Sayfa 84/90 İlkİlk ... 34748283848586 ... SonSon
Arama sonucu : 717 madde; 665 - 672 arası.

Konu: Neden temettü ödeyen sanayi şirketlerine ortak olmalıyız

1. Oralet reyizin de dediği gibi, benim hep dikkatimi çekiyor... Temettü açıklanmadan önce şirket pump yiyor zaten.

3 ay önce 100 dolar eden şirket temettü mevsimi gelince 120 dolara sürülüyor, sonra 20 dolar temettü açıklanınca 100 dolara geri iniyor. Haberi alan insiderlar bunu fiyata yansıtıyor yani önceden.

100 dolalık şirket 80 e inmiyor.

Temettü vermese bu aksiyonun garantisi yok.

2.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Şirketin toplam 100 lot hissesi var ve her lotu 1 lira. Yani şirketin toplam varlığı, değeri, ederi 100 lira.

Şirket 20 lira net kar açıklıyor, bir anda varlık değeri 120 liraya çıkıyor. Doğal olarak kağıt üstünde 1 lot değeri de 1 liradan 1.20 liraya çıkmış oluyor aslında.

İşte bu 20 lira temettüyü dağıtınca şirketin değeri 120 liradan 100 liraya düşüyor, neden? Çünkü 20 lirasını ortaklara verdi.

Sizler istiyorsunuz ki şirketin değeri 100 liraydı, 20 de kar etti oldu saan 120 lira değerli bir şirket.

20 lira kârını bana temettü olarak dağıtsın ama şirketin değeri düşmesin yine 120 olarak işlem görsün.

Ohhh ne güzel
    Ben öyle olsun filan demiyorum. Nerede demişim gösterin. Ben "yatırımcı açısından temettü reel olarak etkisiz elemandır, hatta cüzi miktarda stopajdan dolayı zararı vardır." diyorum. "Şirket değeri düşmesin, hem de bana temettü versin." diye bir şey yazmadım. Hiç bir şekilde yazmadığım, kastetmediğim şeylerle kendi zannınızla mantık hatası yaptığımı düşünüp kafanızdan hikaye yazmayın. Ne yazıyorsam ona cevap verin. Ben sizin söylemediğiniz şeyleri söylemişsiniz gibi size zan ile hikaye yazmıyorum ya da karşı argümanda bulunmuyorum. Bu hatadan vazgeçin.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

3.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    Oralet reyizin de dediği gibi, benim hep dikkatimi çekiyor... Temettü açıklanmadan önce şirket pump yiyor zaten.

3 ay önce 100 dolar eden şirket temettü mevsimi gelince 120 dolara sürülüyor, sonra 20 dolar temettü açıklanınca 100 dolara geri iniyor. Haberi alan insiderlar bunu fiyata yansıtıyor yani önceden.

100 dolalık şirket 80 e inmiyor.
    Şirketler bir sürü nedenle pump yiyebilir. Sadece temettü ile değil. HEKTS onlarca sene ne ile pump yedi? Geçen seneden bu yana tukaka oldu, orası ayrı. Ama çıkarken tek taştı.
    Clausewitz

4.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Şirketler bir sürü nedenle pump yiyebilir. Sadece temettü ile değil. HEKTS onlarca sene ne ile pump yedi? Geçen seneden bu yana tukaka oldu, orası ayrı. Ama çıkarken tek taştı.
    HEKTS ne kar etti, ne temettü verdi de yediği pump ın mantığını anlatalım, konu ile alakası yok.

Ben çok kısa bir süreliğine tuttum 1% in altında bir miktarı sonra da az bir zararla sattım. Hiçbir zaman da ucuz demedim bu şirket için. Bana kalırsa hala pahalı. Ne cacık yediği belli değil çünkü.

Böyle hisseler ilgi alanımda değil.

ytd

5. Şimdi Amazon hiç dividend vermedi.. Ve bir sürü nedenle hisse fiyatı pump oldu.. Şimdi Amazon bu durumda tukaka mı? "Yazık Amazon yatırımcısına, hiç temettü almamış" mı diyeceğiz yoksa "Amazon yatırımcısı 20 senede 80 centlerden 190 dolarlara geldi" diye adamları yere göğe sığdıramaycak mıyız?

Şimdi bana "20 sene Amazon tutan mı var?" demeyin, 20 sene FROTO tutan mı var diye sorarım o zaman.. Büyüme hisselerinden örnek verince "kim 20 sene onu tutmuş ki?" diyenler sanki kendileri ya da başkaları 20 sene temettü hissesi tutmuş gibi imada
    bulunmamalı.

İstisnaları ikisinde de vardır. Sözüm meclisten dışarı, istisnalar kaideyi bozmaz.
    Clausewitz

6.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    HEKTS ne kar etti, ne temettü verdi de yediği pump ın mantığını anlatalım, konu ile alakası yok.

Ben çok kısa bir süreliğine tuttum 1% in altında bir miktarı sonra da az bir zararla sattım. Hiçbir zaman da ucuz demedim bu şirket için. Bana kalırsa hala pahalı. Ne cacık yediği belli değil çünkü.

ytd
    Temettü vermeyen hisselerde manipülasyon hep aşağı yönlü olmaz.

HEKTS'taki vaziyet de buna örnek olur olsa olsa.

7.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Ben öyle olsun filan demiyorum. Nerede demişim gösterin. Ben "yatırımcı açısından temettü reel olarak etkisiz elemandır, hatta cüzi miktarda stopajdan dolayı zararı vardır." diyorum. "Şirket değeri düşmesin, hem de bana temettü versin." diye bir şey yazmadım. Hiç bir şekilde yazmadığım, kastetmediğim şeylerle kendi zannınızla mantık hatası yaptığımı düşünüp kafanızdan hikaye yazmayın. Ne yazıyorsam ona cevap verin. Ben sizin söylemediğiniz şeyleri söylemişsiniz gibi size zan ile hikaye yazmıyorum ya da karşı argümanda bulunmuyorum. Bu hatadan vazgeçin.

Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Pastadan aldığın ve daha büyük olduğunu düşündüğün pay kadar hissen değer yitirecek mi yitirmeyecek mi? Sonuçta toplam varlığın yine o temettü verilemeden önceki halinden stopaj vergisi düşülmüş kadar olacak mı olmayacak mı?

Bu soruya cevap ver kâfi..
    Hocam bu yazdığının anlamı o işte zaten. Yani diyorsun ki temettü verince hisse fiyatı da düşüyor, ne anladık bu işten?

Düşmesin mi yani ne yapsın adamlar?

Şirketin kasasından para çıkınca elbetteki toplam varlık değeri azalır, bu da hisse fiyatının azalması demektir.

Yani Froto hisse fiyatı 1,200 olsun, 100 lira temettü verince fiyat 1.100 liraya düştü ne anladık bu işten, toplam varlığın aynı kaldı diyorsunuz. E zaten böyle olması gerekmez mi? Bunun temettü tu kaka olması ile ne ilgisi var?

Neyse 700'e yakın mesaj var, ben en sondakileri okuduğum için belki de ondan anlaşamıyoruz. Belki de aynı şeyleri diyoruzdur ama geriye dönük de 15-20 sayfa okuyamam şimdi, hava çok nemli.

Patrick reyizin dediği gibi ky için temettü candır, kızartmalık olan Kemer badılcandır, warren buffet kurnaz tilkidir.

8.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku

ytd
    Ben kâr etti de yükseldi demedim zaten. Hikaye pazarladılar, birileri de ona inandı. Sonuçta fiyat arşa çıktı mı çıktı. Tutabilen para kazandı mı, kazandı.. Benim mantığıma da yatmadı HEKTS hikayesi, ama kazanana niye saçma bir hikayeden para kazandın diye soramam.
    Clausewitz

Sayfa 84/90 İlkİlk ... 34748283848586 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •