Şüphelerimde haklı çıkacak gibiyim. Özellikle şu %25 katkı payının zaman içinde düşük getirili özel fonlar vasıtası ile eritilmesi konusunda.
Printable View
Yetiştim Başkanım:he:
Ben BES konusunda kendim çok araştırma yaptım.
Ayrıca en son Allianz Yaşam Emeklilik Merkezden gelen yatırım danışmanlarının verdiği 2 saatlik eğitime katıldım.
Burada şu 3 kriter bize anlatıldı:
1- Bes te 1 yıl veya daha az kalacak olan likt fonlarda kalsın.
2- bes te 1 yıldan 5 yıla kadar orta vadeli kalacak olan örneğin bes emekliliği yaklaşan birisi yarı yarıya döviz bazlı Eurobond (kamu borçlanma aracı ) ve dış borsa (Nasdaq) ve biraz da Koç iştirakleri (bistten) fonuna yer verebilir.
3- Bes te 5 yıldan fazla kalmayı düşünen portföyün tamamamını 2 de yazdığım borsa fonlarına ayırabilir. Ya da %20-30 kadarını Eurobondda bırakıp global kriz vb durumunda dipten bunu da borsaya aktarsın dendi.
4- az bir miktar altın fonu önerdiler. Bu da nakite eşdeğer olduğu için fon alım satımlarında kullanıyormuş.
Benim portföy:
%40 Nasdaq fonu (ALR)
%20 Koç iştirakleri fonu (ALI)
%40 $ bazlı kamu borçlanma aracı (AMY)
Benim bes emekliliğine 4-5 yıl daha var.
Yukarıda yazdığım fonlar Allianz yaşamda profesyönel ekipler tarafından yönetiliyor.
İçindeki hisseler performans takibi yapılıp “çürük elmalar” zamanında ayıklanıyor.
Özetle ben yılda 6 hakkım olmasına rağmen al sat yapmıyorum. Sadece izliyorum.:):)
Sayın anti panik 6 yıl önceki 100TL BES sisteminde bugüne göre ne kadar değerlenmiş.
(net olarak devlet katkısı eklenince ve yönetim gideri düşülünce)
Ayrıca devlet katkısı 6 yıllık süreçte hangi fonda ve ne oranda değerlendirilmiş?
Sakıncası yoksa bir analiz edebilir misiniz?
İşin sonunda hesap kitap yapın ve en basit olarak aynı miktar parayı BES te değilde madem oradan buraya da atlayan bir yatırımcı da değilsiniz kendiniz aynı şartlarda değerlendirmiş olsaydınız ne kadar paranız olacaktı ondan sonar BES karlı mı değil mi öğrenmiş olursunuz. Saygılar bol kazançlar.
Bu bES işini ben attım ortaya işin cılkı çıkıp millet bize sövmeden son bir şey deyip çekileceğim. Umut abi derki: Nerede toplu bir para var kan kokusunu alan köpek balıkları misali hırsız, uğursuz, haram yiyici takımının gözü hep orada olur. İsteyen istediği gibi yatırım yapmakta serbestir bizimkisi sadece geçmiş tecrübelerimizi paylaşmaktır testiyi kırmadan uyarmaktır.
2012'de aylık 100₺ ile başlayan bes,
Yatırılan:11.000₺
Getiri. : 5.700₺
Devlet katkısı:2.500
TOPLAM: 19.200₺ olmuş..
Le X829 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Uğur Civelekin ekürüsünü buldum.:oleyo:
https://youtu.be/IQP9tkPkZqk