Merhabalar,
OTKAR 2020/6 bilançosuna göre çıkardığım tablo ve analizleri aşağıdaki linkte paylaşıyorum. Faydalı olması dileğiyle.
Link: https://mutesebbist100.blogspot.com/...e-analizi.html
Saygılar
Printable View
Merhabalar,
OTKAR 2020/6 bilançosuna göre çıkardığım tablo ve analizleri aşağıdaki linkte paylaşıyorum. Faydalı olması dileğiyle.
Link: https://mutesebbist100.blogspot.com/...e-analizi.html
Saygılar
Öncelikle Arkadaşımıza tüm samimiyetimle çok teşekkür ederim....Yaklaşık 20 yıldır borsadayım...tabloymuş, grafikmiş vs vs...maalesef güzide borsamızda pek geçerli değil...önceliğimiz ( yatırımı küçük; yüksek yerlerden tüyo vs almamış iseniz). Acil ihtiyaç duymayacağınız, henüz pirim yapmamış, güvenilir bir şirketi tercih etmek lazım sonrası sabır...Otokar a gelince; Türkiyenin gelmiş geçmiş en büyük gruplarından (KOÇ HOLDİNG) birinin, sermaye si çok düşük kaldı yüksek bir sermaye arttırımı gelebilir, parçacı şirketler bile milyarlık rakamları yakalamış iken; piyasa deperinin (koç grubuna ve otokara yakışmayan). 455 milyon Usd bile etmemesi inanılır gibi değil...savunma sanayinde de yer alan, toplu taşıma araçları üreten hani hep diyoruz ya "YERLİ VE MİLLİ" bir üretim üssü, birkaç hafta önce yaklaşık 500 milyonluk ihale almasına rağmen tık yok bu baskıyı işaret eder....mersinden de inşallah güzel haber gelir.....gerisi sabır...yatırım tavsiyesi değildir, şahsi görüşlerimdir...
4 saatlik grafik ve macd .benzerlik var,dip oluşumu sonlanacak gibi duruyor 1-2 güne.
https://tvc-invdn-com.akamaized.net/...6f3f6fdf6b.png
Ankara da Otokar otobusleri kullaniliyor mu?
İstanbul ve İzmir i biliyorum da Ankara da fark etmemistim....
Ytd
"Bir ülkenin bağımsızlığı yabancıların lütuf ve merhametine bırakılamaz."M.Kemal ATATÜRK
kapanışta citi malı süpürdü ...nedenkine.....
Dusmedi dussun istemem de istedigim alim nojtasina inse de elimde nakit olsa alabilecegim bir sirket....
Bir sey sorucam arkadaslara bilen varsa elektriklide bataryalarini otokar mi uretiyor badka bir firma mi uretiyor merak ettim.
Atlamis olabilirim bu konuyu...
Ytd
"Bir ülkenin bağımsızlığı yabancıların lütuf ve merhametine bırakılamaz."M.Kemal ATATÜRK
Sn. uzunvade87, bataryalarını tedarik ediyor. Batarya üretim teknolojisinde belirleyici olan aslında hücrelerin üretimi. Lityum iyon hücreler çok büyük oranda uzakdoğudan ithal ediliyor ve güç elektroniği konusunda ehil firmalar (Aspilsan) bu hücreleri kutulayarak pillere çeviriyor.
Tesekkur ederim.Aspilsan i inceleyecegim o zaman...
Kaliciligina bakacagim elektrikli isi benim icin cok onemli...
Koc grubu bu donusumu yapmis gibi gorunuyor ama bakalim zaman ne gosterecek....
Ytd
Koç Topluluğu bünyesinde yer alan Türkiye’nin öncü otobüs üreticisi Otokar; faaliyetlerini CNH Industrial N.V. çatısı altında sürdüren küresel otobüs üreticisi IVECO BUS ile IVECO BUS markalı otobüslerin Otokar’ın Sakarya’daki fabrikasında üretilmesine yönelik bir anlaşma imzaladı.
Anlaşma kapsamında Otokar, IVECO BUS’ın uluslararası pazarlara hitap eden mevcut otobüslerinin yanı sıra Doğu Avrupa, Afrika, Ortadoğu ve Asya’daki pazarlara yönelik geliştirilen otobüs modelinin de üretimini Türkiye’de yapacak. FPT Industrial’ın motorları ile güçlendirilecek ilk modellerin üretiminin 2021 yılı içinde yapılması planlanıyor.
IVECO BUS, Otokar ile yapılan anlaşmayla üretim kabiliyetlerini artırırken, mevcut üretim tesislerindeki düzenli faaliyetlerine de devam edecek.
Sakarya’daki fabrikasında Otokar markalı otobüslerin yanı sıra IVECO BUS otobüslerinin de üretilecek olmasından mutluluk duyduğunu dile getiren Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Sahip olduğu teknoloji, mühendislik ve üretim kabiliyetleriyle Otokar’ın, toplu taşıma sektöründe dünya çapında tanınmış bir marka tarafından tercih edilmesinden gurur duyuyoruz. Global çapta büyümemizi sürdürürken, Otokar markalı otobüslerimizi yurtdışı pazarlarına sunmaya devam edeceğiz. Mevcut fabrikamızı IVECO BUS otobüslerinin üretimi için de kullanarak verimliliğimizi artıracağız. Bu üretim ve tedarik anlaşmasını, uzun soluklu bir işbirliğinin çok önemli ve stratejik bir ilk adımı olarak değerlendiriyoruz.” dedi.
İSTANBUL (AA) - Otokar, Busworld Turkey 2020 fuarına 5 aracıyla katılırken yeni 12 metrelik elektrikli otobüsü Kent Electra'yı da sergiledi.
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, ürettiği araçlarını bu kez Busworld Turkey 2020'de sergiledi. Otokar, 3 gün boyunca şehir içi ve turizm sektörü için geliştirdiği araçları kullanıcılarla buluşturacak.
Türkiye'nin yanı sıra İspanya'dan Almanya'ya, Fransa’dan Belçika’ya kadar dünyanın 50 ülkesinde 40 binden fazla otobüsü ile milyonlarca yolcuya konforlu, güvenli seyahat imkanı sunan şirket, Busworld Turkey 2020’de geniş ürün yelpazesinden elektrikli otobüsü Kent Electra'nın yanı sıra Sultan LF, Sultan Mega, Sultan Comfort ve Doruk T otobüslerini sergiledi.
- "Stratejimizi, ihracatımızı artırma ve globalleşme olarak belirledik"
Otokar Genel Müdür Yardımcısı Hasan Basri Akgül, fuar kapsamında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, sektörde 57 yıllık tecrübesiyle şehir içi, turizm, okul ve personel taşımacılığı için geliştirdikleri araçların 50 ülkede kullanıldığını söyledi.
Akgül, mühendislik kabiliyetleri, geniş ürün gamları ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda sundukları özel çözümler sayesinde geçen yılda pazarda konumlarını koruyup, Türkiye'nin en çok tercih edilen otobüs markası olduklarını dile getirdi.
Global ölçekte yaşanan belirsizliklere ve iç pazardaki daralmaya rağmen kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenmeden uzun vadeli hedeflere odaklandıklarını belirten Akgül, "Stratejimizi, ihracatımızı artırma ve globalleşme olarak belirledik. Sürdürülebilir büyümemizi koruma hedefiyle yolumuza cesur adımlarla devam ediyoruz. Geçen yıl ciromuzu yüzde 45 artışla 2,4 milyar TL'ye ulaştırdık. İhracatımız yüzde 78 artışla 340 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ihracatın ciro içindeki payı ise yüzde 80’e ulaştı." şeklinde konuştu.
Akgül, Otokar'ın faaliyet gösterdiği alanlarda 7-10 metre uzunluktaki küçük ve orta boy otobüsler ile 12-18 metre üstü şehir içi toplu taşımacılık otobüs segmentleri toplamında daralmanın yüzde 50’nin üzerinde gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Yaşanan daralmaya rağmen faaliyet gösterdiğimiz segmentlerin toplamında yılı yine pazar lideri olarak kapattık. Elde ettiğimiz bu başarıyla pazar liderliğimizi 11'inci kez pekiştirdik." dedi.
- "Türkiye’de satılan her 3 küçük ve orta boy otobüsten biri Otokar markalı"
Geçen yıl Sultan Comfort otobüsünü yenilediklerini aktaran Hasan Basri Akgül, tek araçla üç işi birden yapabilme imkanı sunan Sultan Comfort’un, hem turizm hem öğrenci hem de personel taşımacılığı yapan müşterilerin büyük beğenisini kazandığını aktardı.
Akgül, turizm sektöründeki canlanma ile yüksek yolcu ve bagaj kapasitesiyle dikkat çeken Sultan Mega’nın, kullanıcıların öncelikli tercihleri arasında yer aldığına işaret ederek, "Otokar, geçen yıl küçük ve orta boy otobüs segmenti özelinde yılı lider olarak tamamladı. Türkiye’de satılan her 3 küçük ve orta boy otobüsten biri Otokar markalı oldu. Turizm ve personel taşımacılığının yanı sıra geçen yıl Türkiye'nin dört bir yanındaki belediyelerin de toplu taşıma filolarını yenilikçi ve çevre dostu araçlarımızla güçlendirdik. 12-18 metre şehir içi toplu taşıma otobüs pazarında Otokar pazar payını 9 puan artırdı." ifadelerini kullandı.
- "Bükreş Belediyesi siparişinin teslimatlarını da başarıyla tamamladık"
Otokar'ın iç pazarda yakaladığı başarıyı ihracatta da sürdürdüğüne, Otokar'ın otobüs ihracatını adet bazında yüzde 29 artırdığına dikkati çeken Akgül, geçen yıl da uluslararası pazarlarda ülkemizi başarıyla temsil etmeye devam ettiklerini söyledi.
Akgül, Avrupa’da hedef pazarlar arasında yer alan Fransa’nın yanı sıra Malta, Romanya, İtalya, Sırbistan başta olmak üzere pek çok ülkede Otokar otobüs ürün parkının büyüdüğünü ifade ederek, "Sadece Fransa'daki toplam araç parkımız 2 bin 200 adedin üzerine çıktı. Otokar otobüslerinin yoğun olarak kullanıldığı Malta’dan 4’üncü kez sipariş aldık; Malta caddelerindeki Otokar markalı otobüs sayısı 240’ı aştı. Geçtiğimiz yıl Bükreş Belediyesi siparişinin teslimatlarını da başarıyla tamamladık." değerlendirmesinde bulundu.
Otokar'ın ürün tasarımı ve geliştirme çalışmalarında öncülüğünü sürdürdüğünü de dile getiren Akgül, "Alternatif yakıtlı araçlar konusunda önemli çalışmalara imza attık. Global pazarlarda büyüme stratejimizi hayata geçirirken, yeni teknoloji ve uygulamaları da ürünlerimize yansıttık. 2019 yılında Ar-Ge’ye 136 milyon TL harcadık. Son 10 yıldaki Ar-Ge harcamamız 1,1 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşti." şeklinde sözlerini tamamladı.
- Busworld Fuarı'ndaki Otokar otobüsleri
Öte yandan, Otokar, fuarda iddialı ürünlerini sergiliyor.
2019’da Otokar’ın ürün ailesine eklenen Kent Electra, 95 yolcuya kadar taşıma kapasitesine sahip. Otokar, yenilikçi tasarımı, sahip olduğu teknolojilerle büyük beğeni toplayan 12 metrelik tam elektrikli şehir içi otobüsü Kent Electra ile şehirlerin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.
Sultan LF ise yüksek motor gücü ve hafif gövde yapısı ile güç ve ekonomiyi birlikte sunuyor. Otobüs, 8,3 metrelik uzunluğu, düşük devirlerde elde edilen yüksek tork değeri, geniş ön ve arka kapısı ve tam alçak tabanlı gövde yapısıyla dar sokaklı şehirler için modern bir çözüm sunuyor.
Sultan Mega da 35+1+1 kişilik yolcu kapasitesine sahip olmasıyla öne çıkıyor. Turizm taşımacılığının en beğenilen araçları arasında yer alan araç, 129kW motor gücü, 682 Nm'lik tork değeri ve üstün çekiş performansıyla dikkati çekiyor.
Bir diğer Sultan Comfort da 29+1 kişilik yolcu kapasitesi, düşük işletme giderleri, üstün performansı ve dayanıklılığıyla öne çıkıyor. Otobüs, standart olarak sunulan güvenlik özellikleri, yenilenen teknik özellikleri, dış ve iç tasarımıyla taşımacılıkta konfor tanımını yeniden belirliyor.
Otokar Doruk T'nin ise 39+1+1 ve isteğe bağlı 43+1+1 yolcu taşıma kapasite seçeneği de bulunuyor. Yüksek bagaj hacmi, ferah iç mekanı ve yolcu konforunun ön planda tutulduğu araçta tam kuru havalı disk fren sistemi, ABS, EBS gibi güvenlik sistemlerine ilave olarak şerit takip sistemi (LDWS), gelişmiş AEBS fren sistemi, ASR, ESP gibi özellikleri de standart olarak sunuluyor.
Yukarıdaki haberler çok gazel ancak hisse fiyatına olumlu yansımıyor...Hisse bir turlu yukarı gitmiyor...
Mali yapısı sağlam güvenilinir dedik hisse fiyatı ortada... Yazık çok yazık...
Her yokuşun bir inişi varmış
Alarko ile birlikte en beğendiğim şirket. Değerinin oldukça altında fiyatlanıyor. Nakiti olan için bulunmaz fırsat. Uzun süredir elinde tutan için sinir bozucu haliyle.
Kesinlikle hissedarlarını ödüllendirecek ama biraz sabır gerekiyor.:yes:
(Yatırım tavsiyesi değildir!!! :notr:)
Çok sinir bozucuuuuuu
bu kağıtta olmak ince hastalığa yakalanma riski. çok büyük bağışığışıklığı mutlaka güçlendirmek lazım yoksa yer bitirir .parayı ararken sağlığımızda zarar görmesin ...
Sabancılar nasıl şirketlerine sahip çıktılarsa KOÇLARDA kendine güvenenleri inşallah ortada bırakmaz..
Arkadaşın biri yazmış sitenin birinde hedef 225 diye.... Büyük düşünün OTOKAR bu kadar küçük değil.. Bunlar şahsi görüşlerimdir, yatırım tavsiyesi değildir
Yazıklar olsun alsatçı armada bile1 milyarı geçti...
Gaza gelmeyin. Bir mok yok bu şirkette.
SM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu filmi biz seyrettik birazda siz seyredin.
SM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yıllardır süründüren, boş fren , fmpiston, Kütahya vs vs...az mı süründürdü... Nasip artık ...
Ekinler boy vermeden kör buzağı topallamaz mış::))
Merhaba, yatırım yapma amacıyla hisseyi araştırırken 2018'deki zararı merak etmiştim. Siz veya o günleri yaşamış başka yatırımcılar varsa o tarihte açıklanan zararın sebepleri neydi acaba? Bilgi verme imkanınız varsa çok sevinirim. Geçmiş yazıları okurken şans eseri denk geldi yazınız :)
Manipülasyona açık bir hisse veya tahta yapıcısı içeride olan bir hisse olsa dün alınan toplu taşımada ayakta yolcu kabul edilmeyecek kararı ile 4 tavan yapardı. Ossuruktan GYO şirketleri 4 tane villaya mutfak dolabı taktık haberiyle ikiye katlıyor, 50 kişinin çalıştığı yıllık 2-3 milyon TL kar yapan şirketler 20'ye katlıyor, bakalım bizim ağır abi ne yapacak bugün. Karsan ve Asuzu'yu da takip edeceğim.
Bizim maliyet aşağılarda kaldı. Birnevi miras bırakacakmış gibi koyduk bir köşeye. Pozisyon da artırmıyoruz, Bir lot dahi satmıyoruz. Orta vadede bir gün gelecek olan sermaye artırımını bekliyorum. Bir gün hisse sayımız on katına çıkacak ve tahtamız derinleşecek. Yeni ortaklarımızın heyecanını anlıyorum ancak Otokar maalesef öyle bir hisse hiç olmadı.
Lamisi cimisi yok... savunma ve toplu taşıma araçları üreten Böylesine bir şirket 449 ml USD olamaz...bu akla ve mantığa aykırı...gerisi hikaye bana. Göre...
Sn. güven06, amacım polemik değil. Size de hak veriyorum. Bence de düşük değerleniyor ancak bu tahta maalesef Altay tankı sonrası toparlayamadı. 170 atağı oldu, borsadaki genel düşüşle birlikte soluğu 130'larda aldı. Tahta yapıcı 170'lerde tutunabilseydi ben de ümitli konuşacaktım. Benim tahminim 2023 seçimleri öncesi hareketlenir. Savunma sanayi ürünlerinde yurtiçi satışı yandaş BMC nedeniyle (ki BMC'nin yarısı Katar Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı'na ait) sıfıra yakın. Adil bir rekabet ortamı oluşturulursa Otokar'dan uygun maliyetle üretim yapan hiçbir firma olamaz çünkü arkasında Koç grubunun uygun genel işletme genel yönetim maliyetleri ve tecrübeli bir tasarım ordusu var.
https://youtu.be/Wi17_j_BE-s böylesi bir emek hiç te boşa gitmeyecektir...olayı sadece yurt içi olarak neden düşünüyorsunuz.... Altayla beraber çalışılan tulpar ihraç edilmeye başlandı diye biliyorum
Tulpar tankı ihracat sınavında
Tulpar hafif tankı, Avrupa'da girdiği atış testlerini başarıyla tamamladı. Tulpar, iki farklı kullanıcı tarafından test edilmeye başlandı.
Göksel Yıldırım |
06.03.2019
Tulpar tankı ihracat sınavında
Ankara
Otokar'ın Altay ana muharebe tankını geliştirme sürecinde edindiği deneyimle ürettiği Tulpar hafif tankı, Avrupa'da girdiği atış testlerini başarıyla tamamladı. Tulpar, iki farklı kullanıcı tarafından test edilmeye başlandı.
Otokar'ın 2018 Faaliyet Raporu'nda, şirketin savunma sanayisinde yürüttüğü çalışmaların geldiği noktaya, siparişlerde yaşanan gelişmelere ve ileriye dönük hedeflere ilişkin bilgilere yer verildi.
Rapora göre, geçen yıl savunma harcamalarında gerçekleşen artışla küresel savunma sektörü yüzde 3,9'luk rekor büyüme gerçekleştirdi.
Türkiye'de ise yerli ve milli imkanlarla kabiliyetlerin artırıldığı, savunma sanayisi ihracatında da küresel düzeyde önemli bir aktör olma hedefine daha da yaklaşılan bir yıl geride bırakıldı.
Taktik tekerlekli ve paletli araç ürün ailesinin yanı sıra, kule sistemleriyle kullanıcı ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürünler tasarlayıp geliştiren ve üreten Otokar'ın askeri ürünleri için ilgili hükümetlerin izniyle gerçekleştirdiği ihracat çalışmaları yıl boyunca devam etti.
BAE'nin zırhlıları Sakarya'dan
Otokar ve yerel ortağı Tawazun'un girişimiyle Abu Dabi'de kurulan Al Jasoor (Cesur) ile Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanan sözleşme kapsamında Rabdan 8x8 taktik tekerlekli zırhlı araçların seri üretimine başlandı. Toplam değeri 661 milyon dolar olan anlaşma doğrultusunda Rabdan zırhlılarının üretimi Otokar'ın Sakarya'daki fabrikasında yapılıyor.
Rabdan araçları, fabrikada gerçekleştirilen kabul testlerinin yanı sıra, Körfez'de yapılan yüzme ve atış testlerini başarıyla geride bıraktı. İlk parti araçların kullanıcı teslimatları yıl sonunda tamamlandı. Araçlar savunma sanayisi alanında dünyanın önde gelen zırhlı araç pazarlarından Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girdi.
Cobra II'ye radar görevi
Tescilli NATO ve Birleşmiş Milletler tedarikçisi olan Otokar, kendi teknoloji, tasarım ve uygulamalarıyla kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun özel çözümleriyle dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından tercih edilmeyi sürdürdü.
Sınıfında yüksek taşıma ve koruma kapasitesiyle dikkati çeken Cobra II zırhlı araçları için geçen yıl bir Asya ülkesinden 28,9 milyon dolarlık sipariş alındı.
Cobra II yurt dışında olduğu kadar yurt içinde de talep gördü. Emniyet güçlerine teslimatları yapılan Cobra II, Aralık 2018'de de Türk Silahlı Kuvvetlerinde Havan Tespit Radarı konfigürasyonuyla göreve başladı.
Altay'daki deneyimden Tulpar doğdu
Otokar'ın zırhlı araçlar ve özellikle Altay tankı ile birlikte oluşan ana muharebe tankı tasarlama ve geliştirme konusundaki deneyimi yeni ürünlere taşındı.
Modern ordularda keşif ve ateş destek aracı olarak etkin görev alan hafif ağırlık sınıfı tanklar, değişen muharebe koşulları ve farklılaşan tehditler dikkate alındığında, sektörde artan bir ihtiyaç olarak öne çıkıyor. Bu eğilim doğrultusunda, dünyanın çeşitli coğrafyalarındaki kullanıcıların beklentilerinden yola çıkarak deneyimini, mühendislik kabiliyetleri ve Ar-Ge imkanlarıyla birleştiren Otokar tarafından geliştirilen ve geçen yıl yapılan atış testlerini başarıyla tamamlayan Tulpar hafif tankı ilk kez Paris'te sergilendi.
Ürün satışından teknoloji transferine
Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, şirketin savunma sanayisine yönelik faaliyetlerine ilişkin değerlendirmesinde, Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri zırhlı araç tedarikine ilişkin sözleşmesi kapsamında geçen yıl başlayan teslimatların bu yıl da devam edeceğini söyledi.
Bu siparişin, aynı zamanda Türkiye'nin tek kalemde imzalanan en büyük kara sistemleri ihracatı olduğuna dikkati çeken Koç, şu bilgileri verdi:
"2018 yılında Sakarya'daki fabrikamızda başlayan seri üretimle birlikte, Rabdan 8x8 zırhlı araçları atış ve amfibik kabiliyetler dahil tüm kabul testlerini başarıyla geçti, ilk teslimatlar yıl sonunda başladı. Önümüzdeki dönemde teslimatlarına devam edilecek projenin şirketimiz için özel önemi ise Otokar'ın savunma sanayisinde artık sadece ürün üretip satan değil, bilgi birikimini ihraç eden, teknoloji transferi yapan bir konuma ulaşması oldu."
Tulpar atış testlerini başarıyla geçti
Fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu taktik tekerlekli ve paletli zırhlı araçları ve kule sistemleriyle 32 dost ve müttefik ülkeye savunma sanayisi ürünleri ihraç eden Otokar'ın, geçen yıl Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki araç sayısını da artırdığını vurgulayan Koç, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz yıl Türkiye savunma sanayisi için gündem maddelerinden biri de Altay tankı oldu. Otokar şirketimiz, ana yükleniciliğini yaptığı Altay ana muharebe tankının tasarım, prototipleme ve kalifikasyon süreçlerinden oluşan ilk dönem projesini 2018 yılında başarıyla tamamladı. Açılan üretim ihalesinde başka bir üretici, seri imalat için görevlendirildi. Gururla tamamladığımız Altay birinci dönem projesi hiç kuşkusuz Otokar'a çok önemli bir bilgi birikimi sağladı, yeni ürün geliştirilmesi konusunda eşsiz bir deneyim kazandırdı. Otokar, paletli zırhlı araçlar alanında edindiği birikimle dünyada artan hafif tank ihtiyacı çerçevesinde, geçtiğimiz yıl Tulpar hafif tankını Fransa'da tanıttı. Araç, Avrupa'da girdiği atış testlerini başarıyla tamamlayarak iki farklı kullanıcı tarafından test edilmeye başlandı."
Hayır, Tulpar için henüz bir ihracat sözleşmesi imzalanmadı (veya cironun belirli bir oranında yani KAP'a bilgi vermeye deyecek bir bedelde imzalanmadı). Ancak, tüm uluslararası fuarlara götürüyorlar. Onlarca milyon dolarlık yatırım herhalde satışa dönecektir.
Olayı sadece yurtiçi olarak düşünmüyorum. Ancak, Kirpi 1 ve 2'nin Türkiye satışı neredeyse binlere ulaştı. Adeti birkaç milyon dolar olan bir zırhlıdan bahsediyorum. Her yıl 200-300 adet Cobra 1 veya 2 yurtiçi satışımız olsa fena mı olurdu. Nereden baksanız karlılığa yıllık 200-250 milyon TL ilave katkısı olurdu. Bu da hissebaşı 10 lira eder.
Zarar açıklamasının özel bi nedeni yok hocam sipariş üzerine çalştığı için gerekli hammade ve ürünler ilk çeyreklerde alınıyor teslimatlar da genelde son çeyrekte bilançoya yazıldığı için ilk çeyrek bilançolarda zayıflık veya zarar görünebiliyor son çeyrek bilançolarda ii görünüyor diye düşünüyorum farklı birşey varmıdır bilmiyorum.
Ne idüğü belli olmayan şirketler tavan tavan gidiyo 50-60 fk da fiyatlanıyor bizim spekte 10 fk da aylardır yerinde sayıyor bizdeki lotları almak istiyosa o biraz zor.
İş Yatırım Strateji Raporundan:
Otokar (OTKAR.IS): Otokar’ın devam eden yurtdışı askeri araç teslimatları (US$218mn) ve Gürcistan’a otobüs siparişleri (€19mn) ile
ilgili olarak 1Y20 sonu itibariyle 1.6 milyar TL bakiye sipariş tutarı bulunuyor. Bu tutara Ağustos ayında kesinleşen İzmir Belediyesi’nin
476 milyon TL tutarındaki otobüs siparişleri de eklendiğinde bakiye sipariş tutarı 2.1 milyar TL’ye ulaşıyor. Otokar’ın 1Y20 sonu
itibariyle US$218mn bakiye siparişi tutarı bulunan yurtdışı askeri araç teslimatlarının 2021 de de devam edeceğini düşünüyoruz.
Gürcistan otobüs teslimatlarının 4Ç20’de başlayıp 1Ç21’e kadar, İzmir Belediyesi otobüs teslimatlarının ise yine 4Ç20’de başlayıp
2021’de tamamlanması bekleniyor. 2Y20’da Otokar’ın satış gelirlerinde otobüs teslimatları ve TL’deki değer kaybının etkisiyle yıllık
bazda %25 artış öngörüyor, ancak emtia fiyatlarındaki artış ve kur kaynaklı maliyet artışları nedeniyle FAVÖK artışının %6 ile sınırlı
kalacağını tahmin ediyoruz. Ortalamada düşüş kaydeden borçlanma oranları neticesinde 2Y20 net kar rakamında ise %12 büyüme
hesaplıyoruz. Kesinleşen otobüs teslimatlarına ek olarak turizm sektörüne ilişkin ertelenen ticari araç segmentinde 2021’deki olası
canlanma beklentimiz nedeniyle şirketin satış gelirlerinde ve FAVÖK rakamında 2020’e kıyasla sırasıyla %30 ve %24 büyüme
öngörüyoruz. Ancak artan borçlanma oranlarının finansman giderlerine olumsuz etkisi sonucu şirket net kar rakamında sınırlı %3 artış
tahmin ediyoruz.
OTKAR için çarpan analizi ile ulaştığımız hisse başına 160.0TL hedef fiyatımız %15 getiri potansiyeline işaret ediyor. Hisse için TUT
tavsiyemizi koruyoruz. Otokar için %57 kar dağıtım oranı tahminimizle, 2020 karından 2021’de 200 milyon TL temettü dağıtacağını
öngörüyoruz. Temettü tahminimiz %6 temettü verimine işaret ediyor. Potansiyel askeri zırhlı araç siparişleri hisse için katalizör olabilir
Komedi gibi hedef fiyat vermişler. Çok iyi niyetli görmüyorum. Ben özellikle not alıyorum takip ettiğim hisselere hangi aracı kurum kaç hedef vermiş diye. Mesela tofaş için 14 ağustosta en çok önerilen hisseler listesinden çıkardılar fiyat 21.4 tü sanırım. Bugün 23.6 şirket yurtiçinde rekor satış yapıyor nerdeyse birkaç aydır. Artık farklı rakamları görelim spek efendi baskıladıkça lot kaptırıyon
Bu arada brent petrol 40 ın altına indi. Vaka sayıları artıyor hem ülkede hem dünyada. 2.dalga loading mi acaba. İlk dalga kadar baskı olmaz belki çünkü bol para basıldı ilk dalga sonrası ve ülkeler tam kapanmadan dolayı ciddi ekonomik sorun yasadı. Otokar ı satış anlamında çok etkilemeyebilir bu durum sipariş üzerine çalıştığı için daha çok fakat fabrika üretime ara verirse üretim kaybından gol yeriz. Ve genel bir baskı olursa borsada otokar da bundan nasibini alır. Şu bela biran önce defolup gitsin dünyanın başından. Dünyanın en zor şeyi son zamanlarını yakınlarından uzak yalnız geçirmek. Kimse böyle ölmeyi haketmiyor.
Kuzey koreli hackerlar şirket çalışanlarının mailine saldırı haberi
https://twitter.com/Medyascopetv/sta...503650305?s=19
Esas saldırı hşssemize boğazlıyorlar.