Rulet oynayarak da para kazanan çok.
Yatýrýmcýnýn amacý elindeki veriler doðrultusunda güvenli bir þekilde getiri saðlamak. Benim için öyle yani.
HEKTS'ta kazanan kadar kaybeden de var. Grafik kocaman bir piramit.
Benim amacým temettü ile veya temettü olmadan, ortalamasý 45 derece eðim ile giden grafiðe sahip hisselerde bulunmak. Bunu saðlayan da genellikle temettü veren hisseler oluyor.
Ayný þeyleri tekrarlamanýn anlamý olmadýðý için tekrar tekrar yazmayacaðým. Ben fiyat düþsün düþmesin kýsmýnda deðilim, siz hala orada takýlý kaldýnýz. Ben temettünün reel anlamda para kazandýrmadýðýný anlattým. Temettü veriyorlar diye hisse fiyatý pump yiyorsa, siz de o dönemde alýr istifade eder, sonrasýnda satarsýnýz, pump'tan istifade etmekse maksat.
Aslolan para kazanmaktýr ve bileþik büyümektir. Bunu nasýl yaptýðýnýzýn önemi yok. isterseniz OYLUM hissesi ile yapýn bunu, isterseniz TUPRS ile. Ýsterseniz her gün EREGL alýp satarak, isterseniz 20 yýl EREGL tutarak.
Warren sadece tilki deðil ayný zamanda üç kaðýtçýdýr, piyasa pek bilmez o tarafýný. O sevimli dede yüzüne kanmayýn..
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Eregl hekts gibi 100 katýna çýkýp oradan pazarlandý mý?
Kar etmeye ve ettiði karýn tamamýný bu zamana kadar yaptýðý gibi temettü þeklinde vermeye devam ederse uzun vadede 2.5 dolar maliyeti olanlarý da ÝHYA EDECEK.
Garantisi var mý? Yok. Ne diyorum, ayný performansý devam ettirirse. 2.5 dolar maliyetli adamýn yapmasý gereken ne? Þirkete güvenip temettüleri geri yatýrmak.
Þirket batar çýkar, sektör ölür bunlar baþka konular. Bu riskleri almak istemeyen adamýn borsada iþi yok.
ytd
Patrick Reyiz, ben hesap kitap adamýyým, ben HEKTS alýp satmam.. Verdiðim örnekler fiyatý hareket ettiren psikolojik etmenler için örnekti sadece. EREGL alýnmasýn, HEKTS alýnsýn önermesi filan deðil. Nasýl temettü þirketlerinde bizzat temettünün kendisi deðil de psikolojisi fiyatý etkileyebiliyorsa, baþka þirketlerde de baþka psikolojik etmenler fiyatý sürükleyebilir. HEKTS ve rulet örnekleri uç örnekler.. Onlarý geçelim. Sonuçta temelde þirketin net varlýklarý/öz kaynaklarý artýyorsa fiyat ona paralel hareket eder uzun vadede.. Net varlýklarýnýn hayli üstünde satýlan hiç bir varlýðý ben almam, günübirlik trade bile etmem. Ama þimdi altýn madenine rastlandý diye EREGL fiyatý 200'ü bulsa misal, temettü filan mý dinler millet Allah aþkýna? Al sana psikolojik neden.. O altýnýn potansiyeli ne, þirkete ne kadar katký saðlayacak, daha ölçülüp biçilmemiþ, hesabý bile yapýlmamýþ, ama isteseler bunu kullanýp manipülasyon yapabilirler mi? Yapabilirler. Sürü psikolojisi ile oraya herkes doluþabilir mi? Doluþabilir.. Ala sana pump için neden. Olur olmaz ayrý hikaye.
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Özkaynak artýþýnýna ek olarak getiriyi garantiye alan bir baþka faktördür temettü daðýtýmý. Benim bu konudaki görüþüm bu. Olmazsa dünyanýn sonu deðil ama genelde olmasýný tercih ederim.
EREGL 3 dolarda 50% sini gönderirim diye düþünüyorum þu an.
Hisseyi kimin ne kadar süreyle taþýdýðý, nereden maliyetlendiði, temettüleri geri yatýrýp yatýrmadýðý, bedellilere katýlýp katýlmadýðý gibi bir sürü deðiþken var yatýrýmcýnýn verdiði kararlarý etkileyen. Fedor gibi her yazýp çizene cevap yetiþtiren birisinin zararýna mal çýkmasý oldukça sýk yaþanan bir durum.
Ben 3 dolardan bir miktar satarým diyorum belki de büyüklüðü açýklanan madenler þirketi 6 dolara gönderecek. Bunlar eldeki mevcut verilerle tahmin edebileceðimiz þeyler deðil. 3 dolardan benim malý alýp 6 dolarý bekleyerek kar edecek insanlar da vardýr belki gelecekte.
Bir de bu dediðim benim þu anki anlýk pozisyonum. Belki de açýklanacak rezervin miktarýný duyunca ne satmasý diyeceðim
ytd
hisse fiyatý manipülatiftir. borsalarý ve hisse fiyatlarýný görmezden gelirsek temettü yatýrýmý bir açýdan yararlý olabilir. mesela froto'nun bir kaç senedir daðýttýðý temettüler kabaca hesapladýðýmda 2020 senesi 1 milyar lira , 2021 senesi 3,5 milyar lira, 2022 senesi 6,5 milyar lira, 2023 senesi 15,5 milyar lira, 2024 senesi 15 milyar lira - ikinci taksit olasý-. 2020-2023 seneleri froto'yu elinde tutan bir yatýrýmcýnýn kabaca kar payý 15 kat artmýþ. Hisse eklemeli bileþik getirisini hesaplamadým ama muhtemelen 20 katýn üstüne çýkmýþtýr. Dediðim gibi burada hisse fiyatýný göz ardý ediyorum. 2020 senesinde bir hisse maliyetiniz 2000 lira da olabilir, 80 lira da. Onu piyasa ve an belirler.
Diðer taraftan temettü yatýrýmcýlýðýnýn yüceltilmesini de doðru bulmuyorum. Birincisi; yatýrýmcýda þirket ve marka baðýmlýlýðý oluþmasý. mesela arçelik'in karýndan yýlda sadece 1,6% vergi vermesi ve yatýrýmcýnýn buna kayýtsýz kalmasý. ikincisi; küçük yatýrýmlarla finansal özgürlüðe! ulaþýlabilmesi masalý. piyasa koþullarýndan baðýmsýz temettü sürekliliði iddiasý.
Yer Ýmleri