Erken öten horoz...
Sesi kesilir tabi ki...
Zaten hiçbir şekilde net konuşmamak lazım bu tip konularda öyle değil mi?
Printable View
13-01-2017 itibarı ile TCMB Net Rezervi "37 320 199 000" usd$ dir.
11-08-2017 itibarı ile TCMB Net Rezervi "28 799 289 000" usd$ dir.
18-08-2017 itibarı ile TCMB Net Rezervi "28 624 043 000" usd$ dir.
Pazartesi bu hafta ne kadar artış azalış olduğunu görürüz.
Bildiğim kadarıyla tcmb'nin kullanılabilir rezervi brut rezervleridir. Altın'ı dahil edersek 100-110 milyar dolar civarıdır. Bu rakam zorunlu karşılık oranı yükseltilerek daha da yükseltilebilir. Yani teorik olarak tcmb kanun ile kendine verilmiş yetkisine dayanarak brut rezervleri yani bankalardaki yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarını açığa satabilir.
RXPU merkezbankasından alamaz demiş, yalnız o işe pek aklım yatmadı.
Dolar almak istediğimde bankadan alıyorum, yabancıda böyle yaparsa banka dolar açığını kimden tamamlar? Bana kalırsa TCMB 'den. Net bilgisi olan yazarsa öğreniriz.
Tcmb net rezervi sitesinden yaptığım hesaplamalara göre 28.624.043 dolardır. 2001 krizinden sonra şubat 2002'ye kadar bu rezervlerin eksilerde gezdiğide TCMB sitesinden görülüyor.
Şu durumda, zorda bürüt rezervlerin dahi kullanılabildiği anlaşılıyor.
Haftalık TCMB verileri ile yaptığım hesaplamalarda 1 ocaktan bu yana ülkeye giren sıcak para toplamı: 7milyar548milyon dolardır.
Referandumdan sonra giren toplam para ise: 6,1milyar dolar oldu. Esas para girişi başkanlıktan sonra olmuş.
TCMB verilerine göre toplam dibs stoğu 33milyar dolar, yurtdışı yerleşik hisse senedi stoğu 52,1 milyar dolar civarındadır.
Doların düşmesi düşüş bekleyenleri coşturmuş, tahminleri tutmuş, haklılar keyif almakta. Şimdi dip fiyat tahminleri havada uçuşuyor, olur öyle hep, normal bir durum, yukarı giderken de tersi oluyordu sonuçta.
Kur 3.50-3.55 arasında çok sıkışmıştı ve bir tarafa sıçrayacaktı, aşağı yöne oldu.
Ben kurun 3.50 nin altına inmesine üzüldüm, kendi adıma değil ülkem adına, bu seviyenin ülkeye faydadan çok zararı var.
Yılbaşından beri giren sıcak para kurun düşmesiyle kazancını katmerledi, bu para bu ülkeden senin benim herkesin cebinden çıkacak sonuçta.
İkinci olarak düşük kur ithalatın artması demek, cari açık yükselecek, bu da ekonomiye eksi yazacak.
Daha önceden paylaştığım 3.5 altı seviyelerin geçici olduğu inancımı koruyorum, yılbaşına doğru taşlar yerine oturacak (ya da yerinden oynayacak) diye düşünüyorum.
Bakalım göreceğiz.
Doları olanlar unutmasın ki dolar bu kayıpları isterse birkaç günde misliyle geri alır, arkadan şaşırmaya yetişemeyiz.
Ben kendi adıma bu seviyeleri maliyetimi düşürmek için fırsat olarak kullanacağım.
ağzı bozuk diyene bak. ulen her şeyin ters kolpa. her lafinda hakaret akıyor. Adamın işi bu. kendisinde olan özellikleri baskasinda var gibi, kendisinin yaptıklarını baskasi yapıyor gibi hareket ediyor devamlı. aile terbiyemiz de yerindedir. sende olmadığından anlamazsın. seviyesiz, bosboğaz adam. sen aslında cevap verilmeye tenezzül edilmeyecek birisin ama herkes senin ve senin gibilerin ne olduğunu görsün diye kafanıza vura vura bunu gosterecam.
3.8 lerden beri dolarda dolar diyor. dur zamanı var deniyor. yok aliyom, biriktiriyorum diyo. milleti terse kolpaya götürmek işleri. dolar gelmiş 3.44 e. hala aynı. bu sefer vadeyi uzatıyor. 2019 senesinin sonuna kadar diyor. ölme eşeğim ölme. bir kere de içi dolu bir analiz yap. Bir grafik atıp yorum yap. varsa yoksa dolar düştükçe aliyom. nasılsa aldım dediklerinin belgesini göstermiyor. aldığı falan da yok inanmayın.
yalakası olduğu ston un topiginde yaptıkları madrabazliklari bir okuyun. bist, ons, eurusd hepsinde yazdıklarının hep tersi fazlasıyla çıktı. ona destek olmak için bir yerini yirttilar. şimdi ustasının orda, kendi topiginde yazmaya yüzü yok. belki de daha önce diğer forumlarda olduğu gibi milleti terse yonlendirdikten sonra kaçtı gitti. piyasada belli tipler vardir. kendisi maaslidir, para karşılığı görevi gereği belli amaç doğrultusunda yazar, kendisini eleştirenleri bu şekilde yapıyor diye itham eder.
Siz döviz almak istediğinizde banka size döviz satmıyor, döviz satan başka bir yurtiçi ya da yurt dışı yatırımıcı ile aranızda aracılık yapıyor. Bankanın kendi elinde bulundurduğu dolar likiditesi nispeten az ve bunu alım satımdan ziyade genelde tcmb'de zorunlu karşılık ya da direnç sermayesi/ihtiyat akçesi olarak tutuyor.
tcmb geçen seneye kadar dövizde çok ciddi yükselişler yaşandığında kendi karar alarak *zorunlu olmamasına rağmen* limitli döviz satım ihaleleri açıyordu. (örneğin günlük 20 milyon dolar). Ancak rezervlerin azalmasıyla bu yöntemi de artık kullanmamaya başladı.
Onun yerine son 6 ayda bankalara günlük veya haftalık olarak dolar borç vermeyi uygun görüyor. Bankalara diyor ki bana elinizdeki TL yi verin size TL niz için %12.25 faiz ödeyeyim. Ben de size verdiğiniz TL miktarı kadar döviz vereyim siz de bana aldığınız döviz için %1.25 faiz ödeyin. Bu imkandan sadece bankalar geçici bir süre için faydalanabiliyor.
Ancak kesin olan şu ki tcmb özel olarak kendi isteği ve çıkarı doğrultusunda ihale açmadığı sürece , yerli ya da yabancı dövizi sadece başka bir yerli ya da yabancıdan alabilir. Bunun dışında başka bir ihtimal yok. Söylediğim gibi bankalar döviz satmaz onlar sadece aracıdır.
Yok ithalat artarmış yok bu olurmuş yok şu olurmuş, boş boş konuşmayın. Dolar çıkıyor diye Reisin talimatı ile ülke olarak dolar bozdurmadık mı, demek ki ülke olarak doların çıkmasını istemiyoruz, istememeliyiz de.
ülke düşmanları dolar uzaya çıksın, borcu olan şirketler patlasın diye ellerini ovuşturmuyomuy du??? İthalata ek vergi koyarsın önlem alırsın nah artar diyorum. Geçin bu işleri, doların düşmesi psikolojik rahatlıktır, halkın alım gücünün artmasıdır. 2-3 sene önce dolar 1.80 1.90 tl idi de ithalat artmıyordu da 3.40 a düşüncemi artacak. Geçin bu işleri.
Game Over dolar, düşeceksin, tıpış tıpış düşeceksin.
Amerikan ekonomisi bitik, kredici çakal notçular bile ikaz üstüne ikaz ediyor amrikayı, turump mualla ne yaptığı belli değil güven sıfır. Dolar ekonomisi çat çat çatlar demedi deme ibrahim.
Bizim ekonomimiz sağlam oldukça dolar 3 tl bile pahalı.
1.80 -2 arası ederi var. Gerisi boş. Oyuncu çakallar şimdi sizler düşünün.
Dolarda düşüş kaçınılmaz...
Yok ithalat artarmış yok bu olurmuş yok şu olurmuş, boş boş konuşmayın. Dolar çıkıyor diye Reisin talimatı ile ülke olarak dolar bozdurmadık mı, demek ki ülke olarak doların çıkmasını istemiyoruz, istememeliyiz de.
Nereden biliyorsunuz, adamin her konustugu yalan ve algiya yonelik.
Inanmayin boyle soylemlere.
Anlamadiginiz konu, artik bu iki grubun birlikte yasayamiyacagi gercegidir.
Eger iktidar degisirse, vay bunlarin, cember sakallilalarin haline.
Başlığı türlü çeşitli böcek, mikrop sarıverdi bir günde.:)
Peki ne oldu da ortam tam da bu haşaratın istediği hale geldi...
reis istemiş böyle olmuş...
Reis daha neler istiyor neler.
Ama haklı olduğun husus şu: reisin istediği bir çok şey oldu son 25 senede...
Siyasette istediğini bu kadar elde eden biri geldi mi?
Sanmam.
Bir kere yer sofrasından başladığı siyasi hayatında inanılmaz zengin oldu...
Serveti hakkında tahminleri alalım...:)
İnanılmaz güçlü oldu.
Bir sözü ile olmayacak şey yok bu ülkede.
Belki padişahta bile bu kadar yetki yoktur.
Hem de hiçbir sorumluluğu, denetimi, hesap vereceği makam olmadan...
Var mı bu dünyada demokrasiyle (!) yönetilen bir ülkede örneği?
Aramayın bulamazsınız.
Dolar 3 olsa ne yazar. 1 olsa kime ne?
Asıl konuşulmayan çok şey var bu başlıkta...
Ama adam dolar kurunun düştüğü an geliyor "reis falan" dilediğini yazıp gidiyor.
Bu başlığa artık iyi bir ilaçlama şirketi gerekiyor.
Reisin demokrasisi tipinde bir şey lazım.
...........
Her cümle bilgisizlik kokuyor..boş tenekeleri sallamamakta fayda var...:)
Güzel..
1 sene sonra dolar yüzde 10 daha düşmüş olur
TL mevduat çı yüzde 10 kazanmış olur
Birleşirler..
Dolar trend i bitti çünkü..
2013 yılında dolara baktım ula 1.80
ee 10 sene önce de 1.80 idi
Dedim ki ederi bunun 3.60 - 4 tl arası..
O zaman max 2 tl olur üstünde batarız deniyordu..
Sonra araya çok şeyler girdi..Başka düşünceler fikirler FED MED faiz artışı dolarlar kuruyacak..
Kafamız karıştı basit bakışı kaybettik..
3.60 dan dolar satacağımıza (eğer olsa idi) aldık..
Salaklık ettik..
Not artışı geldi borsaya çaktılar (5 dolar borsa 1.80 dolar)
Dolar füzeledi
Not düşüşü geldi dolar bitti borsa füzeledi ( 4 tl dolar 2 dolar borsa)
En azından 3 sene öyle gider..Dolar işi bitti.."Yani dolar 3.80 3.90 ları en az 3 sene geçemez bu 5 sene ye de çıkabilir"
2013 deki o basit düşünceyi unuttuk..Algılarımız ile oynadılar..
Uzun vadeli resmi gördükkk..Unuttuk..
Şimdi TL faiz i bir süre önde gider..
3 sene 5 sene
Dolar gelir ardından süpürür..
Borsa bu arada 5 doları geçer 7 dolarlara gider..
Miller borsa borsa demeye başlar..30-35 tl lik kchol 1 tl temettü veriyor koşun denir..
Dolara bakarsın 5 senedir 3 3.60 arası sürünmüştür..
Alana enayi denmektedir (2013 ü iyi hatırlayın)
Şimdi herkes ışığa koşan sinekler gibi dolara saldırıyor..
Bol bol alıyorlar..Yahut veriyorlar..
Dolar 3.1'e gidecekse bıst yükselemez..
Gidecek TL mevduata gitsin bence..birileri kükrerse bilemem tabii..
Hesap yapıldığında dolar eğer 3.45 seviyesinde 1.10.2020 ye kadar kalırsa (yani 37 ay daha!) %4 döviz faizi ve %14 TL faizi koşullarında ancak getiriler 1.10.2020 tarihinde başa baş geliyor. Ne yazık ki 1 senede o iş olmuyor.
