maximum kredi ile nispeten yeni bir ev alın derim, hatta aldığınız ev boş olsun boş tutun.
1 milyon civarına Bahçeşehir in dış çeperleri veya Hadımköy de 1+1 veya 2+1 alınır.
300 -350 peşin kalanı kredi ile gideri var.
Printable View
İspanya'da aylık asgari ücret 1.167 euroya çıkarıldı
İspanya Çalışma Bakanı, bu yıl asgari ücretin%3,6 artırarak ayda 1.167 euroya çıkarılacağını açıkladı.
Bakan, artışın 1 Ocaktan itibaren geriye dönük olarak yürürlüğe gireceğini belirtti.
https://www.century21global.com/tr/k...ax=80&pageNo=1
Kiralık evler, min. 60 m2 - max. 80 m2 apartman.
Güncel faiz ile (%20) 3 milyonun yıllık 600.000 tl. faiz getirisi var.
Aylık 10.000 tl ev kiralasan yıllık 120.000 tl ödersin.(1 yıllk faiz geliri ile 5 yıllık ev kirasını karşılarsın)
Yeni evin ömrü 720 ay(60 yıl) 3000.000/720=4.166 tl. aylık maliyet + vergi+ bakım onarım masrafları.(yıllık 50.000 tl.+masraflar)
60 yıl sonra evin moloz olacak,sadece arsa payının değeri kalacak.(apartman dairesi ise)
Mustakil ev daha avantajlı,60 yıl sonra çocuklarına arsan ne ise bu miktar arsan kalacak.
Faizin güncel fk.sı birleşik 4.5 yıl.
RİSK:Faizlerin aşırı düşmesi,enflasyonun faiz gelirinden yüksek olması.(60 yıl)
ytd
oturulan ev satılmaz derim ticari bir borç, iflas v.b. durum yoksa.
ayrıca her şeye kar zarar hesabi yapmak bana tuhaf geliyor, oturulan evin kendine ait olmasının getirdiği psikolojik rahatlığın karşılığı yok bence.
yatırım konusuna bir şey diyemem. geçtiğimiz 2 senede evler müthiş arttı ama dünyanın binbir türlü hali var, sırf kredi ucuz diye alınır mı? bu sorunun cevabını bu sıralar ben de düşüyorum. bi yanım kredi çek yatırımlık ev el diyor, bir yanımda ne uğraşacaksın kredi v.s. her ay kalan para ile fiziksel gram altın al geç diyor.
bu arada; reklam gibi olmasın ama turunculu sitede ahlatçı kuyumculuktan gram altın, cumhuriyet altını v.s. neredeyse kapalıçarşı fiyatına geliyor, bu aralar favorim.
bankada gram altın döviz v.s. artık güven vermiyor bana.
Tuik'in 2022 ocak için açıkladığı 12 aylık ortalamalara göre %22.58 tüfe artış oranı nasıl bir formülle hesaplanıyor? Rakamın doğru ya da yanlış olmasından bağımsız.
iyi guzel diyorsunuzda her deprem haberinde insan dusunuyor
https://eksisozluk.com/marmara-fayi-...0036?a=popular
su an ki ekonomik sartlarda istanbulda olacak bir depremde ceketini alip gitmen lazim bu sehirden
İzlanda ev fiyatlarındaki yükselişi önlemek için son yılların en yüksek faiz artışı ile 75bp faiz artırarak %2,75'e çıkarmış.
https://finance.yahoo.com/news/icela...085517283.html
ben de başta güvenemiyordum, deneme amacıyla geçtiğimiz hafta 2 defa altın aldım;
kargo ptt ile sigortalı bir şekilde geliyor. ptt'den sorguladığınızda posta değeri olarak altını aldığınız tutar neyse o yazıyor. ptt kimlik ve imza olmadan teslim etmiyor paketi.
gelen paket şeffaf ve yırtılmadan açılamıyor, şeffaf paketin içinde ayrıca zarf var ve paketi video çekerek açmanız gerektiği yazıyor.
https://review-rating.mncdn.com/prod...560532281.jpeg
satıcı zaten oldukça büyük bir firma, sadece yolda başına bir şey gelir mi şüphesi oluyor ama onda da sigorta ve paket meselesi içimi rahatlattı benim.
özellikle cumhuriyet altını, 5 ve 10gramlık altınlarda gündüz sepette indirim ve trendyol cüzdan indirimi ile kapalıçarşıdan uyguna bile geliyor diyebilirim.
Bugün bile marmara denizinde deprem hareketliliği var 3 deprem oldu 2-3 arasında..yakınlarda olur mu acaba büyük bi deprem?
şu an 1,29 faiz oranı güncel enflasyona göre o zamanki 0,74'ten daha avantajlı aslında. fakat küçük bir sorun var; evler o zaman göre 3 katı fiyata sahip. ayrıca kamu bankaları bu oranlardan yüksek miktarda kredi vermeye yanaşmıyor. 0,74 zamanında önüne gelene üstelik 1 yıl ötelemeli kredi veriyordu bankalar.
şimdi evler bu kadar pahalanmışken verdikleri kuş kadar krediler bir işe yaramıyor, yüksek miktarda verse ödeyecek kaç kişi var tabi o da ayrı bir konu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İnşaat Maliyet Endeksi'nin Aralık 2021 dönemi sonuçlarını açıkladı.
TÜİK'in konuya ilişkin haber bülteni aşağıda bulunuyor:
"İnşaat maliyet endeksi yıllık %67,74, aylık %15,70 arttı
İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %15,70, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,74 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %20,35, işçilik endeksi %1,44 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %85,77, işçilik endeksi %24,01 arttı.
Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık %66,88, aylık %15,23 arttı
Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %15,23, bir önceki yılın aynı ayına göre %66,88 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %19,88, işçilik endeksi %1,35 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %85,01, işçilik endeksi %23,99 arttı.
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık %70,63, aylık %17,27 arttı
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre %17,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %70,63 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %21,91, işçilik endeksi %1,76 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %88,23, işçilik endeksi %24,10 arttı. "
bir de halkımız avantaya alışmış yine 0,8% oran ve 1yıl ötelemeli kredi bekleyenler var.
yoksa dediğiniz gibi 1,29% aslında geçmişe kıyasla (enflasyonla kıyaslayınca) çok daha avantajlı.
kendi adıma yakın zamanda ev alımı yaptım ve varsayımlarından biri de uzun vadeli sabit faiz ile kredi almanın artık çok kolay olmayacağı idi.
nihayetinde 90 larda kredi ile ev alımı yoktu, sermaye kontrolü vb. bir süreç gelirse sabit faizli kredi konusu rafa kalkabilir.
yakın zamanda bir tanıdık Londra dan ev almış sadece ilk 5 yıl sabit faiz sonrası değişken faiz.
TR de benzer yola girebilir, kamu bankasına zararına kredi verdir verdir nereye kadar.
Kanal İstanbul tapularında ‘malikler’ gizlendi
https://www.sozcu.com.tr/2022/emlak/...lendi-6944391/
Ulan seytan diyo yillik %22 faizle 15 yillik konut kredisi al zaten yillik enflasyonn%50 hatta 100 diyen var
2-3 seneye kiralar evin kredisini karsilmaya baslar zaten
Emlakciyi aradan cikarmak
https://eksisozluk.com/emlakciyi-ara...k--4069910?p=1
Aralık 2021'de 226.503 adet olan konut satışı Ocak 2022'de 83.233 adet oldu.
https://www.haberturk.com/ocakta-kac...340639-ekonomi
Haber düşüş yönlü yapılsa da
2021 ocak ayında 70.587,
2020 ocak ayında 113.615,
2019 ocak ayında 72.937,
2018 ocak ayında 97.019,
2017 ocak ayında 95.389,
2016 ocak ayında 84.556
2015 ocak ayında 86.167
2014 ocak ayında 87.639
2013 ocak ayında 87bin adet civarında gerçekleşmişti.
Üç harflilerden biri borsaya geliyormuş:
DAP Gayrimenkul’ ün 30.020.000 adet payının pay başına 18,50 TL fiyattan halka arzına SPK tarafından onay verildi. (info yatırım günlük bülten)
170 milyonluk gayrimenkulü ele geçirmek için 565 bin liralık vergi borcunu ödediler
https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem...diler-6947184/
Turkiye tarihinde olmamis seyler oluyor
MIllet dolar 18 liraya cikti diye elindeki satilik evlerin arsalarin fiyatinida katladi
Benimde elimde arsa ve ev var. Dolar 18 e vurdugunda eyvah dedim elimde patladi bu gayrimenkuller
Mantiken elimdeki bu varliklarin dolar cinsinden degerinin dusmesi lazimdi
Aradan 1-2 hafta gecti dolar 14 e dustu sonra sari siteye bi baktim elimdeki varliklar dolar cinsinden daha da artmis
Komedi resmen. Boyle sacma sapan sey olurmu? Neden oldu?
Cunku insanlar elindeki arsayi evi sattigi saniyede dolara cevirmeye kosullanmis durumda. Hickimse elindekinin degerinin dusmesine tahammul edemiyor
Diyecek bir sey yok cunku bu serbest piyasa ekonomisi isteyen istedigi fiyati koyar malina mulkune
Ama dolar cinsinden bu kadar ani degerlenme hic olmamisti. Hadi bu bitti sonra asla artmaz dedigim kiralar astronomik artti
Ev sahipleri ac gozlu oldugu icin degil maliyet enflasyonu dolardan dolayi katladigi icin muteahhitler insaatlari durdurdu ama talep durmadi
Piyasada kiralik kalmayinca kiralar katladi. Izmirde kiralik evlere olan talepten dolayi bir cok insanin maasini gecti. Cunku Izmirde maaslar Istanbula gore dusuk.
Hadi bunuda gectik bu sefer eksi faize geldik. Konut kredisi faizleri gercek enflasyona gore olaganustu dusuk. Mantiken insanlarin konut kredisi faizlerine saldirmasi lazim. Ama oda ne? Efendim fiyatlar cok yukselmis bu fiyattan ev alinirmiymis. Faiz istedigi kadar enflasyondan dusuk olsun ev fiyatlari cok yuksekmis mutlaka bu fiyatlar dusermismismis
Ev fiyatlarinin dusmesi iki sebepten mumkun degil
Birincisi insaatlar durmus arz yok ama talep nufus artisindan dolayi azalmiyor. (goc yuzunden dogum orani dusuklugu hissedilmiyor)
Ikincisi insaat maliyetleri dolara endeksli
Ben artik onumu goremiyorum. Hicbirseyimide satmiyorum oyle bekliyorum. Tarihimizde boyle bir sey hic bir zaman olmadi. Hem bu kadar cok belirsizlik hemde negatif faiz ben hatirlamiyorum.
Seytan diyo gir konut kredisine evleri topla. Cesaret edemedim.
Uy seytana bisikletci hadi bekliyoruz, millete gaz verip durma onden sizi alalim :)
Artık alma satma zamanı değil,artık seyretme zamanı.Herkese eller havaya kımıldamayın dediler:))))))))))
Bu fiyatlarla bu pahalılıkta kredi çekip ev alma uzun vadeli borçlanma o işler masal.