Originally Posted by
Oralet_Osman
Şirketin toplam 100 lot hissesi var ve her lotu 1 lira. Yani şirketin toplam varlığı, değeri, ederi 100 lira.
Şirket 20 lira net kar açıklıyor, bir anda varlık değeri 120 liraya çıkıyor. Doğal olarak kağıt üstünde 1 lot değeri de 1 liradan 1.20 liraya çıkmış oluyor aslında.
İşte bu 20 lira temettüyü dağıtınca şirketin değeri 120 liradan 100 liraya düşüyor, neden? Çünkü 20 lirasını ortaklara verdi.
Sizler istiyorsunuz ki şirketin değeri 100 liraydı, 20 de kar etti oldu saan 120 lira değerli bir şirket.
20 lira kârını bana temettü olarak dağıtsın ama şirketin değeri düşmesin yine 120 olarak işlem görsün.
Ohhh ne güzel
Ben öyle olsun filan demiyorum. Nerede demişim gösterin. Ben "yatırımcı açısından temettü reel olarak etkisiz elemandır, hatta cüzi miktarda stopajdan dolayı zararı vardır." diyorum. "Şirket değeri düşmesin, hem de bana temettü versin." diye bir şey yazmadım. Hiç bir şekilde yazmadığım, kastetmediğim şeylerle kendi zannınızla mantık hatası yaptığımı düşünüp kafanızdan hikaye yazmayın. Ne yazıyorsam ona cevap verin. Ben sizin söylemediğiniz şeyleri söylemişsiniz gibi size zan ile hikaye yazmıyorum ya da karşı argümanda bulunmuyorum. Bu hatadan vazgeçin.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri