Sayfa 35/298 İlkİlk ... 2533343536374585135 ... SonSon
Arama sonucu : 2383 madde; 273 - 280 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1. Altman Z-Score hesaplamasında 1,8 in altında kalan şirketler, iflas riski yüksek şirketler olarak tanımlanırken, 1,8 ile 3 arasındaki değere sahip şirketler gri bölge olarak adlandırılan ve temkinli yaklaşılması gereken şirketler olarak ifade ediliyor. 3 ün üstünde değer alan işletmeler ise güvenli tarafta bulunan, iflas riski minimum olan şirketler.

Bununla birlikte Prof Altman tarafından yapılan bir açıklamaya göre, iflas riski yüksek olan şirketler, 1,8 puanın altında kalan şirketlerden ziyade, 0 a oldukça yakın olan şirketler olarak tekrar tanımlandı. Yani gri alan genişletilirken, iflas riski yüksek olan şirketler 0 a oldukça yakın işletmeler olarak ifade edilmeye başlandı.

Gelişmekte olan piyasalarda faaliyet gösteren şirketlere yönelik hesaplamalardan açığa çıkan sonuçlar ise daha farklı yorumlanıyor. Bu piyasalarda bulunan şirketler için güvenli bölge 2,6 ile 4 arasında bulunurken 1,1 ile 0 arasındaki bölge ise iflas riski yüksek olan şirketleri ifade etmek için kullanılıyor. İki bölge arasında kalan değer ise gri bölge olarak adlandırılan temkinli durumu ifade ediyor.
    Son düzenleme : TRENDHOUND; 20-11-2024 saat: 18:35.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. 2007 yılında, tam 2008 krizi arifesinde, Altman Z-Skoru kullanılarak ABD deki halka açık şirketlerin iflas riski hesaplandığında ortalama değer, 1,81 olarak bulunuyordu. Hesaplanan bu oran ABD deki şirketlerin ortalama olarak iflas risklerinin arttığını ve bir krizin kapıda olduğuna dair güçlü sinyaller veriyordu. Nitekim o dönem iflas eden Lehman Brothers, Countrywide Financial, Bear Stearns gibi finansal şirketlerin Altman Z-Score oranları, kritik değer olarak ifade edilen 0 - 1,8 aralığında bulunuyordu. Lehman Brothers 0,8, Countrywide Financial 0,35 ve Bear Stearns 1,88 lik bir oran ile iflas risklerini 2007 yılında açığa çıkarmışken, bu şirketin tamamı gelecek yıllarda iflas etti. Böylece Altman, 1967 yılında geliştirdiği ve zaman zaman güncellediği formülü ile yaklaşık 40 yıl sonra gerçekleşecek olan büyük bir krizi böylece öngörebildi.
    Son düzenleme : TRENDHOUND; 20-11-2024 saat: 18:36.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Gelişmekte olan piyasalar için uygun görülen yöntemle BİST100 şirketlerinde Z Skor analizi yaptığımızda çıkan sonuçlar, yüksek enflasyonist döneme rağmen, finansal ve finansal olmayan şirketlerin büyük çoğunluğunun borç ödeme kapasitelerinin güçlü olduğu yönündedir yani iflas riski oldukça düşük çıkıyor.

4. Altman Z Skoru ile karıştırılan diğer Z Skoru ise bir hissenin medyan fiyattan uzaklığını ölçen istatistiksel bir ölçüdür, değerlerin ortalamadan ne kadar saptığını ortaya koymak için yapılan bir standartlaştırma işlemidir ve standart sapma cinsinden bir sonuç verir. Profesyonel Al-satçılar ve Robotlar al / sat kararları verirken bunu da kullanırlar. Ben şahsen istatistiksel Z Skorunu kullanmıyorum, bunun yerine Bollinger Çizgilerini ikame ediyorum.

5. Altman değil de istatistiksel Z Skoru, belirli bir veri noktasının ortalamadan ne kadar standart sapmada olduğunu gösterir. Bu nedenle, ilk önce standart sapmanın hesaplanması gerekir. Z Skoru ne kadar yüksek (veya düşükse), ortalamadan o kadar uzaktasınız demektir. Bu, iyi ya da kötü anlamına gelmez; yalnızca verilerin normal olarak dağıtılmış bir örnekte nerede bulunduğunuzu gösterir, dolayısıyla da bir yatırımı veya alım / satım fırsatını değerlendirmede yardımcı olur. Genellikle -3,0 ile 3,0 arasında bir Z Skoru aralığı kullanılır (bunlar standart sapmadır) çünkü 3 standart sapma durumunda normal dağılıma sahip verilerin %99,7'si bu aralığa girer. Bazıları ise ortalamaya yakın puanları tercih ettikleri için -1,5 ile 1,5 arasında bir değer kullanır. Z Skoru treyderler için önemlidir çünkü verilerinizin veri dağılımının neresinde olduğunu gösterir. Örneğin Z Skoru 1,5 ise ortalamadan 1,5 standart sapma uzaktasınız demektir.

6. Başkan Trump; verimsiz bir şirketi düşmanca ele geçirip nihayetinde çalışanları değiştirerek, maliyetleri düşürerek, şirkete yeni vizyonlar aşılayarak büyük reformlar gerçekleştiren kurumsal baskıncıların yolundan giderek ABD'yi baştan aşağı reforme edecek, bu gidişat artık belli oldu. 1987 yapımı Wall Street filmindeki baş karakter Gordon Gekko'yu ve onun "açgözlülük iyidir" konuşmasındaki bakış açısını hatırlayın; bu yaklaşımı artık Trump'ın da benimsediği gayet açık ve net.

7.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    BİST'te bankalar ve holdingler öncülüğünde bir tepki rallisi muhtemelen start aldı. Trumpın kazanması katalizör olmuştur. Bu hareket tabii gelgitli ve çalkantılı olacak.. Nereye kadar devam eder bilemem. 100 endekste 8600 civarında dip oluşumu süreci yüksek ihtimalle tamamlandı. TCMB'nin faiz indirimine başlayacağı artık satın alınacak. Buna ilaveten S&P'den gelen not artışı CDS primini düşüreceğiz için bu tepkiye momentum kazandırır. Böyle bir tepkiye bankalarla holdinglerin öncülük etmesi gayet mantıklı olur zira faiz indirimleri ile not artışından en çok nemalanacak olan hisseler bunlar.
    2 hafta önce yukarıda çizdiğim rota üzerinde gidiyoruz. Bankaların öncülüğünde endeks yönünü yukarı çevirdi. Faiz indirimlerinin yakında başlayacağı satın alınıyor. Bundan en çok nemalanacak sektör bankacılık olduğu için de banka hisseleri güzel prim yapıyor.

8. 2 hafta önce bu başlığı açtığımda ilk yorumum şöyle idi:

"BİST ile alakalı 2 olumlu gelişme yolda. İlki TCMB'nin faiz indirimi döngüsü yakında başlayacak. Bankalar bu yüzden ön planda. Daha da önemlisi Yen Carry Trade yeniden devreye girip 1 TRİLYON dolar civarında küresel bir yatırım fonu ortaya çıkacak. Bu fonun %2 si gibi bir oranı TR'ye gelir, yuvarlak olarak 20 milyar dolar. Faiz döngüsü aşağı yönde olacağı için bu meblağın yarısı borsaya BİST30 şirketlerine gider ve borsa için 10 milyar dolarlık yeni bir kaynak ortaya çıkar. Sonuç itibariyle bankalar ve holdingler öncülüğünde borsada bir çıkış başlayacaktır."

Aynen bu çizgide gidiyoruz. Uzun süredir kenarda bekleyen yabancı yatırımcılar da artık pızisyon almaya başladı özellikle de bankalarda.

Sayfa 35/298 İlkİlk ... 2533343536374585135 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •