Çinden başladı bu iş şimdi abd ye sonra küresele, bize ne olur kestirmek zor ama bişeyin fiyatı hep artmaz kuralı gereği duraklama mümkündür
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
Bu topic ve geçmiş serileri benim açımdan kötü tecrübe yeri. 0,64 ten millete kredi verdikleri dönemde bir daire alsaydık şu paşa keyfi yapardık. Aşırı detaycı bir bakış açısı ile yapılan yorumlar, benim gibi bu işten anlamayan biri için ürkütücü bir hata yapmayayım, almayayayım, öteleyeyim fikrine düşmeme sebep oldu. Geldiğimi noktada almayı hayal etmeyi bile bıraktım :(
yatırım için ev alımını bilemem ama insanın öncelikle mutlaka oturduğu evi kendisine ait olmalı. Kirada oturuyor olmanın çok zamansız riskleri olabiliyor. O nedenle ev kendinize aitse kafanız rahat olur.
Yatırım için ev alırken de bence deniz kıyısı şehirlerin prim yapma hızı genellikle daha yüksek oluyor. Ondan sonrası finansal matematik hesabına kalıyor.
sakın hocam sakın böyle boş vermeyin.
bakın 2020 yılından beri karşımıza çıkan fakat adam akıllı kullanmadığımız fırsatlar.
-covid kaynaklı nasdaq borsa düşüşü sonrası dolar bazında %150 artan borsalar
-petrol fiyatlarının komik seviyelere düşüp (30 dolar) sonra 130 doları vurması.
-shitcoin dönemi
-0,64 kredi dönemi
-2021 de ev alınan dönem ve enflasyon patlaması
-son birkaç ayda borsa da 200% yapan tonla hisse.
bakın bunlar sadece para piyasalarında olan fırsatlardı.
mutlaka yenileri gelecek, sadece daha cesur olmak lazım.
Sene 2008 Vob trade ediyorum. O yıl başında Küresel kriz öngörüm vardı ve Bizim borsada Ocak ayında short açmaya başladım. Düştükçe pozisyonumu daha da arttırdım ve borsadan büyük bir ödül aldım, bir ev parası kazandım. hayatımda borsada ilk defa bu kadar parayı hem de düşerken kazanmıştım.
Sonra da bu parayla ne yapsam? İyisi mi ev alsam dedim. Amerika’da o yıl Konut krizi baş gösterdi ki zaten Küresel krizi tetikleyen şey de ABD konut kriziydi. Neyse ben de nasıl ki onların borsası düşünce bizimki de düşüyorsa onlarda konut fiyatları düşüyorsa hem de öyle böyle değil Miami’de 100 bin dolara ev alınacak kadar fiyatlar yerlere düşünce bende Türkiye’de de konut fiyatları düşsün de borsada kazandığımla ev alayım dedim. Zaten 2004 den 2008 e kadar bizim konut fiyatları çok yükselmiş balon olmuştu ve ağımı açmış evlerin fiyatlarının düşmesini beklemiştim. Ne mi oldu?
Tabii ki avucumu yaladım.
Bırak düşmeyi Türkiye'de konut fiyatları enflasyondan bile fazla artmıştı.
O yüzden konut konusunda ABD, Çin, Japonya vb ülkelere bakıp gaza gelenler olunca hep 2008 konut krizinde Türkiye’deki ev fiyatlarının yükselişi aklıma gelir.
Türkiye'yi başka ülkelerle karıştırmamak gerektiğini bana yıllar acı tecrübelerle gösterdi.
Bizim millet geçmiş yıllarda dövizin yasaklı olduğu kambiyo rejiminin kısıtlı olduğu. dönemleri gördü. Sabit kur rejimlerinde doların bile pul olduğunu gördü. Zaten en değerli altını bile Türkler sadece ev almak için biriktirirler. Konut sadece barınma değil milletimizin tek bildiği yatırım şeklidir.
İnsanlar yaşlandıkça maaşının yetmeyeceğini bilir ve güvende olmak için bir tane de kira geliri olsun diye ev alır.
Bu coğrafyada tek bilinen yatırım aracı konuttur. Bir de altın vardır ama dediğim gibi altını da konut alacak kadar biriktirdiğinde onu hemen konuta dönüştürür.
Bunun dışında çok büyük bir kitle faiz haram diye bankaya para yatırmaz borsaya da güvenmez zaten. Faiz hassasiyeti olmayan kişiler de bankaya ev parasını yatıracak kadar kendini güvende hissetmez zaten. ben her ne kadar bankacılık krizi olacağını düşünmesem de insanların hafızalarında 94 ve 2001 bankacılık krizi gün gibi hafızalarına işlenmiş durumda o yüzden bankaya o kadar yüksek paraları yatırmayı tercih etmiyorlar.
Haticeye değil neticeye bakarsak bu ülkede en kutsal dereceye varan bir yatırımdır Konut yatırımı.
Hal böyle olunca konut piyasasında düşüş beklemeyin. Ya da bekleyin siz de avucunuzu yalayın...
-------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Mademki uzun yıllardır piyasayı takip ediyorsunuz, uluslararası piyasaların nasıl paralel gittiğini şimdiye kadar görmüş olmanız lazımdı :)
2007-2008 de Amerika'da konut fiyatları düşerken Türkiye'de de Amerika kadar olmasa da TL bazında %20-30, dolar bazında daha fazla değer kaybetti. piyasalar 2009 martta dibi görüp menkul ve gayrimenkul piyasalar yükselişe geçti. Türkiye'de yükseliş 2014 e kadar sürdü. Sonra balon gaz kaçırmaya başladı 2019'a kadar reel olarak konut değer kaybetti. 2019 dan sonrasını zaten herkes hatırlıyor.
Özetle her yatırımda olduğu gibi konutta da zamanlama önemli. Her ne olursa olsun konuta yatırım yapan kazanır diye bir genelleme doğru değil. (Burada yatırım değil de oturmak için 1 tane konut almayı ayrı değerlendirmek lazım. Çünkü ücretli çalışanların geliri sürekli reel olarak düştüğü için konuta erişimi zorlaşıyor.)
Sn boymatlı hayal görmeyi bırakın. Siz yokken ben bu forumda 2008 de yine bu topicte yazıyordum ve konut fiyatları düşecek dedim ve yanıldım. Düşmedi.Akıllandım. Lokasyonum Şişliydi o dönem satılan her konutu ezbere biliyordum avını bekleyen aslan gibi ama avucumu yaladım düşmeyi bırak enflasyonun üzerinde arttı.
size ve sizin gibilere tavsiyem bu topic çok ilgi gören bir topic değil yani burada düşecek yada çıkacak diye algı yapmanın fiyatlarda en ufak bir etkisi yok milyonda bir bile etkisi yok o yüzden kendinizi paralamayın. 2015 de dolar bazlı zirve yaptı ama bazı yerler var ki özellikle ege bölgesi gibi fiyatlarda gevşeme bile olmuyor.
Ama göç veren şehirler doğası gereği fiyatlarda gevşeme yaşayabiliyor o şehirlerde bile düşüşler çok cüzi ve kısa süreli oluyor.
Konut yatırımı Bu ülkenin en sağlam yatırım aracıdır. NOKTA
-----
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.