15 Temmuz'da birşey var gibi görünüyor, teknik falda.
Printable View
Prof Steve Hanke'nin enflasyon ölçümü de enag grubunun araştırmasına uygun %34 çıkmış:
https://twitter.com/steve_hanke/stat...29834269859840
Ayın 14 ü Bıden - Erdoğan görüşmesi bist içinde dolar bence dönüm noktası olacak. Ya abd nin tüm istekleri kabul edilecek ya da ipler iyice kopacak. Bence bu iktidar görüşüme göre bu saatten sonra herşeyi kabul eder bakmayın TV lerde esip gürlediklerine çünkü önlerinde son seçimleri kendileri için hayat memat meselesi. 14 ünden sonraki haftlarda o şey çift hanelere yol alır olumsuz sonuçlar çıkarsa.
Pekerin 9. filmi çıkmış sinemalarda ☺️
DOW grafiği, kırmızı çizgi aşağı yönde kırıldığında borsalar paraşüt dolar füze https://i.hizliresim.com/avrtqtt.png
Tuz kokmuş ....
Bütün çekilen sıkıntılar , fakirlik , dünyada aşağılanma hepsinin nedeni ahlaksızlık .
20 yıldır ülke de gülmeyi espri yapmayı unuttu akrabalar , çocukluk arkadaşları parti yüzünden düşman oldu sürekli gerginlik, sürekli gerginlik, karşılığında soy soğana çevir .
Tabii yukaridakiler Afrika ülkesi Çad için yanlış anlaşılma olmasın Çad a benzememek lazım geldiği için söyledim.
ulen bu adamlardan çok tırstım adamlar pekeri bile dolandırmışlar
secimlerde beleş dagıttıkları kahveyide beleşe getirmişler
pekerden almışlar kahveyi parasını da ödemişler
adamlar mafya ya bile haraç kesmişler
Günaydın.!!
Mafyada kim???
Bu adamlar camilerde cemaatin milyarlarca Eurosunu dolandırdı.!!
https://www.google.com/amp/s/www.hab...866808-haberi/
Peker videoları yayınladıkça gerçekler gün yüzüne çıkıyor,bu şahıs mafyanın gelişmiş versiyonu sayılır,yani okumuş,eğitim almış kişi...Zamanında açıklamaları geçiştirenler şimdi acaba ne yapacak ?...Sadece şu dikkatimi çekti,bu adamın kim konuşmasına müsade ediyor ?.Tabiki şuda var iktidar Süleymen Şah türbesini koruyamadı İŞİD'den kaçırdı,Dışarıya kaçanların hiç biri iade edilmedi Pekerimi buraya getirtecek.Ecevit ve ona benzerleri olsaydı çokları şu an ülkemizde olur yargılanırdı,ama onlar masum insanları yargılıyor eften,püften suçlamalarlan,şimdi olaylar hat safhaya çıktı...Bu durumları gördükçe ülkemin adına üzülüyorum.
Seyrediyorum seyrediyorum,artık yoruma hacet yok nani bitmiş.Üstüne konuşmaya değmez.Kim derdi ki bir mafya babası koca ülkeye doğruluk dersi verecek 20 yıllık sistemin üstünü çizecek.Hayırlısı artık, umarım imamoğlu devrinde adam gibi bir sistem kurulur.Bu akp üstüne konuşmaya falan gerek yok,sonları artık zaman meselesi,ortada acabalık bir durum kalmamış.
Tek bir yasa kalmış geriye; Omerta Yasası. İttifakı arada tutan tek tutkal o...
Bu buradan kopartacam diye sardıkça, öbürü oradan, o konuşur da ben konuşmaz mıyım diyor.
Bence bunu affetmesinler öbürü de koltuğu terk etmesin biraz daha, tel tel izleyelim dökülenleri. Titan titana.
Tekrar etmeye çekiniyorum, otele çökmeye çalışanların isimlerini duydunuz mu? Kahve muhabbeti yuhh dedirtti.
Pazar keyfisi..
İmamoğlunda da ,Suleyman Soylunun demokrat partideki durumunu görüyorum , bunlar kısa sürede dönusebilecek insanlar , hepsi parti parti gezmisler ayrıca gezmeseler ne fark eder ,
Aynı filmi 3. Kez izlemek istemediğinden sistem değişimi şart bu alicilik ,velicilik bu ülkenin en büyük sorunu, bir sistem getireceksin bakkal Mehmet efendi bile gelse düzen bozulmayacak bu doğulu milletlerin hastalığı olan ,tek adamciliktan kurtulalım yoksa başımız beladan kurtulmaz
Bu dediğim tabii çok zor ataerkil millet evde babamız ,okulda öğretmen, kışlada komutan, bitmez tükenmez bir tek adam eğitiminden geçtik o yüzden ortak fikir üreten sistemleri kurmak ,zor .Ama imamın oğlu , torunu , imamın kendisi de olsa güç ve para insanı ne yapıyor gördük .
Sistem değişikliği dediğim anlamda kesinlessin o zaman pek çok kişi aday bile olmak istemeyecektir , zira halı hazırdaki şirketlerinin başında olmak daha karlı olacak tır.
ne dediğimi adam kaç yüzyıl evvel anlatmış
machiavelli, osmanlı ve fransız krallığı'nı şöyle kıyaslar: ''türk monarşisinin tamamını tek bir kişi yönetir; ötekiler onun kullarıdır; hükümdarlığını sancaklara bölmüş olup bu sancaklara çeşitli yöneticiler gönderir ve onları canı istediği gibi değiştirir, yerlerine başkalarını atar. ama fransa kralı, o devlette uyruklarınca bilinen ve sevilen birçok köklü soylu arasında yer alır: bu soyluların mirasa dayalı ayrıcalıkları vardır, kral kendini tehlikeye atmadan bu ayrıcalıkları onların ellerinden alamaz. bu yüzden bu iki devleti göz önünde bulunduran birisi, `türk'ün devletini ele geçirmenin zor olduğunu, ama bir kez ele geçirdikten sonra da elde tutmanın çok kolay olduğunu görecektir. buna karşılık, bazı açılardan fransa krallığı'nın daha kolay işgal edilebileceğini, ama elde tutmanın çok zor olduğu görülecektir`.''
Şu yukarıdaki tablo ve konu hakkında eskiden beridir düşünüyorum.
Tabloya göre ABD, İngiltere, Türkiye, Kanada gibi ülkeler ticaret açığı verirlerken; Almanya, Japonya, Çin, Hollanda, Taywan, G. Kore gibi ülkeler dış ticaret fazlası veriyorlar.
Bu konunun normali, oluru nedir?
Uzun zamandır Peter Schiff, Jim Rickards, Uğur Civelek vs takip ediyorum. Hepsinin de haklı olarak yakındıkları durum ülkelerinin cari açık vermesi ve çok borç yükü altında olmaları.
Peki...
İngiltere, Kanada, ABD ve Türkiye'nin de dış ticaret fazlası verdiğini hayal etmeye çalışalım.
Mümkün mü?
Herkes aynı anda kar edebilir mi? Bütün dünyanın aynı anda dış ticaret fazlası vermesi mümkün mü?
Daha açık söyleyeyim:
Herkes üretici olursa pazar kim olacak?
Bit oin resmi olarak taninacakmis, doları yerinden edermi bu para birimi,zaten geleceğin para birimi diyorlardı
Bu ptinin doları mb rezerv olarak tutmiyacagi,
Aylık dolar grafiği,coin salgını üst üste koyunca
Sanki bisiler cikicak gibi
Elbette böyle bir sistem mümkün .Hatta dahası eskiden tam olarak sistem böyle işliyordu.Yani sınırsız para sisteminden önce paranın ve her türlü sistemin tekelleşmesi ve bu sistemlerin malum ellerde toplanmasından önce sistem son derece düzgün bir şekilde işliyordu.Hep aynı eller neden cari fazla versin,hep aynı ülkeler neden cari açık versin.İşin doğalı bazı yıllarda cari fazla vermek bazı yıllarda cari açık vermek.Misal eskiden bazı işi yapanlar çok para kazanınca herkes o işi yapıyordu o ürünü üretiyordu bu sefer o ürün zarar yazıyordu başka ürünü üretenler cari açık verirken cari fazla vermeye başlıyordu sistem sağlıklı olarak işliyordu.Ne zamanki sermaye uluslararası tekellerin tamamıyle eline geçti o sermaye kime yol verirse o gidiyor kimin önünü tıkıyorsa o gümlüyor.Aslında olay döngüsel olmalı.Ama uzun süredir sermaye güçlü ellerde o nedenle normal döngüler çalışmıyor.Geçen yüzyılda amerika lehine çalışan sistem çine döndürüldü şimdi tüm sistem çine çalışıyor falan.Aslında doğalı belli alanlarda amerika belli alanlarda çin olmalıydı,artık olmuyor.Tüm olay karar vericilerin elinde.
Ayrıca sedat peker in dediği birşeyi ben yıllardır savunuyorum.Bizim memlekette mümkün olduğunca sistemlere insan eli değmemeli,hep makinalar olmalı.Yani adam mı alınacak sisteme bilgileri gireceksin, sınav varsa yazılı sınav sonuçları falan makina seçecek,mülakat olmayacak,ihale mi var,kuralları makinaya yükleyeceksin bilgisayar en uygun teklifi seçecek sen ondan sonucu alacaksın.Hatta daha ilerisini söyliyeyim yeterince akıllı algoritmaları makinaya yükleyebilsen hakime falan bile gerek kalmaz, hukuki kurallar belli ,davaların doneleri belli ,bilgisayar değme hakimi cebinden çıkaracak adil kararlar verebilir.Yahu otomatik arabalarda akıllı sistemler arabanın değişik senaryolarda vereceği kararları vereceği algoritmaları geliştiriyor.Misal arabada tek yolcu var yolda üç kişiye mi çarpmak mantıklı arabadakini feda etmek mi,ya da çocuğa mı araba vurmali yaşlı adamı mı ezmeli falan.Bu kararları makinaların vereceği bir çağa girerken siyasilerin emrindeki bir hukuk sistemi gerekli mi mantıklı mı tartışılmalı.
Çok önemli şeyler anlatmış yine ama bu bölümde malım şahısla helalleşecekti, onu göremedim...
Sedat Peker dizisinde 9. bölüm: İşte Peker’in son videosundaki iddialar
Organize suç örgütü lideri Sedat Peker “Yaşadıkça ve yaşlandıkça değil, direndikçe büyürüz†başlığıyla 9’uncu videosunu yayınladı. Peker son videosunda Demirören’in Doğan grubunu satın almak için Ziraat Bankası’ndan aldığı 750 milyon doları ödemediğini öne sürdü. Peker, Sezgin Baran Korkmaz’ın yurtdışına kaçmadan önce İçişleri Bakanlığı’nda Süleyman Soylu ile görüştüğünü ve Soylu’nun Korkmaz’a yurtdışına kaç dediğini iddia etti.
https://tele1.com.tr/sedat-peker-diz...dialar-407737/
afyonde yapılan secımde akp onde normalde sıfır cekmesi lazım
VIOP'da doviz tasimak...
TL'deki %18 faiz getirisinden feragat etmeden dovizde VIOP uzerinde hangi şartlarda ne kadar pozisyon açılabileceği konusunda bilgisi-bir çalışması olan var mı acaba?
Misal, 10 bin dolarım var.. Bankada vadesizde duruyor.. Bunu bozdurup %18'den TL vadeli bağlasam parayi; dövizdeki muhtemel yükselişleri kaçırmamak için de VIOP'dan dolar TL kontrat alsam nasıl olur?
Hem dövizdeki olası yukselislerden hem de TL faizden aynı anda faydalanabilir miyim diye beyin cimnastiği yapıyorum.
Görüşlerini paylaşan arkadaş olursa memnun olurum...
Saygılar..
Gece nöbetçi olacak mı [emoji23][emoji1787][emoji23]
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Anadoluda öyle ilçeler beldeler falan var ki iktidar yandaşlığı dışında bir şansları yoktur.Üç beş iktidardan ne gelirse o,biz size tulum oy verdik bize bakın demek zorundalardır.O yüzden oralar kriter değil.Bugün akp olur dün adalet partisidir dyp dir olay değişmez.Chp nin iktidar olayı olmadığından onu pek şeetmezler.
Ekonomi eğitimi almadım, bazı şeyleri yanlış ifade edebilirim ancak bence şöyle, kabaca, uzatmadan;
Birincisi aynı malın kaça üretildiği meselesi var, satın alma paritesi ile formülarize ediliyor. Üretim teknolojisi, alt yapısı etkin, misal tarım. Genetik mühendisliği ile tarım teknolojisi ile (topraksız tarım gibi) ve miras hukuku bile etkili arazinin kuşaklar boyu bölüne bölüne küçülmemesi, ülkenin tarım optimizasyon politikaları ile, ucuza üretiyor. Burayı iyice açmak mümkün.
Karşılığında, sayılanları yapmayanlar, pahalı üretiyor. İthalatla birlikte sistem daha da büyüyerek zarar görüyor, işte son durumlar mısır ithal ediyorsunuz, hayvancılık et, süt, ve mamülleri üretimi de zincirleme etkileniyor, misal peynir fiyatları, ya da küçükbaş hayvan üretiminde 20 yılda yaşananlar eskiden koyun eti dana etinin yarı fiyatındaydı, uzar da uzar.
Bir de satın alma paritesine hiç girmeyenler var, yani ortak üretilmeyen mal. Buradan da çok büyük bir ticaret açığı oluşuyor. En önemlisi petrol, doğalgaz, tamamen dışarıdan alınan ve açığı yaratan kalem, burası da uzar da uzar. Diğerleri de uçak otomotiv, elektronik diye devam eden kalemler. Hala yerli otomobil yapmaya çalışıyoruz, cari açık daha da artmasın diye ÖTV yi %2XX dünyada en çok arttıran ülkeymişiz. Arttırmasa, mevcut ticaret açığına katkı bu kalemden belki 3 katı olacak.
Bunlar dışında bir de ticaret hacmi var, deniz yollarına hükmetme, malı bütün dünyaya dağıtma, kısaca logistik.
En geride de, büyük bir ordu beslemek, siyaseten ve diplomasiyle hükmetmek var. Somut örnekler işte petrol bölgelerinde dönen savaşlar, bitmeyen hükümranlık gösterileri, ya da ABD ile Çin arasında güney Çin denizinde yaşananlar, Çin yemiyor içmiyor uçak gemisi yapıyor. Çin eski İpek Yolunu canlandırmak için çok çok büyük rakamlarla yatırımlar yapıyor, limanlar, otoyolları, deniz gücüyle de bunu koruyacak.
Aslında tarih boyunca aynı hikaye, sadece küreselleşme etkileri farklı, Apple gidiyor Çin'de üretiyor herkesin deli gibi sahip olmak ve sürekli güncellemek istediği İphone' u. 2 sene önce 35 milyar dolar mı ne kar ettiler, karıştırıyor da olabilirim ABD trilyon doları milyon dolar gibi yaptı, havada uçuşuyor rakamlar.
Benim kısıtlı iktisat bilgisiyle yakalayabildiğim perspektif bu, herkesin kaça ürettiği, ürettiğini dağıtıp dağıtamadığı, korunma yasalarına takılıp takılmayacağı, siyasi ve diplomasi gereği ayrıcalık verilip verilmediği önemli, herkes pazar. Misal Venezuela petrol ve altın cenneti ama son saydıklarıma aykırı gidince neler geldi başına. Saygılar
Konunun tam anlaşıldığını sanmıyorum.
Yukarıda açık veren ülkelerin açık miktarları 1 trilyon dolar.
Aşağıdaki tabloda fazla verenlerin toplamı 1.3 trilyon dolar.
3 aşağı 5 yukarı açık verenler ile fazla verenler arasında bir denge var bu görüntüye göre. Yani birileri sürekli üretiyor, birileri de sürekli yiyor, daha doğrusu yemek zorundalar. Yiyen olmazsa üreten de olmaz. Cari açık demek zarar demek, ürettiğinden fazlasını ithal ediyorsun demek. Matematiksel olarak dünyadaki bütün ülkeler aynı anda tükettiğinden fazlasını satamaz.
Peter Schiff'in bu konudaki fıkrasını alıntılayacağım yeniden:
Hikayenin devamında bu durumu bir ekonomiste soruyorlar, ekonomist cevap olarak diyor ki:
-Adada bu şişko Amerikalı vatandaş olmasaydı bu zavallı Asyalılar hep işsiz kalırlardı.
Hikayenin kalanında da diyor ki bir gün gelecek bu Asyalılar ürettiklerini kendileri yemeye başlayacaklar, ABD o zaman bitecek.
Çin mevcut düzeni terk edip vatandaşlarına böyle bir kıyak geçmeyi mi, yoksa sonsuza kadar ABD'nin fabrikası olarak yaşamayı mı tercih edecek, asıl merak ettiğim o.
İlk seçeneğe oynarlarsa Çin'deki komunist düzen yıkılır yerine kapitalizm gelir. Bu da Çin'e bu zamana kadar güç kazandıran sistemin sonlanması demek.
İkinci seçenek zaten mevcut düzenin devamı.
Ha anladım siz bu sistem devam edemez,ne olacak şeklinde soruyorsunuz.O konuda da cevaplarım var ama aşırı komplocu olarak görülürüm o yüzden açıkçası yazmayı pek tercih etmem.Sadece şunu yazayım sorunuzun cevabını 2025 e kadar alacağınızı düşünüyorum.
Linkte ifşa çağı sedat peker vs biraz beyin jimnastiği yapın derim
Ulus devletler ortadan kalksa farklı bir sistem kurulsa ,sistem cari açık cari fazla vs paradıgmaları anlamsız kılsa,uluslararası ve uluslarüstü kurumlara yetkiler devredilse falan.
Çin 20 yıl sonra japonyanın yerini alır..
İhtiyarlamış nufüsü ekonomisini kaldırmaz..İnsan fıtratı bozduğu için geri koyması çok zor...
Abd dünyanın zeki insanlarını ve göçmenlerini çektiği süre ayakta kalır...
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.