Sayin Dudu,
Sakincasi yoksa 42 yasina kadar ne isle mesguldunuz? Ticaretmi? Bir de bizim gibi 40'nda olan arkadaslara yol gostermesi acisindan 42 yasindan sonra yatirimlari idare ile kastiniz tam olarak nedir?
Printable View
Turizm sektorunde istigal eden bir aile isimiz vardi.
Anonim sirket ortagi olmam nedeni ile bagkur girisimi de 28 yasinda mecbur tutmustu dovletimiz.
Biraz da geriye donuk borclanma yaptim refahyol doneminde cikan bir yasa ile ve 51 yasinda emeklli olma hakki kazandim, 25 yil veya 9000 gun prim odeyerek.
42 yasinda 2001 krizi ile bu isimizi tasfiye ettik, etmek zorunda kaldil
Ancak kazandigimi ben 1988 den beri finans piyasalarinda ve agirlikli olarak da hisse senedinde degerlendirdigim icin 42 yasinda gercekten finansal ozgurlugume kavustum, yatirimlarimdan gelen gelirler ile mutevazi bir hayati idame ettirebildim.
Yani o zaman bile tasarrufu elden birakmadim, hala da birakmam.
Bu yolda en onemli guc tasarruf etmek ve yatirim yapmaktir.
Syg,
Selamlar,
Herhangi bir sebeple beyanname verdiðimizde eurobond kupon gelirini de beyan ediyoruz. Diyelim ki kira gelirimiz var ve bunu beyan ediyoruz. Bu durumda bondlar da iþin içine giriyor. Peki kupon gelirini tl cinsinden ( o günkü tcmb efektif kuru?) beyan ettikten sonra vergisi ne kadar olur, örneðin 2020 yýlý için? Not: eurobond itfasi 2025 olsun.
Teþekkürler herkese. Ve yazýlmýþ da kacirmiþsam kusura bakmayýn.
Agirlikli olarak hisse senedine yatirim yaptim.
3 defa gayrimenkul aldim ama para kazanamadim..
Altin almistim 80 li yillarda yine para kazanamadim..
Buyuyen, ureten yatirimlari severim.
Baslarda gencken, riski alabilirken risk alinmali ama olcusuz degil tabii...
Sonlara dogru da daha cok nakit akisina agirlik verilebilir.
Gelir kaynaklari da cesitlendirilmelidir, hedefe yaklastikca.
Biraz buyuyen hisse, biraz temettu hissesi, biraz altin, eurobond, seviyorsaniz biraz kira geliri saglayacak gm gibi bir cesitlendirme yapilabilir..
Syg,
01/01/2006 Tarihinden Önce Ýhraç Edilen Döviz Cinsinden Devlet Tahvili Faiz
Geliri ile Ýþyeri Kira Gelirinin Beyaný
Örnek 3: Mükellef (C), 2019 yýlýnda, ihraç tarihi 30/07/2005 olan döviz cinsinden Devlet
tahvilinden 450.000 TL faiz geliri ile iþ yeri olarak kiraya verdiði gayrimenkulünden 220.000 TL
brüt kira geliri elde etmiþtir. Ýþ yeri için ödenen kira bedelleri üzerinden 44.000 TL’lik gelir
vergisi kesintisi yapýlmýþtýr.
Mükellef (C) iþ yeri kira geliri ile ilgili olarak götürü gider yöntemini seçmiþtir.
Mükellef (C)’nin elde ettiði faiz gelirine, Devlet tahvili döviz cinsinden olduðundan indirim
oraný uygulanmayacak olup, iþ yeri kira geliri tutarý ile döviz cinsinden Devlet tahvili faiz geliri
toplamý 40.000 TL olan beyan sýnýrýný aþtýðý için beyan edilecektir.
Mükellefin beyaný aþaðýdaki gibi olacaktýr.
Devlet tahvili faizi 450.000 TL
Gayrimenkul sermaye iradý (iþ yeri) 220.000 TL
Götürü gider (220.000 x %15) 33.000 TL
Safi kira geliri (220.000 TL–33.000 TL) 187.000 TL
Toplam gelir (450.000+187.000) 637.000 TL
Vergiye tabi gelir (Matrah) 637.000 TL
Hesaplanan gelir vergisi 218.260 TL
Kesinti yoluyla ödenen vergi 44.000 TL
Ödenecek gelir vergisi 174.260 TL
Ödenecek damga vergisi 89,10 TL
https://www.gib.gov.tr/sites/default...mayebrosur.pdf
https://i.hizliresim.com/6EQ1ee.png
Syg,
Sn. Dudu çok teþekkürler ��.üstten ikinci dilime giriyorum, tamamdýr. Edit: Istisna tutarý varmýþ, sadece kira geliri olarak hesaplayinca 1. Dilime girdim, biraz çalýþmak lazým.
Dudu merhaba,
40.000TL lik beyan sýnýrýna TL veya döviz mevduatlarýndan elde edilen gelirler dahil edilmeyecek þeklinde yorumladým ben aþaðýdaki açýklamaya dayanarak.
Sanýrým TL ve döviz mevduat faiz geliri hariç tüm gelirler bu 40.000TL'lik beyan sýnýrýna dahil oluyor.
Stopaja dahil olsun olmasýn her türlü kira geliri (Konut,iþyeri)
Þirketlerden elde edilen temettü gelirleri, (Borsa ya da borsaya kote olmayan fark etmeksizin)
Huzur hakký v.b beyana tabi gelirler.
Forumdaþlar TL ve döviz mevduatýndan elde edilen faiz gelirlerinin bu 40.000TL'lik sýnýrýn hesaplanmasýna dahil edilmediðinden eminiz deðil mi?
söz konusu 40.000 TL'lik beyan sýnýrýnýn hesabýnda, yukarýda belirtilen menkul sermaye iratlarýnýn yaný sýra, beyana tabi diðer menkul sermaye iratlarý ile Türkiye'de tevkifata tabi tutulmuþ olmak kaydýyla elde edilen Gayrimenkul sermaye iratlarý toplamýnýn dikkate alýnmasý gerekmektedir.(GVK Md.86-c)
Eyvallah,
Biliyorsun ben eurobond vergilendirilmesi konusunda son zamanlarda güncel geliþmeler doðrultusunda biraz paranoyak oldum.
Öyle noktalar var ki bir cümle hatta bir kelimenin deðiþmesi ile inanýlmaz bir vergi yükü oluþabilir.
Örneðin itfada kur farký geliri hesaplanmaz yazýlmýþ. O kelime oradan kalkarsa 20 yýllýk eurobondu 18 yýldýr taþýyan yatýrýmcýnýn durumunu düþünmek dahi istemem.
Devlet böyle þeyler yapmaz tabi, ama çok sýkýþýrsa bir yerleri fena týrpanlayacaðý kesin.
CDS-Eurobond fiyatý üzerine bir çalýþma..
https://i.hizliresim.com/hDU74g.png
normalde beklenen CDS yükseldiðinde eurobond fiyatlarýnýn düþmesi ki.. bu hep böyle olmuþken.. görünen o ki mayýs ortalarýnda bddk nýn yaptýðý aktif rasyo düzenlemesiyle birlikte iþler deðiþiyor. benim örnek olarak aldýðým 2038 hazine kaðýdýna bakýnca.. CDS yükselirken fiyat da yükseliyor bir süre bu düzenlemeden sonra. kýsa süre normale döner gibi olsa da sonrasýnda CDS yükselse de fiyatlar hemen hemen ayný seviyelerde tutunuyor.
CDS 556 iken (31 mart) 93,6 fiyatlý kaðýt..
CDS 643 iken (bugün) 93,07 usd.
CDS %16 yükselmiþken kaðýt hemen hemen ayný fiyat.
bu daha ne kadar böyle gider, hangi durumda eski normaline döner.. bilen varsa beri gelsin.
not: grafikteki CDS bilgileri investing, fiyat bilgileri börse-frankfurt sitesinden alýnmýþtýr. amatörce bir çalýþma olup hatalar içerebilir.
O zaman döviz alým satýmýnada vergi getirebilir.
Ýpin ucu tam kaçar.
Vergi adil ve kabul edilebilir olmalýdýr. Yoksa sýkýntý yaratýr.
Zaten ülkemizde dolaylý ve doðrudan çok ciddi vergi toplanmaktadir.
ÖTV
KDV
Muhtasar
Ýletiþim vergisi.
Reklam vergisi.
Emlak vergisi.
MTV.
Kurumlar vergisi.
Deðer artýþ vergisi.
Miras vergisi.
Özel iletiþim vergisi.
Kira vergisi.
Kazanç vergisi.
Damga vergisi.
Emlak alým satým vergisi.
Deðerli kaðýt vergisi.
Çevre ve temizlik vergisi.
Atýk su ve vergisi.
Vs.
Vs
Aklýna gelen yazsýn arkadaþlar..
CPH1951 cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Eurobond vergilendirmesinde 2005 oncesi ve 2005 sonrasi ihrac edilen diye bir ayrim var.
Kimse merak edip bu neden diye sordu mu bilmem.
Ama dovlet dedi ki o zamanlar.
Ben size cok faiz odedim, gereginden fazla kazandiniz krizi kullanarak.
Bir kismini geri alayim :)
Bu ayrim oradan geliyor..
Yani yine macin ortasinda kural degisimi olabilir. :)
Syg,
Hocam asil ve en buyuk vergi "enflasyon vergisi" .......yani enflasyonun kendisi...
Hic kacari yok...herkesten aliniyor.....
Kanirta kanirta....bagirta bagirta......!!!
☆□•¤[emoji830]︎■#*
SM-A505F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim anladigim CDS sadece bir gosterge.
Bond fiyatlari ise bunlari alip satan kurum ve kisilerin talebi ile olusuyor.
CDS degeri yukselse bile eger ilgi coksa fiyat dusmuyor.
Ilgiyi yukselten parametrelerden biri de bu forumda yazilan yazilar olabilir.....
Paradoks gibi.
Hep diyorum fazla yazmayin diye.....
Geriye dogru okusaniz yeter zaten....
Eurobond'un tarihi yatiyor arka sayfalarda....
[emoji3]SM-A505F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Nerede birikme olursa, dovlet bekler, bakar burada vergi potansiyali var der ve vergiyi kaktirir.
Son zamanlarin gozde yatirim araci eurobondda da olursa sasirmam..
Yazmayin.
Soru sormayin.
Tavsiye etmeyin.
Sessiz ve derinden gidin. :)
Geriye dogru okuyun, not ala ala.
Tum sorularin cevaplari gecmiste verildi.
Syg,
Dün a para kanalýnda Iþýk Ökte, devletin iç yatýrýmcýlar için döviz tahvili çýkarmasý gerektiðinden ve hazinenin de bununla ilgili yasa çýkarmasý gerektiðinden bahsetti. Böyle bir durum olursa biz yatýrýmcýlar için etkisi nasýl olur acaba?
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Bu konuda tvdeki yorumcular aðýz birliði etmiþ gibi görünüyor. Zira bir açmaz var.
Mevcut aktif rasyosu ile tl’ye düþük mevduat faizi teklif ediliyor. Bireyler tlden kaçmaya çalýþýyor.
3 seçenek var dth, altýn, borsa.
Bu kaçýþ hareketinin bu varlýklarýn deðerini deðiþtirebileceði varsayýlýyor (altýnýn deðiþimi dolar üzerinden olacak yoksa biz altýnýn fiyatýna etki edemeyiz).
Dolayýsýyla böyle bir araç çýkarýlýrsa öncelikle bankalardaki dth’ýn bir kýsmý kamuya geçecek. Aktif rasyolarý rahatlatacak. Bireylerdeki para oynak olabilecekken hazineye geçen kaynakla bu oynaklýk azalacak.
Ben akþam izlediklerimden bunu anladým farklý görüþü olan varsa paylaþabilir.
Ancak bunu yaparlar mý bilemiyorum. Yaparlarsa bunu swap anlaþmasý öncesi mi sonrasý mý yaparlar onuda bilemiyorum. Zira swapla cdsler düþerse bu durumda borçlanma maliyeti düþecek.
YTD deðildir. Zira ben bu iþlerden anlamam
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
türkiye'nin cds puanýnda dünya 3. sü oldu.
https://eksisozluk.com/turkiyenin-cd...5717?a=popular
http://www.worldgovernmentbonds.com/sovereign-cds/
geçtiðimiz sayfalarda yine geçmiþ konusu;
aþaðýdaki madde yani tevkifata tabi tutulmuþ gayrimenkul demek stopaja tabi gayrimenkul demek deðil mi? ben konut sermaye iradi dahil deðil diye anlýyorum ama tam bi sonuç çýkaramadým.
"Türkiye'de tevkifata tabi tutulmuþ olmak kaydýyla elde edilen Gayrimenkul sermaye iratlarý toplamýnýn dikkate alýnmasý gerekmektedir.(GVK Md.86-c)"
Tüm bu etkilerin yanýnda bana göre kýsmi bir sermaye kontrolü/regulasyonu olarak nitelendirilebilecek AR rasyosu da Eurobond fiyatlarýný etkiliyor olabilir. CDS'ten ayrýþmanýn bir nedeni de bu olabilir.
Ayni sey degil , 1 yil vadeli bond bulursaniz 7.5 ~dan bulursaniz degerlendiri tabi, birde hazine kagidinda vergi yok, bond da ne oldugu belirsiz
Hazinenin euro ve dolar cinsi tahvil ve sukuk ihraçlarýn tahvillerinde iþlem ve faiz gelirlerinde stopaj yüzde 10 þeklinde dünya gazetesinde haber vardý.
Galiba haber yanlýþmýþ...
Haber yanlýþ deðil.
GÝB vergi rehberinden:
https://i.hizliresim.com/5o3Qxf.png
US900123AW05 için iþyatýrým ve burganbankatan fiyat aldým. Ýþyatýrým hesabým daha açýlmadýðý için burgandan alabilirmiyim diye baktým CDS yüksekken.
4 Mayýs Ýþyatýrým günlük bültendeki satýþ fiyatý 102.1 Burganbank 102.5
12. Mayýs Ýþyatýrým günlük bültendeki satýl fiyatý 101.1 Burganbnak 103.5!!!
O nedenle burgandan iþlem yapmadým.
Sorum þu:Ýþyatýrým ile çalýþan varsa günlük bültendeki satýþ fiyatý ile fiili iþlem fiyatý çok fark ediyormu? Hesabým açýlmadýðý için henüz bilemiyorum.
Eðer yakýn fiyatlardan iþlem geçiyorsa burgandaki fiyatlar çok yüksek CDS'in düþme riskine raðmen bekleyeceðim.
Ama iþyatýrýmdaki fiyatlarda iþlem yaparken farklýlaþýyorsa o zaman bir kýsmýný burgndan da yapabilirim.
Ýþyatýrýmda hesabý olup eurobond iþlemi yapmýþ forumdaþlar nedir durum?
Çok kaba hesabýma göre 23.000$ lýk alým için 101.1 fiyat ile 103.5 luk fiyat arasýnda 805$ kupon faizi geliri farký ve 526$ itfa tarihindeki ödeme farký oluþuyor. 5 yýl sonunda 23.000$ için burganbankýn teklifi 1331$ daha az getiri saðlýyor.
Sn. rxpu,
Ýþyatýrým günlük bültendeki fiyatlar gösterge niteliðinde olup o fiyatlardan iþlem olanaðý bulunmamaktadýr.
Sorunuza cevap evet fark ediyor. Burada alýcý satýcý arasýnda organize bir piyasa yok. Bu nedenle siz alýrken ben satsam þeklinde bir kapanýþ fiyatý oluþmuyor.
Linkte US900123AW05 kodlu bononun dünkü kapanýþý 100.8 gözüküyor.
Ýþ bankasý da sitesinde 104.3'e ayný bonoyu satýyor.
Ben kabaca iþyatýrýmýn fiyatý da burgana yaklaþýr mý yoksa arada yine de bir fark oluþur mu onu tahmin etmeye çalýþmýþtým.
Zira eðer arada önemli bir fark olmayacaksa burgandan almak ta baþka avantajlar sunabilir.
Sizce günlük bültendeki 101.1 lik fiyat iþlem anýnda 103.5'a ne kadar yaklaþabilir.
Bir diðer fenomen de burganbankýn endikatif fiyatý 4 Mayýsta 102.5 iken iþyatýrým 102.1 (bülten fiyatý) idi.
Aklýmda þu soru da var: 12 Mayýs döviz mevduatýmýn dönüþ tarihi idi, burgan o nedenle alým yapma ihtimalimin yüksek olduðunu düþünerek makasý açmýþ olabilir mi? Ýþyatýrým 101.1 (bülten) burgan 103.5
Yoksa o anki piyasa koþullarý o fiyatý mý oluþturdu. Zira müþteri temsilcisi ben fiyata müdahale etmiyorum diyor. Fiyatý hazine veryormuþ. Eðer söylediði doðru ise hazine benim o gün döviz mevduatýmýn dönüþü olduðunu bilemez.
Evet bu tezgah üstü bir piyasa olduðu için dikkat etmek gerekli. Ama bankalarýn fiyatlama yaparkenki dinamiklerini hala tam çözemedim. Pazarlama taktiði mi yoksa gerçekten bir piyasa dinamiði sonucu bir fiyatlama mý oluþuyor?
Yoksa ikisinin bir karýþýmýmý mý?
https://i.hizliresim.com/skZZAe.png
Saat 14,30 da Matriks Isbank eurobond verileri
Syg,
https://i.hizliresim.com/CMQmOC.png
Bu da Ziraat
Günlük bülten sadece araþtýrmaya dayalý bir pazarlama aracý. Oradaki fiyatlara yakýn fiyat hiç piyasada oluþmadý. Dediðim gibi bloomberg ekranýnda sohbet ile oluþan bir piyasa yani pek organize deðil. Elbette istisnalarý var. En azýndan son dönemlerde likidite yok denecek kadar az.
Ekranda gördüðüm kadarýyla 4 Mayýsta Burgan iyi fiyat vermiþ. Belki de kendinden satacak. Bazen aldýk diyorlar. Piyasada iþlem geçmeden alýyorlar.
Fiyata müdahale pek olmaz diðer yandan size her gün fiyatlama yapmalarý bile bu ortamda iyi. Bankalarýn fiyatlama yaparkenki dinamikleri tamamen traderýn baþarýsý gibi geliyor. Ýnanýn biz otursak ekrana daha iyi fiyatlý buluruz ama oradan miktar sýnýrý oluyor.
Gavurlar ile biz doðrudan iletiþimde olsak daha iyi fiyata alýrýz ama orada da ölçek problemi olur.
Biz 100k almak isteriz onlar 2000k satmak ister :) Muhtemelen sizde de ayný ölçek sýkýntýsý oluþmuþtur.