Arkadaşlar para saçma döneminden enflasyonla mücadele dönemine geçtik, bu kredili işlem kullanımını nasıl etkiler sizce?
Printable View
Arkadaşlar para saçma döneminden enflasyonla mücadele dönemine geçtik, bu kredili işlem kullanımını nasıl etkiler sizce?
Bana göre 2 seçenek var.
1) sıkılaşma sebebiyle TL nin değerlenmesi ve ürünlerden (ev araba vs) dolardan borsadan TL ye geçiş. Dolayısıyla borsanın düşmesi ve bilançoların düşmesi
2)sıkılaşma sebebiyle paranın ürünlerde ve doların çok kazandırmama sebebiyle, borsaya akması. Dolayısıyla hisselerin artması ama bilançoların düşmesi (İSMEN in artması çünkü hacim ve kredi kullanımı)
Sizce hangisi?
Şuanda işleri araci kurumlardan daha iyi olan az sektör vardır en rahat taşıdığım pozisyonum
SM-N960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Muhalefet böyle oldukça enflasyon kolay kolay 50 lerin altına gelmez.Buda faizlerin anlaşılmaz şekilde %30/35araliginda olması sebebi ve doların bı şekilde kontrol altında olması nedeni ile tek seçenek borsa kalıyor..Ara ara realizasyon gelecektir ama yıl sonu için 10000 leri konusan analist ler var.İsmen bu konjektoru olumlu kullanırsa tarihi katlar görmek zor değil..kısmet.
CPH1931 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Halka acik ilk araci kurum bilancosu geldi. Osmen karini ilk ceyrek gibi korudu. 2. ceyreklte 2 bayram gecirmistik. Borsa dusmus kredi hacimleri azalmisti buna ragmen 160 milyon net kar yapmislar. Ismen bilancosu oncesi olumlu bir haber. 3. Ceyrek ise mukemmel basladi. Hacim ortalamasi neredeyse iki kati kredi talebi inanilmaz diyorlar. Musteri hesap acilislari ise cok artmis. Ben ikinci ceyrekte ilk ceyrege yakin bir net kar bekliyorum ama asil olay 3. ceyrekte olacak gibi…
Insanlardaki kumarbaz geni bir kez tetiklendimi geri donusu yok borsada para kaybetsede insanlar oynamaya devam edecekler kolay kolay borsadan kopamazlar 5 kusur milyon yatirim hesabi olmus bu geri dussede artarak devam edecektir , heleki yeni nesil bu islere daha merakli , ismen zaman zaman dussede favori hissem olmaya devam edeceksin
SM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bu filmi defalarca seyrettik,
bi süre-bence 4 ay-sonra eski günlere döneriz.
bizim bağımlılık problemimiz var.(bağımlılığımız bol ve ucuz kredi)
Diğer bağımlılar gibi bırakmaya karar veriyoruz bir süre dayanıyoruz ama sonra yeniden baslıyoruz.
haberlere bak musiadı tobb u simdiden bu bağımlılık belirtilerini gösteriyor.
Bence asıl konu İSMEN nin sadece borsada alım satıma aracılık yaparak, kredi satarak, yılda 3-5 halka arz yaparak para kazanmasının dışında çok faklı yatırım bankacılığından ve portföy yönetiminden blok büyük paralar kazanmasıdır. Bu İSMEN i bir aracı kurum özelliğinden çıkarıp bir yatırım bankası kimliğine büründürür. Tıpkı GOLDMAN SACHS, MERRİLL LYNCH MORGAN STANLEY gibi o zaman normal piyasa fiatı birçok bankanın piyasa fiatını katlar... Bugünkü fiatlarda komik kalır..
Sn Balina İsmen in bağlı ortaklıkları ve iştirakleri konusunda hangi firmalarla ilişkili bir yazı yazarsanız ortaklar olarak tşk.ederiz.iyi pazarlar[emoji120]CPH1931 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Turgay İSMEN nin yaklaşık 16 tane iştirak ve bağlı ortaklığı var .. Kendi işi ile ilgli en önemlileri:
İş Portföy yönetimi %70
İş Yatırım Ortaklığı %29.45
İş Girişim sermayesi %29.01
İş GYO %1.13
Bunların dışında Efes varlık yönetimi, Mika Tur , Radore veri hizmetleri, Maxis portföy yönetimi, maxis investment, Ege Tarım ürünleri, Takasbank AŞ, BİST aş , Yatırım Finansman TSKB gibi birçok şirkette irili ufaklı ortaklığı var..
Şirket içinde Holding olmuş [emoji3478]Tşk.ler emekleriniz için.Bu dönem olmasa bile bu işlem hacimleri ile 3.ve 4.ceyrekler muhteşem olacak bu gidişle..Beklenti satın alınacak kağıt[emoji106]CPH1931 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://twitter.com/brs_ylmz/status/...QfJxZP9xw&s=19
SM-A217F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ortaklarına 1 tavanı bile çok görüyor..
