Senin habarın yok bozkuşu mahallenin kasabi fırıncısi manavı zenciler ile birlikte olmuş telef edeyazmış kutuda hasar var bozkuşun
Printable View
"Bu benim fikrim" diyorsan amenna hocam.
Ancak "teknik analiz tek ve mutlak bir disiplin/bakış açısı değildir" görüşünü kabul ediyorsan...
1-Bollinger sadece mevcutta kullanıldığı gibi 20 bar ortalamanın 1 standart sapmasından ibaret değil,
bunun 2-3-4-5... Standart sapması da var.
2-Hadi onu da geçtim. Bollinger üst bandının(SS 1) üzerinde de Pivot dirençleri var.
Hatta Pivotun Günlük, Haftalık, Aylık, 3 Aylık, Yıllık dirençleri de...
Yani Bollinger üst bandının üzerinde, "saldım çayıra..." bir bakış açısı olabilir, ama başka bakış açıları da mümkün...
Grafiğe yerleştirsek daha anlaşılır gibi sanki(örneğin):
https://i.ibb.co/QbXfmS0/xu100.png
Geleceği sektörü teknoloji vs
Ancak hangi şirket gider bir görüşüm yok. Global bir çatışma var herkes kendi standartının geçerli olmasını istiyor olabilir.
Windows 8 çıkınca Microsoft 50-60 milyar dolardı diye hatırlıyorum, lisanssız kurulumu zorlaştığı için ileride iyi para kazanır diye düşündüm ama alma imkanı olmadığı için işlem yapmadım. Şu an lisanslar çok pahalı gibi.
Twitter odasında birisi isim vermeden BIST'den bir şirket söyledi, teknoloji, network vs o alanlarda olabilir ama tekrar dinleme imkanı yok. Alcatel, Netaş, Karel dışında olabilir ya da bir şirketin iştirakidir.
https://i.hizliresim.com/kv4r8n1.jpg
https://i.hizliresim.com/s8h7k64.jpg
Elinize sağlık. Teknoloji meselesi karmaşık. Geçmişte ".com" balonu gibi bir tecrübe var.
Ancak "balon" olarak nitelenen bu süreçte bir takım insanların inanılmaz paralar kazanmadığı anlamına da gelmiyor.
Sanırım Türkiye' den Kontrolmatik vb 1-2 şirketten sıkça söz ediliyor sağda-solda. Yurtdışı yatırımları, ihracat potansiyelleri vb nedeniyle.
Yeni furya AI(Yapay Zeka). Bu süreç de kendi balonlarını yaratacaktır muhtemelen dünya çapında. Türkiye'de maalesef bu süreçte balon olabilecek şirket bile yok.
Uluslararası pazarda ise NVIDIA, Alphabet(Google), MicroSoft, Apple gibi şirketler bu süreçlerden gerek pazar hakimiyetleri, gerek satın alma güçleri nedeniyle güçlenerek çıkacaklar gibi görünüyor. Parayı kimler vurabilir? Bu şirketlerin satın alma radarına girebilecek minik şirketleri bulabilenler.
Mevzuu teknoloji olunca elbette Crypto pazarını anmadan geçmek olmaz. Sözde hayatımızda devrime neden olacaklardı...
Ancak Pandemi döneminde yaratılan emisyonu yutmak dışında pek bir işe yaradıklarını göremedim ben şahsen...
Yine de birilerini zengin etti mi? Etti.
Geçen Ege Cansen videosu izledim, Turgut Özal zamanında ithal ikameci politikadan ihracat odaklı ekonomiye geçilmiş. Bana göre ikisi de aynı, maksat döviz kazanmak ama sonradan düşününce hiç alakası olmadığını anladım.
İthal ikameci politikada iç piyasada tüketilen ithal şeylerin benzerlerini iç piyasaya yönelik yapıyorsun, ithal kadar kaliteli ve pahalı olmuyor ama bir şekilde iş görüyor.
İhracatçı politikada ise dış pazarda rekabet edebilecek oradaki enayi müşterilere değil akıllı ithalatçılara uygun ürün üretmen gerekiyor. Orada durumu anlayıp şimdi dış pazarda bilinen markaları alma, oralarda distribütör netwokü kurma, mağaza açma vs işlemler yapılıyor.
Şu an hala fasonculuktan tam çıkamadık gibi.
Yurt içi alım gücü düştükçe anlamlı ve katma değerli ürün üretmenin de bir motivasyonu olmuyor, diğer sebepler ile birlikte talep olan ülkede fabrika veya üretim tesisi kurulması girişimci için daha avantajlı oluyor.
O yıllar Türkiye için inanılmaz bir fırsattı bir bakıma,
Ancak ne altyapımız, ne insan gücümüz, ne siyasi istikrarımız yetmedi...
Biz AET gümrük birliğine(Şimdiki AB) dahil bir ülke idik. Çin ise ambargolarla boğuşan yaralı bir dev...
Çin örneği aşağıda:
https://i.ibb.co/Ns16gQf/cin.jpg
İlgili süreç, daha sonradan siyasi irade eliyle değiştirilen sermaye birikiminin de oluştuğu yıllardır.
Feyyaz BERKER, Halis KOMİLİ, Hüsnü ÖZYEĞİN, Mehmet Emin KARAMEHMET... vb.
Robert'lilerin yükseliş yılları. Sonra alavereler, dalavereler...
Hasbi MENTEŞOĞLU vardı bir de dönemin kahramanlarından... İlk Kurbağa, Salyangoz ihracatı yapan, Türkiye'yi hayali ihracatla tanıştıran ilk adam...