Geçenlerde savunma harcamaları açıklandı.
ABD, kendisini takip eden 14 ülkenin toplamı kadar (Çin, Rusya, Hindistan, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa v.s.) savunmaya para harcamış.
Bu denklem değişmeden, diğer denklemler zor değişir.
Printable View
Geçenlerde savunma harcamaları açıklandı.
ABD, kendisini takip eden 14 ülkenin toplamı kadar (Çin, Rusya, Hindistan, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa v.s.) savunmaya para harcamış.
Bu denklem değişmeden, diğer denklemler zor değişir.
Peter schiff in dediği gibi tüm dünyadan bir şeyler alıyoruz karşılığında yeşil kağıtlar yolluyoruz,bu devam edemez ,buna uyanırlar demişti:)))))))
Sistem sadece bilek gücü ile devam edebilseydi osmanlı çökmezdi.Osmanlı da bir noktadan sonra ordusunu besleyemedi,gerilemeye başladı,sonunda durgunluk çöküş falan.
Videonun ilk 2 dakikasını izledim, meseleyi genel hatlarıyla anladım. Aklıma gelmişken sorayım madem. :)
ABD'nin Ay'a gerçekten çıktığına inanıyor mu bu forumda herkes?
Sadece çıkması da değil, oraya gönderdiği vatandaşların sağ salim geri geldiğine. :)
Bu konu hakkında olumsuz konuşunca direk düz dünyacı olarak yaftalanma riskiniz var ona göre. :)
*Benim fikrimi merak ediyorsanız söyleyeyim. Hayır.
https://i.hizliresim.com/evorc78.jpg
https://i.hizliresim.com/gcnkd9f.PNG
Vakaların peek yaptığı 60.000 lere geldiği günlerden bi tablo..
Hastaneler doldu hasta kabul etmiyor vatandaşlar perişan sağlık sistemi çötü yaygaralarının koptuğu günler..
Bugün 60.000 den 5000 e düşmüş vaka sayısı..
Yatak , ventilatör ve yoğun bakım doluluk oranlarındaki azalma yüzde 7 ler civarı..
Bu covid konusunda kopan yaygara ve panik ortamı konusunda bundan belki 2 sene sonra videolar çekilecek bizler de SP videoları gibi izleyecez ..Way be neler olmuş diye..
Bunların farkı, Osmanlı' dan da, Roma' dan da ders almalarında...
Makina gibi işleyen bir devlet yapısı var, akademi dünyası, istihbarat mekanizması, STK' lar, iş dünyası, siyasetçileri ve diplomatları hep ön alıyorlar.
O yüzden tarihin sonu diye tez yazıldı.
Dediğiniz gibi devasa borcu var, ama matbaa onlarda, hiperenflasyon yaratıp, bütün borçlardan kurtulmayı çaktırmadan istemeden hedefliyorlar.
Bir şekilde beceriyorlar işte, haticeye değil neticeye bakmak lazım.
Adamlar, senin pilotuna, senin uçağınla, senin meclisini bombalattı, bu güç işte, diğeri kağıt üzerinde bir rakam, esteğin kösteğe oranı, DJI ın patlaması, bankacılık sisteminin çatlaması gerekiyordu, daha da şahlandı. İlim, bilim, istatistik havlu atıyor, neden, çünkü herkes varolan racona uyar, en büyük olansa racon koyar, yerseniz diyor, hık mık deyince de, yiyeceksiniz ulan diye devam ediyor.
Çeşit çeşit tasnif metotları mümkün, misal ülkeler ikiye ayrılır, nükleer silahı olanlar ve olmayanlar. Kuzey Kore lideri, ne dedi, ABD donanması ona doğru yola çıktığında, 'Siz tam anlayamadınız galiba, sizi doğrudan vurabilmeme gerek yok, bu donanmanın yakınlarına 1 tane nükleer füze düşürebilirsem, donanmanız oluşacak dev dalgalarla yerle bir olur.'...Koca ABD derin devleti, 'Aha doğru söylüyor lan' dedi, donanma anında rota değiştirdi, ardından Trump, dostum Kim muhabbetleri..
Neyse, zenginin malı züğürdün çenesi hesabı....En alt ligdeyiz, Venezuela, Arjantin falan...bakalım neler gelecek başımıza..
Valla ben tüm bunları kurgulayan bir gücün varlığına inandığımdan amerika konusunda şüpheliyim.Geçen yüzyılın başında imparatorlukları nasıl bitirip ulus devletleri kurdularsa şimdi de ulus devletleri bitirip başka bir sistem kuracaklar.Geçen yüzyıl başında da eminim bu imparatorluklar çok güçlü diye düşünen birileri vardı patır patır hepsi çöktü,bir tanesi bile ayakta kalamadı, niye diye düşünmek lazım.
Yani ben de katılıyorum o söylemlere, ABD Başkanı gerçekten ABD Başkanı filan değil, sınıf başkanı gibi, geride okul teşkilatı, öğretmenler, müdür, okul aile işbirliği, okulun sahipleri var, hadi bakalım şimdi de sen başkanlık yap diyor. Zıbıtınca, hop aşağıya, rezil ettiler Trump'ı, daha da ezerlerdi de, sırf onu daha fazla ezmek zararlı olur diye vazgeçtiler.
Oktay Sinanoğlu çok güzel anlatırdı bu işleri; 'Yaw kampüste bazı binalar vardı, kapısı yoktu, kim nereden giriyor buraya muamma, herkes de aslında ne olduklarını bilirdi.'...Bir tür aristokrasi perde gerisinde, kuklacılar onlar işte..Çok da şaapmayalım, iluminatiye bağlarız gece gece :p
George W. Junior Bush geldi aklıma birden mesela...adam bildiğin morondu yaw...akraba ziyaretine gitmeden önce ikaz edersin bazı densiz ayarsızlar vardır, elini ayağını nereye koyacağını şaşırır, tam da öyle bir şeydi, bakışları deliceydi yaw..neyse
Joe Biden merdivenleri çıkamıyor, söyleyeceği sözü unutuyor. Tam rezalet.
Trump Amerikan tarihinde bir anomalidir bana göre.
Yani, ne demek? Şu demek. Seçimden önce kimsenin kazanmasını beklemediği, herkesin aklınca dalga geçtiği karikatür tipli adamın tekiydi Trump.
Kazanınca şoka girdiler ve aynı hatanın bir daha tekrarlanmasını önlemek için özellikle soyal medya tarafında işleri sıkı tuttular. En son facebook açıklamış 2 sene daha engelli kalacakmış Trump'ın hesabı.
O seçimi Biden'ın dürüstçe kazandığına inancım 0.
Başkanlık makamı konusundaki genel görüşe katılıyorum yalnız. Trump başkanken de çok bir değişiklik yoktu genel politikada. Bazı konularda sisteme çomak soktu sadece, o da geri planda işleri yürütenleri sinirlendirmeye yetti de arttı bile. (Ortadoğu'dan asker çekmesi, sınıra duvar örmesi vs)
Zaten bunların pek Bi dilindedir yeni dünya düzeni yeni dünya düzeni nedir dünyaya devletler değil çok uluslu şirketler ile yönetilecek zihin kontrolü ile ilgili bir film vardı şiddetle tavsiye ederim mancuryali film i birde efsane yönetmen kubrick in son film i tamamen gözleri kapalı film i daha doğrusu film içinde ifşa zaten kubrick bu film yayına girdikten kısa bir süre sonra vefat etmiştir
ABD ve Dolar konusunda kısabir hatırlatma;
2008 den önce herkes dolar çöp falan diyordu euorusd 1.7 üzerine çıkmıştı falan ; Sonra ABD piyasaya bir ayar verdi...Tüm dünya Bankaları Dolar yükümlülükleri konusunda margincall a düştü...FED uzakdoğu ve AB Merkez bankasına swapla dolar pompalamasa şimdi AB diye birşey yoktu...Aynı şey Milletin ağzına sakız olmuş ÇİN içinde geçerli....Fabrikalar kapanmış milletköyüne gidebilmek için 2 ay sonrasına bilet bulmak için birbirini eziyordu...
Yine bir dönem cep telefonunda astığım astık Noki-Ericsson ne oldu...IPHONE diye birşey çıktı o firmalar çöp oldu....
Bizde hem sağ hem de sol cenahın Anti-ABD ve kıyamet senaryocuları herkesi etkilediği açıkça ortada....ABD batsa da bizde şu dolar borcundan kurtulsak..Tam Aydınlık kafası....
Neyse biz asıl meselemize dönelim Peker güzel konuşuyor , Lakin hafta sonu adamın biri Reza için çok farklı bir iddia söyledi , ben şok oldum...Adamın işi metamfetamin dedi...bizde -60-70 gayme içerdeyiz...Dolar için 20 TL bile lkonuşuluyor...
Sn heval hep aynı hata yapılıyor.Dolarla amerikanın ne alakası var.Dolar dünyanın rezerv parası,sahibi de FED amerika ile alakası bizimle veya mozambikle alakası kadar.Amerika batar dolar batmayabilir.Doların amerika içindeki alım gücü amerikanın gücü ile alakalıdır ,çok artabilir çok düşebilir,aynı bizde olduğu gibi.Tüm dünyada geçenlerde dolar değer kaybetti bir ara, bizde arttı.
Selçuk reiz bile şaştı kaldı bu işte :evil:
https://www.youtube.com/watch?v=T3wbSHbI6AA
Evet bu zırvalıklar epey moda, bunların hepsi hollywood kandırmacası falandı değil mi? Tüm dünya ve gelişmiş devletler farkedemedi bunu. Ki o zamanların SSCB'si Amerikadan önce Venüs'e 6 kez sonda göndermiş gezegen yüzeyine inip aşırı sıcaktan ötürü bozulmadan önce 2 saat boyunca veri göndermeyi başarmışlardı. Ayrıca uzaya ilk insanı göndermeyi başarmış bir millet. Amerika'nın aya gidip geri geldiğini pür dikkat herkesten çok takip etmiştir emin olun. Çünkü soğuk savaş ve gövde gösterisinin en tepe noktası uzay yarışı idi. Sovyetler bunu müthiş bir antipropagandayla Amerikayı rezil etmek için fazlasıyla kullanırlardı.
Ha kesin kanıt isterseniz son olarak, Çin'in ayı gözleyen uyduları bir kaç ay önce 1969 da amerika'nın ay da bıraktığı arazi aracının fotoğrafını paylaştı tüm dünyayla. Hadi Amerika bizi kekledi, Çin'liler de mi kekliyor bu Amerika'yı çok sevdikleri için photoshop görselleriyle onore ediyorlar değil mi?
Ha bir de ramazanda çok muhterem bir hoca efendi amerikanın marstan gönderdiği resimlerin gerçek olduğunu ne biliyorsunuz diye incileri saçmıştı ortalığa. Bu konu ona benziyor misal.
Mars görevleri zaten bambaşka bir boyut gerçi de, oraya sadece Amerika değil, Avrupa uzay ajansı ve çin de araçlar gönderip başarılı çalışmalar yürütüyor. Yani Amerika en ufak bir yalan söylese tüm dünyada alay konusu olması an meselesi olur. Bu tür komplo teorilerine hala inanılması çok enteresan gerçekten.
Hayır yanlış anlaşılmasın ben mühendis forumdaşların fikirlerini çok merak ettiğimden soruyorum.
Bu arada komplo teorisi diye bir şey ontolojik olarak mümkün değil.Ortada bir teori ya vardır ya yoktur,teori varsa ya doğrudur ya yanlış.Komplo teorisi diye bir şey yoktur.
Hendese eğitimi aldık diyelim, mühendisliğimiz tartışılır :p
Yani, uzay yarışı süreci, öncesi Hitlerden devşirilen bilim adamları, kısaca meselenin külliyatına az biraz vakıf olanlar açısından, adamların 69 da aya bayrak diktiği tartışılmaz..
