Evet ben de onu kastediyorum yani hangi fon olursa olsun tek bir banka ya da aracý kurum üzerinden almak toplamda gelir gider stopaj faydasýný görmek için en mantýklý seçim gibi gözüküyor demek istedim
Printable View
Atlasglobal resmen iflas baþvurusunda bulundu.
Bu þirketle ilgili bir fon varsa sýkýnyý yaþayabilir.
Çok basit bir soru sormak istiyorum herhangi tefaþ da iþlem gören bir fonu herhangi bir banka veya aracý kurumdan almanýn hiçbir farký yok diye anlýyorum fonun iþletim ücreti komisyon vs ayný olduðuna göre.. örneðin TCD Fonunu ister tacirler menkul deðerden ister garanti bankasýndaki hesaptan isterse de herhangi bir aracý kurum bünyesinden almanýn hiçbir farký yok deðil mi... Paranýn o firmaya gönderildikten sonra fonlarýn alýnýp mkk hesabýmýza geçtiðini varsayýyorum yani ilk gün aracý kurumun batma riski vs olmadýðýný düþünün :)
bir fark yok evet ama banka üzerinden ve tefaþ'ta iþlem gören bir fon almak her zaman daha mantýklý / güvenlidir.
zaten o bankayý / hesabý kullanýyorsanýz ve tefaþta iþlem gören bir fonu alacaksanýz neden araya bir baþka kurumu daha koyasýnýzki.
ne kadar çok aracý o kadar çok risk bence, ben osmanlý yatýrýmda hesap açtýrdým 10 gün önce iþleyiþ ve güvenlik olarak kesinlikle banka derim.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/2...nde-bulunuldu/
Sent from my iPhone using Tapatalk
Þöyle bir durumum var; yýlbaþýndan bu yana zararýna sattýðým fonlar var. Þu anda da karda olduðum ama satmayý düþünmediðim fonlarým var. Bu durumda mart sonundan önce kardaki fonlarý satýp nisan baþýnda tekrar alýp stopaj iadesi alabilirim deðil mi? Bunu benim çalýþtýðým ziraat bileceðini sanmýyorum (müþteri hizmetlerinin, içerdekiler bilir herhalde) Bu senaryoyu teyit ettirebilecek biri varsa sevaba girer.
osmanlý'dan açtým hesabý denizbank kullanýyorlarmýþ.
alýnan fon mkk'da görünecekmiþ ayný diðer fonlar gibi.
OSH serbest fon alýmý yapýcam pazartesi suriye ile ilgili ciddi bir sýkýntý olmazsa.
ben normal fonlarýn mevcut kýsýtlamalarý ve her gün giriþ/çýkýþ yapýlmasýndan dolayý bir süre sonra performanslarýnýn bozulduðunu düþünüyorum. ayrýca fon'lardan çok ciddi bir kazançlarý yok biraz prestij ve reklam meselesi gibi asýl parayý özel portföy yönetimi ve direkt oradan açýlan hesaplar üzerinden kazanýyorlar.
büyük bankalarýn fon'larýna bakýn en kötü yönetilenler onlardýr umursamýyorlar çünkü para kazanmýyorlar fon iþinden.
bu tür þeyler yüzünden bir süre sonra performans'ta ister istemez düþüþ oluyor.
serbest fonlar ise bist100 kýstasýnýn üstündeki getiriden en az %20 performans ücreti alýyor ve bunu direkt kendileri kazanýyorlar, stopaj ödenmiyor bu fonlarda.
buda fon'un iyi ve verimli yönetilmesi açýsýndan çok önemli bana göre.
birde 15 günde veya ayda bir giriþ çýkýþ mevcut. buda fon'un iyi pozisyon almasýnda etken bana kalýrsa.
asýl geçmemdeki sebeb ise bence borsanýn tam hakkýný verebilecek fon türleri serbest fonlar.
ben bu sene borsanýn çok yükseleceðini düþünüyorum ve bunu kar olarak maximize etmek istiyorum.
riske gelirsek evet normal fonlara göre çok daha riskli , gerçi osmanlý portföy'deki temsilci kesinlikle TCD'den daha riskli deðiliz bizdeki hisseler çok daha saðlam firmalara ait falan dedi. %40 viop/türev kullanmýþsýnýz terste kalýnýrsa komple fon batabilir dedim , %40 'ýn çoðu diðer pozisyonlarý dengelemek açýsýndan direkt kar amaçlý deðil falan dedi.
tabi kimse fonumuz çok riskli demez :) ama bana göre çok daha riskli diðer fonlara göre , direkt paranýn yarýsýný götürebilecek bir risk mevcut.
hayýrlýsý bakalým girecez umarým piþman olmayýz.
Bunlar çok teknik ve vergi hukukunu ilgilendiren konular.
Stopajý kesecek ve 3 ay sonra muhtasar beyanname ile devlete ödeyecek mükellefler þöyle açýklanmýþ
"Vergi tevkifatý yapacaklar:
- Kamu idare ve müesseseleri
- Ýktisadi kamu müesseseleri
- Ticaret þirketleri
- Ýþ ortaklýklarý
- Dernekler, vakýflar ve bunlarýn iktisadi iþletmeleri
- Yatýrým fonu yönetenler
- Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabý
- Zirai kazançlarýný bilanço veya zirai iþletme hesabý esasýna göre tespit eden çiftçiler listede sayýlan ödemeleri nakden veya hesaben yaptýklarýnda, ödeme yaptýklarý kiþiler adýna belirtilen oranlarda tevkifat yapmaya mecburdurlar.
Buna göre ayný þirkete ait fonlar için 3 aylýk dönemde mahsuplaþma yapýlmalý.
Detaylý açýklama için çok teþekkürler. Benim kafama takýlan konu þu. Zaten bir çok hisse fonu bist 100 den daha fazla getiri saðlýyor ve hisse fonlara zaten stopaj ödemiyoruz. Ayrýca bist üstü getiride komisyon ödemiyoruz. Bir baþka konuda 15 günde bir çýkmak. Kötü bir senaryoda çýkmak için 15 gün beklersek parayý oraya býrakýrýz herhalde[emoji28]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Alacaðýnýz fonun izahnamesine göre %80 hisse bulundurma zorunluluðu yoksa fon serbestte olsa stopaj vardýr.
Örnek þu serbest fon.
https://www.garantibbvaportfoy.com.t...cu-serbest-fon
Bu da serbest fon ama %10 stopajý keseriz denilmiþ.
yatýrým finansmana geçtim yatýrým fonlarý konusunda tecrubesizler hissemi satýp direk fon alamýyorum t+2 beklemeniz gerekiyor diyorlar müþteri temcilcisine fon alýþ talimatý verdim ondada ayný iþlemi çift yapmýþlar hesabýmý eksiye düþürüp temerrüt faizi iþlettiler. sanýrým artýk macera aramamak lazým ziraat çöküyodu filan ama mutluyduk :D
Fon konusunda sorunsuz bir yer yok üstadým. Bende temerrüde düþtüm bir kere MT hatasý nedeniyle ama faiz iþlemedi tabi :) Ýþ yatýrým güzel tarafý sürekli teminat bulunduruyorlar TEFAS'ta o yüzden herhangi bir nakit blokajý söz konusu olmuyor alým emri verirken.
GPG Cuma günü 0,030 kar var demiþ.
https://twitter.com/gpg_info/status/1228339655617241088
Ama durum tersi çýkmýþ, meðer eksiymiþ.
https://twitter.com/pegQsus/status/1228516782534791168
örneðin ; 100K para ile girildi
12 ay'lýk periyodta bist100 %50 yükseldi , fon %100 yaptý
200K yapýyor.
normal fon'da stopaj için ödenen rakam 10K
serbest fonda ise aradaki 50K'nýn %20'si veriliyor.
buradada 10K yapýyor.
basit olarak hesaplama yaptým çoðu örnekte serbest fon performans ücreti normal fonlar için ödenen stopaj'dan fazla tutuyor olabilir , ama bana fazla kazandýrýyorki bende ödüyorum o yüzden benim için sorun yok.
yani kazan kazan durumu :) hem ben hem fon yönetimi kazanýyor.
15 günde gir/çýk yapmak evet piyasa çok kötü olduðunda risk olabilir ama bu fonlar türev/viop çok kullanýyorlar ve terse pozisyon açabilirler öyle bir durumda , yada öyle umut ediyorum :)
girecez bakalým ya batarýz ya çýkarýz :ok:
bir kaç soru sormuþtum serbest fon'la ilgili.
verilen cevaplar aþaðýda.
-Çýkýþ talimatlarý ayýn 15'inde ve 30 unda veriliyor. Alým ve Satým için, deðerleme günü saat 17:00 'a kadar verilen talimatlarda, deðerleme gününün ertesi ilk iþ günü oluþacak fiyat üzerinden hesaplama yapýlýr. Ödeme de valör T+3'dür.(Deðerleme gününden 3 gün sonra)
Fiyatlarý her hafta raporlar ile alabiliyorsunuz ama günlük gösterim yok.
- Mevzuat olarak fon bir saklamacý kuruluþla çalýþmak zorunda. Bizim saklamacýmýz Denizbank. Denizbank yine mevzuat gereði, saklamasý Takasbankta yapýlmasý zorunlu olan fonun içerisindeki para piyasasý araçlarýný Takasbank'ta saklamak zorunda.
-Performans ücreti için yaptýðýnýz hesap doðrudur. Stopaj kesintisi yoktur. Yýllýk yönetim gider kesintisi vardýr.Bu kesinti fiyata yedirilmiþtir. Bu ücret için ayrýca kesinti yapýlmaz.
Yok deseler de siz inanmayýn.Bence stopajýda kesip yönetim gideri içinde harmanlýyorlar.
Yani yasal olan bir þey bu stopaj.Serbest fonda yok derlerse dayanaðýný sorun.
Stopajýn gerçektende olmamamsýnýn tek ihtimali þu olabilir, gireceðiniz serbest fonun izahnamesinde %80 hisse bulundurma mecburiyeti varsa, o zaman doðrudur, stopaj olmaz.
Sizede bol kazançlar dilerim.Genelde serbest fonlarýn getirisi iyi oluyor gibi.
Nasýl bir kelime oyunu buldunuz üstadým. Açýk ve net þekilde stopaj yok demiþ.
Fon yatýrým stratejisi
Fon, Borsa Ýstanbul Hisse Senedi Piyasasý'nda iþlem gören hisse
senetlerini analiz ederek deðer yaratma potansiyeline sahip hisse
senetlerinde orta/uzun vadeli pozisyon alýr. Ayrýca analiz sonucunda
deðerleme olarak pahalý hisse senetlerinde veya endeks üzerinde, vadeli
ve opsiyon sözleþmeleri aracýlýðý ile uzun/kýsa pozisyon alarak BIST 100
Endeksi’nin üzerinde getiri elde etmeyi amaçlar. Fonun hedefi, net uzun
pozisyon, kaldýraçlý pozisyon taþýyarak getiri elde etmektir. Haber/olay
bazlý hýzlý fiyat hareketlerinde kýsa süreli pozisyon alabilir ayrýca pahalý
bulunan hisselerde pay vadeli kontratlarý aracýlýðý ile kýsa veya ucuz
bulunan hisselerde uzun pozisyon taþýr.
Ben diyorumki serbest fonlarda da stopaj vardýr.
Tek istisnasý gireceðiniz serbest fon izahnamesinde %80 hisse mecburiyeti varsa o zaman stopaj yoktur.
Yani serbest fona özgü özel bir durum yok.
Belki arkadaþýn gireceði serbest fon %80 hisse bulunduran bir fondur, o zaman stopaj yok.
Mesela bu da serbest fon
https://www.garantibbvaportfoy.com.t...cu-serbest-fon
Ama açýklamada stopaj %10 diye açýkça belirtmiþ.
hisse sattýktan sonra fon almak için hissenin t+2 dönüþünü beklemek zorunda olan varmý sanýrým mustafa hocam iþ portfoyde beklemiyor bende ziraatte beklemiyordum bu konuyu pazartesi açýklayýp duruma göre tekrar eski kuruma döneceðim.