evet ama matrahýn %10 u kadar denilince çok fark etmiyor..yani 49001 kupon gelir beyan eden bir kiþi sadece 5000-6000 TL indirebiliyorsa eðer zaten vergi yükü 1500 TL kadar azalýr maximum..
Printable View
Bir yere fazla ususunce ilave vergi alir devletimiz..
Mesela 4x4 pickuplardan luks cip vergisi..
Mesela otogaz donusumu yapilan araclara ek vergi
Mesela ticari araclardan yuksek muayene harci
Mesela dizel araclarin cogalmasi ile benzin dizel pompa fiyat farkinin azalmasi v.s v.s
Bu nedenle bu eurobond isini fazla dillendirmemek lazim...:)
Syg,
yi akþamlar arkadaþlar,
almayý ve biriktirmeyi düþündüðüm 2 bond araasýnda bilgi yetersizliðinden seçim yapamayýp kararsýz kaldým..bilgisi olan arkadaþlar yardýmcý olursa sevinirim..
1.cisi 26.04.2029 vadeli kirli fiyatý 102,518 1000 adet nominal alýndýðýnda 1.025,18 USD tutuyor
2.cisi 15.01.2030 vadeli kirli fiyatý 134,413 1000 adet nominal alýndýðýnda 1.344,13 USD tutuyor ancak 12.cisinin kupon ödemesi yüksek
forumdaki genel görüþ 100 ün altýnda alým yapýlmasý gerekliliði þeklinde bu durumda bu bondlar þu an için pahalýmý ?
ayrýca 2.ci bondun fiyatýnýn yüksekliði kupon ödemesinin yüksekliði ile fiyatý dengelenebilir mi.
yoksa bu ara hiç bulaþmamalý mý ? :Sad
siz alým yapýyor olsaydýnýz hangi bondu seçerdiniz ?
eþek o.. :)
da.. ayný paragrafta kullanýnca memur dostlarýmýz alýnmaz inþallah :)
iþin þakasý bir yana mevduat faizleri bu kadar zaman diplerde gezince, eurobondu yapýþtýrýcý sanan bayaðý bi insan bile uyandý artýk mevzuya anlaþýlan. son düzlükte yeni banka düzenlemelerinin büyük payý olsa da geçtiðimiz ay birçok bankanýn listesinde görünen birçok bondda alýþ yapýlamamasýndan da belli oldu bu zaten.
karpuz kabuðu suya düþtü çoktan yani. sahilden izleyen çok.. ama su bilindik sulardan deðil. vergisi teferruatý ývýrý zývýrý derken herkesin gözü yemiyor girmeye yine de.
iþbank'da daha þimdi müþteri temsilcisiyle konuþtum.
https://www.isbank.com.tr/urun-ve-hizmet-ucretleri sitesinde yazan saklama bedelini aldýklarýný söylediler.
Baþka banka kullanýp bu bedeli ödemeyen var mý acaba?
Saygýlar.
Keþke linkteki bilgiye aþaðýdaki metni de sorsaydýk?
Mesai günlerinde 11:​00-17:30 saatleri arasýnda Þubelerimiz, Internet Þubemiz, 0 850 724 0 724 (5.2.2.7) numaralý Telefon Þubemizden ve Bankamatikler aracýlýðý ile iþlem masrafý ve saklama komisyonu ödemeden Eurobond alým satým iþlemi yapabilirsiniz.
Aslýnda iki bilgi arasýndaki çeliþkiyi de dile getirdim.
Yaptýðý açýklamada özellikle mesai saatleri arasýnda gerçekleþtirilen alým satým ve saklamada bir ücret ödenmediðini söyledi.
Ýkisininde birbirinden farklý durumlar olduðunu belirtti.
Sonra zaten bende bu konu da baþka banka aramaya baþladým.
Saygýlar.
Benzer ama daha detaylý bir hesabý bu baþlýkta eskiden yapmýþtým, eurobond getirinizden dolar için yýllýk %2 abd enflasyon bedeli düþerseniz daha doðru olur, uzun vadeden bahsediyoruz, dolarýn da alým gücü düþüyor. þimdi yatýracaðýnýz 100 bin dolarý yirmi yýl sonra 100 bin dolar olarak alýrsanýz o dolarýn deðeri bugünün 60 bin dolarý gibi olur, yani anaparaya eklemek üzere kuponlardan ayýrmalýsýnýz, ya da kuponu düþük anapara ödemesi yüksek bir eurobond seçmelisiniz.
Bunun dýþýnda hesabýnýz doðrudur, ben de zamanýnda konut hesabýný bozup ev almaktan vazgeçip yatýrýmýmý eurobonda yaptým.
Sn erinc,
Hiç getiri, yield, korelasyon gibi karýþýk anlamadýðým konulara girmemiþtim. Temelde merak ettiðim borçlanma aracýnýn piyasa fiyatýnýn düþmesi durumunda piyasa faiz oraný düþer mi yükselir mi þeklindeydi. Neyse.
Anladýðým kadarýyla faiz, Eurobond'un fiyatý ile hesap ediliyor.
Yani mesela US900123BJ84 kodlu fonun asýl kupon faizi yýlda %6. Ancak iskontolu satýldýðý için % 7,61 gibi hesaplanýyor.
Sýkýntý þu, mesela ben iki kira alýyorum 2000 TL aylýk toplamda yýllýk 24 bin, 49k-24k = 25k ancak yýllýk alabileceðim Eurobond faizi
þimdiki kur ile ancak 3500 $ eder. Bu da maksimum 60 Eurobond alabiliyorum anlamýna geliyor. Onun harici vergiye tabii. Ee o zaman vatandaþ bunu nasýl alsýn, yarýn $ daha da artarsa direkt vergi gelecek. Zamanýndan önce satarsan yine vergi ödeyeceksin. Demek ki bunu yerli için çýkarmýyorlar buradan bunu anlýyoruz. :kahkah:
Kira icin zaten beyanname veriyorsaniz eurobond gelirinizi de herhangi bir sinira bakmadan ekleyeceksiniz, ayni sekilde temettu gelirini de offshore faizini de..
Sonra indirimleri duseceksiniz, varsa tabii egitim saglik bagis gibi.
En sonra cikan vergiden, varsa bu gelirlere kaynaginda uygulanmis stopaj, onlari da mahsup edip kalani odeyeceksiniz veya iade cikiyorsa da talep edeceksiniz..
Syg,
Sn. Dudu merhaba,
"Kira icin zaten beyanname veriyorsaniz eurobond gelirinizi de herhangi bir sinira bakmadan ekleyeceksiniz, ayni sekilde temettu gelirini de offshore faizini de.."
Týrnak içindeki ifade yanlýþ oldu galiba???
Alttaki doðrusu sanýrým
"Elde edilen Eurobond faiz gelirleri, beyana ve tevkifata tabi diðer menkul ve gayrimenkul
sermaye iratlarý ile birlikte, 49.000 TL’lik beyan sýnýrý aþýyorsa yýllýk beyanname ile beyan edilecektir."
Yanlýþým varsa düzeltin lütfen
Tþk
Yine beceremedik bu isi malesef. :)
Bir de soyle deneyelim.
Bir tek eurobond geliri olan 49K yi gecmiyorsa beyan etmez.
Herhangi bir nedenle beyanname veren tutari ne olursa olsun tek beyannamede hepsini beyan eder, kesinti veya stopaj uygulandi ise de bunlari cikan vergiden mahsup edip kalanini oder, iade cikarsa geri ister.
Syg,
www.gib.gov.tr sitesinde hazir beyan'a tiklayip kimlik dogrulamasindan sonra beyanname ver'e gecince herkes degisik senaryolara gore ne odeyecegini, degisik tutarda gelirlerin son durumu nasil etkiledigini, neleri indiriebilecegini aciklama ve uygulamalari ile gorebilir.
Beyanname vermis olunmuyor bu sekilde korkmaya gerek yok. Bir kac kaydetme ve onaylama asamasindan sonra ancak beyanname veriliyor ve tahakkuk fisi cikiyor bastirilmaya hazir.
Ben girip aylar evvelden bu sekilde ne kadar vergi cikabilecegini hesaplatiyorum ve kendimi hazirliyorum bir anlamda duygusal olarak :)
Syg,
Sn esramarka,
Bu iþin en kolayý muhasebe hizmeti alma ya da bu iþi bilen bir arkadaþ ile beraber yapma...
Kendi adýma vergi denetmeni bir arkadaþýmýn yanýna Jack ile beraber gidiyorum üçümüz yapýyoruz :)
Özellikle temettü, konut, iþyeri kira var ise karýþabiliyor. Ayrýca indirilecekleri de iyi incelemek þart.
Üstadlar sevgili Romalýlar,
Örnek olarak bu sabah US900123BJ84 kodlu Eurobond bir banka fiyatý 824,5 ve diðer banka fiyatý 851,77 USD
Yahu 27 $ fark nasýl oluyor? Ýþin daha da enteresan kýsmý iki bankanýn temiz fiyatý da farklý 83,310 - 80,55
nasýl oluyor böyle bir þey? :wu:
Bir de banka bizden alýrken temiz fiyattan mý alýyor?
