https://resmim.net/f/0AUqTs.png
Printable View
Merak etmeyin..SPK ne dolar düşecek elinizdeki dolarları satın diyenlere, nede ülke batacak, devlet halkın döviz hesaplarına el koyacak, dolar 5-6 TL olacak diyenlere bir halt yaptığı yok....SPK yasaları sadece kağıt üzerinde vardır...uygulaması yoktur....Vicdan ve sorumluluk hesabı duymuyorsanız sizde istediğinizi söyliyebilirsiniz...Rahat olun....
https://resmim.net/f/isYox2.png
bakın ne demişler burda..
Yukardaki SPK Tebliğinden benim anladığım ezcümle şu:
"...ilgili sermaye piyasası aracında emir verilmiyor ve/veya işlem yapılmıyorsa"...atış serbest....:)
Dolarda Son Durum ve Olası Senaryolar | Yaşar ERDİNÇ tarafından
Dolar/TL kuru 3.67 seviyesini kendisine destek yapmış ve bu seviyeden yukarı dönmüştü.
Bu süreç içerisinde, genel olarak doların en güçlü desteğinin 3.67 seviyesinde olduğunu ve 3.70 seviyesinin altına gerileme olduğunda dolara talep olabileceğini belirtmiştim. Fakat TCMB’nin ihracat reeskont kredileri konusundaki adımı yaklaşık 5 milyar dolarlık bir talep azalması yaratınca dolardaki stres söndü. Bu aşamada gerçekten de TCMB’yi kutlamak gerek. Çünkü faiz artışı aslında çok yeterli değildi ama diğer kanalları da devreye soktular. Bu durum 3.67’nin aşağı kırılmasını sağladı ve 3.62 seviyelerine kadar düşüşün temel sebebiydi. Önemli bir nokta şöyle vurgulanabilir. Dolar endeksi (DXY) 99.50 seviyelerinden 101.5 seviyelerine kadar yükselirken, Dolar/TL kuru
Çarşamba gecesi FED tutanakları açıklandığında, Mart ayında bir faiz artırımı konusunda belirsizlik oluşunca 3.60’ın altına geriledi. Dün de işsizlik başvuruları beklentilerden biraz yüksek gelince altın hızla yukarı giderken, DXY endeksi de 101.5 seviyesinden 100.8 seviyelerine kadar geriledi. Bu arada dolar/TL 3.5561 seviyesine kadar geriledi. FITCH kararı açıklanmadan önce, FITCH’in not düşüreceği beklentisiyle 3.85 civarından dolar almış olanların doğal olarak bu gerileme sürecinde stres katsayıları arttı.
Buraya kadar dolardaki gerilemenin nedenlerine değindik ve bunun da çok fazla bir önemi yoktu. Çünkü herkesin kafasındaki soru, bundan sonrasıdır. Bu soruya geçmeden önce bazı tespitleri yapalım.
Dolar/TL kurunun orta vadedeki değerini belirleyecek ana faktör ABD dolarının küresel piyasalardaki yönü, yani bir bakıma DXY endeksidir.
DXY endeksinin yönünü belirleyecek ana faktör ise, FED’in faiz artırımını ne zaman yapacağıdır. Şu an küresel piyasalar Mart ayında bir faiz artışına %30-40 arasında bir olasılık veriyorlar ve bu durum DXY endeksinin 100 ile 103 arasında dalgalanmasını sağlıyor.
Dolar/TL kurunun yönünü belirleyecek diğer iki önemli faktör de enflasyon ve faiz oranlarıdır. Merkez Bankası’nın yeniden faiz artışına gideceğini zannetmiyorum. Enflasyonda ise yukarı yönlü ivme devam edecektir, ama bu beklenti şu anki Dolar/TL fiyatlarının içinde var.
16 Nisan’da yapılacak referandum konusu da şu an fiyatların içindedir. Fakat, bu tarih yaklaşmaya başladığında dolar üzerinde yukarı yönlü baskı artabilecektir. Çünkü ister EVET çıksın, İsterse HAYIR çıksın, referandum sonrasında piyasalar erken seçim olasılığının yüksek olacağını düşünüyor. Hem yabancı hem de yerli fon yöneticilerinin bu konuda net bir fikre sahip olmadığını görüyoruz. Yani referandum sonrası oluşacak tablonun riskini almak istemeyenlerin güvenli limanlara geçmek istemesi de doğal karşılanmalı.
Bu aşamada doları aşağı baskılayan ana unsur, kısa süre içinde FED’in faiz artırmayacağı beklentisidir. Eğer 16 Mart FED toplantısında faiz artışı beklentisi artarsa, ABD doları (DXY endeksi) yukarı gider ve bu durum Dolar/TL kurunu da olumsuz etkiler. FED’in Mart ayında faiz artırıp artırmayacağı konusu analistler tarafından yazılıyor ve görüşler beyan ediliyor. Ayrıca az önce belirttiğim üzere, uluslararası piyasalardaki veriler de bu olasılığı %30-40 olarak gösteriyor. İşte bu aşamada ben piyasalardan ayrışıyorum. Yellen göreve geldiğinde en çok önem verecekleri şeyin “iletişim†olduğunu söylemişti ve son 2 haftada hangi FED yöneticisi konuştuysa, faizlerin artırılması gerektiğinden bahsetti. Bence bu önemli bir sinyaldir. FED toplantı tutanaklarında daha kararsız görülüyor olsalar da, aradan geçen 23 gün içinde ABD’den gelen yeni verilere de bakan FED yöneticileri bence daha şahince göründüler. Bu yüzden MArt ayında faiz artışı beklenmiyor olsa da, eğer olursa hiç şaşırmayacağım. Çünkü borsa rekorlar kırıp gidiyor, enflasyon yükseliyor ve ABD 10 yıllık faizleri de yukarı yönlü bir trend izlerken, “faiz artırırsak piyasaları ürkütürüz†korkusu pek olmayacaktır.
Yukarıda saydıklarım, fundamental (temel) faktörlerdir. Temel faktörler ekonomik ve siyasi parametrelerden oluşur. Şimdi bir de teknik faktörlere bakalım. Teknik analiz, bütün bilinen her şeyin fiyatlarda olduğunu söyler ve zaten bunu da görüyoruz. Ama teknik analiz bir şey daha söyler; “insan davranışları fiyat formasyonlarına yansırâ€.
https://resmim.net/f/Ys0jPt.png
Bu grafikte 2.90 seviyesinden 3.96 seviyesine kadar çizilmiş Fibonacci geri dönüş çizgilerini görüyorsunuz. Neden 2.90’ı dip olarak aldım? Çünkü 3.09 direncinin yukarı kırılması öncesindeki en dip seviye burasıydı. Bu grafiğe göre teknik tespitleri yapalım;
Şu an %38.2 geri çekilme çizgisi 3.54 civarından geçiyor ve bu seviye önemli bir destek seviyesidir. Gün içinde bu seviyenin altı görülebilir ama günlük kapanış önemlidir. Örneğin gün içinde 3.52 görülebilir ve 3.55 kapatabilir. Önemli olan nokta 3.54 seviyesinin altında 2 gün üst üste kapanış yapmamasıdır. Yaparsa, %38.2 çizgisini aşağı kırmış olur ve 3.45 civarına kadar düşüş olasılığı doğar.
Alt kadranda TKE göstergesi bulunuyor. Bu gösterge -20 seviyelerine kadar geriledi. Yani özellikle dolar almış olanların sinir uçlarına dokunan seviyedir. Bir bakıma dolar arzı dolar talebinin oldukça üzerindedir. Ama bu durum böyle devam etmez. Fiyat hareketlerinin iç teknik dinamikleri şu an çalışıyor. TKE’nin bu şekilde yavaş yavaş “0†çizgisinin altına indiği durumlarda genel olarak çekiç dediğimiz formasyon oluştuktan sonra dip oluşumu biter. Yani fiyat hızla aşağı gider. Herkes panik halde satmaya başlar ve ardından bir yükseliş yaparak önceki günkü kapanışın üzerinde kapatır. Böyle bir gün yaşarsanız, o zaman dolarda yeni dip görüldüğünü söyleyebileceğiz. Fakat bu tür bir hareket sonrasında hemen sürekli yükseliş beklenmemeli. Nasıl ki 3.70 önemli destekti. şimdi de direnç durumuna dönüşecektir. Dip görüldükten sonra 3.50-3.70 arasında hareket etmesi olasılığı yüksektir. Dolarda hızlı bir yükselişi getirecek şey ise DXY endeksinin 102-103 seviyelerine çıkması olur.
