Yılbasindan beri getiri %19 yıllık getirisi %39 şu an ucmasın kacmasın yıllık %33 e razıyım [emoji3]
SM-G935F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Yılbasindan beri getiri %19 yıllık getirisi %39 şu an ucmasın kacmasın yıllık %33 e razıyım [emoji3]
SM-G935F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2015 yılından beri portföy getirilerini düzenli olarak tutuyorum. En iyi getiriyi 2017 yılında elimde 6 hisse varken elde etmişim ama getirinin %60'ı tek hisseden. Son 4 yılın ortalama getirisi %35,5 fakat standart sapması çok yüksek.
2017'den sonra portföy belli bir büyüklüğe ulaştığı için stratejimi değiştirdim ve elimdeki spekülatif hisselerden çıkıp (derim, isgsy) daha kurumsal hisselere (aygaz, aksa, ttrak) kademeli olarak geçiş yapıyorum. Evet portföy +/- %15 bandında dalgalanıyor ama bu şekilde yatırımdan aldığım zevk 0'a yakın:)
Bir de portföyde sadece hisse olmadığından ve portföye toplam buyukluk olarak baktığımdan büyük ihtimal borsadaki portföy endeksi geçmiştir çünkü dolar yılı 5.3 dan kapattığı için dolar getirisi ortalamayı aşağı çekiyor.
Bence spekülatif küçük bir portföy yapın...80 e 20 ağırlığında,,5 sene boyunca getirileri takip edin... ahdetti girerim 5 yıl ve üzeri yani uzun vadede spekülatif portföyün getirisi daha az olacaktır.
Hem böylece adrenalin, yani heyecan ihtiyacını da gidermiş olursun.
gram altın bankada mı? bankanın kasada mı? banka hesabında ise hangi banka. altın bana uzak bir yatırım olduğundan sorularım acemice olabilir. lakin sen bu oranda bir yatırım yaptığına göre mutlaka araştırmalıyım. altın fonda var. borsada işlem gören altın fonu da var. gr altının artı ve eksileri nedir? teşekkürler.
Gr altın bes hesabında...altın fonunda...Vakıf emeklilikteki adı VGA.
Ayrıca bankaların hemen hepsinde gram altın hesabı açılıp alınabiliyor...al-sat marjı %1 e yakın olduğu için, al sat önermem pek.
Zaten portföyündeki altını sigorta gibi görüyorum ben...param dolar karşısında erimesin yeter, ekstra kazancı aktif şekilde yönettiğim hisse portföyümde sağlamaya çalışıyorum.
Not: ons alltın 2013-2018 arasında çok güzel bir dip yaptı...geçenlerde ons altınla alakalı bir analiz paylaşmıştım...ons aşağı gitmezse tek risk dolartl nin düşmesi...dolartl düşsün de benim gram altınlar da fazla prim yapmasın...sorun yok benim açımdan.
Ülkede ekonomi yönetimine güvenseydim. En güzel yatırım geçmişte çıkan kira sertifikaları olurdu.
YATIRIMCIYA 5 KRİTİK AVANTAJ SAĞLAYACAK
Devlet güvencesi: Altınlar devlet güvencesinde saklanacak.
Ek getiri imkânı: 6 ayda bir yüzde 1.20.
Vergi avantajı: Sıfır vergi.
Vadeden önce nakit imkânı: Vatandaş dilediği zaman satabilecek.
Fiziki altın imkânı: Vade sonunda "Ziynet Altını" alma hakkı olacak.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ben şöyle yapıyorum bugün portföyünüz 100bin olsun.
Yarın maaşım yatıyor ve 2bin tl yatırıma yönlendireceksiniz diyelim.
1agustosa 102den başlarım.
Agustos sonu bir sonraki maaşa kadar
102, 104 olduysa %1,96 kardayım derim.
Eylül başı tekrar 2bin daha birikime ayırdık diyelim.
106dan başlarım 109olursa %2,83 kar
2ayda %4,79 kar etmişimdir derim.
100bintl birikime 2+2bin ayırıp ekim başı 104bin ise %0 olmuş olur.
YTD
Selam,
Hisseyi ilk aldiginiz fiyat belli zamaninda. Bu t0 zamani olsun, fiyati da f0.
t1 zamaninda ilave yaptiniz, f1 fiyatindan.
t2;f2, t3;f3, .... gitti boyle.
Icinde bulundugumuz isgunu sonunda hissenin fiyati belli. Buna da f diyelim.
((f-f0)/f0 + (f-f1)/f1 + (f-f2)/f2 +(f-fn)/fn) / n
Kabaca bir fikir verir diye dusunuyorum.
Buna eminim ama öyle dolambaçlı yerlere saptı ki ekonomi yönetimi kafalar karıştı. Şu anda faiz indirimi konuşulurken o dönemde devlet %7nin üstünde bir faizle dışarıya borçlandı gelen paralar dişin kovuğuna yetmedi.
Bu sene bütçe bir şekilde kurtarıldı seneye ne olacak sorusu karşımızda duruyor.
investing' e üyeyseniz aşağıdaki gibi portföy oluşturup buradan takip edebilirsiniz getirileri.
https://i.hizliresim.com/7Bq98P.jpg
Ortalama getiri excelde nasil yapilir yazmaya calistim.
1-) her bir yatirilan tutar, excelde yatirilan tarih ile carpilir.Ornek:
02/02/2018 * 100TL = 4313300 (1. yatirilan tutar)
02/03/2018 * 150 = 6474150 (2.yatirilan tutar)
.......
2-) 1'de elde edilen tum tutarlar toplanir (4313300 + 6474150 + ....... = 10787450)
3-) yatirilan tutarlar toplanir (100 + 150 + ..... = 250)
4-) Baslangic Vade Hesaplama: 2'de elde edilen tutar 3'de elde edilen tutara bolunur. (10787450 / 250 = 18/02/2018)
5-) formul ile uzerinde kac ay gectigi hesaplanir: =DATEDIF(18/02/2018;NOW();"M") = 17
6-) 5'de elde ettigimiz aylik vadeyi yilliga cevirelim (12'ye bolelim) 17/12 = 1.4
7-) simdi CAGR (compound annual growth rate) hesaplayalim.(Portfoy Degeri/Yatirdigim Toplam Tutar)^(1/Vade)-1
Portfoy Degerimiz 350 olsun diyelim.
(350/250)^(1/1.4)-1 = 27.2%
27.2% sizin CAGR olarak bilinen portfoyunuzun yillik bilesik buyume orani.
Portfoy getiriniz ise (portfoy degeri)/(yatirilan tutar)-1 = 350/250-1 = 40%.
Portfoyunuzu bist100, altin, dolar gibi benchmarklarla kiyaslamak isterseniz eger;
vade baslangiciniz 18/02/2018 oldugu icin(4’de hesapladik) BIST100'un, altin'in, dolarin 17/02/2018 tarihindeki fiyatlarina bakilir. Atiyorum bist100 17/02/2018'de 90 bindi, simdi 102 bin. 102/90-1 = 13.3%
40% 13.3%'den buyuk oldugu icin, portfoyunuz bist100'den daha iyi performans gostermis denebilir. Veya farkli bir ifade ile portfoyunuz bist100'e gore 26.7%(40-13.3) relatif getiri elde etmis denebilir.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tebrik ederim ben bugün itibariyle %21de kaldım bu yıl .
2018ocaktan beri her hafta tablo tutuyorum.
Benchmarklar
2018başından beri;
Altın % 60
Dolar %46
Euro %36
Nasdaq100 %71
BorsaTR -%12
Portföy ltd şti %58...
Diğer enstrümanları da portföy gibi birikimin %100ünü her ay alıyormuş gibi hesaplasam, daha iyimser bir tablo çıkar ama rehavete neden olmaya gerek yok.
+ Bu yıl için altın ve viop usd(mayısa kadar) güzel kar yazdı.
- Geçen hafta faiz kararı öncesi aldığım viopdan zarar yazdım yine de bu haftaya taşımadığım için şanslı sayılırım.
Hisselerde ağırlık az olduğu için kayda değer değişim yok.
Birikimi disipline oturttuğum için sene sonu kardan kendime temettü vermeyi düşünüyorum.
0-%25 temettü yok
25-40 %10
40-60 %15 60 gibi
Yatırım tavsiyesi değildir.
Altin fonunda yer alan kira sertifikalari, hazine ve maliye bakanliginin ihrac etmis oldugu 6 ayda 1, 1% kira odemeli “Altina Dayali Kira Sertifikasidir”
Bu soruyu kendim sormustum bagli oldugum emeklilik sirketine. Bu sekilde bir cevap aldim. Portfoyun 33+60 =93%’u yine altina dayali enstrumanlarda.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bir bilgiyi mutlaka kontrol edin...kira sertifikası diyorsa, altın sertifikası kastediliyordur...hani MB nin vatandaştan kiraladığı ve karşılığında %1 gibi bir kira ödediği sertifikalar varya, onu kastediyorum.
Peki bilgiyi nasıl kontrol edeceğiz...vga fonunun 2-3 yıllık grafiğini açacağız...sonra gram altın grafiğine bakacağız...bire bir vga fonunun gram altını yansıttığını göreceksin.
Not: detaylı araştırma gereği duymuyorum, sen detay öğrenirsen yazarsın buraya...sadece vakıf değil, allianz emekliliğinaltın fonunu da yıllarca yakından takip ettim..kayda değer bir fark görmedim getirilerde.
Aynı anda benzer şeyleri yazmışız..,ben yazmaya başlayınca sizin yazı yoktu..ama aklın yolu bir:)
Buradan çıkarılacak en güzel ders, yukarıda bahsettim...mutlaka gelen bilgiyi sorgulayın...rasyonel bir yaklaşımla sorgulama yapın ama.
Adam, altın fonu çıkarıyor,,,yıllarca altın ı bire bir getiri olarak yakalıyor..bunu emlak kira getirisi ile nasıl sağlasın...altın açık ara emlak kirasından daha iyi getiriyor sonuçta, hem de yıllardır.
Ben şahsen...başarılı, başarısız, ya da çok başarılı demek için en az 5 yıllık bileşik getiriye bakmayı tercih ederim.
Sağlanan getiri hangi risk seviyesinde, nasıl bir portföy seviyesinde sağlandı...haftalık, aylık getiri volatilştesi neydi...esas önemli olan burası.
Ben inanmıştım, siz de inanın istemiştim:).Türk traktör uzun bir ara sonra nispeten olumlu bir bilanço açıkladı..şu an agresif şekilde fiyatlanıyor zaten.
Öte yandan, tüm gübre sektöründe de sağlam bir hareket var...Eylül gibi tarım şurası ve alınacak radikal kararlardan bahsediliyordu.. muhtemelen önden bazı destek-teşvik duyumları gelmiş olabilir.
VGA emeklilik fonu tefas da işlem görmüyor, nasıl alınıyor? t+1 ile işlem görüyor sanırım. emir verildiğinde para boşta mı olmalı, yoksa likit fonda iken alış talimatı verilebiliyor mu?
Sn.Şef VGA BES fonudur TEFAS'ta işlem görmez sadece Vakıf Emeklilkte BES hesabı olanlar alış yapabilir bu fondan.
Hepsine bakmadım teker teker ama TEFAS'tan aşağıdaki altın fonlarını alabilirsiniz. Bunlar içerisinde VGA'nın içeriğine benzer TCA kodlu ZİRAAT PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU var.
YKT YAPI KREDİ PORTFÖY ALTIN FONU
DBA DENİZ PORTFÖY ALTIN FONU
TTA İŞ PORTFÖY ALTIN FONU
GTA GARANTİ PORTFÖY ALTIN FONU
FIB FİBA PORTFÖY ALTIN FONU
HBF HSBC PORTFÖY ALTIN FONU
TUA TEB PORTFÖY ALTIN FONU
IGA ING PORTFÖY ALTIN FONU
AFO AK PORTFÖY ALTIN FONU
ICA ICBC TURKEY PORTFÖY ALTIN FONU
RBA ALBARAKA PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU
KZL KT PORTFÖY KIZILAY'A DESTEK ALTIN KATILIM FONU
TCA ZİRAAT PORTFÖY ALTIN KATILIM FONU
Merhaba
Bende uzun zamandır takip ediyorum.
Ara ara alımlar yaparak denemeler yapıyorum. Bu başlıktan sonra uzun dönem yatırım bilincim gelişmeye başladı. Özellikle dengeli portföy oluşturma konusunda faydalandım. Viop işlemleri de yapıyorum. Vİoptan çok iyi para kazandım ama bir o kadar da zararım oldu. Sonuçta Viop u sadece hedge amaçlı kullanmak gerektiğine karar verdim. Benim bilgi seviyem Viop ta yatırım yapmak için fazla amatör kalıyor.
Uzun dönem hisse senedi yatırımı için bir liste oluşturdum.
Fakat listemi daraltmak istiyorum. Bu konuda üstadlardan destek rica ediyorum.
