Temettü vermiyorsa (temettü vermiyosa demek hata, buna her daim bakmak lazım) özkaynak artışına bakıyoruz. (öz kaynak karlılığı)
Özkaynak 20 senede sayarken fiyat anlamsızca uçuyorsa balon olma ihtimali yüksektir.
Printable View
Rulet oynayarak da para kazanan çok.
Yatırımcının amacı elindeki veriler doğrultusunda güvenli bir şekilde getiri sağlamak. Benim için öyle yani.
HEKTS'ta kazanan kadar kaybeden de var. Grafik kocaman bir piramit.
Benim amacım temettü ile veya temettü olmadan, ortalaması 45 derece eğim ile giden grafiğe sahip hisselerde bulunmak. Bunu sağlayan da genellikle temettü veren hisseler oluyor.
Aynı şeyleri tekrarlamanın anlamı olmadığı için tekrar tekrar yazmayacağım. Ben fiyat düşsün düşmesin kısmında değilim, siz hala orada takılı kaldınız. Ben temettünün reel anlamda para kazandırmadığını anlattım. Temettü veriyorlar diye hisse fiyatı pump yiyorsa, siz de o dönemde alır istifade eder, sonrasında satarsınız, pump'tan istifade etmekse maksat.
Aslolan para kazanmaktır ve bileşik büyümektir. Bunu nasıl yaptığınızın önemi yok. isterseniz OYLUM hissesi ile yapın bunu, isterseniz TUPRS ile. İsterseniz her gün EREGL alıp satarak, isterseniz 20 yıl EREGL tutarak.
Warren sadece tilki değil aynı zamanda üç kağıtçıdır, piyasa pek bilmez o tarafını. O sevimli dede yüzüne kanmayın..
Eregl hekts gibi 100 katına çıkıp oradan pazarlandı mı?
Kar etmeye ve ettiği karın tamamını bu zamana kadar yaptığı gibi temettü şeklinde vermeye devam ederse uzun vadede 2.5 dolar maliyeti olanları da İHYA EDECEK.
Garantisi var mı? Yok. Ne diyorum, aynı performansı devam ettirirse. 2.5 dolar maliyetli adamın yapması gereken ne? Şirkete güvenip temettüleri geri yatırmak.
Şirket batar çıkar, sektör ölür bunlar başka konular. Bu riskleri almak istemeyen adamın borsada işi yok.
ytd
Patrick Reyiz, ben hesap kitap adamıyım, ben HEKTS alıp satmam.. Verdiğim örnekler fiyatı hareket ettiren psikolojik etmenler için örnekti sadece. EREGL alınmasın, HEKTS alınsın önermesi filan değil. Nasıl temettü şirketlerinde bizzat temettünün kendisi değil de psikolojisi fiyatı etkileyebiliyorsa, başka şirketlerde de başka psikolojik etmenler fiyatı sürükleyebilir. HEKTS ve rulet örnekleri uç örnekler.. Onları geçelim. Sonuçta temelde şirketin net varlıkları/öz kaynakları artıyorsa fiyat ona paralel hareket eder uzun vadede.. Net varlıklarının hayli üstünde satılan hiç bir varlığı ben almam, günübirlik trade bile etmem. Ama şimdi altın madenine rastlandı diye EREGL fiyatı 200'ü bulsa misal, temettü filan mı dinler millet Allah aşkına? Al sana psikolojik neden.. O altının potansiyeli ne, şirkete ne kadar katkı sağlayacak, daha ölçülüp biçilmemiş, hesabı bile yapılmamış, ama isteseler bunu kullanıp manipülasyon yapabilirler mi? Yapabilirler. Sürü psikolojisi ile oraya herkes doluşabilir mi? Doluşabilir.. Ala sana pump için neden. Olur olmaz ayrı hikaye.
Özkaynak artışınına ek olarak getiriyi garantiye alan bir başka faktördür temettü dağıtımı. Benim bu konudaki görüşüm bu. Olmazsa dünyanın sonu değil ama genelde olmasını tercih ederim.
EREGL 3 dolarda 50% sini gönderirim diye düşünüyorum şu an.
Hisseyi kimin ne kadar süreyle taşıdığı, nereden maliyetlendiği, temettüleri geri yatırıp yatırmadığı, bedellilere katılıp katılmadığı gibi bir sürü değişken var yatırımcının verdiği kararları etkileyen. Fedor gibi her yazıp çizene cevap yetiştiren birisinin zararına mal çıkması oldukça sık yaşanan bir durum.
Ben 3 dolardan bir miktar satarım diyorum belki de büyüklüğü açıklanan madenler şirketi 6 dolara gönderecek. Bunlar eldeki mevcut verilerle tahmin edebileceğimiz şeyler değil. 3 dolardan benim malı alıp 6 doları bekleyerek kar edecek insanlar da vardır belki gelecekte.
Bir de bu dediğim benim şu anki anlık pozisyonum. Belki de açıklanacak rezervin miktarını duyunca ne satması diyeceğim
ytd
hisse fiyatı manipülatiftir. borsaları ve hisse fiyatlarını görmezden gelirsek temettü yatırımı bir açıdan yararlı olabilir. mesela froto'nun bir kaç senedir dağıttığı temettüler kabaca hesapladığımda 2020 senesi 1 milyar lira , 2021 senesi 3,5 milyar lira, 2022 senesi 6,5 milyar lira, 2023 senesi 15,5 milyar lira, 2024 senesi 15 milyar lira - ikinci taksit olası-. 2020-2023 seneleri froto'yu elinde tutan bir yatırımcının kabaca kar payı 15 kat artmış. Hisse eklemeli bileşik getirisini hesaplamadım ama muhtemelen 20 katın üstüne çıkmıştır. Dediğim gibi burada hisse fiyatını göz ardı ediyorum. 2020 senesinde bir hisse maliyetiniz 2000 lira da olabilir, 80 lira da. Onu piyasa ve an belirler.
Diğer taraftan temettü yatırımcılığının yüceltilmesini de doğru bulmuyorum. Birincisi; yatırımcıda şirket ve marka bağımlılığı oluşması. mesela arçelik'in karından yılda sadece 1,6% vergi vermesi ve yatırımcının buna kayıtsız kalması. ikincisi; küçük yatırımlarla finansal özgürlüğe! ulaşılabilmesi masalı. piyasa koşullarından bağımsız temettü sürekliliği iddiası.