aynen...zpf olacaktı..
tpz t+5
zpf t+3 unutmayın...
ben her ikisini de aynı portföye almıştım...üç aşağı beş yukarı aynı getirileri oluyordu son zamanlarda..
Printable View
iş portföyün TDG si var bir de IPV si var ... ikisi arasındaki farkı anlayamadım ? tdg de yabancı borçlanma araçları diyor , pastada yüro bond gözüküyor , ipv de yüro borçlanma araçları fonu ... bu ikisi arasında ne gibi fark var ? tdg den minimum 5000 boncukluk alabiliyorsun , ipv den istersen 1 boncuk al...
TDG Yabancı ülke ve şirketlerin eurobondlarını taşıyor. IPV TC ve yerli şirketlerin eurobondlarını. TDG de %23 gibi yüksek oranda ABD tahvili var. Romanya-Meksika-Endonezya-Rusya gibi ülkelerinde eurobondları var.
Global bir krizde TDG abd tahvilinden dolayı çok etkilenmeyebilir. IPV hem global hemde türkiye de olabilecek sıkıntılardan olumsuz etkilebilir.
Mart ayındaki grafiklerdende görülebilir bu durum.
mart ayındaki grafiklere baktığımda ipv % 5,41 tepeden eksi yazmış , tdg % 3 küsür eksi yazmış... 8 mayısta da ikisi de birlikte aşağı paraşütsüz inmiş... ipv tepeden % 4 eksi tdg tepeden % 4,30 .... o halde acaba şunu diyebilir miyiz ; bu iki fonu da sistematik alımla biriktirirken böyle % 3 ve üzeri sert düşüşlerde alım miktarını biraz daha arttırmak stratejisi işler gibi görünüyor gibi sanki yani yatırım tavsiyesi değildir yazdıklarım.... yani mesela dedik
mesele 108 den çıkıp 124 de girmek de değil aslında... zararını minimumda tutacak şekilde hareket etmek önemli olan... madem mevduat üstü getiri beklentisi olan pek kıpraşık hareketler istemeyen yatırımcılara , düşük risk diye söylev ve tümceler ile kendini anlatıyorsun o halde covid canavarı ortaya çıktığında ona göre tedbirini de alman gerekirdi... pağir tirade de sığlaşmışsa piyasa arkadaş o kadar hacim yapma o zaman az hacimle iş yap tedbirli ol.... iyi bir spekülatör kafasından çok uzak olduğun işte böyle riskin cortladığı dönemlerde , dımdızlak ortaya çıkar...