Paranın gideceği yer var mı? Dudu'ya sormak llazım
Printable View
doviz bazlı fonlar agırlıkta ,biribirine benzer genelde
Herkes parayı borsaya gömdüyse pazartesi likitide nasıl olacak ,?
gıcır paralarlaysa sıkıntı yok borsa için
arkadaşlar mart ayı içinde 115 bin lira kadar temettü yatırılmıştı hesabıma... MKK kayıtlarımı kontrol ettiğimde, temettü ödemesi için toplam 28 lira komisyon kesilmiş görünüyor... bu konuda bilginiz var mı? temettü için komisyon almak nedir ya? stopaj yetmedi bir de komisyon ödüyoruz... bu doğru mu? MKK sizden de kesiyor mu?
IPJ elektrikli araçlar +%172 ve TGE yabancı emtia +%50.3 kar ile satış verdim.Bu sene pek birşey çıkmayacak gibi bunlardan.Gelecek parayı borsada kullanacağım.Şu an tek alternatif borsa.
Dolar bazlı karınız önemli olan.
TGE'de hala dolar bazlı %30 beklenti var bence.
https://www.bloomberght.com/jp-morga...entisi-2303708
Doğrusu bunların dediği de genelde ters çıkar ama neyse :D
[QUOTE=Germiyan;5875698]ne demek ne vadesi olacak ? yatırımın vadesi demek o. her fon yöneticisi spekülatör gibi davranmaz. ahan bu gitmiyor bunu değiştirip şu hisseyi alayım demez. fonların izahnamelerini , yatırımcı bilgi formlarını okuyun. sizin finansal okuryazarlık ile ilgili temelde bilgi eksiklikleriniz var
Ustad yuji fon oranlari tablolariniz icin tesekkurler, elinize , emegine saglik. Sahsen benim icin cok faydali oluyor. Bazi zamanlar degisken ve yabanci fonlar kismindaki degerler yanlis cekiliyor veya hatali hesaplaniyor bu durum tefas dan mi kaynaklaniyor.
Sangaydaki covid19 kapanmalari ve abd resesyon soylentileri dususe sebep olabilir. Iyi takip etmek gerekli , gecmiste zaman zaman ralli yaptigi donemler oldu. Kuraklik vardi yagislar az yagmisti bir donem cip uretimi olmamisti.
Arastirdigima gore alternatif enerji ile , yari iletken teknolojiler arasinda baglanti mevcut. Ayrica bazi emtialarda oldukca onemli.
https://www.azocleantech.com/article.aspx?ArticleID=965
https://www.carbonbrief.org/explaine...-carbon-future
https://blogs.imf.org/2021/12/08/met...global-supply/
https://www.iea.org/reports/the-role...gy-transitions
https://www.iea.org/reports/the-role...cutive-summary
[QUOTE=Germiyan;5875461]ismini vermeyim , tarım ve gıdayla ilgili diyeyim üstat ,fazla da yok zaten bu fondan 3 tane galiba
M2006C3MG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Verileri iki yerden alıyorum: spk + tefaş
önce spkya bakıyorum orda fiyat açıklandı ise onu alıyorum açıklanmadıysa tefaştan alıyorum
spkdaki fiyat hatalı ise ya da günün fiyatı doğru ama geçmiş bazı günlerin fiyatı yoksa/hatalı ise sonuçlar da hatalı oluyor haliyle
Peki neden hepsini tefaştan almıyorsun dediğinizi duyar gibiyim:
1-Tüm fonlar için verileri tefaştan almak uzun sürüyor
2-Tefaş belli zaman aralığında belli sayıdan fazla sorgulama yapıldığında ip'yi blokluyor. Blok yememek için az sayıda fon bilgisini ordan çekebiliyorum
[QUOTE=Lucky Player;5876973]ardyz bedelli açıklayınca pek çok fon yüklü çıkış yapmaya başladı , bu izahnamede yazıyormu çok bilmiş arkadaş
Ben demiyorum ki serbest fonlar gibi günlük haftalık hisse değiştirsin , 6 aydır elindeki hisse gitmiyor ,bu ortamda gitmeyince daha neyi bekliyor diyorum
izahnameyi okuyacağım , hisseye aşık olma maddesi yoksa yine yazarım
germiyanlının yazısı ''' ardyz bedelli açıklayınca pek çok fon yüklü çıkış yapmaya başladı , bu izahnamede yazıyormu çok bilmiş arkadaş
Ben demiyorum ki serbest fonlar gibi günlük haftalık hisse değiştirsin , 6 aydır elindeki hisse gitmiyor ,bu ortamda gitmeyince daha neyi bekliyor diyorum
izahnameyi okuyacağım , hisseye aşık olma maddesi yoksa yine yazarım '''
yanıt ;
bekler , beklentisi var ki bekler . haydo dayının fonu da da senelerdir halkbank' da bekliyor. o bilmiyor mu satmasını. bak gene aynı şeyi diyorsun. '' 6 aydır elindeki hisse gitmiyor , bu ortamda gitmeyince ...'' gerçekten bilgin eksik. fon yöneticisi bir değer biçip hisseyi portföye alıp , ederine gelmesini bekler. hisse gitmiyor diye elinden çıkartmaz , bir önceki yazımda yazdım gene aynı şeyi. hissenin bilançolarında bozulma olur , bir haber gelir o zaman satabilir fon yöneticisi. 6 aydır gitmiyor diye , bir değer biçilen hisse portföyden çıkarılıyorsa o zaman o fon bir değer fonu olmaktan çıkar. !
İzahnameden başladın Halil Buhur niye satmıyor bekliyora bağladın ,sayın süt bıyık sizi samimi bulmadım , izahnameyi ve duyuruları okudum , görebildiğim sadece "fon
portföyündeki varlıklar piyasa koşullarına göre değişiklik gösterebilecektir" ifadesi yer alıyor , her hisse gidecek diye bir kural yok 13 lerden Halkbankası alıp hala bekleyen birisi borsayı bilmiyor demektir , Halil Buhur dediğin kişi okul müdürüdür yazıp çizdiği hisseleri hobi olarak yapar benim gibi fakirdir o:) ve dikkatede almam yazdığı çizdiği şeyleri
Diyorsun ki , hisse çıkarılırsa değer fonu olmaktan çıkar , etme gözünü seveyim gitmeyen bir gıda hissesini çıkartıp yerine Arçelik hissesi alsın diyen mi var ,yine gıda hissesi alacak
[QUOTE=Econfin;5877459]Eroinfin, serbest fonlar bir hisseyi günde 10 kere alıp satabilirler diye biliyorum , işine gelmezse alıp beklemez 1 gün sonra satar ertesi gün yine alır vs vs onun için getirdimi yüklü getiri yapar ,BİST aşağı oldumu diğerlerinden farklı aşırı kayıp yapabiliyorlar
Sağlık sorunlarım yüzünden uzun zamandır burayı okuyamadım, fonlarla da pek ilgilenemedim, ama üstün körü bir baktığımda BIST rallisine rağmen Osmanlı Menkul'ün hisse fonları ve değişken fonları patinaj yapıyor (hatta Birinci Hisse Fonu eksi yazıyor) gibi geldi, sanki terk edilmişlik havasın hissettim; benim algısal yanılsamam mı bir şeyler duyan veya bunu fark eden başka arkadaş var mı? Benim bildiğim çok övünüyorlar (ki beni on kez ararlardı bir kez hesap açma hatasına düşmüştüm) ve sürekli çok aktif yönettiklerini çok akıllı olduklarını iddia ederlerdi.
Öncelikle geçmiş olsun, Osmanlı'nın değişken ve hisse fonlarından bende de var, aynı şekilde son zamanlardaki performanslarından memnum değildim bu hafta hepsine satış verdim, sanırım bir fonda çoğunluk olunca getirisi düşmeye başlıyor veya yönetimle ilgili sorunlar var, son dönemde bist 30 hisselerinden alsak çok daha iyi getirisi olurmuş ama bilemezdik işte.
sayın germiyanlı ; ilk önce biz hepimiz birbirimizin iyiliği için buradayız bu konuda anlaşalım ilk önce... ikincisi ben haydo dayı dedim. halo dayı demedim. '' haydo dayı '' ... lütfen saldırı ve savunma pozisyonuna girmeden , yazdıklarımı nesnel olarak okursanız , faydası size de forumdaki diğer yurt paydaşlarına da olur....
haydo dayı : güzel marmara fon
halo dayı : halil buhur
bakın ısrarla '' gitmeyen '' tabirini kullanıyorsunuz. bir sanayii hissesinin temel analizini yaptınız diyelim. patronu yönetimi dürüst kurumsallaşmış , sermayesi 80 milyon , üçüncü çeyrek esas faaliyet karı 45 milyon , geçmiş yıllarda da bunu istikrarlı sürdürmüş. birikmiş siparişleri var , ileriye dönük yeni anlaşmalar yapacak , borcu yok , likiditesi iyi falan filan yani sallıyorum . işte hisse başına düşen karı 5 tl olsun. sonra fiyata baktınız ederinin % 70 inden ucuza fiyatlanıyor. hisseyi portföyünüze aldınız. 8 ay 23 gün 6 saat 29 dakika gitmedi diyelim, yerinden kıpırdamadı fiyat , hatta düştü ... ne yapacaksınız ? satıp yerine yeni hisse mi alacaksınız ? işte bunu yaparsanız bu yatırım değil spekülatörlük traderlık olur. fonların ayrımını da böyle yapın.
Osmanli portfoyun fonlari ile ilgili performans dusuklugunun sebebinin sn tradestop ve sn lucky player in yazdigi yukarida olaylar olmasi muhtemel.
Buradan anliyoruz ki gecmiste bu fon cok iyi yine iyi olacak gibi tek bir fona baglanmamak gerekli. Hisse yogun fonlarda dahi sepet yapip 2-3 hisse yogun fona yatirim yapilmali. Fon yoneticileri zaman zaman degisebiliyor ve dolayisiyla fonun tabiati bozulabiliyor.
Ek olarak daha once boyle bir olay tcd ve tkf fonlarinda yasanmisti. Fon yoneticilerinden kubilay ozalp bey tacirlerden ayrilmisti ve tacirler fonlarinda performans kaybi yasanmisti. Ayrica tcd ve tkf fonlarindaki gecmis zamandaki performans dusuklugunun diger bir sebebi akportfoyun bir fon sepeti fonu yuklu miktarda tcd ve tkf satin almisti ve soz konusu fonlarin dengesi bozulmustu.
farazi konuşuyorsun , konuştuğun hiç bir şey somut bilgiye dayalı değil , laf salatasına dayalı yaşın kaç bilmiyorum ama , bu tür konuşmalara kulağım tıkalı benim ve sevmiyorum bu tip konuşan insanları
Sanırım açık net anlamışındır
Önce ,izahname dedin üfürdün ,sonra halk bank almış birileride bekliyor dedin ,sana destek çıkan vatandaşın fonu BİST uçarken biraz düşsse katılmazdı sana
Borsa denilen şey senin analıttığınla uzaktan yakından alakası yok , Böyle enflasyonist bir dönemde gitmeyen bir hisse de sıkıntı vardır , senin dediğin normal dönemlerde belki olabilir
Bazı yazılarına denk geldim gıcık gıcık anlaşılmaz şeyler yazayım da değer versinler peşindesin
yürü git işine
Bazı insanlar vardır , parası çoktur ama emek harcayıp hisseleri incelemeye ,borsayı öğrenmeye merak etmezler , üşenirler giderler özel fonlara girip kazançlarının %20 sini bu fon yöneticisine verirler ,
hah git onlara anlat ne anlatacaksan ,etkilersin onları
adam daha yazılanı anlayamıyor ben ne yapabilirim.
2.3. Fon’un yatırım stratejisi, fon toplam değerinin devamlı olarak asgari %80’i tarım veya
gıda sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin veya bu şirketlere hizmet/servis ve ürün sağlayan
şirketlerin ihraç ettikleri yerli/yabancı ortaklık paylarına, Amerikan (ADR) ve Global (GDR) depo
sertifikalarına, yerli/yabancı borçlanma araçlarına ve kira sertifikalarına yatırılacaktır. Fon ayrıca
bahsi geçen temaya yatırım imkanı sağlayan yerli/yabancı yatırım fonları ile yerli/yabancı borsa
yatırım fonlarına da yatırım yapabilir. Fon’un teması kapsamında tarım ve gıda emtialarından oluşan
endeksleri takip etmek üzere kurulu yatırım fonu ve borsa yatırım fonu katılma payları da fon
portföyüne dahil edilebilecektir.
Fon portföyüne dahil edilecek varlıklar, bu varlıkların ağırlıkları ve para birimleri (Türk
Lirası veya Yabancı Para) portföy yöneticisinin piyasa görüşüne göre şekillenebilecek, fon
portföyündeki varlıklar piyasa koşullarına göre değişiklik gösterebilecektir.
Fon portföyüne yabancı para ve sermaye piyasası araçları dahil edilebilir, fakat bu araçların
toplamı fon toplam değerinin %80’i ve fazlası olamaz. Söz konusu oranın hesaplanmasında portföye
dahil edilen yabancı yatırım fonu ve yabancı borsa yatırım fonu katılma payları da dikkate alınır.
Ayrıca, fon portföyüne dahil edilen yerli ve yabancı ihraççıların döviz cinsinden ihraç et
o kadar önyargı ile yazdıklarımı okuyor ki , söylenileni anlamıyor
finansal okur yazarlığın eksik diyorum , para ve sermaye piyasalarında fonlara yatırım yaparkenki temel bilgilerin eksik. öyle olmasa gelip buraya , '' gitmeyen hisse '' tabiri yazıp fonun yatırım mantığını sorgulamazsın. bilgin eksik.
ille küfür ettirecek , yıllar önce buna benzer bir tip yüzünden üyeliğim iptal olmuştu ,en iyisi engelleyim bu boş beleş süt bıyığı
YLC mi GZL mi?
Boşuna tartışıyonuz ustalar. Becerebilene hisse alsat en iyisi
Bence fonla filan uğraşmayın, hisse alsatını öğrenin.
Şu makale yardımcı olabilir. Belli bir limiti aşınca beyan etmek gerekiyor anlaşılan (her sene değişiyor).
https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1643305
Osmanlı portföy ile ilgili yanıt veren arkadaşlara çok teşekkür. Evet bir fonda performans kaybı olmaya başladı mı, onun toparlanmasını beklemek biraz aptalca oluyor. Ben bunun en güzel örneğini Mükafat Katılım Hisse Fonunda, kısmen Albaraka Hisse Fonunda yaşadım. Mükafat'ta (tecrübesizliğime verin), evli aşkı kendisine geri dönecek diye yolları gözleyen kızlar gibi bekledim durdum, ıhııh, en kötü hissenin bile uçtuğu dönemlerde süründüler. En sonunda azar azar çıkıp başka fonlara kaydırdım. Albaraka bir nebze de olsa toparladı, hala gözlüyorum miskinliği tamamen atmış mı diye. Tacirler ise nispeten toparladı ama "sen de herkes gibisin artık" tarzı bir fona dönüştü; Oyak'ın birinci değişkeni Tacirleri solluyor mesela.
Böyle sümsümleşip de bir şekilde acayip ataklar yapan bir tek IPB var galiba (benim gördüğüm).
Bu arada Ünlü Portföyün serbest hisse senedi fonu ULH bir ayda %180,467746 getiri sağlamış :party: Fonda 5 şanslı yatırımcı var.