ingbank ablamın faiz oranını 13.50 den 8 e cekmiş 2 ay sonra bu nasıl olabilir yardım oysa 29k tl var
neden boyle
ironi = inori
Printable View
Dolar 3.80 geçmiş olsun
cok sukur bugunde paramiz % 2 eridi..
Subeden acilirsa 60 gun gecerli hosgeldin faizi
Özellikler
Hoş geldin faizinin süresi 60 gündür ve hesap açıldığı anda geçerlilik süresi başlar. Faiz gecelik işler ve her gün sabittir.
60 gün sonunda uygulanan Avantajlı faiz oranı günlük olarak belirlenir ve gecelik olarak işler. Faiz oranları yıllık basit brüt oranlardır.
Cari açık bu kadar fazlayken neden develuasyon olmuyor.?
Özel sektörün çok yüksek döviz borcu nedeniyle (geçmişe göre çok büyük bir farkla) kurun özel sektörü zincirleme iflasa sürüklemeye başlayacağı bir seviye var. tcmb bu seviyeyi biliyor. Bu seviyeye yaklaşıldığında tcmb faiz arttırıyor ve bu kritik noktadan uzak durmaya çalışıyor.
O nedenle geçmişe göre bugünkü ekonomik sistemimizde devalüasyon bir çözüm değil. Zira geçmişteki devalüasyonlar geçmişte çok düşük döviz borcuna sahip özel sektörün ihracat kapasitesini arttırdığından fayda sağlayabiliyordu, bugün için artık çok farklı bir denklem söz konusu. Zaten ekonomi yönetimini zorlayan da bu gerçek. Yoksa çoktan devalüasyona neden olacak nispi düşük faiz oranını uygulamaya geçirmişlerdi.
eylül başında dolar 3,43 civarlarındayken burada, veri bana geliyor yükseliş kesin diyordum ve bol bol dalga geçiyorlardı.hadi bakalım dalga geçmeye devam etsinler.o dönem burada değer görmediğimiz için özelden(whatssapptan) bazı arkadaşlara haber verdim ve dolarlarını 3,39 dan aldılar. buradakiler bağcıyı dövdükçe daha çok kaybedecekler.
Kurun seviyesinin özel sektörü iflasa sürükleyecek seviyeye ne kadar yakın olduğuna göre tcmb'nin faiz hamleleri şekillenecektir. tcmb'nin söylemlerinin aksine enflasyona odaklandığını düşünmüyorum. tcmb iflas riskini tetikleyecek kur seviyesine *güvenli* mesafede oluşacak kur değerini sağlayacak minimum faizi zorlamaya çalışıyor. Bu bir anomali zira iflas riskinin hemen altında bulunan bir kur değeri dahi nispi olarak yüksek olabilir ve enflasyonu tetikleyici etki yapabilir. tcmb'nin iflas riskinin hemen altındaki kur hedefini sağlayacak minimum faizi zorlaması sonucu yarın bir faiz artışı beklemiyorum.
Eskiden 50 kr artis develuasyon olarak isimlendirilmisti..Su an dolarin son 1 yilda parca parca nereye geldigi belli :)
Hepsi bir gecede olsaydi bi bu 2.50-3.80 hareketine devaluasyon diyecektik.
fakat bugun bu artisi kahrolsun dis mihraklar diye adlandiriyoruz :)
yarın 3,80 gecsede su ındır ındır goygoyu bıtse sıkıyosa ındır desınler ondan sonra.
Fiba %13.80 TL
32 gun
USDZAR daha fazla değer kaybetmiş. -%2.7
Paramızın az değerli olması daha iyi.
Asgari ücret alan adam iPhone 8 veya Samsung S8 alamasın. Gitsin Vestel Venus alsın 500 TL ye. Olay budur.
Yedek parçası yüksek % olarak yerli olmayan her urun can yakacak ve zaten yaksın!
Klima Araba BeyazEşya vs vs.
