Ilaveten bunyesinde MAGO gida ve benzeri bir kac batmis sirketlerin de hissesi var idi zamaninda sonra onlari sildiler portfoyden.
Printable View
benim de en çok dikkatimi çeken mps'deki çöküş. katılım fonlarının lideri konumundaki mps, yaklaşık üç dört aydır bir durgunluk içerisindeydi. son günlerde de bu durgunluğu itibarına, şan ve şerefine yakışır şekilde çöküşle taçlandırmış oldu. on gündür tayyare gibi uçan rbh dahi sadece yüzde 4 buçuk düşerken, son zamanlarda sürüngen hayvanlar gibi hareket eden mps, sanki çok yükselmiş gibi yüzde 6 tacıyla taçlandı ve aynı katagorideki ve yeni kurulan kpc'nin dahi çok altına oturmuş oldu. . mps aylık getiri yüzde 2.1, kpc aylık getiri yüzde 7,34.
Corona'dan bu yana en zararlı gün oldu benim için. Ancak hsyf ortalamam -4.05. gerisinde kaldık endeksin. Tabii bunu yine, en azından az miktar hisse fon toplamak için fırsat diye düşünüyorum. Bu arada ,genelde relatif , çok eksi ya da çok artı günlerde değil, yataya yakın günlerde oluyor. mps'de performans anlamında son 45 günlük dönemine girdi benim için , düzelmezse değişiriz.
dün fon portföyüm totalde -0,98 yapmış. En büyük düşüşü tkf yaptı. Kur artmasa gbc de eksi yazacakmış sanırım.
geçen hafta faiz kararı öncesi mps, tkf azaltıma gitmiş, eıb ve gbc arttırmıştım bir miktar. eıb leri de kriz zamanlarında başka fonlara çevirmek için arttırmıştım.
Kendi hisse senedi portföyümdeki hisselerden biri -8 diğeri +3 yaptı. Portföyümdeki Hsyf ler benden daha iyi portföy yönetimi yapmışlar .
Zor günler yaşıyoruz maalesef, eğer seçimlerde biden gelirse ikincil bir şok daha yaşanır. Ancak kim gelirse gelsin kurtarma paketi ve parasal genişleme yapmak zorunda gibi.
NNF ilk büyük sınavını başarıyla atlattı.
En agresif düşüşü yaşayan da FID olmuş gibi. Risk düzeyi az bir değişken değil fakat bir değiskene göre epey sert.
Günaydın,
TTE hiç bir zaman aktif yönetilmedi. Çünkü TTE fonu, aktif yönetilen mutual fon değil pasif index ( sınırlamalı teknoloji) fonu. Aktif yönetilmesi için neden yok/yönetilemez, çünkü amacı dayanak endeksi mümkün olduğu kadar birebir yansıtmaktır. Bist100'e göre sağlam duruşu teknoloji endeksinin /hisselerinin genel kadar düşmemesi ile ilgiliydi, bahsettiğiniz günlerde.
TTE'yi bist 100 ile değil teknoloji endeksi ile karşılaştırın. TTE sınırlamalı teknoloji endeksine dahil hisseleri teknoloji endeksteki ağırlığı kadar alır ve tutar. Yani yaptığı, diyelim ki teknoloji endeksi hesabında %6 ağırlığı olan hisseyi, portföyüne %6 almaktan ibarettir. Şu çıkacak artırayım, bu düşecek azaltayım diyemez. Index fonlar o şekilde çalışmaz.
Fon amacı da teknoloji hisselerini tek tek almak istemeyenlere ama yerli teknoloji sektörüne yatırım yapmak isteyenlere bir ortalama sunmaktır.
Yani; mac/tkf/nnf/gmr/acc/st1/opi/oph/ vs. gibi hisse fonlarla ne amaç olarak ne yapı olarak hiç bir anlamda uzaktan yakından ilgisi yok. 5 yıl sonra teknoloji endeks neredeyse eksi artı 2% puan onun altında ya da üstündedir. Amacı da sapmamaktır zaten, geçmek değil.
Kötü veya iyi olması anlamında demiyorum,zaten index fonların iyisi ya da kötüsü olmaz, Yani sağlam ya da zayıf durması gibi bir durum da sözkonusu olamaz izahnamesi gereği. TTE'nin kuruluş amacı mutual fonlar gibi aktif yönetilip benchmark ile yarışmak değil, tüm index fonlar gibi, benchmark indexi minumum ölçüde saparak birebir yansıtmaktır.
Mps özelinde konuşursam, 2018 ilkbahar ve 2019 sonbaharı arası dönemde (katılım endeksi düşüş ve yatay dönem) Mps genelde Rbh'ın hatta endeks fonu olan Zpe altında performans göstermiş. ( Hatta Rbh'ta 1/11/2018 ve 1/9/2019 dönemleri arasında genelde Zpe altında kalmış.)
Uzun döneme bakınca(kuruluşundan bu güne veya 2019 sonbaharında katılım endeksinde başlayan yükselişten bu güne); yükseliş dönemlerinde ise farkı hızla kapatarak diğer katılım fonlarının üzerinde performans göstermiş. Mps'nin bu performansında xtumy'nin de bir miktar etkisi var. Xtumy son 1 haftada %-10 yaptı.
Katılım endeksleri şuan 28 temmuz 2020(3 ay önceki) seviyesi civarındalar.