Ben satsam ve zarar etsem yine de beyan etmem þart mý? Yoksa zararý beyan etmek istersem mi ediyorum?
geçen ay bugüne göre Eurobondlar ortlama %8,5 -10 arasý prim yaptý. CDS 660 idi þimdi de 600.
Bu primin sebebi Aktif Rasyosu hikayesi ile bankalarýn o tarafa yýðýlmasý. DTH faizleri artýk % 1,00 ve altýnda.
Þimdi bu þartlarda Eurobond alýnýr mý alýnmaz mý? genelde bütün þartlar tek bir enstrümana doðru itiyor ise orta vadede o yanlýþ bir yatýrým olur ve þu anda Eurobondlar tam da o þekilde ama elinde USD tutan için almak da çok mantýklý gözüküyor :)
Ne dersiniz?
Gelirin toplanmasý ile ilgili 40.000-TL’lik beyan sýnýrýnýn hesabýnda sadece tevkifata tabi tutulan menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarýnýn mý dikkate alýnacaðý, yoksa bütün gelir unsurlarýnýn mý toplanacaðý konusunda tereddütler yaþanmaktadýr. GVK 86/1-c’de belirtildiði üzere, bütün gelir unsurlarý (ücretler hariç) toplama dahil edilecek ve toplamda 40.000-TL’lik tutar sýnýrýnýn aþýlmasý halinde, tevkifata tabi tutulmuþ menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarý beyannameye dahil edilecektir. Örneðin, 41.000-TL serbest meslek kazancý olan bir kiþinin 1 TL dahi tevkifata tabi tutulmuþ iþyeri kira geliri bulunmasý halinde Yýllýk Gelir Vergisi Beyannamesine iþyeri kira gelirini dahil etmesi gerekmektedir. Zira toplamda 40.000-TL’lik beyan sýnýrý aþýlmýþ bulunmaktadýr. Yine, 26.000-TL serbest meslek kazancý, 14.500-TL iþyeri kira geliri olan bir kiþi için de toplamda 40.000-TL’lik beyan sýnýrý aþýldýðýndan dolayý iþyeri kira gelirinin de serbest meslek kazancý ile birlikte beyannameye dahil edilmesi gerekmektedir.
13- Eurobondlardan (Yurt dýþýnda ihraç edilen menkul kýymetler) elde edilen faiz gelirleri, ihraç tarihi ne olursa olsun GVK Geçici 67. madde kapsamý dýþýnda ancak GVK 94.madde kapsamýnda ilgili BKK ile %0 oranýnda tevkifata tabi olduðundan, 2019 yýlýna iliþkin beyan haddi olan 40.000-TL’nin aþýlmasý halinde beyan edilecektir. Eurobond alým-satým kazancýnda ise maliyet bedeli endekslemesi ve istisna uygulamasý sonucu kalan tutar ne olursa olsun beyan edilecektir. Dar mükellefiyete tabi olanlarýn ise, eurobondlardan elde ettikleri gelirler için %0 oranýnda dahi olsa Türkiye’de tevkifata tabi tutulduðundan GVK 86/2 gereði yýllýk veya münferit beyanname vermeleri söz konusu deðildir.
http://www.alomaliye.com/2020/03/10/...ecek-hususlar/
Syg,
Merhaba Forum,
Kira geliri ve Eurobond faiz geliri için beyanname verme olayýný artýk netleþtirmek adýna aþaðýdaki örnek üzerinden,
Örnek:
Bay, Ayaz Karakuþ’un 2018 yýlýnda elde ettiði gelirler aþaðýdaki gibidir;
1- Konut kira geliri toplamý Brüt : 20.000 TL
2- Eurobond Faiz Geliri : 20.000 TL (4.350 USD karþýlýðý Eurobond faiz geliri)
TOPLAM : 40.000 TL
Eurobond faiz gelirinin tek baþýna deðerlendirildiðinde beyan sýnýrý olan 34.000 TL’nin altýnda kalmasýna raðmen, Ýþyeri kira geliri ile birlikte deðerlendirildiðinde 34 bin TL’lik sýnýrý aþtýðýndan her iki gelir de beyan edilmek zorundadýr.
Þimdi bu örnekte eurobond faiz geliri 10.000 TRY olsaydý toplam gelir 30.000 TRY beyan sýnýrý altýnda olduðundan sadece konut kira geliri için beyanname verilecektir.
Arkadaþlar bu örnekteki iki duruma itirazý olan varmýdýr???
Merhaba. Ýtfa tarihine kadar bozmayacaksak þimdilerde eurobond alýnýr mý?