Originally Posted by
TRENDHOUND
TH'ye özel soru:
"""Merhabalar ykb daki rüçhan yazınızı okudum size bir şey danışmak istiyorum tabi lütfederseniz elimde 32 bin lot senedim var ve bedelliye girecek 30 bin tl sermayem yok 4.65 den maliyetli senetlerimde zaten 17 içerideyim bedelli arttırım olmasa idi haraket etmeye niyetim yoktu lakin şu an mecburiyet içerisindeyim, Bir borsacı tanıdığım elindeki senetlerden bedelliye girebilecek kadar sat bedelliye gir dedi, siz olsanız ne yapardınız bu durumda? Birde merak ettiğim bedelliye katılmasam yani hiçbir şey yapmasam , rüçhan hakkımı otomatikman satıyorlar mı yoksa benim fiilen başvurmam mı gerekiyor? """
TH'nın cevabı:
Bedelliye tam katılmanız durumunda 32000x0.9432=30182 tl ödemeniz gerekiyor. Ben olsaydım bir şekilde bu bedelliye ne yapıp edip katılmaya çalışırdım. Eğer maddi gücüm elvermiyorsa borsacı arkadaşın tavsiye ettiği gibi bedelliye katılacak kadarını satıp geri kalan hisselerle bedelliye katılırdım (not: rüçhan tahtasının açılış tarihini bilmiyorum, bu tarihi öğrenin). Eldekilerden 6000 adet satarsan 6000x4.12=24720 tl elde edersin, geriye kalan 32000-6000=26000 hisse için ödemen gereken 26000x0.9432=24523 tl böylece karşılanmış olur. Eğer tam katılamıyorsan böyle yapmanda fayda var. Eğer bedelliye katılmayıp rüçhanlarını da satmazsan rüçhan tahtası kapandıktan sonra rüçhanların çöpe gider (bankanın hesabına geçer) ve elindeki hisseler de otomatik olarak yeni hisse fiyatından işlem görmeye başlar. O yüzden: a) ya bedelliye tam katılacaksınız, b) ya eldeki hisselerin hepsini satıp hisseden tamamıyla çıkacaksınız ve böylece bedelli ile alakanız kalmayacak, c) ya da eldekilerin bir kısmını veya rüçhanları satıp bedelliye kısmen katılacaksınız. Hiç bir şey yapmama durumu söz konusu olamaz çünkü oturduğunuz yerde eldeki değerin %40 ını çöpe atmış olursunuz yani 4.12 tl değerindeki hisse bedelli ertesinde 2.61 e düşmüş olur. İcraata geçmeniz şart. Bedelliye katılanlar hesapta gereken parayı bulundurmalı. Rüçhanları satmayı düşünenler kendileri rüçhan tahtasında satacaklar.TH