Yanılmıyorsam Euro alanların durumu daha kötü.
Bu durumda kimse Türkiye'de yatırımından kar falan elde etmiyor herkes zararda?
Printable View
Yanılmıyorsam Euro alanların durumu daha kötü.
Bu durumda kimse Türkiye'de yatırımından kar falan elde etmiyor herkes zararda?
Yazılanları hızlıca okuyup geçen, anlık olarak işine yaramadığını düşünen insanlar, sonra işler ters gidince yazının özünü oluşturan mağduriyetlerini yeniden - yeniymiş gibi anlatmaya başlarlar. Oysa YAŞANMIŞ- DENENMİŞ İŞLERDEN DERS ÇIKRILMALI.
DVT IJZ YAY DTZ OJT vs vs.
Yarın bazı yabancı TEFAS Hisse fonlarında çok ciddi eksi değerleme göreceğiz.
bakın son kez şuraya bir uyarı bırakayım. Üzerime vazife değil ama vicdanen sorumluluk hissediyorum.
Seçimden en geç 10 gün sonra hiç bir şey eskisi olmayacaktır. Beklentileri doğrultusunda pozisyonları şimdiden alanlar , doğru pozisyonda ise kazacak, yanlış konumlandıysa yüklü zarar edecektir. Bütün piyasalar diken üstünde eller tuşlarda bekliyor. Döviz bürolarındaki kuyruklar alımmı satımmı bilemedim. Sormanız lazım. Tapu dairelerinde yoğunluk olmamasını incelemek lazım. otomobil satışlarını izlemek lazım. En önemlisi de cebi göğsünde olanların kuyumcu trafiğine bakmak lazım.
herkese bol ve sağlıklı kazanç dileğiyle.
yazdığın tam olarak şu: hepinizi çok önemli bir konuda uyarıyorum: hepiniz çok dikkatli olun yatırım işleri sakat işler, bu kadar saygılar.
bu neki şimdi?: ) neyde çıkış bekliyorsun? neyde düşüş bekliyorsun?
kaba olmak istemem ama, madem alın teri dışında bu işler boş, burda ne işin var derler insana..
çok da üzülmüyorum ama dolandırılmış gibi olduk yoksa ona gelene kadar daha ne zarar var ben de :hah:
en iyisi öyle yapmak herhalde bir miktar telafi eder mi dedim ama hiç umurlarında değil, bir çok yerde de bunları kötülüyorum, fonlarından çıkın yazıyorum, elimizden başka bir şey gelmiyor.
Tavsiyelere görüşlere açığız hepimiz bunun için buradayız ama HDA'yı seçerek kumar masasına oturmadık saadet zincirine katılmadık ben varantla opsiyonla yüksek risk ile fonu yöneteceğim diyen bir fona da giriş yapmadık bunun için ben demiştim demek haksızlık değil mi?
Ben ne bunun ne öbürünün ne yazdığını, hangi öneriryi verdiğini anlamıyorum, neye yatırım yaptığını anlamıyorum.
Fon forumuna gelmiş ahkam kesiyorlar. Ama ne alalım sorusuna cevap yok.
Hiçbir şey almayalım mı? Fon forumuna niye geldiniz o zaman?
Şu fonu al şu sebeple. Şu fonu sat şu sebeple. Bu foruma gelen sebepleri ile bunun dışında yazı yazmasın.
Tutar tutmaz. Doğru yanlış. Önemli değil. Fon forumu burası. Ver önerini çek git. İşine gelen dinler işine gelen dinlemez.
Fon almak satmak önerin içinde değilse de hiç yazma.
Darphanenin altın basımını??? piyasaya sürmesini?? kısıtladığıyla ilgili göz ucuyla bir şeyler gördüm ama tam detaylı okuyamadım. Bilgisi olan arkadaş var mı?
Bu arada bankadan kaydi altın alımıyla altın fonu alımı arasındaki farklara dair Twitter'da aman zaman büyük tartışmalar yaşanıyor. Altın fonlarına güvenmeyen, onların fiziki altın veya banka hesabına alınan altına nazaran zarar ettirdiğine inanan veya yaşayan oldukça yoğun bir kitle var.
altın gümüş fonu yakınından geçmem (gümüşün zaten hiç geçmem de)
bunlarda yönetim ücretinin etkisi uzun vadede çok korkunç. ekşisözlükte bir arkadaş çok iyi açıklamış linkini bırakayım: https://eksisozluk.com/entry/160764987
Alıntı:
görsel
bu ekran görüntüsünde çok acayip bir şey görüyoruz.
bu bir 'gmstr/gram gümüş' paritesi. yani 1 lot gmstr hissesinin gram gümüşe karşı değerinin azalış tablosu.
bu ne demek biliyor musunuz?
2012 mayıs ayında 1 lot gmstr alırken aynı zamanda 7 gram gümüş alıyordunuz (yatay çizgiye bakınız)
2024 ün ocak ayında 1 lot gmstr alırsanız 6,40 gram gümüş almış alıyorsunuz. (yatay çizgi ile yıldan yıla azalışı görebilirsiniz)
bundan 10 yıl önce bu hisseye topluca yatırım yapan biri lot başına 7 gram gümüş almışken şu an elinde 6.40 gram gümüş var demektir. adamın elindekiler reel olarak yaklaşık %10 erimiş yani. ve yani vakti zamanında 10 kilo gümüşü olan adamın elinde şu an 9 kilo gümüş kalmış. finansbank yönetim ücreti adı altında adamın bir kilo gümüşüne konmuş * hakkıdır tabi babasının hayrına kurmadı bu fonu ama ne bileyim böyle düşününce insanın içi bir kötü oluyor.
sözün özü şu. uzun vadeli yatırım yapmak isteyenler bunu almamalı. kısa vadeli fiyat hareketlerinden faydalanıp al sat yapmak isteyen kişiler alabilir.
yatırım tavsiyesi değildir.
Arkadaşlar,
HDA konusunda bu forumda en çok yazan insanlardan biriyim. Arbitrajın ne kadar güvenli olduğunu vs yazdım durdum, kendimce arbitraj bilmeyenlere, nasıl ve neden güvenli olacağını anlattım durdum.
Sonra bu ********ler çıkıp, binlerce insanın parasını hala da ne için olduğunu tam bilemediğimiz sebeplerle hiç ettiler. Ama kesin olan şu ki bu "hiç etme" bir operasyon. Hatalı bir işlem vs değil.
Adamlar sadece kendilerini rezil etmediler, belki işini hakkıyla yapan ve gerçekten Arbitraj yapan adamların, fonların işlerini de hiç ettiler bence.
O gün bugün, kademeli sata sata dün son parçayı da verdim, hiç bir ilişiğim kalmadı. Bundan sonra yarın kalkıp +4% yaparsa da biliniz ki bu yine arbitrajla olmayacaktır, muhtemelen yedikleri boku temizleme için operasyon olacaktır.
Hani bu sefer de tersine "herkesi fondan çıkarttınız, adamlar halbuki telafi ettiler" gibi linç yemeyelim.
Ben twitter'da ilk günden bugüne hatta 5 dakika önceye kadar savaşıma devam ediyorum. Yukarıda bir arkadaş yazmış, "giden paradan çok dolandırılma hissi" diye. Aynen öyle, bir de forumda düştüğüm durum da canımı extradan sıktı.
Sizden ricam konuyu kapatsanız bile, (kullanıyorsanız) özellikle twitter'dan #HDA hashtag'ini takip edin. Arada karalayın bişiyler.
Üstüne yatamasınlar, verebileceğimiz tepkiyi vermeye çalışalım.
Aslında doğru zamanda doğru yatırımı yapabilmek önemli. Her şarta ve her duruma uygun bir yatırım aracı yok. Her dönemin/zamanın/şartların kendine has uygun yatırım aracı oluyor ve kısa dönemde çok yi getiri sağlıyorlar.
Mesela altın 1700$ - 1800$ aralığındayken alıp şimdi 2000 lerdeyken satmak gibi.
Ya da mayıs 2023 seçimlerinden önce dolar alıp temmuzda satmak gibi.
Ya da bist100 uzun zamanlı düzeltmesini tamamlayıp 8562 de gördüğü en yüksek değerini hacimli yukarı kırdığunda hisse senedine /veya hisse senedi yoğun fonlara girip, 9400-9500 direnç seviyelerinden satıp beklemek gibi.
Burada, bu forumda aslında şu an hangi yatırımı yapmak akılcı olur, bunu bulmaya çalışıyoruz. Sonuçta akıl akıldan üstündür.
Benim fikrime göre şu an uygun bir an gelene kadar ppf lerde beklemek bana daha mantıklı geliyor.
Elbette yatırım işlerini benden daha iyi bilen arkadaşların çok daha iyi fikirleri olacaktır.
Evet katılıyorum. Mevduatın bir tık üstü getirsin yeter deniliyor. O bi tık üstünün dahi riski var. Bi tik için neden uğraşayım ki. İlk fon işine girdiğimde ben de böyle düşünüyordum. Birden bire olmadı ama zamanla düşüncem değişti. Şimdi ise sadece bist ve yabancı fon alıyorum. PPF leri ise geçiş için kullanıyorum.
Birgün de enteresan bir olay olmasın,
Hubvc hissesi bugün karanlık odaya tavan %10 girip, % -1.76 çıkmış. Giriş fiyat 17.46, çıkış fiyat 15.60.
Mevzuata göre en yüksek marj %3
Yada ben %3 konusunda yanılıyor olabilirim, ama 340 milyon hacim yapmış bir hisse, karanlık odada bu şekilde işlem oluyorsa ve mevzuat izin veriyorsa, tabiri caizse kumarhane diyenlere kızmamak lazım.
Sayın Canlı Banka Mevduat Faizleri topiğinde sayfa 493 aynen şöyle yazmışsınız. Kopyalıyorum.
" Bence, herkes uyanmaya başladı. Parasının mevduatta ( TL.de ) kaldıkça her ay mum gibi eridiğini fark etmiş olmalı ki, başka çareler peşindeler. Kimisi borsaya kimisi fonlara ( fon işi kandırmaca ) daha ürkek olanda dövize- altına gidiyor. "
Sizce fon işi neden kandırmaca açıklar mısınız? Çünkü burada binlerce kişi tasarruflarını fona yatırmış değerlendiriyorlar.
Burada herkes fikrini söyler. Bir zamanlar eleştiriliyorsunuz diye küsmüştünüz ! Size o zaman hak vermiştim. Konu benim neye yatırım yaptığım değil. Zaten yatırım tavsiyesi vermek suç. Ama aslında burada çok değerli fikirler, değerlendirmeler sunan arkadaşlar var. İşte benim özetle belirtmek istediğim ; kendi finansal okuryazarlığı yeterli olmayanların ne idiğü belirsiz tavsiyelerle birikimlerini eritmemeleri için ,bu kıymetli insanları takip ederek , doğruyu bulmaları ve satırların arasında özenle gizlenmiş tavsiyeleri yakalamaları.
Yoksa, zaman zaman bende fon, altın ve diğerlerinden alıp satıyorum. Tekdüze yatırım yapmıyoruz. Ayrıca yaşam tecrübelerimle bazı şeyleri erken yakalama şansına sahibim diyelim ve kapatalım. herkes özgür iradesiyle yatırımını yapar.
Bir sermaye piyasası aracının emir defterinde, kapanış seansına aktarılan emirler arasında son işlem fiyatının ±%3’ü içerisinde belirlenen kapanış seansı üst fiyat sınırından daha yüksek bir fiyattan alış emri veya kapanış seansı alt fiyat sınırından daha düşük bir fiyattan satış emri bulunuyorsa, bu sermaye piyasası aracında ilgili seansın baz fiyatına göre hesaplanmış o gün için geçerli olan fiyat değişim sınırları uygulanır (son işlem fiyatına göre ±%3 marj uygulanarak hesaplanan fiyat değişim sınırları kullanılmaz). Örneğin bir payda son işlem fiyatının 4,00 TL olduğu düşünüldüğünde kapanış seansındaki fiyat marjları 3,88 TL - 4,12 TL olacağından, kapanış seansına aktarılan emriler arasında 4,12 TL’den daha yüksek bir fiyattan alış emri veya 3,88 TL’den daha düşük bir fiyattan satış emri bulunuyorsa kapanış seansında ±%3 fiyat marjı uygulanmaz, sadece payın baz fiyatını esas alan ±%20 günlük fiyat değişim sınırları geçerli olur.
HUBVC 24 Ocaktan sonra yani henüz 1 ay bile olmadan %100 artmış. Böyle hisselerin tahtacısından korkmak lazım.
ya ben her zaman dolu dolu içerik paylaşıyorum. beni eleştirecek kişi benden daha iyi bilgi birikimine sahipse ve öne sürdüğüm iddiayı çürütecek net delilleri varsa tabiki eleştirsin, bana 1 kelime öğretse vallahi ne memnun olurum. ama benden zayıf olan beni eleştiremez. ha daha iyi olmanın kriteri nedir? tahminlerin %80 tutacak abi..o yüzden hiçbir boşbeleş youtuberi, bloomu falan asla izlemem ben.
bu arada şu fonu alın, bu hisseyi satın diye doğrudan işlem tavsiyesi vermek yasaktır. sadece yatırım danışmanlığı sözleşmesi ile söylenebilir o kelime, onu yapanlar da var forumda hatadır. ama şu endekste, şu sektörde yükseliş bekliyorum veya şu şekilde pozisyon aldım demek suç değil.
Bu gibi durumlar, doğrudan hisse senetlerine yatırım yapmanın bana göre olmadığını bir kez daha gösteriyor.
Serbest olmayan hisse senedi yoğun fonlar benim için en uygunu.
Hubvc'deki bugünki işlemler, hisse senetlerinde işlem yapan serbest fonların ne kadarda riskli olduğunu göstermesi açısından da güzel bir örnek.
Bilgilendirme için teşekkürler sn. myfinans
Bu AI hisselerini iyi pazarladılar. İnsanlar matematik bilmediği için şu soruyu sormadı.
İyi diyorsunuz da bu Aİ (eşek anırması değil) yani yapay zekayı LLM dediğiniz Generative AI ile yapmaya kalkarsanız bunu karşılayacak bir enerji kaynağı yok şu anda dünyada. AI gelişince en büyük darboğaz enerji de olacak ki zaten Uranium fiyatları iyi arttı bu sebeple.
Millet NVIDIA Google diyor tıraş, CCJ ve KAZATOMPROM bunları sallamış çoktan.
https://finance.yahoo.com/quote/CCJ/
AI işi enerji sorunu çözülmeden tıraş. Yemeyim sizin yapayınızı zekanızı. A kuşağı yemez bunları.
https://www.searchunify.com/wp-conte...inner-one.webp
Enflasyon yüzde 65’ten yüzde 9’a inerken fiyatlar yüzde 70 artacak!
Alaattin AKTAŞ
https://www.ekonomim.com/kose-yazisi...artacak/729781
Enflasyonun düşmesini fiyatların düşmesiyle karıştıranlar var. O yüzden anlatım doğru ama bence fiyatlar bu süre zarfında %70 değil çok daha fazla artacak.
Bir diğer tuhaflıkta şurada var.
Reel efektif döviz kuruna bakarsanız TL çok değersiz görünüyor. Doların gerçek değeri 17 lira civarı çıkıyor.
Tabi bu reel efektif döviz kuru aslında reel değil.
Aynı yazar bu konuya da değinmiş.
https://www.ekonomim.com/kose-yazisi...egersiz/730689
Bu yüzden kendi enflasyon hesabımda enag'ı dikkate alıyorum.
Enflasyon konusunda Alaattin Aktaş'ın çok güzel çalışmaları oluyor, ufuk açıcı. Gelecek projeksiyonları çok faydalı.
Fonlar çok denetimsiz.
Yapanın yanına kar kalıyor.
Bu alanın acilen düzenlenmesi, ciddi bir denetime tabi tutulması lazım.
Neredeyse önüne gelen porföy şirketi açtı, ha bire fon izinleri veriliyor.
Umarım daha ciddi sıkıntılar yaşamayız.
Bu yazar da son günlerde konuyu gündeme taşıyor ama yetkililerden ses çıkmıyor.
https://www.tclira.com/yuzde-6-deger...elir-vadetmis/
PANW daki düşüş -%28 oldu. Bazı TEFAS fonları bir kaç gün çok kırmızı olacak. Hatta kıpkırmızı. Hangi fonlar?
https://finance.yahoo.com/quote/PANW/