Carry Trade kanalıyla TR piyasasına 30 milyar dolarlık bir sıcak para bekliyoruz. Ne de olsa TCMB dolar kurunda 34.60 seviyesine barikat kurdu. Adamlar bunu görüyorlardır muhakkak.
Printable View
Carry Trade kanalıyla TR piyasasına 30 milyar dolarlık bir sıcak para bekliyoruz. Ne de olsa TCMB dolar kurunda 34.60 seviyesine barikat kurdu. Adamlar bunu görüyorlardır muhakkak.
EURUSD paritesi 1.04 e düştü aynen beklendiği gibi. Euro kuru doların altına inerse şaşırmayalım (Trump'ın açıkladığı politikaların ABD varlıklarına dolayısıyla da dolara etkisinin pozitif olduğunu söylemiştim). Bu durum TR'de hem sanayi şirketleri için hem de genelde ihracat sektörü için olumsuzdur.
Trump'a herkes gıcık oluyor ama onun Çin politikası diğer gelişmekte olan ülkelere olumlu yansıyacak.
Borsa için en önemli gelilme, çok uzun süredir kenarda bekleyen yabancı yatırımcılarla fonların tekrar alıma geçmesidir, tabii daha başlangıç aşamasındayız. Dün HSBC güzel alımlar yaptı.
Asgari ücretre ve emekli maaşlarına %20-30 aralığında zam yapılacağı da artık belli oldu. Bu da hem ekonomi hem de borsa için olumludur. Durum böyle olunca enflasyonun gerçekten de kontrol altına alınacağı ve 2025'te %25:e düşeceği yönündeki beklenti sağlamlaştı. Muhtemelen yabancılar bunu satın almaya başlıyorlar.
Ben Ukraynadaki savaşın Trump koltuğuna oturduktan sonra bir kaç ay içinde sona vereceğini düşünüyorum. Bir şekilde Rusya ile anlaşma olacak. Böylece Ukraynada bir kaç yüz milyar dolarlık bir yeniden inşa süreci başlar ve TR bundan olumlu etkilenir.
tebrikler bankalar için :) ben biraz fomo oluyorum sanki. ama elim kolum bağlı. tatilleri çıktığımda 23 piyasa günü kaldı seneye.
Öyle anlar olur ki cesur olmak icap eder, böyle fırsatları kaçırma lüksümüz yoktur
İster day trader ol ister momentum trader ister long term investor, fırsat gördün mü değerlendireceksin
BİST'te zaten 3 aylık vadeden daha uzun tahmin yapmak fool's game. Momentum trader isen vade 3 ay ile sınırlı olmalı.
Day trader isen vade 1 gün ama özel durumlarda T+2 ye çıkılabilir. Burada unutulmaması gereken %1 lik kovalayan stoptur. Pek çok gir-çık yapılması da day trading işinin ayrılmaz parçası.
neyse artık yine umudum sanayiye kaldı o zaman :) arkadan gelirler umarım.
İngiliz borsa atasözü:
Hoping and Holding, the two evils
Umut etmek ve umutla dolu bekleyiş içinde olmak, bunların borsada yeri yoktur
öyle gerçekten de. o zaman bekleyip göreceğim nasıl bir gerçeklik içinde olacağız 1 ocak sabahı. hamle yapabildiğim müddetçe sıkıntı yok.
Aynı GG nin 2. filmde 2008 krizi evvelinde "beni aç gözlü olduğumdan dolayı içeri tıktılar ama şimdi herkes daha! açgözlü" şeklindeki aslında 2008 krizinin çıkış noktasına bir ithaf da bulunmasını da unutmamak lazım.
Bu arada TH seni çok olumlu görüyorum hem local de hemde global tarafta .?
Good to see you Mathias. 😊
Ocak sonuna kadar olumluyum, ondan sonrası Allah kerim.
Dün gece ABD sell side analistlerinin 2025 SP500 hedefiyle ilgili raporlarına baktım, adamlar 265 USD net kar bekliyor, bu bağlamda SP500 için 6700 hedefi vermişler ki 25 F/K ya tekabül eder yani %4, temettü verimi ise %2.5. %4.4 lük gösterge UST10Y getirisi kritik seviyede olsa da şu an için risk yok gibi. Eğer 10Y %5 e gelirse borsa satış yer.
ABD şirketlerinin kar marjı tarihi tavan seviyede ve Trump sayesinde bu daha da artacak.
TR için olumlu gelişmeler şöyle:
Faizler düşüş döngüsüne yakında girecek
Carry Trade sayesinde fon girişi olur
Enflasyonun kontrol altına alınacağı beklentisi güçleniyor
Yabancı fonlar borsada yavaştan alımlara başladı
Trumpın Çin politikası olumlu yansıyacak
Ukraynadaki savaşı yüksek ihtimalle yakında sona erecek
Açgözlülük borsanın en önemli itici gücüdür, ters yönde olan itici güç ise korku ve panik. Genelde bunlardan biri sürücü koltuğundadır.
Tabii ki arada silkelemeler olacak, bunları normal karşılamak lazım yeter ki 2 veya 3 adım ileri 1 adım geri modunda olsun
Küçük Yatırımcı ile Marjinal Matırımcı terimleri çok karıştırılıyor. Marjinal Yatırımcı küçük yatırımcılardan oluşan bir grubu temsil eder. KY ise, bireysel hareket eden KY lerdir yani bireylerdir. Marjinal Yatırımcı, önceden belirlenmiş bir hedef için bir araya gelerek birlikte hareket eden bir KY kitlesidir. Mesela her biri 50 bin tl borsa sermayesi olan 1000 KY nin bir araya toplandığını ve ellerindeki sermayeyi ortak bir hedef için birlikte kullandıklarını farz edin. İşte bu 1000 tane KY den oluşan grup artık 50 milyon sermayeli bir Marjinal Yatırımcıya dönüşmüştür ve tahtalarda hesaba katılması gereken bir güç haline gelmiştir çünkü her biri kafasına göre takılan ve ellerinde 50 bin gibi küçük bir sermaye ile yatırım yapan bireylerin yerine artık 50 milyon tl risk sermayesi olan güçlü bir kitle gelmiştir. Aradaki farkı not edin.
Marjinal sermayede üst limit var mıdır?
Mesela 1 kişi 10 milyon dolar sermaye ile işlem yapmaktaysa?
"Ben bir garip küçük yatirımcıyım" diyebilir mi?
Ya da bir şirketin %xx'ini alıp genel kurul hakimiyetini alamayan kişi marjinal sermaye tanımına girmeli mi?
Genel kabul görmüş tanımlar var mi?
Gerçi kar-zarar ettirmez fakat isimizle alakalı doğru tanımları da bilelim... :he:
Burada kıstas parasal değerden ziyade söz konusu tahtadaki derinlik ve hacimdir. AKBNK tahtasında 100 milyon tl sermaye ile hareket eden bir grup "marjinal" tanıma uygundur ama ufak tahtalarda bunun 10 da 1 i bile ayni kategoriye girebilir. Marjinal yatırımcı göçebe statüsündedir, al-sat yapar.
Bir şirkette %50 nin altındaki hissedarlara azınlık hissedar denir. Hisse oranın %50 yi aşsa bile yönetime hakim olamayabilirsin, bunun nedeni imtiyazlı hisselerdir ki genelde TR'de durum böyle. Bu durumda çoğunluk hisse sende olabilir ama yönetime hakim değilsin, buna da iktidarsız ana hissedar diyoruz.
Marjinal Yatırımcı, KYlerin ayni amaç için bir araya gelmesinden oluşan bir gruptur, 1 kişi söz konusu değildir. 100 milyon TL lik bir sermayeyi baz alalım, bu 1 kişi de olabilir ki bu durumda tek bir BY dir, havuz da olabilir ki bu durumda bir kaç BY bir araya gelmiştir, konsorsiyum da olabilir ki bu durum bir kaç profesyonelin bir araya gelmesidir, kurumsal da olabilir mesela fon, X sayıda KY nin bir araya gelmesiyle oluşmuşsa da Marjinal Yatırımcıdır.
Banka hisseleri arka arkaya 2 gün oldukça yüksek hacimle güzel prim yaptı. Short squeeze olayı değil bu, yabancı girişi var.
Dedikodular var etrafta. Çin TR'de özel bankalardan birini alacak deniyor. Sadece söylentiden ibaret, milletin ağzı var konuşuyor işte.
Biz dedikodularla iş yapmıyoruz gülüp geçiyoruz ama istihbarat kaynağın sağlamsa ve bir dayanağın da varsa o zaman durum farklı.
Öncelikle hayırlı olsun sn. TH, haber vermiyorsun yeni topiği.
Sevgili Mathias, 10 yıl önce ya da 20 yıl... şu ortamı tarif etseler borsalar kapatılır derdi herkes ama hisse senedi yatırımı tabana yayıldıkça olumsuzluklar da daha kolay sindiriliyor belki. Aslında Finans dünyasının sınırları belli ve tüm yatırım araçları bu sınırlar içinde belli bir ahenkle düşüp çıkıyor gibi? Sonuç ise belli ortalamalar etrafında gerçekleşiyor dolayısıyla 20 yıl öncekine benzer zorluk derecelerinde bir oyunda, ortalamayı aşmaktan söz ediyoruz hepimiz.
