Sayfa 83/90 İlkİlk ... 33738182838485 ... SonSon
Arama sonucu : 717 madde; 657 - 664 arası.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız

Neyse yazacağımızı yazdık okuyan da yapsın hesabını ne diyeyim...

2.  Alıntı Originally Posted by BJK Coccinella Yazıyı Oku
    X hissesinden 100 000 lot olsun. Fiyat 18 olsun. Eder = 1 800 000 TL

Hisse atıyorum 40 kuruş temettü versin. Fiyat 17.60 TL'ye düşmüş olacak.

Elinizdeki lotlar ile 1 760 000 TL yatırımınız olmuş olacak.

Stopajdan kalan 36 000 TL ile aynı gün aynı hisseden almak isterseniz 2 045 adet alabileceksiniz.

Toplam lotunuz 102 045 adet ve ederi de 1 796 000 TL olacak Benim 4 000 TL buharlaşmış oluyor.

Sonra da temettü aldım diye seviniyorum.
    Yanılmıyorsam Gyo larda stopaj yok, farz edelim ki gyo hissesi aldık ve sıfır vergiyle temettü aldık.

Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Yanılmıyorsam Gyo larda stopaj yok, farz edelim ki gyo hissesi aldık ve sıfır vergiyle temettü aldık.
    Ona itirazım olmaz ama yine de yatırımcı açısından pozitif bir durum değil. Yani bir getirisi yok... (Matematiksel manada)

4.  Alıntı Originally Posted by BJK Coccinella Yazıyı Oku
    Kar eden şirketlerin prim yapma gibi bir garantisi olsaydı VESTL 15 sene süründürmezdi yatırımcısını...
    En önemlisi bu.

Temettü fiyat garantisi demek. Fiyat ısrarla süründürülüyorsa, bu sefer yüksek getiri garantisi demek.

İnanmayan açsın DOAS ı incelesin. Sen misin 3 fk da hisseyi basan... O kağıtta temettüleri geri yatıran bir yatırımcının kazandığı paranın ucu bucağı yok. Ha bu demek değil ki bundan sonra da öyle olacak. Çin gelir, millet VW den vazgeçer bilmemne olur onu bilmem. Ama bu zamana kadar bunlar olmuş.

Fiyat manipüle edilse bile uzun vadede getiri manipüle edilemez düzenli temettü veriliyorsa.

5.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Pastadan aldığın ve daha büyük olduğunu düşündüğün pay kadar hissen değer yitirecek mi yitirmeyecek mi? Sonuçta toplam varlığın yine o temettü verilemeden önceki halinden stopaj vergisi düşülmüş kadar olacak mı olmayacak mı?

Bu soruya cevap ver kâfi..
    Ufak hesaplar bunlar. Uzun vadeli düşünmek lazım.

6. GYO lardan bi cacık olmaz. Uzun uzun anlatasım hiç yok.

ytd

7.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Pastadan aldığın ve daha büyük olduğunu düşündüğün pay kadar hissen değer yitirecek mi yitirmeyecek mi? Sonuçta toplam varlığın yine o temettü verilemeden önceki halinden stopaj vergisi düşülmüş kadar olacak mı olmayacak mı?

Bu soruya cevap ver kâfi..
    Şirketin toplam 100 lot hissesi var ve her lotu 1 lira. Yani şirketin toplam varlığı, değeri, ederi 100 lira.

Şirket 20 lira net kar açıklıyor, bir anda varlık değeri 120 liraya çıkıyor. Doğal olarak kağıt üstünde 1 lot değeri de 1 liradan 1.20 liraya çıkmış oluyor aslında.

İşte bu 20 lira temettüyü dağıtınca şirketin değeri 120 liradan 100 liraya düşüyor, neden? Çünkü 20 lirasını ortaklara verdi.

Sizler istiyorsunuz ki şirketin değeri 100 liraydı, 20 de kar etti oldu sana 120 lira değerli bir şirket.

20 lira kârını bana temettü olarak dağıtsın ama şirketin değeri düşmesin yine 120 olarak işlem görsün.

Ohhh ne güzel

8.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Bk yine aynı şeyi yapıyorsunuz arkadaşım. Hisse fiyatı aynı kaldıkça temettünün etkisi olmaz, aslolan hisse fiyatının artması demişsiniz, e onda hemfikiriz zaten.

Neden temettü dağıtmayan şirketi kasadaki paralarla muazzam karlı yatırımlar yapıp kasaya daha da para girmesine sebep olacak ve bunun da hisse fiyatına yansıyıp yatırımcısını zengin edeceğini düşünüyoruz da temettü dağıtan şirketi sünepe, işbilmez, hisse fiyatı az artar diye düşünüyoruz?

