma gömen devekuşları galiba?:kahkah:
Buldum galiba. 100 kişi üzerinden, uygulanan doz/hız grafiği, İsrail'le Bahreyn'i kaldırıp oynatın.
ABD 30 Aralık itibarıyla % 0.84, şu an %1, yani doğru grafik. Oradan günde kaç doz yapılıyor kabak gibi ortada :)
ps.: tek doz hızı
https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
22 500 kişi. 3 vardiya , 7 gün 24 saat . Dakikada 1 aşıdan haftada 3 milyon kişi yapar.
Hayati önem arz ettiği için veterinerler, öğrenciler bile görev alır 22500 değil 50 bin de olur .
Mesele aşı yapma değil aşıyı ulaştırma ve fiziksel şartları hazırlama. Hahh işte burası sıkıntı.
İngiltere 20-27 Aralık arasında 7 günde %1.4 ü aşılamış, sonraki verileri eklenmemiş, nüfusu 56 milyon desek, 784 bin kişi, günde 112 bin kişi yapar günlük aşılanan sayısı. Tek doz bu arada, ikincisi de yapılınca, total aşılama hızı yarı yarıya düşer.
Ortada aşı yok , aşı yapma derdine düştük. Günde 1 milyon aşı yapsak ne olacak 10 milyon yapsak ne olacak .
Ama şunu biliyorum, turizm sezonu açılmadan aşı işi biter. İşinize gelirse ,olduğu kadar artık. Olsa da yaptım olmasa da yaptım.
Arkadaşlar bizde sağlık sistemi aslında pek çok avrupa ülkesinden iyidir.Aşı temin edilebilirse aşının organizasyonu yapılması sorun olmaz da aşı temini konusunda ne aşamadayız bu herifler ne dolaplar çeviriyor bilemiyorum.Pek çok karanlık nokta var o konuda
Aşı yapacak personel kısmında en ufak bir tereddüte dahi gerek yok bence , en azından ben tereddüt etmiyorum.
Şimdi hedef olarak günde 1.5 milyon kişi demişler.Hadi diyelim bunun yarısı becerilebilsin ayda 22.5 milyon kişi eder,covid geçirenleri çocukları hariç tutunca 3 ayda konu bitiyor.Maske işi gibi düşünün başta bir kaos oluyor ama sistem kurulunca iş halloluyor,bizde kim ne derse desin avrupanın çoğu ülkesinden ,amerikadan daha iyi bir sağlık sistemi var.Amerikada belki çok kaliteli sağlık sistemi alabilirsiniz ama dehşet para ödersiniz,bizde görece fiyat kazanç oranı çok iyi durumda bir sağlık hizmeti alırsınız.Aşı yapmak falan ilk bir kaç gün dışında kolayca halledilir,yeter ki aşı bulunsun.
Asıl mesele üretim hızı. Gelişmiş ülkeler bile ilk yıl için nüfusun %20 sini modellemişler, haftalık %1 hızla gidiyorlar, 52 haftaya yetmiyor, 20 nci haftada zaten aşı bitecek. Aşı üretim hızı yetersiz, 3 yıl en az demişler. O halde aşılama 7 gün sürse ne 30 gün sürse ne, zaten devamı yok..
Yav orayla burayla bir . Onlara aşı yap desen yok hak hukuk diye laga luga eder .
Bakan açıklama yaptı ya gece 12 'ye kadar aşı yapılacak diye .
Onlar aşıyı ulaştırsanlar sonra da geri çekilsinler.
Dayak yerken ameliyat yapabilen, kendilerini odaya kitleyip pansuman yapan saglikçılarımız var bizim yav aşı nedir , iki elde iki şırınga gözü kapalı yaparlar, bir yandan da çok beklettin diyenlerden yumruk yemeye devam ederler.
Aşı üretimi ölü aşılar için çok komplike bir iş değil sn achilles,rusların aşısı var bizim bile devreye girecek bir aşımız bakanın dediği tarihte olmasa da ilerde olabilir.Bu hastalığın uzun süre aramızda olabileceği düşünülürse tüm dünyanın üretime yöneldiği ,para açısından da ilerde çok karlı olabilecek bu alanda çok uğraşan olur,çok üretim olur,şu fırtınalı günleri bir bitirebilsek umutlu olmak mümkün olabilecek.
Yukarıda linklerini verdim, dünya sağlık örgütünün organizasyonları böyle öngörmüşler, üretim hızında sıkıntı var, onlara detay veri akışı vardır, bir yere kadar artıyor bir oranın üzerine çıkmıyor demişler. Modellemeyi yapan onlar, oradan aktardım.