Soruma direk bir cevap alamadım ama Sn. Stonehand'e katılıyorum..bankalar yaş yere yatmazlar..en azından özeller..
Printable View
Aşağıdaki linkte (kgf yönetmeliği) 250 milyar TL lik kredi için kefalet garantisinin *üst sınırının* 15 milyar TL olduğu belirtiliyor. Yönetmelik usul ve esaslarda belirtiliyor.
Özür dilemeye bence gerek yok zira burası birbirimizi bilgilendirdiğimiz bir platform. Her zaman herşey değişebilir. Şu andaki yönetmelik bu şekilde. (yasal düzenlemeler 4. paragrafa bakmalısınız.)
__________________________________________________ __________________________________________________ __
Kredi Garanti Kurumlarına sağlanacak Hazine desteğinin üst sınırının 2 Milyar TL.’ye, gemi inşa sanayiine verilecek kefaletler toplamının üst sınırının 5 Milyar TL.’ye, KGF’nin Hazine desteği kapsamında vereceği kefaletler toplamının üst sınırının ise 15 Milyar TL.’ye yükseltilmesine ilişkin “Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Usül Ve Esaslar Hakkında Kararâ€da değişiklik yapılmasına dair Bakanlar Kurulu Kararı (24 Haziran 2015 tarih, 29396 sayılı Resmi Gazete)
__________________________________________________ __________________________________________________ __
http://www.kgf.com.tr/index.php/tr/b...-duzenlemeler#
Tamamdır beyler benim bankacılardan teyidini aldım ek olarak bu kadar adam aynı şeyi söylüyorsa demek ki kazmalık bende.
Eksik bilgimden ve gereksiz çıkışımdan dolayı ilgili bütün arkadaşlardan özür diliyorum.
Ancak hala kafam almıyor hadi bankalar kredieri yeniledi yahu bu parayı %7 devlet garantisiylede verdi ki bu para 200 milyar TL, az buz değil ve işin tersi bunun için ek teminat falanda almadılar en azından benim mükelleften ek hiçbirşey alınmadı, adamların dosyasını ben hazırladım.
Zamanında adamların mezar tapusunu dahi isteyen banka şimdi hiçbir ek teminat olmadan muslukları açtı hadi bizimkiler öder eyvallahda hani bu bankalar 200 milyar TL yi piyasadan nasıl geri almayı planlıyorlar ciddi ciddi bu bankalar yaş yere basmaz benim kafa gerçekten almıyor.
En son canikli bankaların kredilerini merkez satın alabilir hatta alacak falan demişti burada kgf den verilen kredileri merkez bankası alabilir mi peki ? Hani bademlerin bankalara garanti olarak bunu sağlamış olma ihtimali var mıdır peki ?
Kaynak olarak şu anda eldeki yurtdışı borçlanma ve para aktarım mekanizmasındaki para çarpanı ile artacak olan mevduatlar. Yani verilen krediler TL olarak sistemin dışına çıkamayacağı için bu krediler ile alınan mal ve hizmetleri arz edenler para kazanacak ve bu paraları mevduat olarak bankalara yatıracak.
Unutmayalım ki banka 100TL parayı 8-9 kere çevirip 800-900TL kredi veriyor, bu değerden her çevrimde zorunlu karşılıkları düşersek azalan bir verimle de olsa garip ama 100TL paradan 800-900TL kredi çıktığı gibi 400-500TL de *yeni* mevduat çıkıyor. (sadece para çarpanı etkisiyle).
Bunu sınırlayan sadece zorunlu karşılıklar, onuda son 2 yılda oran olarak epey düşürdüler.
Bankalar yaş yere yatarlarsa ne olur..
İlk likidite krizinde mefta olurlar..
F. Özatay'ın eski bir yazısından:
Cevap için teşekkürler Sn rxpuAlıntı:
Küresel krizin başlangıcında –Eylül 2007’de- İngiltere’de bir bankanın şubelerinin önünde mevduat sahiplerinin oluşturdukları uzun kuyrukların fotoğraflarını hatırlayacaksınız. O bankanın adı Northern Rock idi ve Şubat 2008’de İngiltere hükümeti naçar o bankayı devletleştirdi.Haziran 1998’den Haziran 2007’ye o bankanın açtığı kredi miktarı 6.5 kat artmış. Oysa aynı dönemdeki mevduat artışı sadece 2 kat. Geriye kalan kısım ise çoğunlukla riskli fonlardan oluşuyor.
ABD'de 1990 başında finansal sektörün mevduat dışındaki kısa vadeli borçlarının toplam mevduata oranı yüzde 25 gibi. Oysa Ağustos 2007’de bu oran yüzde 80’e ulaşıyor.Aynı dönemde ise ABD’de konut kredileri katlanarak artıyor ve konut fiyatlarının inişe geçmesi ile birlikte krizi tetikliyor.
Mevduat artış oranının, kredi artış oranının temposuna yetişememesi neticesinde, bankalar yurtdışı borçlanmalarını arttırıyorlar. Bu, hem kur riskini yükseltiyor hem de bu ülkeleri uluslararası risk alma iştahındaki dalgalanmalara karşı kırılganlaştırıyor.
tcmb'nin bu kredileri satın almaya başlaması hiper enflasyonun başlangıcıdır. Türkiye cumhuriyeti hazinesinin iflas riski oluşabilir.Bu seçeneği kullanacaklarını sanmıyorum. Zira sonuç olarak bu bankaların batmasından da daha kötü sonuçlar doğurur. Bu seçim yapılacaksa bankaların batmasına izin vermek çok daha az zarar verecek bir çözümdür.