felsefeden girdik oradan gidelim. İşte benimde anlatmak istediğim altın fonunu niçin altının alınıp beklenmesiyle karşılaştırmak zorundayız niçin bunu doğru kabul etmeliyiz.
Şimdi bir karşılaştırma yapıyoruz diyorki altın şu tarihten şu tarihe hiç trade edilmeden şunu saglamıştır.
Bir tarafada fonu koyuyoruz altını alıp satmak suretiyle şu getiri elde etmiştir diyoruz.
Mantıksal olarak altın fonunun altını zaten geçmesi gerekir çünkü trade etmek gibi bir avantaja sahip. Dolayısıyla altının kendısı hıcbır zaman altın fonunu geçememeli zaten.
Altının fonunun getirisini niçin altın fonuna yatırım yapan bır trader veya başka bır fon ıle kıyaslamıyoruz.
Bu karşılaştırma adil olandır. adil olmayan ise trade etme şansı vermedıgın bır durumla trade etme sansı verdıgın bır durumu karşılaştırmak adıl degıl.
Zaten fonlar mevcut ensturumandan daha az getiri saglıyorsa fon olmaktan cıkar. Anlamsız bırseye donusurler. Fonların fon olabılmesının ana sebebi budur. Fakat izler karşılaştırmayı veya performans ölçütünü bununla kuramayız. Zaten fonun varolma biçimidir mevcut ensturumandan daha fazla getiri elde etmek yoksa fon dıye bırsey ortaya cıkamazdı. O bakımdan karsılastırmayı aynı sartları saglayabıldıgımız baska ürünlerle veya durumlarla yapmalıyız.
Dolayısıyla aslında karıslatırma yatırımcıların arasında yapılmalı. ve bu olaya altın fonu veya bıst fonu dıye bakılmamalı. bir fondan baska bır fona geçilebiliyor altın fonundan bıst fonuna dırek atlayabılıyorsunuz. yatırımcıda keza hisseden cıkıp baska bır hısseye veya altına geçebilir. besteki getirileriniz tek bir fona ait değil birden fazla fona geçebilme değiştirebilme haklarınız var.
O halde bees yatırımcısının getirisi sadece bir fona degıl o yatırıcının verdiği kararlar ve fonun getirisiyle ilgili.
Kendi trade eden bır yatırımcı ise aynı sekılde ısterse hısse alır ıstersen fon alır ısterse altın alabılır.
Dolayısıyla karsılastırmayı toplam porfoy büyümesi ile karsılastırmalıyız. Bes yatırımcısının fonları trade ettıgı ensturumanı geçmiş geçmemiş bunun bır onemı yokkı bunu zaten geçmek zorunda. Önemli olan sen bıreysel yatırımcıyı gecebıldın mı gecemedın mı?
ve yine bes yatırımcısı sectıgı fon degısılıklerıyle beraber totalde elde ettıgı karı bır tarafa koyacagız.
Sonra ıstedıgı ensturumanda trade etmıs bır bıreysel yatırımcıyı koyacagız toplam getırılerını karısılastıracagız.
İşte burada sorun ortaya cıkmaya baslıyor cunku yatırımcıların bılgı duzeylere devreye gırıyor. hiç bilgisi olmayan bir bes yatırımcının karsısısa cok bılgılı bır traderı koydugunda dogal olarak besin toplam getırısı cok kucuk kalıyor.
Bu besın kotu oldugu anlamına gelmıyor ancak oyle yansıtılıyor. Yıne keza berabat bır trader bılgısız alım satımlarla toplam portfoyu buyutemıyor. Ancak karısısndakı bescı bu konularda bılgılı oldugu ıcın dogru fonlara dogru zamanda gecıs yaparak getırı saglıyor. Buda bes'i iyi bir yatırım yapmaz aslında.
Bu sebeple once yatırımcıların bılgı duzeylerı eşitlenmeli daha sonra bescımı bıreysel yatırımcı mı kazanıyor gorulmelı. Bu kıyaslama netıcesınde bır sonuca ulasılabılır.
Eğer ben bireysel yatırımcı olarak seni geçebiliyorsam bes bana göre kötüdür.
Eğer siz bes yatırımcısı olarak beni geçebiliyorsanız bes size göre iyidir.
Demek yanlış! cunku yatırımcıların bılgı düzeyleri objektif bir karsılastırmayı ımkansız kılıyor.
Seninle ben aynı bılgı düzeyinde olursak neyin iyi veya kötü olduguna karar verebiliriz.
Peki yine kimin bilgi düzeyinin daha iyi oldugunu nasıl karar vereceğiz. Bunun içince önce bilgi düzeyinin ne oldugunu bılmek gerekir.
falan filan yanı içinden cıkılamaz bir hal ve durum içerisindeyiz bu tartısmanın sonu gelmez bır amaca da ulasılamaz.
Bist 100 endeksi agırlıgı bankalardan olusuyor. bes fonu ise içinde sadece bir adet banka barından hisse seçip gerisini sanayi şirketlerinden olusturmus. Sonrada ben bist100 ü geçtim bakın demekki fon olmayı becerebilmişim diyor.
Gerçekten bu bir kritermi niçin bist100 ü kriter alacagım senın performansını olcmek için gelsin o fonlar beni geçsin mesela
Fon dediğimiz şey bilgi düzeyi en yüksek yatırımcıyı temsil ediyor ise ben eğer bes fonunu geçebiliyorsam o zaman bes bence kötüdür.
karışılatırmanın dogrusu budur.
Mesela bes fonlarının hareket alanlarının sınırlı olması veya yuksek paraları yotenmenın zorlugu bes fonları ıcın bır dezavantaj olabılır ancak bu benı ılgılendırmez. Cunku benımde onlara gore dezavantajlarım mevcut mesela vergı vermek zorundayım mesela onlar 20 kişiyle ekip olarak karar verıp binbir türlü analizi yapabılıyorken benım bu kadar bılgıye ulasma ımkanım yok vesaire.
Dediğim gibi FONlar bilgi düzeyi en yüksek yatırımcıyı temsil ediyor ise. FOnları geçebilen her yatırımcı besin kötü oldugunu soylemekte haklı olacaktır. Ancak bilgi düzeyi en yüksek yatırımcıyı fonlar kabul edersek.