Toaso- Froto- Doas - Ttrak
Petkm - Tupras-Trkcm- Eregl-Aygaz-Soda-Hektas-Uluun-Deva-Aksa-Isyat-Psdtc-Karel
Syg.
Viop u hedge amaçlı kullanmak lazım...profesyonel portföy yöneticisi olmayanlara trade amaçlı viop işlemi önermem.
Hisse konusunda çok detay var..,kendi portföyümde de olan ortak hisselerimizi yazayım( bazılarının oranı çok düşük bazılarının yüksek)
Toaso, ttrak, Petkim, trkcm, uluun, deva, aksa (
Üstad değilim hatta borsa geçmişim çok eski değil ama şahsi fikrim;
Toaso-Froto ikilisinden birisi seçilebilir veya pair trade yapılabilir. Toaso şu sıralar uzun vade için uygun gibi.
Doas benim için niteliksiz bir firma ülkeye bir şey kattığından emin değilim. Isyat ve Psdtc de benzer.
Ttrak kısa-orta vadede çabuk toparlanacağını sanmıyorum ancak uzun vade için ucuz bence. Kendini toparlamaya başlamadan bolca toplanabilir.
Petkm-Tuprs-Aygaz üçlüsünden 1 veya 2 sini seçmek gerek. Aynı sektöre fazla yatırım yapmayarak sektör riskini düşürmüş oluruz. Aygaz temettüsü iyi ancak getiri performansına bakmak lazım yeterli olmayabilir. Petkm de temettü performansı yeterli olmayabilir (eğer önemsiyorsanız) ancak gelecek adına gelişebilecek bir hisse.
Eregl benim portföyümün en büyük hissesi. Şu sıralar demir çelik cansız ancak toplamak için güzel zamanlar. Gelecekte iyi olacağını umut ediyorum.
Soda temettü+bedelsizleriyle fena değil getiri oranı da iyi gibi. Dövizden oldukça etkileniyor döviz yatay olduğunda sürünebiliyor hisse.
Viop kullanarak hedge yapmakta kolay iş degil. Uzmanlık isteyen bir konu. Bununla ilgili çokça başarısız deneyimim var.
Hissenin döneceği yeri iyi bilmek gerekir. Hisse dönecek diyorsun viopda satış yapıyosun , sonra hisse geri düşüyor.
Bazen hisse yükseliyor elinde hem hisse var hem vadelisi short var. Vadelide zarar yazıyorsun stop olmayıyorsun ,yükseliş derinleşiyor korkuyorsun vadeliyi satıyorsun. Yükselişten hiç faydalanamıyorsun. Sonra hisse geri düşmeye başlıyor vadeliye girmeye korkuyorsun.
Çok sinir bozucu trade süreci var.
Hedge yapmak için açtığın pozisyonlar genelde koruma yerine zarar yazıyor.
SM-J500FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Uzun vadeli düşünenler için okadar kötü likitide yok. En fazla 4-6 kademe makas oluyor.
Üsteki sıkıntılar psikolojik yıpranmalar endeks vadelidede yaşanıyor değişmiyor.
LG-D802TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayın @asuGaGuGa excel de 10 hisseli aylık alımlarla oluşturduğumuz bir portföyün getiri endeksini formüle edebilirmisiniz.
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sise,karsan,eregli desem kısa orta uzun vade yorumlarınız neler olur arkadaşlar ? Şimdiden teşekkürler
Sise zaten uzun vade yükselen kanal desteğine yakın. Yatırım tavsiyesi değildir. Ben dün ve bugun aldım. Ama ben kısa al sat yapmam. Tekniğe göre düşeni alırım artmasını beklerim. 2011 den beri de iyi prim yaptım çok şükür.
Eregli alım için alttaki GAP in dolmasını bekliyorum. Ama kısada niyeti olanlar kendileri bilir. Çok teknik detay yazamıyorum. Sıkıntı oluyor sonra.yatırım tavsiyesi değildir.
Karsan hiç bakmadığım bir kağıt.
Sadece 35 adet baktığım hisse var. Diğerlerine grafik olarak bile çok nadir bakarım.
MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Eregli sağlamlığı ile sise ve karsan da ucuzlukları ile dikkatimi çekti. Belirli periyodik zamanlarda yükselerek hep kâr bırakmışlar.
Hisselere vâkıf olan arkadaşlar varsa fikir almak istedim.
Bu arada ereglide gap 6.71 gibi miydi acep ? Orayı görmesi sanki biraz zor gibi...
yatırım tavsiyesi değildir.