Orta ve uzun vadede doların küresel piyasalarda yükselmesi bekleniyor ve benim de beklentim bu yönde. Çünkü ABD’ye büyüme geliyor, enflasyon yükseliyor ve FED faizleri mecburen artıracak ve her artırım öncesinde de ABD doları sert yukarı hareketler yapabilir. Bizim bu tür dış küresel koşullardan soyutlanmamız beklenmez. Sonuç olarak, MB’nın yaptığı 240 baz puan civarındaki faiz artışı doların ateşini söndürdü. Ardından Dolar endeksinin dalgalanma yapması sırasında, dolar talebini azaltıcı kararlar da bunu güçlendirdi fakat ileriki zamanlarda ve özellikle de FED toplantıları yaklaşırken dolarda yukarı yönlü baskıları göreceğiz.
24 Şubat 2017
Dövizler bir sermaye piyasası aracı değildir; para piyasası aracıdır. Tebliğe bu kadar takılmayın; temel olarak hisseleri (ve borçlanma araçlarını) bağlıyor. "XYZ AŞ. batıktır senetlerini satın! Tahvillerini almayın." demediğiniz sürece sorun yaratmaz. TL'nin değerine TCMB bakar, SPK'nın o alanda geniş bir yetkisi yok.
bkz: Sermaye piyasası araçları
Herkese merhaba,
Yukarıda da belirtilen dolar kurunun 3.53 rakamının daha altında olması durumunda devlete borcu olanlar hemen dolar almaya koşup fiyatı 3.53 seviyesinde dengeler mi yoksa, grafiklerle arkadaşların bahsettiği seviyeye 3.40 lar civarına gelebilir diyip bekleme moduna mı geçerler.Böyle bir durumda MB kuru 3.53'e sabitlemişken piyasada daha düşük kur fiyatı varken o günkü tahsilatlarını yüksek kurdan yapıp kar etmiş gibi gözükür ama gerçekte piyasada ne olduğu önemli.
Yurt içinde doların ateşinin yüksek olduğu ya da yükseltildiği durumlarda dolaylı olarak müdahale eden MB sanki şu an çok zorlanmadan doları aşağı çekebiliyor.nasıl oluyor,rezervlerimizmi arttı yoksa kalıcı hata noksan mı geldi.keşke enflasyon oranında artan istikrarlı bir kurumuz olsada şu güzel ülkede hergün hesap kitapla stresle uğraşmasak.
Dolar borcu olanlar "bu dolar daha düşebilir" derse, bekleyebilirler; hemen koşmalarını gerektirecek bir durum yok zaten 3.53'ten geri ödeyebiliyorlar. 3.45'ten alma ihtimali varsa, neden 3.52'den hemen alsın? 3.53 ile 3.52 arasında öyle büyük bir fark yok. Ancak bu olay matematiksel hesaptan çok psikolojiyle alakalı. Reeskont kullananlardan çok piyasa oyuncularının algısını etkilediği için sembol haline dönüşüyor. Yoksa reeskontcular hemen almış, yok beklemiş... fiziksel olarak kuru çok oynatacak bir şey değil.
Rezerv artmadı; zaten düşmeye başlayan bir kur var çünkü reel faiz arttı; TCMB 2,2 puan faiz arttırdı. Ayrıca yukarıda yazdığım "TCMB 3.53'ten 5 milyar dolar sattı" algısı da etkiliyor psikolojiyi.
Son olarak; piyasada hiçbir şey sonsuza kadar yükselmez veya düşmez. TCMB hamlesini 1 yıl önce yapsa dolar şu an 3.05'teydi... Yabancı da bunun farkında; TL sınıfdaşlarına göre halen ucuz.
Sayın JonDowes,
Doğru söylüyorsunuz ama MB nin artırdığı 2,2 puana karşılık ben 11,50 gecelik faizden 12,00 'a yükseltilen orandan bağlıyorum.Mevduata bunun yansımama sebebi nedir.
Resimde görüldüğü üzere 30 ocak ta 3,800 dersek ..
mavilim bana Kısa peryottaki Grafiğe baktığım için fena kızıyor yalnız 15 dakikalıkta bir ay öncesinde bu yana düşüşte .
https://resmim.net/f/e9luyi.png
Mevduatların kendi dinamikleri var. TCMB 5 puan faiz düşürürken mevduatlar da 5 puan düşmedi; 3 puan düştü. Kimse o zaman çıkıp da "benim faizim TCMB kadar düşmedi, düşmesi lazım" demedi doğal olarak. TCMB yapay biçimde olması gereken faizi düşük tuttu; mevduatlar olması gereken yerin altına düşmedi. Şimdi TCMB olması gereken yere geri getirdi; mevduatlar ise zaten o kadar düşmediği için de aynı oranda yükselmiyor. (TCMB faizinin ortalama mevduat oranından bile yüksek olduğu dönemler oldu. Aradaki marj her zaman oynaktır; 2-3 puana varan kaymalar olabilir)
Şöyle de bir durum var.
Ek 379
BENCE Şöyle de bir durum var.
PEMBE Rüyayı Fiat o bölgeye geldiğinde görsek daha gerçekci olmaz mı ?
https://resmim.net/f/5wroOm.png
adı üstünde örtülü artış, her nedense mevduata yansımaz, kamu bankalarıda kredi faizini düşürür. vallahi çok acayip. 20 senedir ilk defa böyle tuhaf hareket görüyorum. kamu bankalarını iyi takip edin. dolar 3,0x iken verdiği krediden daha ucuz kredi veriyorlar.neredeyse zorla para verecekler.
sözleriniz havada kalmasın,
memlekete dolar sokmak için mit bile devreye girdiyse , dolar için konuşulacak bir şey yoktur.
http://www.sozcu.com.tr/2017/yazarla...rinde-1693121/
Dolar kuru inanılmaz bir şekilde 3,56-3,57 arasında sıkıştı kaldı...
Bugün bir karar vereceğim demiştim.
Hala kararsızım...
Aslında bir parça satsam (tecrübeyle sabit) sallarım şu anda piyasayı. Alır başını gider o bildik fıkradaki gibi aramız iyi değil...
Beklemedeyim...
doğrusu bu sayfa, diğeri açılmıyor.
http://www.sozcu.com.tr/2017/yazarla...rinde-1693121/
Dakikalık Grafiktir istemeden peşine düşen olur canı yanar karışmam BENCE ;)
https://resmim.net/f/lcolRG.png
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kardeşi Mustafa Erdoğan, eniştesi Ziya İlgen ve oğlu Bilal Erdoğan'ın ortak olduğu BMZ Denizcilik Şirketi'nin mülkiyetinde bulunan 5 gemi satıldı. Erdoğan ailesinin kasasına satıştan 75 milyon dolar girdi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/t...recek_mi_.html
Bakarsınız MİT araya girmeden bunlar da gelir ve piyasaya sürülür de biraz rahatlar kur baskısı...:)
Malum devir, "pamuk eller ceplere beyler" devri...
Haftayı 3,60 ın üzerinde kapama yolu yavaş yavaş göründü gibi...:)
Hala düşünüyorum...
Bora Bey eğer dolar 3,53-3,55'e kadar düşer en fazla diyorsanız bence üçün beşin hesabını yapmadan yaklaşınca almakta fayda var ancak 3,30-3,40'lı seviyelere düşer mi acaba noktasındaysanız ona bir şey diyemeyeceğim.
:)
Analiz grafik pek anlamam ama hesabım kuvvetlidir.
Malum eski hesap uzmanıyım...:)
Samimice şöyle ifade edeyim.
Mesele üç beş değil... Bence geldiğimiz nokta doların müstakbel arzcılarının psikolojik olarak sıkılmaları ihtimalinin kuvvetlendiğini düşündüğüm bir evredeyiz.
Burada dayanışma (elinde dolar olanların ekonomiye aynı gözlükle bakmaları) koparsa, cephe dağılır diye düşünüyorum.
Bu düşünce ile beklemekteyim...:)
Mesleğe başladığım ilk yıllarda İzmir Hatay'da otururduk.
Apartmanın altındaki dükkan sahibi çok hoş bir insandı.
Aldığım şeylerin fiyatını hesaplarken kurşun kalem ve defter kullanırken ben kafamdan ondan önce toplayıverirdim...
Aynı sonucunu kendisi de bulunca bana her defasında "tabi sen hesap uzmanısın" derdi...:)
Hesap uzmanlığını, o öyle anlıyıordu. Hiç düzeltmedim..
saatlik graf hedefi 3.67 üstünü gösteriyor ve hareket başladı bence.
http://i.hizliresim.com/37RoM5.png
Tevekkeli 100 dolarlık bir banknot bozdurdum...:)
Aldattim oni...
Eğer dolar kuru burdan döndüyse referanduma kadar belli bir seviyeye çıkıp tekrar aşağı gevşemeli diye düşünüyorum.Böylece bu olumlu havayı bozmamış olurlar,teknik olarak yukarı tepki verdi denir, ancak yabancı alıcılar hazır borsa bu kadar yükselmiş ve dolar bu kadar düşmüşken hala bizim piyasada kalmayı arzu ederler mi?
Fed Yetkilisinin Konuşmasıyla Doların Yönü Yukarıya Döndü 1 saat önce
ABD Merkez Bankası yetkilisinin, faiz artırımı hakkında "Mart kadar yakın" ifadesini kullanması üzerine piyasalarda doların yönü yukarıya döndü.
ABD Merkez Bankası yetkilisinin, faiz artırımı hakkında "Mart kadar yakın" ifadesini kullanması üzerine piyasalarda doların yönü yukarıya döndü. Fed'in önceki gece açıklanan tutanaklarının ardından 3.55 lira düzeyine kadar gerileyen dolar 3.5875 liraya çıkarken, euro da 3.78 liradan dönüp 3.80 liranın üzerine yükseldi.
Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın ABD'de yeni faiz artırımının "Mart ayı kadar yakın bir zamanda" yapılması gerektiğini söylemesi üzerine, dolar küresel piyasalarda güç kazandı.
Doların yeniden yükselişe geçmesinin ardından Borsa İstanbul'da hisse senedi fiyatlarında düşüş hız kazandı ve BIST 100 Endeksi yüzde 1.37 düşüşle 87 bin 921 puana kadar geriledi.
http://www.sondakika.com/haber/haber...-yonu-9301660/
yön yukarı terstekiler panik yapmasın
Sent from my General Mobile 4G using hisse.net mobile app
2.9xlardan gelen destek...
Ve giderek alçalan takoz içinde sıkışan RSI şimdilik direnci kırdı. Kapanış 3.58 üstü olmalı.
Bakalım nereye kadar sıkışacak...
http://i1132.photobucket.com/albums/...pszwounhgg.png
burada böyle bir genel trend hedefi vermiştim 3.92 yerine tepe 3.94 de kaldı
http://www.hisse.net/forum/showthrea...1#post13895291
şimdi 3.5 lerden 4.4 üstüne bir hamle gelir mi ona bakmak lazım
yazalım da bulunsun sonra tekrar alıntılarız :wave:
3,60 ın üstünde kur...
Bakalım kalıcı olacak mı?
Ama bugün epey değerlendirdikten sonra pozisyonumu bozmadım.
Şimdilik doğru gibi görünüyor...
Bu aralar GBP/USD paritesi güzel kazandırıyor. 4'ü beklerken dolarcıkların boş durmasına gönlüm razı olmuyor.
pariteler arasında geçmek süper paralar kazandırıyor..
1,0640 ile euro da bekliyorum..
bir de birleşik hesap açarsanız.. 4 lü hesap oluyor..
liraya 10,70 , dolara 2,50 , gbp ve euro ya da 1 faiz veriyorlar. faizleri günlük hesaba işliyor..
pariteler arasında geçerken faiz kazancınızdan da olmayın..
pozisyonları daha rahat değerlendirebilirsiniz.