Neyse yazacağımızı yazdık okuyan da yapsın hesabını ne diyeyim...
Printable View
Neyse yazacağımızı yazdık okuyan da yapsın hesabını ne diyeyim...
En önemlisi bu.
Temettü fiyat garantisi demek. Fiyat ısrarla süründürülüyorsa, bu sefer yüksek getiri garantisi demek.
İnanmayan açsın DOAS ı incelesin. Sen misin 3 fk da hisseyi basan... O kağıtta temettüleri geri yatıran bir yatırımcının kazandığı paranın ucu bucağı yok. Ha bu demek değil ki bundan sonra da öyle olacak. Çin gelir, millet VW den vazgeçer bilmemne olur onu bilmem. Ama bu zamana kadar bunlar olmuş.
Fiyat manipüle edilse bile uzun vadede getiri manipüle edilemez düzenli temettü veriliyorsa.
GYO lardan bi cacık olmaz. :kahkah: Uzun uzun anlatasım hiç yok.
ytd
Şirketin toplam 100 lot hissesi var ve her lotu 1 lira. Yani şirketin toplam varlığı, değeri, ederi 100 lira.
Şirket 20 lira net kar açıklıyor, bir anda varlık değeri 120 liraya çıkıyor. Doğal olarak kağıt üstünde 1 lot değeri de 1 liradan 1.20 liraya çıkmış oluyor aslında.
İşte bu 20 lira temettüyü dağıtınca şirketin değeri 120 liradan 100 liraya düşüyor, neden? Çünkü 20 lirasını ortaklara verdi.
Sizler istiyorsunuz ki şirketin değeri 100 liraydı, 20 de kar etti oldu sana 120 lira değerli bir şirket.
20 lira kârını bana temettü olarak dağıtsın ama şirketin değeri düşmesin yine 120 olarak işlem görsün.
Ohhh ne güzel
Sayın Oralet Hocam,
Herkesin temettü ile hisse almadığı ihtimali dile getirip bu durumda hisse ortaklığınızın göreceli olarak artacağını iddia etmişsiniz. Evet böyle bir durumda ortaklığınız artar. Ama ben ortaklık oranınızın artmasının toplam varlık değerini reel olarak değiştirmeyeceğini söylüyorum. Sonuçta varlık değeriniz aynı. (stopajı da yokmuş gibi sayalım hadi) Gelecek yıl daha fazla ortaklık payı olduğu için de daha fazla temettü alacaksınız, doğru. Ama yine o aldığınız temettü kadar hisse değeri kaybı yaşayacaksınız ve toplam varlık değeriniz aynı kalacak.
Bu durumu değiştirecek tek şey hisse fiyatının artması ya da artmaması. Eğer temettüden dolayı psikolojik etmenlerle fiyat artıyorsa, orası başka bir durum. Biz burada reel bir kazanç olup olmadığını tartışıyoruz. Hisse fiyatlarını artıran psikolojik sebeplere gelirsek, onlarca farklı psikolojik sebeple fiyatları artan şirket örnekleri verilebilir. Hikayelerin pazarlanmasından tutun, ne getireceği belli olmayan yeni ortaklıkların ya da yatırımların pazarlanması da buna dahil. Sonuçta sürü psikolojisi bu hikayelerin alınmasına ve fiyatların artmasına neden olabiliyor.
Tartıştığımız ana eksen bu değil. Ayrıca ben temettü ile ilgili önceki sayfada bir örnek vermiştim, onu da okumamışsınız galiba. Eğer şirket bana vereceği her bir 1 TL'yi kendisinde tutup ondan daha fazla para üretemeyecekse o 1 TL'yi bana versin daha iyi yazan da benim orada.