Adam kar ediyor, bunu da dağıtıyor.

Şirketin tamamı tek bir şahsa aitse ve yapacak yatırımı da yoksa o yıl ettiği 100 lira kârı temettü (kar payı) olarak kendisi alır, 10 lirasını stopaja keserler ve eline net 90 lira geçer. Şirketin varlığı 100 lira azalırken adamın şahsi serveti 90 lira artar.

Bu arkadaş kârı dağıtmayıp şirkette tutsaydı şirketin toplam değeri 100 lira daha artacaktı. İlk duruma göre stopaj kesintisi olmayacağı için 10 lira daha da karda.

Sizin anlattığınız şey tam olarak bu anladığım kadarıyla.

Bu olay kağıt üstünde böyle evet ama bir de gerçek hayat var. En başta aslolan para kazanmak dediniz zaten.

Bırakın temettüyü, bedelsiz gibi matematiksel olarak etkisiz eleman olan bir olayda bile eğer hisseler 3-5 tavan çekiyorsa işte hayatın gerçeği ve ona uyum sağlamak budur, para kazanmak budur.

"Temettü anlamsız, bedelsiz etkisiz eleman, o şöyle, bu böyle, bunların hepsi anlamsız ben hiçbirine bakmam, katılmam" dersek olmaz. Bu olayların toplumda yansıması nasıldır ona bakmak lazım, para öyle kazanılır çünkü.

Temettüyle hisse alınca şirketteki ortaklığın artar abicim, bu kesin olan bir şeydir, matematiksel olarak da ispatlanabilir.

Siz diyorsunuz ki Ehehe herkes temettüyle hisse alırsa nolacak? Ortaklığın artmaz.

Böyle farazi şeyler üzerinden konuşacaksak temettü dağıtmayıp yatırım için o parayı kullanan şirketin yatırımı ters teper de hisse fiyatı düşerse ne olacak diye de soralımm o zaman ya da Doaş'ın yaptığı gibi kasadaki 5 milyar lirayı grup bünyesindeki dandik bir şirketi kurtarmak için aktarırsa ne olacak diye de soralım o vakit.

Ky için temettü candır, lot da artırırsın, şirketteki ortaklığın da artsr çünkü herkes temettüyü yine aynı hisseye gömmez.

Evet, aslolan kardır. Zaten Ekonomi ilk dersi şirketler kar etmek için kurulur.

Kar varsa kar payı vardır, kar varsa bu hisse fiyatına yansır.

Bu tartışmalar bitmez. Herkese bol kazançlar
    Sayın Oralet Hocam,

Herkesin temettü ile hisse almadığı ihtimali dile getirip bu durumda hisse ortaklığınızın göreceli olarak artacağını iddia etmişsiniz. Evet böyle bir durumda ortaklığınız artar. Ama ben ortaklık oranınızın artmasının toplam varlık değerini reel olarak değiştirmeyeceğini söylüyorum. Sonuçta varlık değeriniz aynı. (stopajı da yokmuş gibi sayalım hadi) Gelecek yıl daha fazla ortaklık payı olduğu için de daha fazla temettü alacaksınız, doğru. Ama yine o aldığınız temettü kadar hisse değeri kaybı yaşayacaksınız ve toplam varlık değeriniz aynı kalacak.

Bu durumu değiştirecek tek şey hisse fiyatının artması ya da artmaması. Eğer temettüden dolayı psikolojik etmenlerle fiyat artıyorsa, orası başka bir durum. Biz burada reel bir kazanç olup olmadığını tartışıyoruz. Hisse fiyatlarını artıran psikolojik sebeplere gelirsek, onlarca farklı psikolojik sebeple fiyatları artan şirket örnekleri verilebilir. Hikayelerin pazarlanmasından tutun, ne getireceği belli olmayan yeni ortaklıkların ya da yatırımların pazarlanması da buna dahil. Sonuçta sürü psikolojisi bu hikayelerin alınmasına ve fiyatların artmasına neden olabiliyor.

Tartıştığımız ana eksen bu değil. Ayrıca ben temettü ile ilgili önceki sayfada bir örnek vermiştim, onu da okumamışsınız galiba. Eğer şirket bana vereceği her bir 1 TL'yi kendisinde tutup ondan daha fazla para üretemeyecekse o 1 TL'yi bana versin daha iyi yazan da benim orada.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

Sayfa 83/90 İlkİlk ... 33738182838485 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •