Çünkü kira artışı yüzde 19(resmi)
Printable View
1. İnsanların alım gücü çok düştü çünkü maaşlar eridi. Maaş artışları enflasyona göre yıllardır çok düşük kaldı. Kredi çekip de geri ödeme imkanı kısıtlı insanların.
2. Ev fiyatları inanılmaz arttı. Maliyetler de arttı tabii.
3. İnsanlar önünü göremiyor. Geleceğini öngöremediği yerde de risk almak istemiyorlar.
4. Bütün yasalar kiracıyı koruyor. Ev sahibinin eli kolu bağlı. Kiracınız sıkıntılı biri çıkarsa yandınız.
5. 0,64-0,74 gibi faiz oranlarından sonra artık 1-1,5 gibi oranlar çok yüksek algısı yerleşti. Millet 0,80-0,90 görmeden kredilere koşmaz.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
1-) ev fiyatları 2 senede neredeyse %300-400 yaptı, yön hala yukarı ama önce bu fiyatların sindirilmesi lazım.
2-) üstteki madde ile ilişkili olarak artık evler çok pahalı istanbulda 1m altında dogru düzgün ev yok, bu kadar yüksek tutarda kredi herkese çıkmıyor, çıksa da taksitlerini ödemek kolay değil. çok parası olan zaten peşin parayı bastırıp alıyor. (son aylarda yaşanan durumun özeti aslında)
3- şu an bu faiz oranları sadece kamu bankalarında var, fakat onlar da gönülsüzler, gidin bankaya sorun eksisi gibi konut kredisi vermek istemiyorlar. yazan rakamlar biraz reklam bakın kamu bankaları aracılığı ile düşük faizli kredi veriyoruz diyorlar ama pratikte iş öyle değil.
Dolar bazında şu an Etiler gibi semtlerde daireler New York ile yarışıyor. Orta halli insanların oturduğu Kadıköy Üsküdar gibi yerlerde 2+1ler 300-400 Bin Dolar olmuş durumda, bu fiyatlara Miami'de 2+1 alınabiliyor. Aklı olan şu dönem yatırım olarak ev almaz.
Ev almak istiyorum. 200-250 kira çarpanı ile bulamadım. 300 kira çarpanına kadar çıkacağım. Zor da olsa buluyorum o zaman. Adam 400 kira çarpanı ile satıyor. Ev fiyatları düşmeyeceğini düşünenlerdenim, bu nedenle kiraların çok ciddi artacağını da düşünüyorum. 1-2 sene içerisinde çok ciddi artışlar görürüz.
Neyse, 1m TL'ye ev buldum. 300 Bin kredi çıkıyor. Ev fiyatları çok düşük gösterildiği için, vergi ödememek adına herkes düşük göstermek istiyor. O zamanda kredi de sorun oluyor. Ayrıca, ev buluyorsun ofis tapulu çıkıyor. %1.29 oran değil, çok çok daha yüksek oranlar oluyor. Kısacası 1-2 aydır ev almaya çalışıyorum ama sorun var. Sorgusuz sualsiz peşin parayla ev alacaksanız sorun yok. Ama 2.200 TL kira getirisi olacak eve 800-900 Bin TL istiyorlar ve max 300 Bin kredi çıkıyor. Alamadım henüz.
*İzmir'deyim.
Evet aynen öyle. (KKDF BSMV)
Banka bizim ilgilendiğimiz projeye özel bir durum yaratmış. Konut kredisi çıkartıyormuş. Lakin kamu bankası olduğu için ulaşamıyoruz. Şaka gibi. Şubeye gidecek durumum da yok, evi satacak adama rica ettım. Adam gidip konuştu. Lakin çok bilgi vermemişler. Tel numarası istedik vermediler. Bir bankacının keyfine göre hareket ediyoruz şu anda...
Kiracılık, ev sahipliği, kira artış kontrolü, yüksek denilen ev fiyatları gibi konular üzerine akıcı bir sohbet.
Her dediğine katılmasam da, zevkle dinledim.
https://youtu.be/zDOxtdljmu8
Oğlum iş kuracak dükkanı boşalt diye hakkı var mı mal sahibinin .
Bu konuda bilgisi olan var mı
Var. Ama o işyerinden başka seçeneği olmayacak kendisininde mutlak suretle o işe ihtiyacı olacak. Kısaca oraya muhtaç olacak. Bu sebeple çıkarırsada başkasına kiraya veremez. Sanırım 3 yıl. Eğer bu iş yerine muhtaç değilse 10 yıl atamaz ordan. Kira sözleşmen ne zaman bitiyor
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Her sene zamla yenileniyor
Konutta aralık ayındaki neredeyse rekor sayılacak 226bin adet konut satışına rağmen takip ettiğim bölgeler olan İstanbul Suadiye'de kasım ayına göre %25 artışla 350'den fazla yeni satılık daire eklenmiş, Ankara'da öğrencilerin tercih ettiği Bahçelievler-Emek semtlerinde %50'yi geçen oranda satılıktaki konut sayısı artmış durumda.
Araç satışları ocak ayında önceki yıla göre %12,8 düşmüş durumda.
Buna göre artan fiyatlar karşısında alım gücünün yetmediği çıkarımı yapılabilir.
Yeni yapılacak inşaatlar için TÜİK verisi şöyle:
Belediyeler tarafından 2021 yılı Ocak-Eylül döneminde verilen yapı ruhsatlarında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, bina sayısı %59,5, yüzölçümü %36,4, değer %86,3, daire sayısı %33,4 arttı.
Tabi bu ruhsatların konuta dönme süresi uzun. 2021 ocak ayında yapı ruhsatı alan bir müteahhit bunu ancak yeni yeni satışa koyabilir.
Yine TÜİK'e göre 2019 yılının ilk 9 ayında 543bin adet daire YAPI KULLANMA İZİN belgesi diğer adıyla iskan almışken, 2020 yılı ilk 9 ayında 424bin, 2021 yılı ilk 9 ayında 418bin adet konut için iskan alınmış. Yıllık verilere Şubat ayının ortasından sonra erişebileceğiz.
her sene heralde yenilenir!!! Kontrat bitiminden 6 ay önce tebligat yapması lazım.1 gün bile geçirse çıkaramaz.
Öncelikle kontratı yeniliyormusunuz yoksa ilk kiralarkenki kontratmı? ( yeni imza atmayıp eski kontratla kira artışı şeklinde devam ediyorsan 10 yıl hesapla )
Yeni imza atarak kontrat yeniliyorsan 10 yıl dolması lazım bahanesiz atması için.
Bahaneli çıkarmak içinde yukarıda yazdığım gibi şartlar gerekli.
Diyelim ev aldık. Rayiç 4.000 TL ama kiracı 2.000 TL. Bu durumda ne yapabiliriz?
1) Karşılıklı iyi niyet yoluyla ve diyalogla, yeni kira sözleşmesi imzalamak. (Mesela 3.500 TL)
2) Karşılıklı iyi niyet yoluyla ve diyalogla, kira sözleşmesi yenilenene kadar beklemek ve o zaman rayiç kadar yapma konusunda anlaşmak.
3) Direkt olarak tebligat yollayıp, x ay sonra çık, ben oturacağım demek.
4) Karşılıklı iyi niyet yoluyla ve diyalogla, direkt şimdi çık, 2-3 aylık kira ödemesini vereyim demek.
Başka yapacak bir şey var mı?
Bir de, ben yeni ev sahibi olarak, yeni sözleşme imzalamam lazım mı? Yoksa eski sözleşme devam eder mi? Yeni sözleşme yapma hakkım varsa, oraya yazacağım kirayı kendim belirler miyim? 2 taraf için de ortak (en uygun) yöntem nedir?
Eski sözleşme geçerli.Çık demekancak ihtiyaca binaen olur eğer ihtiyaç nedeniyle tahliye ederseniz sanırım 3 yıl başkasına kiraya veremiyorsunuz.İhtiyaç olsa dahi ancak sözleşme tarihinden 3 ay önce ihtarla olur.Sözleşmeler otomatik yenilenir bir kez sözleşme yapılsa yeterli.Evi yeni almanız önemli değil kiracıyı bağlamaz bu konu.İhtiyaç bahanesi zaten eski ev sahibinin de başvurabileceği bir haktır siz o hakkı kullanıyorsunuz yoksa evi yeni almanız size artı bir hak sağlamıyor o konuda yanlış bir kanı var,kiracıyı evin satılması bağlamaz.Akıllı kiracı yasal artışı yapar kirayı bankadan yollar sonra ev sahibinin telefonuna bile isterse çıkmaz .Maalesef tüm sistem kiracı lehinedir.
İyi niyet diyalog falan nedir anlamadım,zaten kanun bellii sistem belli kötü niyet ne demek çözemedim.Ha kastedilen illegal işlerse o tarz şeyler aman ha dert sahibi olursunuz.Sistemi öğrenin gerisi zaten belli.Fazlasını hukuken yapamazsınız yapmamalısınız.
Ha ihtiyaca binaen tahliye de dava yoluyla oluyor o da en az iki yılda olur.Sen noterden tebligat yolladın diye kimse çıkmaz.Dava açacaksın.
Siz evi aldı mı eski sözleşmeyi ve mevcut kiracıyı da aynı şartlarla satın alıyorsunuz ,eski evsahibinin haklarına ve yükümlülüklerine sahipsiniz ne bir eksik ne bir fazla.
Konut için geçerli hukuki sistem (ihtiyaca binaen çıkarma vb.) ticari ofis ya da dükkanlarda da geçerli mi?
Örneğin stopajdan kaçınmak için 20k kira olan bir bölgede sözleşmede 1k kira ile oturan bir dükkan satılık. Alıcı da bunu sadece yatırım amacıyla almak istiyor. Bu durumda yeni alıcı eski sözleşmeden devam edecekse ve çıkaramayacaksa bu taşınmazı 1k fiyat ile mi değerlemi 20k fiyat ile mi?
Özetle yeni yatırımcı kullanmayacaksa eski kiracıya çık yeni kiracıya gel diyemiyor diye anlıyorum.
Düzenli kirasını yatıran haklarını bilen kiracı ÇIKARILAMAZ:)))))))) Malın fiyatı ayrı konu 10 yıl beklerim sonra hakkımı kullanırım 10 yılını doldurduğunda kiracıyı çıkarırım diye düşünülüp arsa alır gibi dükkan da alınabilir ev de .Ama ilk şart o kiracı artık sizin kiracınız eski kiracı olması nedeniyle düşük kalan kira bedelini kabul etmeniz,ondan kurtulmazsınız.Zaten aksi olsaydı mal sahibi salak mı kiracıyı çıkarır yenisine 2 katına kiraya verirdi.
İhtyacın varsa da dava açacaksın o davayı yıllarca bekleyeceksin o yol da kolay değil.İhtiyacım var diye çıkardın 3 yıl dava için bekledin 3 yıl da kiraya vereme ,e ne anladım bu işten:)))))))))))
Misal oturma için ev alacaksın mutlaka boş ev alın,yoksa isterse kiracı sizi baya süründürür.Ev bulamıyorum çıkamıyorum dese ne diyeceksin.Yahu taşınma masrafların benden yeter ki çık diyen evsahipleri var.
"Dağ gibi tapum var" lafı tarihe karışabilir bu gidişle
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/a...mu-506308h.htm
Mi 9T Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
konut genelde kira geliri için değil değer artışı ve sabit faizli tl kredi kullanmak için alınır.
bu nedenle içindeki kiracı az ödüyor diye satılan konutu daha makul fiyata alabiliyorsanız mantıklıdır.
ayrıca içindeki eski kiracı eğer yeni girmediyse yani belli bir süre olduysa belli haklarınız var; 5 sene bitince dava edip kirayı güncel rayiçe yakın bir rakam yaklaştırabilirsiniz üstelik mahkeme bitiminde dava sürecindeki farkı da alırsınız.
10 sene bitince 11. senede tahliye davası açarsınız.
sorunlu ve kirasını ödemeyen kiracı ise daha kolay; 2 haklı ihtarla sözleşme sonunda 6 aylık bir tahliye davası ile kapı önüne koyabilirsiniz.
Hazır konusu açılmışken aklıma gelen soruları sorayım :)
Taşınmazı (hem dükkan hem de konut) aldık. İçindeki kiracı 4 yıldır bulunuyor. Güncel rayiç davası hemen açılabilir mi yoksa eski sözleşmenin dolacağı 1 yıl sonrayı beklemek gerekir.
Aynı şekilde Taşınmazı (hem dükkan hem de konut) aldık. İçindeki kiracı 9 yıldır bulunuyor. Hemen 11. senede başkasına kiraya vermek için eski kiracıyı çıkartabilir miyiz?
Diğer bir ifade ile eski kiracı ile sözleşme yıllık imzalanmış ve 1.1.2000 tarihinde imzalanmış. Yeni alan kişi 1.1.2009'da almış. 1.1.2011'den sonra artık seni istemiyorum davası açabilir mi?
10. yıl meselesi biraz muglak, hak kaybı yaşamamak için avukatla çalışmanızı tavsiye ederim.
aşağıda işaretlediğim kısımdan çıkarılan anlam ancak 11. yılın sonunda sözleşmeye bitimine en az 3 ay kala ihtar çekerseniz oluyor.
yani pratikte neredeyse 12. sene bitince çıkarabiliyorsunuz. ama dediğim gibi avukatla çalışın.
borçlar kanunu
MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin
bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış
sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık
uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce
bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Laf lafı açıyor diye sordum. Bu konuya örnek bir yatırımım olmadığı için avukatlık bir durum söz konusu değil.
Gruba ortaya sormuştum.
Genel olarak hem dükkan hem de dairede boş şekilde iken yatırım yapılması nispeten daha sağlıklı olduğu su götürmez bir gerçek.
Mülk sahibi- kiracı uyuşmazlığı sebebiyle, mahkemelerdeki dava sayısı fazlaca artarak tüm dosyaların %20'sine ulaşmış diye haber yapmışlardı.
Üfe %93,5 Tüfe %48, kira artış oranı %22,6.
Her şeyden önce bu farkın düzeltilmesi gerekiyor. Yoksa mülk sahibi-kiracı çatışması çok olur daha.
Son 1 yılda ev kiralarının %150 arttığı yerler var, Maaşlara gelen zam %40-50. Kiracı yeni eve çıksa ne yapacak? %22,6 zam ile ev sahibi ne yapacak?
%100-150 zam ülke gerçekleri ile ne kadar uyuşmuyorsa %22,6 zam da o kadar uyuşmuyor.
Ev sahibi bakıyor yıllar içinde kirası eriyecek o zaman ilk baştan verirken yüksek vereyim diyor. Ne de olsa dolar bazında dahi %20-30 değerlendi evim, kira gelmese de olur deyip evini boş tutuyor ta ki istediği yüksek kirayı veren biri çıkıncaya kadar.
Bu başlık eskiden de böyleydi..o zamanlar 1-2 kadrolu karamsar vardı, aldınız vi, elinizde patladı, çöp olacak, satmaya kalakrsanız üçün birini alırsınız deniyordu..3-4 sene bunlar konuşuldu başlıkta.
Şimdi ev fiyatları katlandı, kiralar uçtu..ki bu kira konusunda zamanında kimse enayi değil, ev alanlar da enayi değil, ileride kiralar ev fiyatlarından da çok artacak dediğimizde pek destek görmemiştik...geldiğimiz nokta ortada...son 2 yılda 2-3 katına çıkan kiralardan bahsediliyor.
şimdi de topiğin derdi kiracıyı çıkarmak olmuş..mevcut kiracı ev sahibi olarak benim sahip olduğum haktan fazla hakka sahip..bazen o kadar karamsar bir tablo çiziliyor ki, evi olsa yakar insan...şimdi bu noktaya geldik.
nasıl şikayetvarı okuyan, tüm araçlar, tüm aletler bozuk, sıkıntılı çıkıyor sanır..burayı okuyan da her ev sahibi-kiracı ilişkisi berbat, felaket sanır.
istanbulda kirada evim yok..ama memlekette var. ara ara bahsediyorum zaten..12 yıldır oturuyor oturan...her yıl enf. a yakın arttırdım...belki rayiç biraz artmıştır ama ben enf. fazla arttırma derdinde değilim zaten...dediğim gibi 12 sene olmuş, istersem rayiç yükseldi der tahliye et derim.
Onu geçtim, adama zaten yasal enf. artışı kadar zam bile yapamıyoruz ki..ınk, mınk diyor, kırma diyor, tamam diyorum...sonuçta 12 yıl bir gün bile aksatmamış, çok sıkıştığında 1-2 kez bir sonraki ay ikisini birlikte ödeyeyim mi demiş...şimdi ben bu adamı niye kırayım.
Yahu, zaten adama çık evimden desem, biraz kaba konuşsam, bir dakika durmaz çıkar...ki ben de öyleyim...kirada otursaydom, ev sahibi terbiyesizlik yapsa bir saniye durmaz çıkardım..o kadar mı toplum dejenere olmuş, her şey yasa, kanun mu..gurur, onur kalmamış mı kimsede.
ben ev sahibi-kiracı ilişkilerinin üçte ikisinin sorunsuz olduğunu düşünüyorum...bu oran küçük anadolu şehirlerinde daha da yüksektir. yani buraya bakıp, dünya tümden böyle düşünmeyin diye yazdım bunları.
Tabi ki kiracıdan kiracıya fark var..3 lira fazla olsun ne olursa olsun demiyeceksin...adamı ciddi araştırıp, nedir, ne değildir bakacaksın...vergini kuruşuna kadar ödeyeceksin..haram yemeyeceksin, karnın da ağrımayacak sonra.
tam üstüne denk gelmiş yazın.
yahu yasa açık..ortalaam enf diyor..bu yıl böyle oldu..seneye de yıl sonu enflasyonu %30 olur, senin zam yapacağın ay ortalama enf %40 olur...ben temmuzda yasal yakkım %17 iken %15 yaptım...ne olacak yahu...70-80 tl küsüratla mı uğraşacağız.
seneye %40 yapma hakkım olursa muhtemelen o kadar da yapamam..%30-35 bir şey yaparız...bu para işlerinde çok aç gözlü olmamak lazım...malın sana göre çok değerli belki, ama o malı da adama emanet ediyorsun...kötü niyetli olsa, ilk başta gözükmeyecek, sonradan ortaya çıkacak çok zarar verebilir evine...hiç bir şey yapamazsa evini hor kullanır, kendi malı gibi itinalı olmaz.
Bazen burada %17,3 artış yapma hakkım var, onu yaparım diyenler görüyorum, 0,3 ün hesabı yapılıyor...hayret ediyorum...mal dediğin nedir, bir deprem olur yerle bir olur o çok güvendiğin mal..abartmamak lazım.
Tabi şunu da belirteyim, hacı baba tekkesi değil evimiz..ne ev sahibi kiracıyı, ne de kiracı ev sahibini sömürmeyecek..kimse kendini akıllı zannedip, karşısındakini enayi yerine koymayacak.
karşılıklı anlayış, nezaket ve hakkaniyetle çözülecek meseleler bunlar..eğer hep kötüler, sorunlu tipler size denk geliyorsa kendinizi sorgulayın derim...belki sizde bir sıkıntı vardır.