Originally Posted by
Oralet_Osman
Þirketin toplam 100 lot hissesi var ve her lotu 1 lira. Yani þirketin toplam varlýðý, deðeri, ederi 100 lira.
Þirket 20 lira net kar açýklýyor, bir anda varlýk deðeri 120 liraya çýkýyor. Doðal olarak kaðýt üstünde 1 lot deðeri de 1 liradan 1.20 liraya çýkmýþ oluyor aslýnda.
Ýþte bu 20 lira temettüyü daðýtýnca þirketin deðeri 120 liradan 100 liraya düþüyor, neden? Çünkü 20 lirasýný ortaklara verdi.
Sizler istiyorsunuz ki þirketin deðeri 100 liraydý, 20 de kar etti oldu saan 120 lira deðerli bir þirket.
20 lira kârýný bana temettü olarak daðýtsýn ama þirketin deðeri düþmesin yine 120 olarak iþlem görsün.
Ohhh ne güzel
Ben öyle olsun filan demiyorum. Nerede demiþim gösterin. Ben "yatýrýmcý açýsýndan temettü reel olarak etkisiz elemandýr, hatta cüzi miktarda stopajdan dolayý zararý vardýr." diyorum. "Þirket deðeri düþmesin, hem de bana temettü versin." diye bir þey yazmadým. Hiç bir þekilde yazmadýðým, kastetmediðim þeylerle kendi zannýnýzla mantýk hatasý yaptýðýmý düþünüp kafanýzdan hikaye yazmayýn. Ne yazýyorsam ona cevap verin. Ben sizin söylemediðiniz þeyleri söylemiþsiniz gibi size zan ile hikaye yazmýyorum ya da karþý argümanda bulunmuyorum. Bu hatadan vazgeçin.
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Yer Ýmleri