Daha önce yazmıştım. Sorunuzun cevabı var.
Printable View
İstanbul, Kağıthane - Emniyetevler Mahallesi Camii yanındaki Demar işletmesi dükkan üstünde birinci kat 120 metrekare 3+1 , 40 yıl önce yapılmış ve tamirat gerektiren daire : Bugün gördüm , emlakçıyı telefonla aradım daire satış fiyatı 12 milyon fiyat söyledi.
Ücretlilerin konut satınalma gücü bu kadar düşmüşken konut fiyatlarının ve kiraların önümüzdeki dönemde REEL olarak yükselmesi eşyanın tabiatına aykırıdır.
Zaten fiyatlar 1,5 yıldır REEL olarak düşüyor, düşmeye de devam edecek gibi görünüyor.
https://x.com/zafyuks1/status/1845480841155117542
Benim söylediğimle sizin söylediğiniz arasında nasıl bir bağlantı var ben çözemedim. Siz neyi yanlış buluyorsunuz, verilen ücretleri mi çok buluyorsunuz, yoksulluk sınırını mı? döviz kurunu mu?, yoksulluk sınırı 5.000 usd olsa neyi değiştirir. Kimse çalışana yoksulluk sınırını referans alarak ücret vermiyor ki. Tüm bunların konut alım gücü ile ilgisi nedir?
Konut fiyatları ve kira artışlarına ilave olarak kredi faizindeki yükseliş, çalışanların konut alma gücünü düşürmüş. 2015-21 döneminde asgari ücretli konut almak için 265 ay çalışırken, bu sayı 2023 yılında 475 aya yükselmiş, 2024'te 406 ay olmuştur.
- Zafer Yükseler
Şöyle bir bağlantı var. Ücretler normal değil, enflasyon normal değil. Dolayısıyla bu kadar anormallik varken. Ev fiyatları veya kiraların nasıl oluşacağını öngörmek zor.
Her şey siyasi iradenin kredi faizlerini indiriyorum demesine bakar.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bilgin olmayan konularda sallamaya devam ediyorsun.
Şubatta 1.8 milyon denilen bir daire değil 3.2 milyon, 5.2 milyona satıldı bile desen piyasanın geneli hakkında bir bilgi vermez. Verilen örneği doğru kabul etsek bile tek bir veri bir anlam ifade etmez. Bunlar istatistik konusudur, zamanında dersini aldık.
Bu arada Ankara da diğer şehirlerden farklı değil, yıllık fiyat artışı 22%. Şubat'tan bugüne artış 12% Kaynak: SAHİBİNDEN
Arkdaşlar almanyadan uaçağa yüklemişler yeni mültecileri...
Tekrar geri kabul anlaşması imzalandı...
Boşuna tartışmaya gerek yok...
Türkiye avrupanın çöplüğü oldugu sürece fiyatlar zor düşer...
iş faiz şu kadar kira bu kadar mantıgında bakmayın...
77 milletten ne idüğü belirsiz insanlar gelmeye devam ediyor...
arz talep eğrisinde talep yüksekse iş fiyata kayar...
ülkenin nufusu kimi kaynaklar 99 milyon olarak geçiyor...
ne olmasını bekliyorsunuz fiyatların...
https://i.hizliresim.com/51zk56m.png
Senin gibi mabadımdqn yazmıyorum gerçekleşenlerdwn görüp tespit ettiklerimi yazıyorum 4-5 aydır satılmayan bir.evdw bugün satıldı mahallede
Bu göçmen politikası ile ev fiyatları nah düşer
Reel olarak geriliyormuş güldürme adamı
Son 2 aydır ev diyatları uçtu ama tüm yatırım araçları zarar yazdığı için herkes eve dönüyor nasıl olsa zarar yqzmıyorlar.
Konut fiyatları Eylül'de uçuşa geçmiş, aylık fiyat artışı 1% !!!!! :oleyo:
https://www.bloomberght.com/konut-fiyatlari-2362412
%50+ faiz(risksiz kazanç) verilen ortamda %27,4 nominal yıllık artış hala konutu olmayanları korkutması lazım. üstüne 1 yıllık kira gelirini eklediğinizde reel olarak neredeyse kaybetmemiş.
aynı dönemde bist 100 nominal artış %10
şu ortam da çok çok daha fazla reel düşüş olması beklenirdi(2019 gibi)
arzı artırmazlarsa faizler düştüğünde konut fiyatların nerelere gidebileceğini düşünün derim.
Brüksel'de ilk kez, boş tutulan bir ev sosyal konuta dönüştürülüyor
Belçika'nın başkenti Brüksel'de uzun süredir boş tutulan bir eve sosyal konuta dönüştürülmek üzere el konuldu.
https://www.patronlardunyasi.com/bru...donusturuluyor
bizde de yapsalar keşke :kahkah:
birkaç yıl önce olsa vardır Avrupa nın bir bildiği der, sebeplerini anlamaya çalışırdım.
şimdi ise kaba etimle gülüp geçiyorum.
geçen ayda Audi fabrikasında otomobil anahtarları el koydu bu Belçika tayfası.
şımarık refah devleti goygoyları bunlar, bence mültecilere versinler evi.
diğer yandan da çalışanların vergisini arttırıp bu konutta kalan mültecinin diğer masrafları karşılansın.
hatta ikinci evi alana extra vergi de gelebilir.
allah akıl dağıtırken bunlar komunist Manifesto okuyordu, Çin okuduğunu unuttu bunlar takılı kalmış
"İlk etapta boş olduğu tespit edilen 50 ev için hukuki işlem başlatılmıştı.
Düzenleme ile yapılan resmi bildirime rağmen taşınmazların satılığa çıkarılmaması veya kiraya verilmemesi durumunda Brüksel Bölgesi konuta el koyabiliyor."
Muhtemelen diğer 49 konutun sahipleri evlerini yalancıktan satışa koydu ve sorun çözüldü.
Bu tek evin sahibi ölmüş olabilir ve hiç mirasçısı olmayabilir.
Geneli ilgilendirmeyen münferit olay.
1-2 aydır sahada gördüklerimi doğrulayan bir veri.
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Inde...24-53762&dil=1
Konut Satış İstatistikleri, Eylül 2024
Türkiye genelinde Eylül ayında 140 bin 919 konut satıldı
Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu.
Konut satışları Ocak-Eylül döneminde %5,2 arttı
Konut satışları Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,2 oranında artarak 947 bin 236 olarak gerçekleşti.
Konut fiyatları arşa değdiğinde ben bu fiyatlar balon, düşecek dedim. O zaman ne benim konut düşmanlığım kaldı, ne trollüğüm kaldı. Konut fiyatları düşecekmiş hee hee balön, balön, avucunu yalarsın diyordu herkes :)
Bazıları da;
- konut arzında bu kadar sıkıntı varken,
- zengin yabancılar vatandaşlık için konut alırken,
- ülkeye bu kadar kaçak göçmen girerken,
- bu kadar evlenen, boşanan varken,
- ülkede bu kadar kara para varken,
- Fatih Terim, Arda Turan gibi herkes konuta yatırım yapıyorken
konut fiyatları uçar diyorlardı.
Peki şimdi nooldu? :) fiyatlar reel olarak düşerken herkes gerçeği gördü. Gerçeği görmek istemeyen sen, ayhan ve bir kişi kaldı.
Bu fiyatlardan ev alıp almamak herkesin kendi kararı, beni ilgilendirmez.
Ev tek taraflı alınmıyor, bunun bir de satıcı tarafı var. Bana göre şu anda ev SATMAK için iyi zamanlar :)
Eylül'de 140 bin konut satılmış. Şu dönemde konut SATMAK iyi bir yatırımdır, satanları tebrik ediyorum :)
Sana göre hep balön.
Fiyat zirvedeyken de balön, dipteyken de balön.
Fiyatlar çıkarken de düşerken de yıllarca hep aynı şeyi söylersen, elbet bir gün doğru söylemiş olursun. (Bozuk saat gibi)
Bazı forumdaşlar bana diyordu "5 yıl önce şunu diyordun, şimdi tam tersini söylüyorsun"
Aga, o yıl durum farklıydı, şimdi farklı.
Yıllarca hep aynı şeyi söyleyen adam fanatiktir, takıntılıdır.
https://x.com/ali_hakan_kara/status/...689917366?s=46
Gönderiye yapılan yorumlar isyan içermektedir. Nayır nolamaz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Fiyatlar zirve iken kimse cesaret edemezken balon var dedim, 1,5 yıldır da balon sönüyor diyorum. Şimdi ben sürekli aynı şeyi mi söylemiş oluyorum? :)
Bir de bunu bana fiyat şişerken de düşerken de konut fiyatları ucuz, tam alım fırsatı diyen konutçu söylüyor.