CPH1931 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bilanço açıklama tarihi 2 Ağustos
İsmen 1ağustos hacim bilgileri
Bist 45.8
Viop 7.72
Günlük komisyon geliri 15.36 milyon
2. Çeyrek ortalaması 7.3 milyon
Biraz önce abine yazdım nerelerdesin diye, tak çıktın karşıma :)
Trend pozitif, sürmeye devam edilmeli. Kar sonrası gevşeme olursa alım fırsatı olur benim bakış açımla. İkinci yarı yılda karlılık tırmanmaya devam edecek, bu çok net. Tahtayı bırakmazlar, iliğine kadar sömürürler. İşmen böyledir, pek bir severim :)
İlk hedef 1,10 usd.
Birilerine fikir danışmak da zor bu memlekette.. Forum forum gezeceğim artık:)
Elimde olan paylardan SAYAS bugün VBTS kapsamına alındı. Yarın en iyi fiyattan satayım mı yoksa bilançoya kadar bekleyeyim mi? Ne dersiniz sayın İsoleyte ve sayın Müzikal? (Absürd bir soru olduğunun farkındayım, ama karar veremedim, ne yapayım? :))
Daha önce bu kapsama alınanların bir kısmı yoluna (tırmanışa) devam etmiş.. Bir kısmı ertesi gün ya da 2 gün içinde çakılmış..
SAYAS geçmiş yıllarda aynı kapsama alındığı yılın birinde hiç tınmadan yoluna devam etmiş, diğerinde bir kaç günlük geri vites yapıp sonra yine yoluna devam etmiş..
İstatistikler böyle.
Sayas beğendiğim bir firma. 2 yıldır takip ediyorum ama çok ufak olduğu için portföye bir türlü ekleyemedim. İş kolu hoşuma gidiyor. Ereğli başlığında tartışıyordunuz rüzgar güllerini. O işten oransal olarak en çok kaymak yiyecek firma bence sayastır. Geleceğini parlak görüyorum. Kapasitesini artırmaya yönelik yatırım yapmaya başlarsa portföyüme eklerim.
Özel durumundan ötürü fiyat ne olur bilemem ama uzun vadeli tutulur bence. Siz yine de bana bakmayın, zaten mutlaka araştırmasını yapmışsınızdır :)
Sevgiler.
Cevap için teşekkür ederim sayın Müzikal. Eskiden ben de çok ufak hisseleri eklemekte tereddüt ediyordum ama bir süreliğine bu alışkanlığımı askıya alıp tersini test ettim ve bu tarzımla bazen çok büyük fırsatları kaçırdığımı görmüş oldum. Artık ölçülü bir şekilde ekliyorum, eklenmeye değer bulduklarımı. SAYAS yaklaşık 1 aydır portföyümde ve çok da iyi performans gösterdi son 1 ayda. Yeni iş ilişkileri, aldığı işler de ciddi potansiyelli, işlerinin (ve tabii ki fiyatının) büyümesi açısından. Bunun karşılığında da sert çıkışlar gösterebiliyor. Belki de bu çabuk çıkışın da etkisi var VBTS kararında. Ama epeydir belki de ilk defa kararsız kaldım böyle bir durum karşısında. Vasat performanslı ve ne yaptığına, ne planladığına dair piyasaya pek sır vermeyen şirketlerden olsa idi, yarın ilk iş çıkardım muhtemelen bir süreliğine. Bu durumda fikir de danışabileceğim insanlar arıyorum, 10 kafa bir kafadan iyidir diye. Sabaha kadar düşüneceğiz gibi görünüyor :)
H sonu görmüştüm onu tavan oldu dün. Bugün de tavan oldu yanılmıyorsam. İki tavan cepte ben olsam trendi sürerim. Böyle ufak senetlerden parabolik yükselişe denk geldiğimde dönüş görünce çıkıyorum ben, masada biraz para kalıyor ama olsun. Toz bi yere insin öyle karar verin bence.
Normal bir hisse için pahalılık sınırlarında gibi görünse bile ufak bir büyüme hissesi olduğu ve her bilançoda ciddi oranda tekrar ucuzlayabildiğine daha önce şahit olduğum için satmaya kıyamıyorum da. (Daha önceleri almak için her niyetlendiğimde pahalı bulup başka hisselere giriyordum ve her bilançoda rasyoları yarıya ya da daha aşağısına inebiliyordu ve almadığıma pişman ediyordu beni) Bu sefer bir de ihracaat oranının yüksekliğinin yanında bir de yıllıklandırılmış kârının yarısından fazlası kadar da kambiyo kârı yazma potansiyeli var, net döviz pozisyonunun oldukça iyi olmasından dolayı. Son dönemdeki sert çıkışında bunun da etkisi oldu muhtemelen. Karar vermesi oldukça zorlaştı. 1 aylık getirisi yeterli şimdilik deyip, sonradan tekrar girme şeklinde satış fikrine daha yakınmışım gibi bir his var, belki kendime itiraf etmekte güçlük çekiyorum.
Daha önce kimseye böyle bir soru da yöneltmemiştim işin açıkçası. Bana bu tip, benzer soruları soranları şimdi daha iyi anlıyorum.
Bu cevabı vereceğinden emin olsam da, sen söylemeden senin adına fikir beyan etmek istemedim. Var olasın hocam..
İki farklı analitik metotla yatırım yapan 2 değerli arkadaşı bir arada bulmuşken fırsatı kaçırmayayım dedim. Zamanınız için teşekkürler.
Bu arada sayın Müzikal, Buffet dedenin economic moat kriterlerini son çeyreklikler itibariyle sağlayan şirketleri filtrelemiştim ve sadece 5-6 şirket kalmıştı. Bunlardan birisi de SAYAS'tı. Bunları Ereğli sayfasında paylaşmıştım da, ama sonrasında "fikrimi dikte ediyorum" şeklinde suçlamalara maruz kalırım diye silmeye karar verdim. Sonra da VBTS KAP'ı gelince de iyi ki silmişim dedim kendi kendime. (Filtreleme yaptığım Excel dosyasını çöpe atmışım, ama isimler aklımda hâlâ: ORGE, SAYAS, ELITE, MACKO, HEDEF ve GARFA idi yanlış hatırlamıyorsam. Ancak bu kriterlerin devamlılığı da önemli olduğu için tek çeyreklik verilere göre çıkan sonuçlar ne kadar kıymetlidir, tartışılır. Bir de filtrelemenin sağlıklı olup olmadığını da geriye yönelik tekrar test etmedim işin açıkçası.)
Yarın artık 25 üzeri atar orada biraz dinleniriz diyeceğim ama dinlenmeye fırsat vermiyorlar..Bank of bugün İSMEN de fena dayak yedi..Açıkçılar için bir bela İSMEN..
Çok teşekkür ederim nazik iltifatınız için :) Ben de sizin çalışmalarınızı ve yorumlarınızı beğeni ile izliyor ve çok takdir ediyorum. Kıymetli dostlardan birisiniz gözümde.
Açıkçası daha önce de belirttiğim gibi, bizim ülkemizde o kriterleri birebir almak çok sağlıklı sonuç vermez gibi geliyor bana. Biraz esnetmek gerekir. Ne de olsa gelişmekte olan bir ülkeyiz. Sanayimizin günümüzde ne kadar çok zorlukları olsa da, ilerleyen zaman içinde daha çok yol kat edeceğimizi düşünüyorum. Temelde bu ülkede yatırım yapmamın yegane sebebi budur.
Yapmış olduğunuz listedeki şirketlere Orge hariç (sanırım 5 yıl kadar oldu) hiç yatırım yapmadım. Orge'de de 2 sene kaldım, çok can sıktı çıktım. O kriterlerle (biraz esneterek) oluşturulmuş bir tabloyu takip etmekte fayda var bence. Gerçi benim de kendime göre yapmış olduğum bir puanlama çalışması var, oradan da güzel şirketler çıkıyor zaman zaman. Her potansiyelli şirket zaman içinde keşfediliyor, bazen çok hızlı da gidebiliyorlar. Açıkçası beğendiğim şirketlerde elim sat tuşuna nadiren gider. Hep alıcıyım ben :)
Şu anda 23 şirket + 2 banka var portföyümde. Satılacak malım var mı, abidik gubidik işler olmadığı sürece yok :)
Bu başlıklarda, yatırımcı profilimizi geliştirmek ve insanları kumardan uzak tutabilmek için yazıyorum. Ama pek çok kişi de yanlış anlayabiliyor yazdıklarımı. Olsun ne yapalım, bir kişiye bile ufak da olsa faydam olabiliyorsa ne mutlu bana. Sizin de benzer bir yaklaşımınız olduğunu düşünüyorum. Sayımız artmalı :)
Bunun sağı solu belli olmaz. Normal şartlarda beklentiler kuvvetli olduğu sürece bu seviyelerin altında değil üzerinde kalmalı. Ama burası borsa, her şey olabilir.
Daha önce de belirtmiştim, 2. çeyrek 1. çeyrekle benzer olacak. Ama 2. yarı yıl olayın rengi değişecek. Sanırım bunu satın alıyorlar, 2. çeyreği değil.
Hayırlısı olsun artık, yarın bilanço gelecek. Ardından nasıl bir yön olacak beraber seyredelim.