Misal geçen hafta klima alacaktım. Arçelik tercih ettim. Döviz kuru yüksek olduğu için bakımını sordum yedek parçayı sordum, ithal olanların toplam sahip olma maliyeti çok yüksek geldi.
herzaman büyük birikimlerinizin (ki genellikle bankaya yatırılır) ne kazandığı-ne kaybettiği önemlidir.. klima yükseldi , klima düştü - domates düştü, domates arttı..
doğal insanlar tarafından iyi niyetli, aklını kullanmayı bilen insanlar tarafndan kötü niyetli algı oyunudur..
örnek: 15 yıl önceye dayanan bütün hayatınızın birikimi banka da tl mevduattaysa akıl almaz zarardasınız.. yani somutlamak gerekirse 300bin, 500bin, belki 1milyon yada daha fazla zarar etmişiniz.
bunu fark etmek , anlamak gerekiyor.. arkadaşın dediği gibi "yemişim klimayı"
şu-bu yapsın gibi bir öneri yapmıyorum, esasen kaybetmemekten başka bir seçenek yok doğal insanlar için.. birilerine göre kaybederken farkında olmak yada olmamak arasında fark yoktur.
ben farkın olduğunu düşünüyorum.. en azından sistemin ve insanların ne olduğunu anlamak bakımından..
benim için önemli konu bu.. insanlar soğan kırıp ta hayatını devam ettirebilirler. yada pembe gözlükleri takarak ta bunu yapabilirler..
sadece "farkında olmak" kaybetmemek yada kazanmak için yapacaklarınız size kalmış, tabi alacağınız riskler de.
geliri dolar olanın sevinmesini anlarım da geliri tl olanın sevinmesini anlamak mümkün değil !! Geliri tl olanın dolar artışından sevinmesi için hep doğru zamanda dolar almayı başarmış olması ve doğru zamanda satması lazım !! Mesela kasım 2016 da trumpun başkan seçileceğini öngörüp dolarda mevzilenmesi yada vize krizi gibi olayları önceden görebilecek medyumluk yeteneğine sahip olması şart !! 3.40 dan dolar aldım 4.50 tl olsun köşe olayım mantığı saçmalık bana göre !! Doları uygun zamanda alıp satan yokmudur illaki vardır keza borsada da vardır ama çoğunluk bunu beceremez ve dolar artışı çoğunluk için kilosu 35 tl olan tereyağının 44 tl olması ile sonuçlanır
15 yıl önceki mevduattan akıl almaz zararda falan olmazsın, bileşik getiri diye bir şey var, 15 yıl önce faizler neredeydi bir bakın. mevduat 2010 ve sonrası için cazibesini yitirdi. 2000 başından beri gayrimenkul ancak bir kaç yıl önce reel getiriyi yakaladı. Dolar son bir yıl içindeki atak olmasa reel olarak zarardaydı, kısa sürede açığını kapattı...
Bankalarla yıllık bazda vergi dahil yarım çeyrek puan koparacağız diye boğuşurkene
dolarda CART diye geçiyorlar.
Bir de Reis bey hazretleri, tuturmuş faizler düşsünde düşsün diye....
ABD'de Avrupada bundan sonra bedava para yok diyor....
Bizimkiler ha babam de babam betona parayı gömüyor....
Vatandaşın sağduyusuna güvenmekten başka çaremiz yok...
Tahvil 12.72
Eğer MB bugün faizi arttıramazsa ki imkansız gibi, dolar 3,85 de alır soluğu.
ülke hanımının bileziklerini satan evin sarhoş erkeğine benzedi.
Ankara ODEA 100k+ 45 gün %14 temdit
Hepsi uzun vadede biribirine yakinsar.
Dogru zamanlarda birinden inip digerine binmeyi beceremiyorsaniz hic debelenmeyin, kasmayin bir tanesini secin ve uzun vade durun.
Bir de bunu yapayim derken terse gelip sermayeyi tuketmek ve oyun disi kalmak da var.
Ben bu gercegi 15 sene evvel gordum ve tek enstrumanla yoluma devam ediyorum.
Syg,
odea 32 gün 103.500 TL 14.50 yeni giriş
Yine pas gececek suanda ne artirabilir ne indirebilir.enflasyon var siki durus devam deyip gecicek.
Biri temdit biri yeni
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
GLP 12.25 gazamız mübarek olsun.
değişmedi......