Hmm ben anlayamadım herhalde tamam o zaman :)
Printable View
Her sistemin olumlu olumsuz yanları var, yüksek kur yüksek faiz sisteminin de olumsuz tek yanı dalgalı kur sisteminde uygulamanın ciddi anlamda rezerv kaybıyla sonuçlanacağı. O nedenle bence bu sistem en sağlıklı şekilde ancak sabit kur sisteminde uygulanabilir.
Dalgalı kur sisteminin halkın görmediği çok büyük bir olumsuz yanı var, yurtiçi imalat ve ticareti öldürüyor. Ticaret ve imalat istikrarlı bir parasal altyapı gerektirir. Paranın değeri çok büyük dalgalanmalar gösteriyorsa , çok çalışan ve üreten değil şansı yaver giden daha doğrusu tesadüfi olarak dalganın düşük kanadından hammadde alıp yüksek kanadından satma zamanlamasına denk gelenler kazanır. Bu da gelişmeyi ve sürdürülebilir büyümeyi sekteye uğratır.
Devlet kendi rezervlerini korumak amacıyla egoist bir tutumla dalgalı kur sistemine geçmeyi kabul etti. Ancak üreticiyi ve ticaret aleminin ve dolayısıyla halkının yaşayacağı zorlukları görmezden geldi. Devlet dalgalı kur sistemi ile kendini kurtardı ve yurt içindeki sanayiyi hazırlıksız olarak kendi kaderine terk etti. Bu sistem ilk 10-15 yıl devletin ekonomideki gücünü arttırdığı için göze batmadı ama yavaş yavaş ağır ağır özel sektörü geriye dönülemez bir bataklığın içine sürükledi.
Hiçkimse zannetmesin ki devlet kendi finansal gücünü korumak için böyle egoist bir tutuma bürünerek uzun vadede bir fayda sağlayacak, zira devlet ve onu oluşturan unsurlar aslında o coğrafyada bulunan halk ve onun üretim çıktısı demek.
IMF'nin o zamanki dahiyane dalgalı kur teklifini hepimiz ayakta alkışladık. İçeriye giren para artık istediği zaman çıkamayacak , çıkmak isterse bedelini ödeyip çıkacak diye böbürlendik, ama böyle bir dalgalanmanın aslen uzun vadede yurt içindeki imalatçıyı ve ticari hayatı yurt dışındaki rakip firmaların eline teslim edeceğini hiçbirimiz öngöremedik.
IMF benim bahçemde çok güzel hıyarlar var gel tadına bak dedi, biz de elimizde bir avuç tuz koşarak gittik.
Turizm de bir mok yaptığımız falan yok. Hemen kıçımızın dibindeki yunan adalarına gidin turizm den nasıl para kazanılırmış görün.
Bizim devlet büyükleri yurtdışına gidince köy esnaf halk pazar manav gezip bir şey öğreneceği yerde, beş yıldızlı ZİNCİR otellere gidip yiyip içip geliyor.
Beş yıldızlı ZİNCİR otellerde bir mok öğrenemezsin. Yer içer gelirsin boş boş. Git köy pazar esnaf gez yurtdışında kardeşim. Sonra gel turizm politikası üret.
14,5 yıllı içeren, her bir barın 1 aylık dönemi işaret ettiği grafiğe bakarsak 3,43-3,37 aralıklarını da görme ihtimali olabilir.
Ancak 8 ay süren kırmızı barlar, kırmızı çizgiyi 3-4 ay boyunca aşağı eğimli olacak şekilde ihlal ederse trend değişimi ihtimalini ortaya çıkarabilir.
http://imageturko.com/?dm=6T30
Aynen böyle bir sistem vardı tl aylık yüzde net 6 getirirken dolarda hep belli bir seviyede artıyordu ..ama faiz hep bir adım önde gidiyordu.merakimi bir şey cezbediyor tamam derviş vs o dönemde alınan radikal kararlar sgk düzenlemeleri falan da bu hükümet enflasyonu nasıl dizginledi. Bilen varsa anlatsın hele ..
SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kusura bakmayın. Daha sezlong vermeyi bilmeyen sunum yapmayı anlamayan bir turizm anlayışımız var.
Bizim devlet büyükleri Yunanistan adalarındaki bir kaç ünlü plaja gidip güneşlensinler sezlong istesinler, arkasından yemek ve içerecek alsınlar.
Sonra Bodrum'a Marmaris'e gelsinler aynı deneyimi birkaç farklı yerel plajda yaşasınlar.
Mukayese etsinler, bizdeki kalitesizliği görsünler. Fiyat / Performans olarak.
Bizim denizler daha güzel ama servis kalitesi kötü Fiyat/Performans olarak.
Dediğim gibi halkın içine karışıp sıradan biri gibi gözlem yapacaksın. Ona göre politika üreteceksin.
Yurtdışından ZİNCİR otellere gidip beleş en lüksünden yiyip içip gelerek turizm de neyi yanlış yaptığını bir mok anlamazsın.
Alıntı:
Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)
22-08-2017, 22:11 #300
1050 sayılı Kanuna istinaden her yıl genel bütçe ödeneklerinin %10'u kadar TCMB'dan hazinenin avans alma yetkisi vardı, tabii ki alınan avanslar hiçbir zaman ödenmezdi. 1970, 1980 ve 1990'lı yıllardaki yüksek enflasyonun temel nedeni bu şekilde aşırı parasal genişlemedir. Bülent Ecevit döneminde sanırım 1997-1998'den itibaren sözkonusu avans alma imkanı her yıl kademeli olarak 2002 yılına kadar azaltılarak kaldırıldı. Zaten sözkonusu avansın sıfırlandığı 2002 yılından itibaren enflasyondaki hızlı düşüş bu sayede mümkün olmuştur.
2013 yılından itibaren enflasyonda bariz şekilde hissedilen artışın temel nedeni de TCMB parasal genişlemesidir. TCMB kaynaklarının bundan sonra da, mevcut hakim anlayış devam ettikçe, sonuna kadar kullanılacağından şüphem yoktur.
Derviş'in reçetesini uyguladı; bugün yapamadıkları reform denilen şeyleri yaptılar; kamu maliyesi toparlandı; reformlar ve kamu bütçe disiplini, yurtdışından sabit sermaye yatırımlarının, yani fabrika, şirket satın alma gibi, gelmesine yol açtı. Memlekete dolar girdikçe kur da düştü tabii; kur düştükçe ithal mallar ucuzladı, tabii bu sırada hükümet şu an üstü kapalı yaptığı gibi ithalatı destekledi. Tam 2008 gibi patlayacaktı, hooop global kriz çıktı; bu kriz bu hükümetin en büyük şansıdır ve bu hükümet TÜRKİYE CUMHURİYETİ hükümetleri arasındaki en şanslı hükümettir. Kriz çıkınca gelişmiş ülke merkez bankaları ucuza döviz sundular piyasaya. Gelişmiş ülkelerden düşük hatta 0 faizle borç alınan döviz bizim gibi gelişmemiş ülkelere girdi ve bizi 2001'dekinden daha büyük bir krizden kurtardı. Hatta 2009'dan 2010'a dolar kuru tekrar düşse de sonrasında ikiye katladı. Hükümet yatsın kalksın Trump'a dua etsin; bu kadar beceriksiz bir amerikan başkanı bizim gibi ülkelerin amerikaya verebileceği zarardan fazlasını amerikaya veriyor. Amerikan ekonomisi Trump sayesinde tökezledikçe FED ucuz dolar vermeye devam eder ve bir müddet daha bizim gibi ülkelere sıcak para akışı sürer.
Oooooooo bu sn Discover'ın ooooooo'su..buralara takılmıyor artık..:cool:
Oooooooo, dünya ticaretinin içine etmeye az kaldı..
Ha gayret Trump..biraz daha çalış..:)
Geçen hafta Trump fikri mülkiyet hakları soruşturmasını imzalamıştı..
Bu hafta ise ABD, Çin'in tahıl ithalatı kotaları ile ilgili WTO'ya inceleme için başvurmuş..
Sn Gund ile birlikte dolarda düşüş topiğine yazmaya başlasam mı diye düşünmeye başladım..Bora abimde izlemez ama.:)
Yada Euro'da yükseliş kaçınılmaz başlığı açsam, daha mı uygun olur..:)
Şimdi YEN'de yükseliş kaçınılmaz başlığı açsam, korkarım ki kimse izlemez..:kahkah:
Amma fantaziler geliştiriyorum ha..Şimdi sn Moruk öyle der..bir zamanlar demiştide ondan biliyorum..:)
Bu küçük fakat önemli ayrıntıyı pek kimse bilmez..
👏👏👏
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ'nin cari açığında son 15 yıldaki büyüme, en önemli insani ihtiyaç olan beslenme için kendi topraklarımızdan yararlanamayıp, iyi malı yurtdışına, kötü ithal malı yurtiçine satar hale gelmemiz, devleti yönetenlerin misyonunu ortaya koyuyor. İhracat için ithalata bağımlı, iç tüketim için de ithalata bağımlı ülke olduk. Her yıl dış borca 40 milyar dolar ekleniyor.
Ben hem enflasyonu düşürüp hem de büyümeyi nasıl yüksek tutuklarını anlatmak istemiştim. Zira sadece yukarıda belirtilen yöntem ile Türkiye'nin 2002-2012 arasındaki ekonomik yapısı göz önüne alındığında o denli bir büyüme yakalamak mümkün değildi. Bu düşük enflasyon+yüksek büyüme kombinasyonu alınan nispi yüksek dış borç ve bu borcun ithalat ve inşaatta harcanması ile yakalandı.
Enflasyonun nisbeten düşük olmasinin sebebi yukardako teknik ayrıntı.
Bu kadar kolay borclanabilmedeki ayrıntı ise fed'in gittikçe daha çok parasal genişleme yapmış olmasıdır.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Önemli bulduğum detay şu, büyümeyi dışarıda bırakarak sadece enflasyonu düşürmek nispeten basit bir iş ama pek bir manası yok. Başarı olarak kabul edilen enflasyonu düşürürken aynı anda da büyümenin düşmemesi. Tcmb'nin hazineye avans vermeyi kesmesi sadece enflasyonu düşürebilir ama büyümeyi de ciddi anlamda sekteye uğratabilir. Bu durum da başarı olarak nitelendirilemez. İşte 2002-2012 arasında alınan bu nispi yüksek dış borç enflasyonu düşürürken büyümenin de yüksek çıkmasını sağladı.
4 trilyon dolar portföy yatırımı..Hepsi Bist'te Bovespa'da vb., çöp bonolarda olacak hali yok ya..Bir kaç trilyon dolarlık kısımları ABD bonolarında, Alman bonolarında yada DOW'da vb. olabilir değil mi..hatta yıl başından beri satılan şirket tahvilleri(ABD'de sanırım) 1 trilyon doları geçmiş..dolayısıyla bir karşılığı var gözüküyor..''fear trade'' başladığında önce riskli varlıklardan çekerler zaten..oda artık 0.5 trilyon dolarmıdır bilinmez..diğerleri ABD bonoları, DOW vb. kalsa olur..
Hele 200 milyar dolar her ay ortaya para çıkıyorsa, arkası var demektir..gir, gire bildiğin yere..artık finans yoluyla mı girersin, turizim yoluyla mı girersin, yada karayoluyla mal ticaretinden mi girersin belli olmaz..akıyor mübarek..Bora abinin bahsettiği futbolcu transfer bedellerini hatırladım..:)
O yüzden bakkaldan aldığın balonda bile balon var bence..
Amma iddialı oldu ha...:kahkah:
Balon soyleminiz çok güzel sayın dostum
Şimdi tarihsel bir analiz korsak ortaya
ilk sömürgeci ulus hollanda. İngiltere bundan daha sonra gelir sonra fransa vs klasik denizci mantığı sende yelkenli Kalyon ve top rakip afrikalida kayık ve bıçak var kimin kazancagi malum
Şimdiki düzende adamda sonsuz itibarlı dolar avro sende tl zar Ruble
Bi de bunu türev ile sulandiriyo corbayi
Allah teoride konvertibil pratikte konvertibil olmayan para birimlerinin yar ve yardımcısı otekilerinde balonlarinin da patlaticisı olsun bu örneklemenize göre sayın enki bey.
Artık türev piyasayı sınırdan içeri sokmayaydik demeye çok geç ya da azcık geç kalınmış
Yani her yeniliğe atlamamak lazım bu bir
Tabi diger yandan Yeniliğin mucidi, oyunun (yani yanlış anlasilmasin yeni tip bu tarz finansal enstrumanlarla olan yatirim araclari) ne zmn sonlanacagina da karar verir
Yatırım tavsiyesi degil
şu forumdaki konularla halkın %1'ini bile ilgilendiğini sanmıyorum. hele 90 lı yıllar şimdiki ekonomi yönetimindeki yeni yetmeler bile hatırlamaz. o yıllarda enflasyonu bu MB avansı oluşturuyordu,2001 sonrası bu bozuk düzene son verildi ama 2013 sonrası bu bozuk düzen kademe kademe geri dönmeye başladı. acısı çok kötü çıkacak. dolar 3 sene sonra 10 TL olsa bile şaşırmam.Bu KGF çok büyük bir hainlik.
Bu kadar fanatizm olmaz bu hükümet döneminde hem enflasyon ve faiz düştü hem de büyüme gerçekleşti bu gerçeği ne kadar uğraşsanız değiştiremezsiniz tek neden dış borç öylemi insaf ya hu
rakam bir sonuç sebep kötü Ekonomi yönetimi.15 senede yapılmayacak her hata yapıldı.vatansever ekonomistlere tv yasağı bile kondu,ana akım medyaya çıkarılmazlar. uyguladığınız kötü ekonomi yönetimi üniversitelerde case-study olarak işlenecek. Başlığıda şu olacak:"Bir ekonomi nasıl olmamalı"
yatırımın arttığı falan yok sadece balon verimsiz kamu yatırımları var ortada,özel sektör,tarım nanay. dolar çok yakında sinemalarda. 10TL olması seni neden rahatsız ediyor? hani senin dolarla bir alakan yoktu,yoksayıyordun? seni engellemiyorum çünkü diğer troller gibi küfür etmiyorsun. TROLL'ün bile şereflisine ses çıkarmam.istediği gibi yazabilir.
Dostum bu iş bitti bence..başta helikopterli Ben amca'nın ve diğerlerinin dünyayı getirdiği nokta bu..bundan sonra kimse balon patlatmaya cesaret edemez..kelebek etkisi..:)
Patlayacaksa kendi kendine patlayacak..önce bir tanesi, ardından diğerleri, darı patlağı gibi..:kahkah:
İyi geceler..
Belki mubalaa olcak ama bu balonları patlatinca millet sırf parasal kayıp olacak saniyo esas yatmadan evvel gulumseten bu
Abi is aleminde işi yapana değil yaptirana bak derler
Bernanke ne ki . Belgelerin kanunlasmasi altında kenyali Barak in imzası varsa o düşünsün bu ve öte dünya hesabını yav bağa ne ben basit bi anadolu koylusuyum kagnisi ve sabaniynan Eyi geceler herkese
Hukuk darbesi yaptılar olmadı... Askeri darbe yaptılar olmadı.. Şimdi yapacakları ekonomik darbe.. Bunun lamı cimi yok.. Yapacaklar bunu..
Benim kızdığım; yöneticilerin polilist yaklaşımları, ekonomimiz şöyle iyi böyle iyi.. borsamız uçtu gidiyor .. Devletin en tepesindeki Ada'm bile borsa yükseldi diye diline doluyor!!!! Gerçekleri göz ardı edip , Tufaya geleceklerini anlayamıyorlar yada biliyorlar da çaresizlikten yapacak bir şeyleri yok... Petrol bağımlısı, enerji bağımlısı bir ülke rüyadan uyanıp gerçekleri ile ekonomiye yön vermesi gerekirken bunlar pembe bulutlar üzerinde uçuyor Mutlu oluyor.. Ocak ayında 9-10 milyar dolar sıcak para bu memlekete girdi mi? Girdi.. Halen duruyor bu para ... Nasıl aniden girdiyse aniden de hemen gider .. Bunu bile zor göğüslersin şu durumda allak bullak olursun anında.... Geçtinizki sistemli bir şekilde Türkiye'nin üzerine gelinince olacakları tahmin bile edemiyorum... Neticede daha dün bir darbe girişimi olmuş ve 6 ay bir yıl geçmiş ve Türkiye'nin ekonomisi eskisinden daha iyi olmuş !!!!!!!! Yahu aklınızı başınıza alın, gerçeklerle iyi yüzleşin ve doğru hamle yapın.. İyi olmayan ekonomiyi iyi göstermek kendini kandırmaktır. Özel sektörün 300 milyar dolar borcu var... Bunun yarısı 150 milyar doları 2018 yılında ödenecek vadesi doluyor.. Alacaklıda bu işin farkında Nasıl kurtarım paramı Türkiye'den diye adamları Ateş'ler basıyor...ana parayı kurtarsam acaba sonrada faizini alabilirmiyim derdinde adamlar.... Bizim yöneticilerde ekonomi uçtu gidiyor , her şey günlük gülüstanlık... Hiç bir sorun yok !!!!! Nereye kadar ha nereye kadar... Kesinlikle incelen ip kopacak ve çokta uzun değil bu süreç haberiniz ola dostlar.
Bu kadar akli basinda adam size anlatiyor, anlatiyor, anlatiyor.
Arada bir cikiyor, bunlari yaziyorsunuz.
Nasil bir dusunce dunyaniz var anlasilir gibi degil.
Dolar düşüyor mu düşüyor. İtalyanın İspanyanın durumu bizden daha mı iyi? Biz beğenmesek de, tahvilimize borsamıza yabancı talebi var, kabul etmek lazım.
Grafik ortalamalar.
USDTRY de son bir büyük atak bekliyorum. Sonra 2018 den itibaren uzun sure ALTIN zamanı. Bence tabi. :) 2017 sonunda bende 1 cent bile USD kalmaz. Ama ondan once büyük bir DXY atağı olacak. USDTRY de bundan nasibini alır.
Kademe kademe her yaptığınız kar parayı fiziksel ALTIN olarak depolayın.
https://pbs-0.twimg.com/media/DIBCF7...V6C?format=jpg