Bes'teki fonların karşılaştırma ölçütleri var.
Altın fonu için altın fiyatı elbette.
Likit fon için repo endeksi.
Eurobond için ağılıklı olarak özel sektör Eurobond endeksi.
Hisse fonları için de Bist 100 endeksidir.
Bu ne demek; BES'deki hisse fonları için başarı ölçüsü Bist 100 endeksinin ortalama kazancında bir kazanç veya kaybında bir kayıp sağlayabilmek demek. Fonların karşılaştırma ölçütleri fon tüzüklerinde belirtilir. Karşılaştırma ölçütlerinden daha fazla kazandırmak fon yöneticisi ve BES şirketi için bir prestijdir fakat karşılaştırma ölçütünden daha az getiri elde etmek veya kaybından daha fazla kayba sahip olmak telafisiz bir durumdur. O nedenle fonlar karşılaştırma ölçütü getirilerinden fazla sapmak istemezler. Dönem sonunda o başarıyı sağlayabilirlerse işlem tamamdır, çünkü yatırımcılara karşılaştırma ölçütünün performansında bir getiri sağlama sözü verilmiştir fon tüzüklerinde.
Bunu neden izah etmek istedim; eminim BES'teki hisse fonunun yönetici X hissesinin endekse göre çok daha iyi performe edeceğini biliyordur, bütün günü şirket analizi ile geçiren insanlar bunlar sonuçta. Hatta kendi kişisel yatırımlarını o hisselere yapıyor bile olabilirler. Ancak yönettikleri hisse fonları için hareket alanları sınırlıdır. Bist 100'ün ortalamasına göre ilerlemek durumundadırlar.
Bu sebeple, BES hisse fonlarının getirilerini spesifik olarak seçilmiş bir kaç hisse ile karşılaştırmak yanlış.
Bunun çözümü de basit aslında. Sadece bir yatırım enstrümanına yatırım yapma zorunluluğu yok. Bizim borsa yatırımından beklentimiz Bist 100 endeksinin getirisinden daha fazla bir getiri ise, o halde gidip kendimiz istediğimiz hisseyi satın alabiliriz kendi bildiğimiz şekilde. Hem Bist 100'den fazla getiri elde etmeyi isteyip hem de karşılatırma ölçütü Bist 100 olan bir yatırım fonuna para yatırmak, sonrasında da neden daha fazla getiri elde edemedim demek doğru bir yaklaşım değil bana göre.
"The Allied cause had floated to victory upon a wave of oil"
Yer İmleri