Originally Posted by
Ozan Erol
gizli kalsın mı demiştim, hatırlaıorum ama doğrdur sen öle dediğine göre.. bi daha geldiğinde şilenin köylerini gezelim, hem görmek istiyorum oraları senin habitatın
bi devlet borçları meselesi geçmiş, şimdi abd tahvili vs TL tahvili gibi bi karşılaştırma yapılamaz onun bastığı para dövizdir, senin bastığın para yerel para birimidir.. senyoraj hakkı sadece batı kampı ülkelerine aittir, orda da bi hiyerarşi vardır merkezde fed vardır sonra ecb boe boj falan danimarka kronuna kadar bi sıralama vardır ama her zaman için fed bi pivot yapar diğerleri her şekilde fedi takp eder.. parasal genişleme- parasal sıkılaştırma döngülerine ilk fed karar verir öbürleri takip eder.. önemli olan nokta- sonsuz miktar basabildikleri bu paralar döviz muamelesi görür diğer kalan tüm dünya paralarının adı yerel para birimleridir
hal buyken ABD borcu ile TR borcu mukayese edilemez.. misal sen bi parasal genişleme yaptığında yani yatırım yapılsın tüketim yapılsın diye piyasaya para sürdüğünde krediyi kapan gider dolar alır kur yukarı gitmeye başlar, kendi kendini besleyen bu spekülasyon büyür ve makroekonomik istikrar algısı yerle yeksan olur ekonomi darmadağın olur neticede.. oysa amerika yada japonya veya almanya yahut izlanda parasal genişleme yaptığında böyle bi ihtimal yoktur- yani kur üzerinden bu tür bi spekülatif ihtimal yoktur