Yukarıdaki koşulların hepsinin aynı anda 1.10.2020 ye kadar sağlanma ihtimalini çok zayıf görüyorum. TL faizinin hafif düşmesi ve dolar kurunu hafif yükselmesi durumunda dahi başa baş noktası 2025-2030 lu yıllara kadar çekilecektir.
Emlak dolar borsa.
Dolanıyorlar..
Komik gibi gelecek rakamları gerçeğe dönüştürüyorlar..
İşleri bu
Magic..
2012 de 460.000 olan bir kat altımdaki daire
2015 de 900.000 den el değiştirdi..
Şu an kaç para..
Taş çatsala 800K.
Magic..
Sorsan bi emlakçıya bi ton neden sayarlar.
I dont careeee..
Borsa için dolar içinde geçerli..
5 dolardan 2 dolara düşmüş bir borsa vardı..
Aldılar..
3 senede enflasyonu 2 ye katlamış bir dolar vardı sattılar..
Hemde düşen not bombalar terör OHAL suriye savaş trump darbe FETÖ...ye rağmen..
Dolar konusunda : Kasım 2019 seçimlerini mevcut iktidarın kazanabilmesi için düşük döviz kuru gerekli. Hatta yüksek faizi sineye çekecek kadar gerekli bu düşük döviz kuru.
tcmb için de enflasyonu düşürebilmenin tek olası yolu düşük döviz kuru gibi gözüküyor.
Eğer yabancı , hem politikacının hem de tcmb'nin düşük döviz kuruna olan ihtiyacını veya zorunluluğunu hissettiyse , bu durumu kendi çıkarı için kullanmak isteyecektir.
Zira ekonomik otoritenin ihtiyacı doğrultusunda trade etmek en azından orta vadede yurt içindeki ekonomi yönetiminden karşı hamle ile cevap bulmayacaktır. Bu da bir trader'ın işini epey kolaylaştırır.
Dostum üzgünüm yanlış yoldasın hala..
Hala başkaları açısından olayı düşünüyorsun..
Başkalarını hiç tanımadığın ve pozisyonları veya bildiklerini bilmediğin halde..
Öyle olması için böyle yapmaları gerek amaa..
Bu çok yanlış bir yaklaşım..
4 tl dolara iderken faiz çıkmayacak diye yangına benzinle gidenler şimdi 3.44 dolar da faiz düşmeli bile demiyorlar neden..
Sen şimdi bunların hareket planları nedir akıllarında ne var..Nereden bilecen..
Dolar aşşa yukarı hareketlerle 3.10 u 2018 haziran gibi görür..
Borsa 5 dolara kadar gider bu süreçte..
Orada bi sarsıntı olur Dolar 3.60 3.70 leri görse de (2006 türü)
Yeniden mazot olur borsa çıkışına borsa 7 dolara gider..
Oradan da yine 2008 benzeri güm pat çat olur..
gundwane'ın isteği üzerine yapılan bir simulasyon:
Tüm faiz kazançları net ve kümülatiftir. 500.000 TL'nin 1.1.2013-26.8.2018 arası TL ve dolar mevduattaki kazancı şu şekilde:
1.1.2013 kur: 1.7855
26.8.2018 kur: 3.1
rxpu.indikatör(1.1.2013,26.08.2018,500.000TL,dolar mevduat kazancı) =1.01.520 TL
rxpu.indikatör(1.1.2013,26.08.2018,500.000TL,TL mevduat kazancı) = 950.521 TL
500kTL için dolar mevduatına göre TL mevduatçının toplam zararı = - 64.685 TL
Ne yazık ki, çok uç/iyimser bir senaryoda dahi TL mevduatçısının zararı 64kTL.
Umarım bu uç senaryo gerçekleşir ve TL mevduattaki zararımız nispi olarak azalır. Ama ben gerçekleşeceğini düşünmüyorum.
Bu forumdakilerin (tabi en başta benimde) en büyük sıkıntısı bu..
Yok tayyip şöyle düşünür yok hükümet bunu ister istemez..
Yahu sen ben nereden bilecez adamların ne istediğini ne elde etmek istediklerini..
Planlarını..Bildiklerini...
Sen (ben) kendi açımızadan bakmalıyız olaya..
Borsada da böyle 1 tl den 5 tl ge gelmiş bir kağıt hakkında konuşuyoruz..
10 tl olacak dedi..
Yahu sat işte 1 den 5 e gitmiş hala ne bekliyorsun
avgyo örneği misal ortada..
5-6 tl lerde iken ne laflar ne beklentiler dönüyordu ...
26.08 dolar kuru 3.10 değil..
Haziran 2018 dolar kuru 3.10
dolar faizi ve tl faizi işleyecek o zamana kadar..
ehh işte o zaman eşitlendi denir ona..
3.08 dolar faiz biraz daha yüksek alınmıştır şu bu..
Eşitlendi..
Yani 3.10 dolar kuru kaplumbağanın tavşanı yakaladığı nokta..
Unutmayalım bu rakamı diyecem ama ...zor..
Şimdi..
Oyun planı..
1. Dolar bayram sonrası hızla 3.50 nin üzerine atar..FED eylülde yeniden şahinleşir....Eywallah 2018 sonbaharı 3.90 4 tl leri görebiliriz..Eldekileri satarız satmayız..Duruma bağlı..
2. Dolar bayramdan sonra sürünmeye hatta düşmeye devam eder FED eylül de eveler geveler 3.10 a kada asla ve asla dolar almam..
3.10 da hem daha fazla dolar alırım hem diplerden vurduğum için maliyet çok daha fazla aşşa iner..
Bu durumda İlk dolar tepkisinde de kaçarım..
Haa dolar daha hala tepki vermeden düşüyo..
eşşehhedü enlaaa...
Olur olmaz..en azından bi planımız var..:oleyo:
Sayın arkadaşlar, bundan daha 1 yıl evvel ülke çöküyor ne yapacağız diye konuşuyorduk. Gerçekten de reel sektör çökmek üzereydi,bunu gören siyasi otorite KGF.kredilerini devreye soktu. Bu arada FED ve Avrupa merkez bankası faiz arttıramadı. Ayrıca merkez bankası fiili borç verme faizini 12,25 yaptı. Tüm bu nedenlerle bir yandan içeriye sıcak paradan faydalanmak isteyen yabancı doldu,bir yandan kgf kredileri aracılığıyla reel sektör yüzdürüldü.Bunlar olanlar. Şimdi ise önümüdeki dönem de ya fed faiz arttırmaya başlayacak ve abd ekonomisi hızlanacak ve dolar ülkesine dönecek.Bu düşük ihtimal gibi görünüyor. Çünkü abd ekonomisi her an stagflasyona girebilir diye korkuluyor. Yani diyeceğim ya bu sıcak para bir kaç yıl daha bura da ülkeyi sömürmeye devam edecek ve bu yıllarda döviz giderek düşecek . bir kaç yıl bu döviz alçak sürünme modunda devam edebilir gibi görünüyor dış etkilerle. Ayrıca bu yıl turizm gerçek ten patlama yaptı. Şu an 2015 yılının üzerine çıktı turizm. Turizm sektörü ile bağlantılı bir sektör de çalışıyorum oradan biliyorum. Turizm den gelen döviz de ülke de döviz bolluğuna sebep oluyor.
Draghi'nin satır aralarını çok iyi okumak lazım:
Önmeli vurgular şunlar:Alıntı:
Draghi de sinyal vermedi
Avrupa Merkz Bankası Başkanı Mario Draghi de Jackson Hole konuşmasında herhangi bir politika sinyali vermedi
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, serbest ticaretin küresel ekonomi için büyük önem taşıdığını belirterek, "Dinamik bir küresel ekonomi geliştirebilmek için korumacılığa yönelik ısrarlara karşı koymalıyız." dedi.Draghi, Fed'in Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlediği "Ekonomi Politikaları Sempozyumu"nda konuştu.
Küresel büyümede izlenen konjonktürel hızlanmanın, potansiyel üretim artırılmazsa kaybolmaya mahkum olduğunu vurgulayan Draghi, "Yavaşlayan büyüme, birçok gelişmiş ülkenin borçlarıyla ve demografik sorunlarla başa çıkmasını zorlaştırır." dedi.
Draghi, potansiyel büyümeyi arttırmanın verimliliği arttırmaktan geçtiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Küresel ekonomide verimliliğin arttırılmasının en önemli unsuru serbestliktir. Serbest ticaret, yatırım ve finansal akışlar, verimliliğin yükselmesini sağlayan yeni teknolojilerin sınırları aşmasında önemli rol oynar. Buna karşın, serbest piyasalara yönelik toplumsal konsensüs son yıllarda zayıfladı."
Serbest ticaret ve yatırımlara yönelik karşıtlığın eşitlik ve güvenlik endişeleriyle arttığına işaret eden Draghi, verimliliği yükseltmek ve dinamik bir küresel ekonomiye erişmek için bu endişeleri gidermek gerektiğini vurguladı.
Draghi, küresel ticaret hacmini sınırlayacak ulusal politikalara temkinli yaklaşılması çağrısında bulunarak, "Dinamik bir küresel ekonomi geliştirebilmek için korumacılığa yönelik ısrarlara karşı koymalıyız. Bunu yapabilmek için korumacılığa en iyi şekilde nasıl yanıt vereceğimizi belirlemeliyiz” dedi.
Uluslararası işbirliğinin serbest ticarete yönelik endişeleri ortadan kaldırmakta yararlı olacağını anlatan Draghi, buna Avrupa Birliği’nden örnekler verdi.
AMB Başkanı Draghi, konuşmasında, para politikasına değinmezken, varlık alım programına ilişkin değerlendirmelerde bulunmasını bekleyen küresel yatırımcıları ise hayal kırıklığına uğrattı.
-Serbest ticaret dolayısıyla global ekonomi açısından korumacılık ciddi büyük tehlikedir..Trump sağolsun..ortalığı biraz daha karıştırırsa tam olacak..
-Trump gazıyla sağlanan büyüme birşeyler yapılmazsa sürdürülemeyecek..
-Yavaşlayan büyüme ve borçlar..:wave:
Bunlar zaten epeydir üzerinde durmaya çalıştığım konular..
Son olarak döviz düşürücüler boşuna seviniyor..
Nihai risk.......şlaaaaaaaaaaappppp...:kahkah:
aaa hayrola çarşaf çarşaf haber yok neden kine....:oleyo:
en az 3 sene turizm kendine gelemez di..geçen sene ruslar bu sene avrupalılar gelmeyecek taş yiyecektik..
enki..
çok yanlış yollardasın..çooookk..
Hala MB başkanlarının ağzından çıkanlar ile hareket planı çiziyorsun..
Adamlar forex deki bacakları kazansın diye bilerek ters yönde konuşuyolar..
Yıllar önce forex tr de bilinmez ken bir arkadaşım söylemiş idi..
Dinle ama tersini uygula diye..
Şimdi iyice belirginleşti..
1.03 eurusd de 0.80 parite ha..
1.20 :oleyo:
ECB hala geveliyor..
forex ciler battı.
Misal ECB yakında eksi faizden çıkacak euro bunu fiyatlıyor..FED faiz artırsa bile etkisi artık sıfır oldu..DOLAR bunu fiyatlıyor..
Ve bana öyle geliyor ki bu dolar ve euro bolluğunun etkilerini kick start olarak önümüzdeki yıllarda çok daha fazla göreceğiz..
Borsalar da bunu fiyatlıyor..
İnanılmaz büyüme rakamları gelirse hem tr den hemde gelişmiş ülkelerden hiç şaşırmayacam..
rxpu o zaman sobhahar 2018 demek ki krizin çıkışı..
dolar 3.1 6 aylık faiz koy üzerine..
Dolar şortcularının, pardon borçlularının en sevdiği, sevindiği ortam bu ortam olsa gerek..yani doların yerlerde serili hali..dolar borcu ödemenin en kolay olduğu ortamlar..dolayısıyla onlar rahatlar şimdi..Türkiye gibi mesela..:)
Ancak trend gelişip önce ''carry'' ciler, daha sonra dolar nihai olarak çekilmeye başladığında(artmaya başladığında), tokadı şlaaaaaaapppp diye ilk yiyecek de dolar şortcularıdır..
kısaca ak koyun-kara koyunun belli olma zamanı..:)
Neyse daha bir sürü prova yapacaklar..:cool:
Sn. Gundwane, çok iyi bir borsacı ve teknik analistsin, ancak..
Çok yerel düşünüyorsun..çooooooook..:)
Dolayısıyla yanlış istikamette gidiyorsun..:)
Burada yıllardır FED'in menzili kısa..faiz konusunda fazla gidemez diyen bendim..o zamanlar faizi şöyle arttırıcaklar böyle arttıracaklar diyen sendin, yada buradaki bir çok insan..daha bir kaç ay önce MB'larının ağzına bakarak kolay para devri bitti diyen sendin, üzgünüm..hatta sana havuzlu bir cevap vermiştim, hatırlarsın..:)
Dolayısıyla ben MB'larının söylediklerine göre asla istikamet almadım..ama söylediklerinden ip uçları çıkarmaya çalıştım, ayrı konu..az önce Draghi'nin söylediklerinde olduğu gibi..
Neyse aşağıdaki yazını geçen gün geriye bakarken gördüm..ben bildim, sen bildimcilik asla oynamıyorum..tartışıyoruz sadece..son olarak bir daha tekrar edeyim..fazla yerel düşünme. :)
Bir tarafta trilyonlarca dolar taze taze çıkan para..diğer tarafta durgunluk riski ve bu risk karşılığı ödemeyecek borç dağları..
Bileşke vektörel..uzun vadeli herkes hesabını buna göre yapsın derim..
Sentral bankerler vidalandılar ama sistemi korumak içinde her yola başvuracaklar..
Parasal genişleme dönemi bitti demek EM lere para akışı kesilecek demek değil miş..
Kandırmışlar bizi..Fena tufaya geldik..
Aslında biz denizde damlayız ya neyse..
Trump doların iplerini eline almış görünüyor.
Trump'ın yakın zamanlarda borsalar daha da yükselecek deyişini hatırlarsınız.
FED'in yeni başkan adayları arasında Yellen'i de saydığını hatırlar mısınız.
Yellen'in bundan sonra güvercinleştiğini fark ettiniz mi?
Trump, FED için yeni başkan adayları arasında saydığı Yellen'e havuç uzatmış oldu ve Yellen de havucun kendisine neden uzatıldığını ve nasıl davranması istenildiğini bilerek tavrını bariz şekilde değiştirdi.
Trump böylece FED'in iplerini eline almış oldu. Şimdi 2017 yılı sonuna kadar alacakları kararların ve yapacakların konuşmaların bu durumu teyit edip etmeyeceğini yakından izleme zamanı.
Dolar Endeksi Haftalık Grafik:
https://invst.ly/4x6q9
Dolar Endeksi Aylık Grafik:
https://invst.ly/4x6qj
EUR/USD Aylık Grafik:
https://invst.ly/4x6qt
TCMB net doviz rezervi disindaki paralari kullanamaz. Ancak onlarla ilgili politikaları belirleyebilir.
Kullanılabilir rezerv miktarı çok düşük seviyelerde. Yağ gibi erimiş resmen.
TL faizi bu yüzden düşürülemiyor.
Üstüne bir de TTKOM problemi gelirse işler iyice moka sarar.
Tek çıkar kısa vadeli yol, DTH ların bozulması. Başka çıkar yol yok kısa vadede. Ama işin pis tarafı DTH sürekli artıyor.
Çok tehlikeli bir süreç var önümüzde.
MEDYA yönlendirmesine rağmen, DTH artışı Eylül sonuna kadar devam ederse, TL faizlerindeki şimdiki oranlar asla kesmez dövizdeki artışı durdurmak için. Roketler gider. Doğrudan yatırım gelmiyor. Portföy yatırımı ise kar görmezse gelmiyor. Merhaba
Ayık, ilk 5 ayda Avrupa'dan gelen ziyaretçi sayısında geçen yıla göre yüzde 10'luk düşüş yaşanıyor. Rusya Federasyonu'ndan gelen ziyaretçi sayısında ise yüzde 571.86 oranında artış mevcut†diye konuştu. Antalya'nın ilk 6 aylık rakamlarının geçen yıla göre yüzde 55 oranında arttığını kaydeden Ayık, “Rusya, Ukrayna ve Belarus'tan gelen yabancı ziyaretçi sayısındaki yüksek artış bu rakamın oluşmasına neden olmuştur. Yalnız bu yılın rakamlarının 2015 yılının rakamlarının yüzde 17.6 oranında gerisinde olduğu unutulmamalıdır. Birinci kaynak pazarımız olan Almanya'dan gelen ziyaretçi sayısındaki ilk 6 aylık kümülatif rakamda geçen seneye göre düşüş yaşanmasına rağmen geçen yıl haziran ayında gerçekleşen rakamı bu yıl yakalamış olması ilerleyen dönemler için umut vericidir†değerlendirmesi yaptı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilk çeyrek raporuna göre turizm gelirinin 3.4 milyar dolar olduğunu hatırlatan Ayık, bu rakamın geçtiğimiz yıla göre yüzde 17 düşüş gösterdiğini ifade etti. Rakamları 2015 yılı ile karşılaştırınca düşüşün yüzde 31 olduğunu vurgulayan Başkan Ayık, “Bilindiği gibi turizm, sektör olarak yegane yerinde ihracat yaptığımız sektördür. Bu anlamda hizmet ihracatında dışarıdan en çok döviz kazandıran ekonomik faaliyet alanıdır†diye konuştu.
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi...dilar-1937761/
Bu yıl ilk altı aylık dönemde turizde sayısal ve gelir durumları böyle...
2015 le kıyaslanınca işler iyi değil...
Turizmde bu yıl patlama var derken, taksiciyle konuştum dışında veri nedir?
USD'nin çok daha yukarı seviyelerde olmamasının çok net sebebi, reel faizin yüksekliği. Tl faizin düşme ihtimali nedir, yani adamakıllı düşme ihtimali? Önümüzdeki 1,5 sene içerisinde sıfır. İlerleyen yıllarda da ihtimal vermiyorum çünkü mevcut 16 yıllık iktidar dahil hiçbir hükümet Türkiye'de enflasyonu düşüremedi. Kontrol edilir gibi olsa da, adı üstünde bir canavar olan bu meret uykusunda güçlenerek zincirlerini bir şekilde kırıyor.
Gelecek yıl KGF kredi geri ödemelerinde illa ki gecikmeler, temerrütler oluşacak ve Bankalar likidite sağlamak, yeni kredilere kaynak yaratmak için daha fazla TL mevduata ihtiyaç duyacak. Bu da vatandaşın ve firmaların yatırım eğilimini kısarak faizci kolaycılığıa ve faizlerin daha da yükselmesine sebep olacak.
Bir arkadaş doğru demiş, hükümet(ler)in , isteği önemlidir ama belirleyici olmayabilir. Belli bir amaç için topla tüfekle mücadele ederseniz, ortalama halk o tarafa pozisyon almak ister. Türkiye'de inşaata ve yan sektörlere oynayanların trend içerisinde asla kaybetmeyeceği gibi. Ama her konuda olduğu gibi burda da genellemeler yanlıştır. Yine basit örnekle başta c.başkanı olmak üzere o kadar parmak sallamaa aleni fırçalara ragmen faizin düş(ürün) demekle düşmediği ve düşmeyeceği gibi. O yüzden "hükümetler bunu istiyor.." savı bir birim şüpheliyse, istediği şey samimi dahi olsa yapılabilirliği 5 birim şüphelidir ve kimse bodoslama atlamamalıdır.
Şahsen bu seviyelerden kendi porföyümde yüzde 15-20 usd tutarım. Ama TL mevduatın bu kadar yüksek olduğu, doğru yerden arsa yatırımının, ky için bile halen çok iştah açıcı olduğu (50klık arsanın 1 senede 80k olduğunu düşünelim ki örnekler çok) ülkede, Trump denen çapsızın usd değerlemesine olumsuz etkisini de düşünürsek kısa vadeli çalkantılarda vurkaç dışında portföyün büyük bölümünü USD'ye ayırmak bence bu saatten sonra yanlış olur.