Global tarafta ABD'nin borcunu ve açıklarını konuşmuştuk, bunlar şimdilik finansal sonuçtan ziyade jeopolitik sonuçlar yaratıyor, BRICS ittifakı gibi... Yakında farklı gelişmeler de göreceğiz mutlaka, mesela enerji alanında.
Türkiye'yi konuşmaya gerek bile yok, müthiş riskler var hatta sonuçlar bile görülüyor. Bilanço döneminden çıktık ve bankalar dahil olumlu bir resim var mı? Bir program uygulanıyor ama sonuçlar ortada. Türkiye ile ilgili; bu bütçe açığıyla faizi indireceklerse kur zıplamasına hazır olmak lazım ki; o bile aslında şu anda özel sektörün ihtiyaç duyduğu bir gelişme. Zaten yüksek faizle enflasyonu durduramamışsın bir de TL'nin değerli olmasının sonuçlarıyla yüzleşiyorsun. Gerçi TH de 2025 Şubat'ını işaret ederek çok kısa süreli bir öngörü sunmuş.
Piyasayı iten güç için TH'nin temettü verimi, endeks ve tahvil getiri eksenli yorumu mantıklı, zaten hisse senedi yatırımının gittikçe sabit getirili yatırıma yakınsadığını hep söylüyorum. Trump beklentileri ise henüz belirsiz ancak benim gözlemlediğim şey; şu anda ana güç kaynağı ABD'de iyi seyreden birleşmeler ve devir almalar. İlaç, bilişim ve enerji sektörlerinde yoğunlaşan bu trendin olumlu etkilerini yaşıyoruz.
Carry Trade ile ilgili de birşey ilave edeyim
10 gün kadar önce borsanın sert düştüğü bir günün ertesinde bir ekonomi gazetesinde bunun carry trade kaynaklı 3,5-4 milyar$'lık çıkışla ilişkilendirildiğini gördüm. İlginç ki; Kasım ayı içinde hazineni de 150 milyarTL karşılığı olan dış borç ödemesi var ve bu diğer aylara göre ortalamanın çok üstünde, özel bir durum. İki farklı olay ama aynı rakam?
Yelpaze selam, senin görüşlerin oldukça realistik ve değerli, aynen Mathias'ınkiler gibi. Bunları burada dillendirmen ufkumuzu açıyor emeğine sağlık.
Evet 2 adım ileri 1 adım geri modunda devam ediyoruz. Orta vade bazlı çıkış hareketi tahminime göre 2 ay daha devam eder ve buralardan bir %20 lik yukarı hareket daha olur diye düşünüyorum. Endeks Temmuzdaki zirvesinden %25 düşmüştü, 30 kağıtları arasında bankalar bundan daha da fazla, %35 gibi düştü 4 aylık sürede. Banka hisselerinde Ekim sonu Kasım başı yapılan diplerden şu anda %30 prim yapmış durumdayız ve teknik açıdan orta vade çıkış trendine girdik. Bundan sonra bu %30 a bir %20 daha ekleriz diye tahmin ediyorum. Dediğim gibi, faiz indirimlerinin başlayacak olmasının verdiği gaz ile Ocak sonuna kadar alım ağırlıklı bir piyasa devam eder diye düşünüyorum. Şubattan sonrası ise Allah kerim.
Dünyanın lokomotif ekonomisi ABD'deki likidite koşullarını, ki tüm dünyayı etkiliyor, şu anki durumunu aşağıdaki dün çıkan şu haber çok güzel özetliyor:
Tek hisse senedi ETF'lerinde toplam işlem hacmi geçen hafta 86 milyar dolara ulaştı; bu, önceki 80 milyar dolarlık zirveyi aşarak tarihi rekor kırdı. Nomura'ya göre Perşembe günkü kapanışta net 2,1 milyar dolarlık ABD hisse senedi satın alındı ve bu da aynı şekilde günlük bir zirveye işaret ediyor. Boğa piyasası tam gaz devam ediyor.
JonesTrading'in baş piyasa stratejisti Michael O'Rourke, Bloomberg'e "2000'deki zirveyle aynı düzeyde yaygın spekülasyonların" yaklaştığını belirtti. "Bu ivme ve ciro seviyelerini uzun süre sürdürmek zordur."
Likidite koşulları kondüsif ve borsaya fon akışları tam gaz sürüyor. Sonuç itibariyle bunlar BİST için de olumlu gelişmeler. Borsa için yılın en iyi ayları olan Aralık ve Ocak aynen böyle devam eder inşallah, ondan sonrasına bilahare bakarız