Anlamadığından değil, işine öyle geliyor.
Ha bu arada ben ne söylediğime dikkat ederim, hiç bir zaman balon patladı demedim mesela. Balon hava kaçırıyor, sönüyor diyorum. Bana göre bu düşüşün henüz başındayız, düşüş süreci birkaç yıl daha sürebilir.
Artık elden kira olayı kalmadı.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4b00db78f5.jpg
2020 öncesi ben konut fiyatlarının pahalı olduğuna ve almanın mantıksız olduğuna milleti ikna etmeye çalışıyordum.
Hatta 2021'de fikrim niye değişmiş diye herifin birinden fırça bile yedim. :) (ekran görüntüsü 1)
Sonra da 2020 öncesi ile sonrasında neden fikrimin değiştiğini açıkladım. (ekran görüntüsü 2)
2020 öncesinde, konut değil altın ucuzdu.
2020 sonrasında, altın pahalı, konut değil.
2020 öncesinde varlığımın üçte birini, gamı 40-41 dolar civarından altına çevirdim. Şu an 86 dolar.
Şu an altını olan için konut almak cazip. Eskiden tam tersiydi.
Kısaca, aradığın o sabit fikirli şahıs ben değilim. :)
https://i.ibb.co/bBMLhT5/Screenshot-...707-Chrome.jpg
------
https://i.ibb.co/hHQ0G0t/Screenshot-...54-Gallery.jpg
Konut ucuz mu pahalı mı?İhtiyacı olana ucuz , yatırım amaçlı alana pahalı....
İhtiyacı olan bugun almazsa yarın daha pahalıya almak zorunda kalacak....
Yatırım için alan için ise kira geri odeme süresi zirveden asagılara insede yinde uzun.yurtdısından konut almak daha avantajlı.eger yönetebilkiyorsan....
Emlak satısllarında zıplama varmıs. ama sorun bakalım hangi fiyat aralığındakiler satılıyor ve hangi sartlarda satılmıs?1-3 M aralığında olnalar ve fiyatları reel olarak dusmus ve sahipleri sıkısanlar satmıssss...
Yazlık bölgelerindeki villa ilanlarına gunde 3 saat bakarım.1 yıldır satılan yok.Sıralamaları bile aynı....
Hafta sonu Bursada kentsel donusumden ev bakındık.4-6 M aralığında...yarısı persin yarısı 24 ay 0 vade. 5 tane dairesi olan param erimesin diye 6. yı alıyor...yoksa vatandasın alım gücü düstü kolay kolay alamaz.Muteahitlerde faiz dususunu bekliyor.ama sonbahar treni kactı.Onumuz kıs. cetin gececek.2025 bahar yaz aylarına bi umut konkardato ilan etmeden cıkarlarsa bi umut var...yoksa eskisi gb bir piyasa yok...millet nakite dönmenin pesinde.araba al satı yapan arkadasın elinde 3 tane Fiat arac birikti 5 aydır satamıyor.....zaten isttaistiklerde konut fiyatlarının reel olarak kaybettiğini soyluyor.Bir sure daha trend asagı yonlu devam eder.EN asagıdan yakalayıp yatırım için alan sonrasında kazanc elde edebilir.ama liste fiaytaından alım yapan sadece ihtiyacını karsılar...yatırım olarak kazanc elde edemez...istisnalar olabilir....ytd
Türkler yurt dışında 1 yılda 2 milyar dolarlık gayrimenkul aldı
Ağustos ayında yurt içi yerleşikler yurt dışında 175 milyon dolarlık gayrimenkul aldı.
Böylece 2024'ün ilk 7 ayında yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları 1 milyar 203 milyon dolara, son 12 ayda ise 1 milyar 989 milyon dolara ulaştı
kim bunlar sizce?
Vereceğim yanıt zaten burada duracak. Geçmiştekiler gibi.
Ben sana 2021 dibi geçti ama ev halâ alınabilir diyeceğim, sen de onca uygun daire varken gidip en balon ilanları favorine ekleyeceksin. :)
6 ay sonra da gelip "bak favorimdeki 18 milyon istenen daire 15'e düştü naaabeeeer" gibi saçma sapan pozlara gireceksin.
Yok kardeşim, sen ev mev alma.
Şimdi de alma, sonra da alma.