Originally Posted by
alicemal
TÜİK çok uzun süredir ilk defa hesapladığı enflasyonu yayınladı. Hesapladığı enflasyon kelimelerini kullandım çünki 2006 dan beridir hesapladığı enflasyonu değil, istenen enflasyona göre uyduruk hesap rakamlarını yayınlıyordu.
Ayrıca akp döneminde enflasyon hesaplama yöntemi defalarca değiştiğinden, gerçek rakamları yayınlasalar bile akp öncesi ile uyumsuz olacaklar. Kıyaslama tam doğru olmayacak.
İşin ilginç yanı ise aylık enflasyon rakamı açıklandı çok yüksek bir rakam, ama bu ay araba fiyatlarına zam gelmedi. Dolar yükselmeye beşladığı 4-5 yıl öncesinden beridir her ay düzenli %3-5 zam yapıyorlardı. Hiç aksatmamışlardı. hatta dovizin yükselmediği, enflasyonun düşük yayınlandığı aylarda bile zam yapmışlardı. Bu ay yapmadılar.!
Sebebini düşünüyorum, bilmiyorum.
Daha ilginci et alım maceramdan bahsetmiştim. Gerçek eti uygun fiyata almaya çalışıp duruyorum. Aslında bütün yiyecek ve içecek alımlarımda buna dikkat ediyorum. Yıllardır belediyenin desteklediği üreticiden tüketiciye diye işlem yapan ve gerçek et satan şirketten alıyordum. Son aylarda çok yağlı eti pahalı satmaya başlayınca bırakmıştım. Zincir markette paket kıyma ve et almaya karar vermiştim. Bir kaç alımdan sonra onların farklı tür et olduğunu fark etmiştim. Ya farklı bir hayvan veya soya hamuru ekli kıyma-et satıyorlardı. Fiyat epey ucuzdu ve normal görünmüyordu. Belki de saklama koşulları sebebi ile kıyma ve etin tadı farklıydı onu da bilmiyorum. Rafta dayansın diye içine kimyasal sıkmış olabilirler. Tadını ve özelliğini o değiştirmiş olabilir.
Fazla uzatmışım, bu etede 2 aydır zam gelmemiş. 2 aydır almıyordum en son 390 dı ve çok yağlıydı, 450 olmuştur demiştim. Dün aldım yine 390 ve çok az yağlı.
Arabaya zam gelmemiş, ete zam gelmemiş.??? Hali ile insan şok oluyor.
Bunun enflasyonun doğru açıklanması ile alakası varmı.?
Enflasyon neden doğru açıklandı, çünkü mehmet şimşek öyle istemiştir başka açıklaması olamaz. Hatta bunun için tayyip le restleşmiştirde eminim. Peki imam eğitimli tayyip neden kabul etmiştir.? Çünki her yolu denedi ve çuvalladı. Ekonominin kitabını yazdım dedi çuvalladı, ülkeyi araplara sattı çuvalladı, verileri uydurma açıkladı çuvalladı, abd ye yanaştı, rusyaya yanaştı çuvalladı.
Elinde sadece şimşek kaldı. Şimşek bana bırak bu işi 1 yılda halledeceğim, %10 un altına indireceğim benzeri bir söz vermiş olmalı. Başka seçeneği kalmadığından kabul etmiştir.
Arabaya 1 ay zam gelmemesine hala şaşırıyorum.
Bu ay ne gördüler de zam yapmadılar.?
Önceki 4-5 yıl doların her ay artacağını nasıl biliyorlardırda dolar artmasa bile düzenli zam yapmaya devam ettiler.? Doğruda bildiler. Doğru nasıl bilebilirler ancak doları yükseltenlerle aynı çıkar grubundalarsa bilirler.
Bakalım görelim, 1 aylık veri ile bir sonuca varılmaz.
Peki enflasyonun doğru açıklanması.?
TÜİK'in enflasyonu bu güne kadar yanlış hesapladığını ispat etseler, maaş zamlarını TÜİK enflasyonuna göre alan gruplar dava açabilirler.