Kaldı ki, neyi değiştirir...
Elon Musk olayı başka bir boyuta taşıdı, değişik değişik füze sistemleri geliştiriyor, birim ağırlık/maliyet denklemi ile sınıflandırıyor füzeleri, roketi komple çelik saçtan yapıyor, ucuzlattı iyice, yakıt çeşitlendirmesi yapıyor. Yakında ayağa düşürür iyice mevzuyu. Hala askeri alana eklemlenmedi buluş ve metotları, çok şey değişime gebe, muhtemelen mevcut halini denklemin sarsmasın diye sessizlik hakim, atılan, yörüngeye oturup dünya çevresinde dönen, aynı şekilde de geri inebilen füze teknolojisi balistik füzelere uyarlanırsa, -ki uyarlandı zaten geri dönmeyenleri de, çok şey değişebilir.
Değişik bir tür Musk
Selçuk Geçer, 2000 dolardan kilitledi altını millete, sonra da ben alın dedim mi dedi çıktı taşın başına :p
Geçen sene dolar 16 TL olacaktı, sildi videolarını..
Bozuk saat gibi eninde sonunda bir gün doğruyu gösterecek, ve demedim mi diyecek..
Mevlana'nın şiiri gibi, demedim mi..
Murat ney oğluydu, onu daha çok seviyorum ben, daha gerçekçi, eğlenceli, zeki çocuk. Jedi, Dark Vader...Geçen Ağırel' le program yapmışlar ufak ufak atışıyorlardı, bana neler geliyor neler de, Ağırel gibi hapishane sevmediğimden susuyorum diyordu :p
Ağırel' le Murat Murathanoğlu(?), normal şartlarda geleceğin Uğur Dündar ve Yılmaz Özdili...anormal ve hele şimdiki gibi paranormal şartlarda başlarına her an iş gelebilir, inşallah gelmez..
Hayır konu branşım değil o yüzden cidden merak ettiğimden soruyorum.1990 ların sonunda ilk cep telefonlarına bakıyorum bir de şimdiki cep telefon teknolojisine bakıyorum arada dünya kadar fark var.1972 de aya gideceksin aradan 50 yıl geçecek o teknolojinin bilmemkaç katı gelişmiş teknolojilerle şimdi aya dolmuş gibi gidip geliniyor olmalıydı diye düşünüyorum.O nedenle benim aklım pek yatmıyor,ama haddimi aşmıyayım forumdaş mühendislerin aklı yatıyorsa ben yanılıyorumdur.
Sn Hkm çok zorlama bir kıyas olur o şekilde..
Çok uzun sürer cevabı, iyice kısaltarak;
Frekans ve internet teknolojileri gelişti, bir ara WiiMax denen bir teknolojiye mi geçsek acaba sorusu yaşandı, bildiğimiz WiFi nin 3-5 km. veya üzeri menzilli olanını düşünün, hala var ABD taraflarında bazı eyaletlerde ve doğal afetlerde kuruyorlar bu sistem altyapısı üzerine geçici olarak. Kontrol edilebilir bulmadılar, GSM daha kontrol edilebilir bir teknoloji oradan yürüdüler. Sony o yıllarda ürettiği bazı laptoplara hatta WiMax donanımı koymuştu, sonra yalan oldu.
Frekansları büyüttüler iyice, dijital olarak veriyi taşıdılar, baz istasyonlarıyla aştılar menzil sorunu. Eskiden araç telefonları vardı mesela, analog düşük frekans. O da cep telefonu idi, misal Ankara' da Atakule' nin tepesine bir tane baz istasyonu kur, Ankara' nın yarısından çeksin araç telefonu, ama analog, veri kapasitesi düşük frekans düşük menzil uğruna, bir de bu kadar abone sorunu için farklı teknolojik gelişmelerin eklemlenmesi gerekirdi.
Donanım ve teknoloji kısmı böyle, sonra Apple kapasitif ekranı icat etti, bir anda sınıf atladı kullanım konforu, sonra sybian ile microsoft uymadı tam, denklemler diyelim hadi, android icat edildi açık kaynaklı gelişti, şimdi Huawei HarmanyOs u sürdü, çalışma şekli daha farklı, androidden üstün, Google da yenisini geliştirdi Fuche miydi ne, HarmonyOs ayarında, sürer yakında...
1945-69 arasında roket füze teknolojisinin yaptığı atılımı, GSM teknolojisi 90-2000 arası yaptı diyelim kısaca...Ama buna bakarak onu yorumlamak çok zorlama bir bakış açısı. Şimdi roket füze teknolojisi ikinci atağına kalkıyor. GSM teknolojisi de muhtemelen nesnelerin interneti ile bu atağına kalkacak..Muskın internet ağı da eklemlenecek üzerine...Bakalım göreceğiz..
Sizin aklınız yattıysa ben yanılıyorumdur sn achiles.Çok fikir beyan edemem şimdi,ne desem olmaz.
US10Y ve DXY düzeltmelerinin son demlerinde olmalılar, zaman iyice azaldı, tamamlandığında sert bir şeyler olacak gibi..YTD
https://s3.tradingview.com/snapshots/c/CdgmVfmO.png
https://s3.tradingview.com/snapshots/m/MbRdzItv.png
60-90 yılları arasında ABD-Rusya çekişmesi vardı,Rusya dağıldı uzay yarışması bitti,şimdi malum,teknoloji gelişse ne olacak,zaten Rusya uzay çalışmalarını askıya aldı,bunlar pahalı işler,anca döt sıkışınca uzay çalışmaları başlar,şu anda ufak tefek işler yapılıyor,şu anda eskinin bilim adamları yetişmiyor,bizim ülkede hiç yetişmiyor,sadece dışarıya göç edenler uğraşıyor...Genellikle bilim kurgu filimlerinde görüyoruz böyle çalışmaları:oleyo:,tabiki oda sanal fizikiye faydası yok:wave:
https://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_11Alıntı:
After being sent to the Moon by the Saturn V's third stage, the astronauts separated the spacecraft from it and traveled for three days until they entered lunar orbit. Armstrong and Aldrin then moved into Eagle and landed in the Sea of Tranquility on July 20. The astronauts used Eagle's ascent stage to lift off from the lunar surface and re**** Collins in the command module. They jettisoned Eagle before they performed the maneuvers that propelled Columbia out of the last of its 30 lunar orbits onto a trajectory back to Earth.[6] They returned to Earth and splashed down in the Pacific Ocean on July 24 after more than eight days in space.
Serin hikaye.
aynen ilk bakışta öyle düşünülüyor üstadım bakış açınızda haklısınız.
Lakin rafa kaldırılan projelerde şimdiki mühendislere aynı araçları verseniz aya gönderemez uzun uzadıya yazılacak bir konu ama kısaca örnek vereyim USA 'da araban çalınmasın istiyorsan manuel alırsın derler. O derece kullanılmadığından millet nasıl yürüteceğini bilmiyor belki 5-10 sene sonra bende unuturum manuel kullanmayı 5 senedir otomatik kullanıyorum hanımın sayesinde.
90'lı yıllarda VW 8 valf 1600 cc Hitler motor diye de anılan motorunu geliştirdi 2012 yılına kadar da son zamanlarda FSI ve TSI eşlik etse de atmosferik motorunu GOLF 'lerde kullanmaya devam etti. Bazı şeyler de limitlere yakınsayınca gelişme yavaşlıyor yaptığınız yatırımın ekonomik karşılığı olmalı.
cep telefonu teknolojisi ile uzay aynı mı? cep telefonu kullanıcı odaklı..yatırım yaptın ,sattın ,para kazandın.. bir daha yatırım yaptın...uzaya oylemi milyar dolar yatırım yaptın ay a gittin geldin...tamam ..orada araştırma yaptın ..sonuç ? getiri ? yok arkasından bir da milyar dolar harcadın gittin..tabiiki aynı hız da teklojik degişim olmaz ..ay a giderek belki bir kazanım elde ederiz dediler maden vs vs diye baktılar olmadı ..artık ay a bakan yok ..şimdi milyarlarca dolar mars için harcıyorlar...giden paranın dönüşü olmaz ise bir süre sonra mars araştırmalarına da ara verilecek...
Halkı büyük maliyetli yatırımlara ikna etmek için, motor söylemler gerekli, en kullanışlı olanı savaş. Yoksa bile bir düşman yaratılır, dış tehdit değerlendirmesi yapılır, muazzam bütçeler ayrılır, bütün teknolojiler de bu savaş ARGE si içinde halledilir. Denizaltılar, radarlar, füze teknolojisi, nükleer teknoloji mesela ilk aklıma gelenler.
Savaş olmayınca da, yerine geçecek hayaller üretiliyor, uzaya turist olarak gitmek, belki Ay Mars yüzeyinde yürümek, farkı birinde devlet korkutarak diğerinde özel sektör hayal tacirliği yapıyor. Az tırmalamadı Musk yatırımcı bulacağım diye başlarda, bütün dünyayı bedava internet ağına kavuşturacağım fikri ve 1960 ların elektrikli araba olayını hortlattı da destek buldu, zaten amaç ilk kalkış hızına ulaşmak, uçak ilk kalkış hızına ulaşıp bir havalandı mı, tamam artık, uçuyorsun.
Bir kitap veya teori vardı, savaşlar hiç yaşanmamış olsa, çok daha sosyal devlet ve bilinçli eğitimli toplum modelleri gelişse idi dünyada şu ana kadar hadi 1700 lerden itibaren diyelim, uygarlık teknolojik anlamda şu ankinden çok daha geride olur diyordu, bir tür paradoks. Çünkü bu kadar büyük ARGE ler hiç bir zaman maliyet etkin bulunmaz ve toplum faydasına olmayacağından kabul görmezdi gibi bir yaklaşım..ilginç aslında düşününce..
Bu düşünceyi mantıklı bulamayacağım malesef.
Şimdi içinde olduğumuz çağı bir inceleyelim önce. Bir kısım insan şu an o kadar zengin ki,bırakın lüks arabayı, yatı, katı, arsayı bilmemneyi; parayı artık coin gibi, nft gibi ne idüğü belli olmayan hayali ürünlere akıtıyorlar. Ağzımızdan yüzümüden, burnumuzdan para fışkırıyor yani. Sanal ev, sanal arsaya milyon dolarları gömenler var.
NASA/ABD isteseydi bu o uzay aracını tamamen milyarderle doldurup uzaya attaaya gönderebilirdi. Kaç para isterse de alırdı bu yolculuk için.
Talep yok bahanesi tamamen boş.
Ebru Gündeş'e, Acun'a ya da Nusret'e diyeceksiniz ki Ay'a yolculuk var gitmek ister misiniz diye... ahaha 1 saniye düşünürler mi acaba?
Bunlar bir de küçük oyuncular. Daha ne zenginler var...
Geri dönüşü gayet olur yani bu işin. İçini milyarderlerle doldurmaya bile gerek yok. NASA sadece parayı talep etse, aracın içine istediğim elemanları ben seçeceğim dese yine NASA'nın ağzını burnunu paraya boğarlar.
Şu Elon'un hafada inflak eden roketlerini görünce benim o Ay işine olan inancım baya azaldı açıkçası.
Biz şimdi 1970 yılına günümüz penceresinden bakıyoruz. O zamanki iletişim teknolojisi şimdiki kadar gelişmiş değildi. TV ve Radyodan ibaretti iletişim.
Bence manipüle edilmeye gayet uygun bir ortam.
Bir başka muhtemel bahane de şu:
Ay yolculuğu çok tehlikeli, radyasyon çok kuvvetli o yüzden NASA artık insan göndermiyor.
O Ay'a gitmek için hayatından vazgeçecek milyonlarca insan bulurum. :)
*Ek not: Neil Armstrong 82 yaşında ölmüş. Ay'a gitmese sonsuza kadar yaşayacakmış herhalde. :)
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48949153.amp
Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi