Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
80,30 10% 32,91 Mn 80,30 / 80,30
600,50 9.98% 133,78 Mn 600,50 / 600,50
12,02 9.97% 116,57 Mn 11,56 / 12,02
24,54 9.95% 142,61 Mn 24,54 / 24,54
13,37 9.95% 123,64 Mn 12,50 / 13,37
11,18 -9.98% 529,59 Mn 11,18 / 12,59
3,67 -9.38% 2,26 Mr 3,65 / 4,40
13,95 -8.7% 88,13 Mn 13,76 / 14,30
51,45 -7.38% 658,01 Mn 51,30 / 54,00
27,26 -6.77% 212,96 Mn 26,82 / 28,56
3,46 3.9% 13,18 Mr 3,34 / 3,48
309,50 -0.96% 4,31 Mr 306,75 / 310,00
319,75 -0.31% 3,09 Mr 315,75 / 324,50
433,25 1.23% 2,70 Mr 426,25 / 434,50
51,05 6.62% 2,33 Mr 48,72 / 51,55
20,56 0.1% 169,34 Mn 20,16 / 20,56
74,65 -0.73% 2,12 Mr 73,90 / 75,10
319,75 -0.31% 3,09 Mr 315,75 / 324,50
788,50 0.57% 792,86 Mn 777,00 / 789,00
99,75 -0.2% 147,52 Mn 98,00 / 99,80
114,20 -0.7% 62,94 Mn 113,40 / 114,70
36,18 0.5% 138,54 Mn 35,56 / 36,86
11,00 -0.81% 213,25 Mn 10,85 / 11,30
88,30 0% 145,93 Mn 86,95 / 89,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 95/499 ÝlkÝlk ... 45859394959697105145195 ... SonSon
Arama sonucu : 3989 madde; 753 - 760 arasý.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

1. vahy sayýn flexy sizde demek bir zamanlar algorýtma sistem iþleriyle ilgilendiniz. Keþke daha önceden soyleseydýnýz bilgi ve tecrübenizden yararlanýrdým.

fx piyasasýyla ýlgýlý sýze katýlýyorum çok fazla kaldýraç olmasýnýn býr onemý yok aslýnda onemlý olan senýn rýský ne kadar ayarladýgýn tabýký bu cazýbe okadar etkýlýyorký ýnsaný dedýgýnýz gýbý bazan raydan dýsarý atlayabýlýyorsunuz. malum ulkemýzdede bu pýyasalarda ýslem yaptýran kurumlarýn kötü niyeti sayesýnde fx denen býrsey neredeyse kalmadý.

Asýl bený meraklandýran paragraf voba geçtim dediðiniz yer bakalým neler anlatmýþsýnýz.

Hikayelerýmýz hemen hemene benzer gibi sonu nereye gidecek ben henüz filmin ortasýndayým galiba belkide en heyecanlý bölümü 19 katlýk bir getiri bizde olukça riskli þekilde gerçekleþti sermaye her iþlemde birleþtiði gibi yüksek kaldýraç oranlarýyla oluþtu yoksa ne yaparsanýz yapýn hiçbir piyasa da getiri bir senede 19 a katlayamazsýnýz yani çok zordur. Tabiki totalde süreci biliyorsunuz 5 yýllýk bir yugurulma hikaye sizinki gibi baþladý tabi bendeký kabahat direk dalmaktý büyük kayýplar verdik aslen suçun doðrudan bu piyasalarda veya algorýtmalarda olduðunu düþünmüyorum. Sorun kesinlikle bendim. Çünkü sisteme uyum problemlerini sürekli yaþýyordum. sisteme uyduk kayma denen þeyin ne oldugunu anladýk ilk 1 senem kayma olayýný tecrube etmekle geçti 2. senem hýzlý yavas sistem olayýný tecrübe etmek.
    3. senem birleþtirilmiþ sistemlerý test etmek 4. senem karmaþýk birbiri ardýna sokulmuþ sistemleri test etmek. 5. senede ise artýk çok daha geliþmiþ aslýnda basit ama tik bara emir gönderen sýstem sermaye býrlestýren kendýný kapatýp acan kaldýracý yukselten aslýnda cýlgýncasýna rýsk tasýyan býr sýsteme geçiþ yapmýþ olduk. En uzun sure durdugum sýstemde bu oldu bu surectý onun harýcýndeký tum sýstemlerýmde hýcbýrzman tam olarak 1 senemý dolduramadým hep ya býr yerde manuele cýktý ya býr yerde sýstemý kacýrdýk dýsarda kaldýk vesaire. Bundan sonra neler olacak bende merak edýyorum umarým sonu selametle býterde tüm parayý cýktýgý gýbý kaybetmeyiz. BU arada bu sene artýk mecburen sermaye azalttýk yaný karýn býr kýsmýný cektýk cunku agýr gelmeye basladý piyasaya.

Umarým hikayenýn sonu anlattýklarýnýzla son bulmaz. Tecrübeli insanlara mutlaka ýhtýyaç var bilseydim daha önceden girerdim bu muhabbete sizinle. Ben aslen bu iþi yaparken zevk alýyorum keyifli bir hobi bana göre. Yeni yýlla beraber ikinci serveri alýyorum 2. hesabýmada yaklaþýk 2000 TL civarýnda bir para attým. her ay veya 2 ayda bir artýk durumuma göre týpký BES'e para yatýrýrmýþ gibi sradan stadartlardaki bir algorýtmaya para koyacaðým bir topýk açacagým bir kaç güne kadar oradaký amacým para kazanmaktan cok aslýnda hem býr arge hemde geliþen süreci siz deðerli yatýrýmcýlara aktarmak. Gerçek hesap extrasýný sürekli paylasacak sistem sinyallerini sürekli paylaþacagým. ve sistemde en az 1 senemý dolduracak sekýlde beklemeyi planlýyorum maksadým insanlara standart düzeydeki bir algorýtma ile para kazanýlýp kazanýlmayacaðýný göstermeye calýsmak hem bana hemde topýk sakýnlerine farklý býr alternatýf sunulup sunulamayacaðýný göstermek. SÝstem baþarý saglarmý ýnanýn bende býlmýyorum. SOnucta bellý analizleri yaptým ama belli olmaz bu iþler. Bakalým o topýgede beklerým süreci aynen þefafa bir biçimde aktaracagým için ne olacagýný nereye gieceðini görürüz sistem basarýsýz olursa hatalarý bulmaya calýsýrýz basarý saglarsa da devamýný getirir belkide ilgisini çekenlere yardýmcý oluruz.

Biraz önce 2019 yýlýnda yený serverda herkese acýk ve hesap extrasýný paylasacagým konu baslýgýnda kullanacayým algorýtmaya bakayým dedým 10,000 TL si olan býr vatandaþýn 2 kaldýraçla yaný 2000 TL sýyle ne kadar kar elde edebilirmiþ kýsmýný hesapladým. buradaký hesaplamada 1 lotun degerý sabýt 1000 TL varsayýlmýþtýr. Ve her yýl sonunda elde edýlen getiri çekiliyor kazanýlan para da bir sonraki iþleme aktarýlmýyor yaný kazanýlmýþ bir para varsa bu asla tradeye girmiyor. mesela 2014 yýlýnýn ortasýnda sürekli 10 býn TL ile iþlem yapýyor 100 TL kazandý bugun diyelim bu 100 TL yi banka hesabýnýz nakýt kýsmýnda duruyor kullanmýyor sýstem o 100 TL yý dolayýsýyla para 10,000 TL nin üzerine her cýktýgýnda para cekme ýmkanýnýz var. Yani aþaðýdaki back testte sistem sabit 2 lotla iþlem yapýyor tüm iþlemleri hep 2 lotla gerçekleþtiriyor kazancýn hepsýný ýster hemen o gunýstersenýz yýl sonunda cekýn orasý sýze kalmýs. Ayný zamanda výop piyasasý takas bankdan faiz verir tüm paranýza ancak ben onu hesabýn ýcýne dahýl etmedým ayrýca komýsyon ve malýyet gýderý olarak 35 puan gýder düþtüm sistemin her iþleminden 35 puan komýsyon ve kayma malýyetý gittiðini varsayarak cýkarttým bu back testi.

Þimdi bu algorýtmayý eger buyuk býr degýsým olmazsa býr kac gun ýcýnde yený servera koyup yený konu baslýgýyla beraber aktýf etmeyý planlýyorum. Bakalým 2019 senesini nasýl geçirecek merak edýyorum.

Þimdi besci arkadaslarýn bený anlamasý ýcýn soyluyorum bunlarý. YUkarda gordugun testi iyice bir inceleyin. 11,5 Yýlý kapsayan býr ýstatýstýk tabiki geçmiþte lot fýyatlarý farklý oldugu ýcýn bunu tam olarak býlmedýgým için varsayýmsal olarak 1 lot 1000 TL oldugunu varsaydým bu arada sistemin en büyük sermaye erimesi ise 14,000 puan cývarýnda 2 lotla trade ettiðimiz varsayar ve toplam paramýzýn 10,000 oldugunu düþünürsek 14,000 puan 2,800 TL zarar yazmanýz anlamýna gelir yani bu getýrýler oluþurken sistem tarihinide biliyorum 10,10,2011 de baþlayýp 01,01,2012 yýlýna kadar yaptýgý tüm iþlemlerýn sonunda tam 14,000 puan yaný 2,800 TL zarar yazmýþ. ancak herne olursa olsun sýstem iþlemlere devam ettýgý için bir noktadan sonra bu zararý tekrar cýkartýp üstüne kar yazmýþ ki 2012 yýlý karý 2796 TL görünüyor yine keza 2011 yýlýnýn son 2 ayýnda 14,000 puan cývarýnda maximum zarar yaþamasýna raðmen onun oncesýnde para kazandýgý için 2011 yýlý totalde karla ayrýlabilmiþ.

Bendeki algorýtma elbetteki bundan kat ve kat daha geliþmiþ sermayeyý fýlanda birleþtiriyor.

Ancak bu siradan yatýrýmcýlara hýtap eden rýský cok düþük cunku sermaye birleþtirmiyor kaldýracý sadece 2 de sabýt tutuyor tüm karýda sürekli olarak cebe atýyorsunuz faiz gelirin olmasýna raðmen yokmuþ gibi varsaydým aslýnda oda cýddý býr rakam tutuyor ama boþverin biz kötüden gidelim.

þimdi objektif bir gözle degerlendýrelým ben bu algorýtmayý 2017 yýlýnda kursaydým ve 2018 de 10 býn TL koysaydým veya 100 býnde koyabýlýrdým sonuc olarak 2 kaldýraca sabýtlýyoruz getiriyi 2018 yýlý getirim %54,5 olacakmýþ gayet iyi hatta çok iyi deðil mi daha birde bunun faizi var ama biz hesaba katmayalým. Üstelik bu paralar býleþkede deðil. diyelim yýlýn ortasýnda henüz sistem %20 karda diyelim 2000 TL yapar 10 býný olan için o 2000 TL yi çekebilirsin. Bir sýnýrlama yok yaw cekemezsýn vesaire gibi birþey yok gýt ertesý gun bankandan cek SOnuçta testimiz sabit parayla elde edilen getiriyi göstermekte kaldýracýmýz da sabit 2000 Tl mýzý kullanýyoruz burada 10 bin TL koymamýza ragmen nýcýn 2000 TL sý ýle trade ettýrdýgýmýze gelýnce sebebý kaldýracý düþük tutmak ve sistemin zararlý donemlerýnde hala 2 lotla yaný 2000 TL ýle trade etmeye devam etmesýný saglamak için.

Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz Bir sýnýrlama yok para mýktar olarak kucuk 10,000 TL 10,000 TL nin her üzerine cýktýgýnýzda parayý cekebýlýrsýnýz üstelik tüm toplam paraya sürekli faiz alýyorsunuz hatta sizin için onuda hesaplayayým aþaðý yukarý her gün için toplam sermyenýze bakýlýr 10,000 Mi toplam sermaye bunu 0,0006 ile çarparlar bu çarpma iþlem günlük olarak deðiþir bazan 0,0005 bazan 0,0007 vesaire ama ortalama 0,0006 diyebiliriz su anký faizle. o gun toplam paranýz 10,000 ise * 0,0006 = 6 TL banka hesabýnýza yatar ertesi gün.
    Bir sonraký gün sistem pozisyonda ve diyelim o gun 300 TL kar etti ancak henüz pozisyonunu da kapatmadi diyelimki. Viop senýn pozisyonunun kapanýp kapanmamasýna bakmaz onun tek ilgilendiði þey toplam sermayenýn bugun kaç göründüðüdür 10,000 ana sermaye der 300 De kar etmiþ der pozisyon kapanmamasýna RAÐMEN karýmýz belkýde geçici belkýde 300 TL yý yarýn kaybedecegým ama buna bakmaz su an 300 kardamýyýz evet 10,300 TL nin * 0,0006 ile çarpar 6,18 TL yi hesaba yatýrýr. Dikkat edin bu paralarý daha ben yukarýdaký resme eklemedým bile üstelik bir sonraký sene paramýz artmasýna raðmen o karý direk çektiðimi ve harcadýgýmý varsaydým.

Herneyse þimdi geleceðim nokta þu. Bes için beni kendý yerýnýze koyun

Besi tercih edersem nelere katlanmak durumundayým.
    1- 56 yaþýmý beklemek yani 26 yýl sisteme bir fil para aktarmam lazým. 26 yýl saðlýklý sekýlde yaþama riskini üstlenmem lazým
    2- SÜrekli fonlarý ve piyasalarý analiz edip bu yýl veya gelecek 3 ayda hangi fonunun getiri üreteceðini analiz etmem lazým. TÜm bu seçimlerimdende kar etmeyi ummam lazým. ve zarar etme riskinide almam lazým
    3-devlet katkýsýnýn sürekli devam edecegýný ve bes kanunlarýnýn deðiþmeyeceði riski üstlenmem lazým.
    4-TÜm bunlarýn sonunda 56 yaþýma geldiðimi iyi ki bese para yatýrmýþým diyebilmem lazým.

Yukarýdaký algorýtmaya para koyarsam ne olacak aldýgým risk ne

Sistemin bilerek en kötü ardýþýk yýlýný baz alarak ortalama cýkartalým 2010 2011 ve 2012 toplamý %86 yapar /3yýl = 28,6 kabaca %30 diyelim faizi zaten hesaba katmamýþtýk. Üstelik parayý hýc býrlestýrmedýgýmýze dýkkat cekerým.

Koyarsýn abý 20 býn TL veya 30 býn TL artýk sana yýllýk kac para yeter dersen veya deneme amaclý ýlk yýlýnda 10 býn TL koyarsýn bakalým 2019 da ne üretecek.

ortalama elde edecegýn en kotu ardýþýk yýlý býle hesaplasan %30 yapýyor. yani senelik en kötü þartlarda ortalama %30 getiri üretmesi lazým normalde 2007 ve 2008 hatta 2009 uda extram yýllar diye saymayalým hadi normalde ortalama ne getiri üretmiþ diðer yýllar da toplamda %372,8 / 9 yýl = %41,4 yapar.

E benim böyle bir þansým var iken evet burada aldýgým risk ve vadedilen getiriye bakalým kaybedersem ortalama sermayemýn %80 ini kaybedeceðim ana paramýn %80 i anlamýna gelýyor bu 2 kaldýraçla trade ettiðimiz için 10 býnlýranýn 8000 býný eridiðinde aracý kurum bený arayýp temýnatýmýn kalmadýgýný para yatýrmamý veya iþlemleri sonlandýrmamý ýsteyecektýr. Yani artýk iþleme devam edemezsýn GAME OVER olursun. 2000 TL ni alýp gidersýn bu pýyasadan.

BU ihtimal yaný kayýp ihtimali nedir ? sistem kendý ýslem yapýyor ben hýc karýsmýyorum dükkan iþletmek gibi bir giriþmde bulunmak gibi sanki bir magaza actýmda içinde eleman yada robot calýstýyormusum gýbý her yýl sonunda da toplam karý cekýyorum bakýmý yok sigortasý yok vergisi yok algýsý yok. Misler gibi gelen parayý cek. Burada ýnsan faktoru olmadýgý ýcýn cok avantaklýyým duygu olayý ortadan kalýyor üstelik oturup býrseylerý analiz etmek gibi bir zorunlulugum da yok algorýtma birþeyleri beným yerýme analiz edip kararlar alýyor fona parayý teslým etmekle arasýnda hýcbýr fark yok üstleik bunda çeþitli fon gýderlerýnede gerek yok. istatistiklerini yaptýgý ýslemlerý geçmiþi vesaireyi görebiliyorsunuz. herþey þefaf.

evet robot gelecekte daha dogrusu patteren yaný model gelecekte berabat calýsýp zarar yazabýlýr beným 10,000 TL paramýn 8000 TL zarar yazabýlmesý için algorýtmanýn 2019 yýlýnda -40,000 PUAN zarar yazmasý lazým.

Hiçbir yýlýnda negatif bir deðer olmayan en berbat yýlýnda 12,465 Puan toplayan bu algorýtmanýn -40,000 puan zarar etme olasýlýgý nedir ? Düþüktür AMa imkansýz deðildir. Yazabýlýr. Bunu ýstatýstýk ve algorýtma iþini tecrübe edince anlýyorsunuz boyle býr ýhtýmal her zaman var olacaktýr.

en fazla bunu kaybederim bu getýrý içinde böyle bir riske girmeyi þahsým adýna mantýklý buluyorum ýste bes ýle bu iþi karsýlastýrdýgýmýzda siz olsanýz gerçekten BES'i tercih edermiydiniz.

Hadi yapmayýn okadar da kötü deðil okadar da risk üstlenmiyorsunuz baksanýza bu getýrýyi ve rýský de olctuk ? Sizce bu rýske gýrmeye deðmez mi ?

30 bin TL para soksan en kötü ihtimalle seneye %30 kazanman lazým buda 9000 TL eder taþ attýnda kolunmu yoruldu caným 9000/12 = aylýk 750 lýra miss niye hep kötüyü hesaplayalým ký belkýde 2018 oldugu gibi %50 getiri saglar buda 15,000 eder misss :D

Tabi hayal kurmak güzel ama sayýn flexy hocamýzýn da dediði gibi mesele istikrarlý ve düzenli getiriler elde edebilmekten geçer Bunuda ozamanlarý yaþamadan asla göremeyiz. O halde bu ihtimale 2019 da oynayacagým bakalým neler býzý karsýlayacak basarýsýz olursam nerede hata yaptýgýma sistemin istatistiklerinin bu kadar nasýl sapabildiðini tartýsýrýz. 2020 ye yený býr sayfa acarým hatalarý temýzledýkten sonra ama basarýlý olursam deme keyfýme herkes benden cay. :D
    @flexy BEN ÝSTEMEM

flexye çay yok.

ne demek flexy sen bana nasýl flexy dersin ulen kelek

ne diyem mahmutmu diyem flexy

abi diyeceksýn hoca diyeceksin aða diyeceksin.

o günler bitti flexy :D ikmizinde sistemi var kardesýným artýk flexy :D

Mizah olsun dýye paylastým herhangibir terslik küçümseme veya baska býrsey için deðil. @flexy hocamýza saygý duyuyorum.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2.  Alýntý Originally Posted by yetkisiz Yazýyý Oku
    Gayrimenkul yatýrýmlarýnýn amorti süresi 10 yýl üzerinden hesap edilir...Hele ki fabrika yatýrýmlarý vs. onlarca yýl...Burada yatýrdýðýn paranýn 1/4 ini týk diye geri veriyor Devlet, þükür diyen yok...Ýþte ben buna þaþýyorum abi...

Güzel yazý olmuþ sayýn flexy...30 yýla yakýn bu lanet piyasadayým ama ne forex ne de viop denemem olmadý...Resmen birebir yaþadým ve ne derece isabetli bir karar vermiþ olduðumu görmüþ oldum sayenizde...Tekrar teþekkürler...
    hayýr anlayamadýðým bir konu daha var...birileri çýkýyor diyor ki, %25 devede kulak, önemli bir katký deðil...bir baþka kesim de diyor ki, haksýz kazanç, benim vergilerim birilerine aktarýlýyor...þimdi bu katký, az mý çok mu anlamadým,

yeri gelmiþken belirteyim...eski sistem, yani vergi iadesi sistemi, beyaz yaka gibi yüksek vergi ödeyen kesim için çok daha iyiydi..bu sistem de ortaalam vatandaþ, yani daha az vergi veren kesim için iyi...hiç yoktan iyidir.

enflasyonun %25 olduðu yerde %25 develet katkýsý muazzam deðil...ancak enflasyonun %10 altýnda olduðu zamanlar çok iyi bir teþvikti..gerçi eleþtirenler, burun kývýranlar o zaman da beðenmiyordu bu katkýyý.

bu sistem harika bir sistemse neden millet zorla sokuluyor bu sisteme ??.. hatta çýkanlar bile kanunla tekrar sokuluyor

bu soruya cevap vermeden hiç baþka açýklamalara zahmet etmeyin..

bildiðin saadet zinciri.. ben zamanýnda emlak topiðinde akp zihniyetinin oluþturduðu emlak sistemini saadet zinciri olarak nitelendirmiþtim.. arþivlerde.. aynen de öyle olduðu ortaya çýktý..

BES sistemi ve %25 konusu da bu þekilde.. bir saadet zinciri.. sonsuza kadar sürmeyeceði en yetkili aðýzlardan söylenmiþ.. þu anda kümese ne kadar çok adam sokabiliriz onun derdindeler.. bu zorlamalar, çýkarýlan kanunlar filan bununla alakalý..

neyse.. zorunlu olmasýný ahlaken kendilerine dert etmeyen adamlarý germiþ sistemin sorgulanmasý.. bir insanýn isteði dýþýnda zorla sisteme sokulduðu ve bunun üzerinden (yani sayýlarýn artmasý) saðlamlaþtýrýlmaya çalýþýlan bir sistemden nemalanýyorsun.. bu çok açýk.. bu zulmü "hiç yoktan iyidir" diye normalleþtiren konformist kafanýn hak ve adaletten bahsetmesi zaten beklenemez.. her ne kadar özel yaþantýlarýnda dindarlýk vurgusu yapsalarda.. kul hakký mevzusu çok önemli dinsel inanýþta.. kritik olarak inceleyin bu konuyu ve kul hakký olup olmadýðýna kendiniz karar verin..
    It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)

4.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    hayýr anlayamadýðým bir konu daha var...birileri çýkýyor diyor ki, %25 devede kulak, önemli bir katký deðil...bir baþka kesim de diyor ki, haksýz kazanç, benim vergilerim birilerine aktarýlýyor...þimdi bu katký, az mý çok mu anlamadým,

yeri gelmiþken belirteyim...eski sistem, yani vergi iadesi sistemi, beyaz yaka gibi yüksek vergi ödeyen kesim için çok daha iyiydi..bu sistem de ortaalam vatandaþ, yani daha az vergi veren kesim için iyi...hiç yoktan iyidir.

enflasyonun %25 olduðu yerde %25 develet katkýsý muazzam deðil...ancak enflasyonun %10 altýnda olduðu zamanlar çok iyi bir teþvikti..gerçi eleþtirenler, burun kývýranlar o zaman da beðenmiyordu bu katkýyý.
    Yuzde 25 katki iyidir. Guzeldir fakat bu katkiyi sen kullanamiyorsun fonlara aktaramiyorsun altin alamiyorsun efendim borsaya sokamiyorsun devlet kendisi bir yerlerde nemalandiriyor. Bir ara eksi negatif getiri sagliyor demislerdi yanlis anlamiyorsam su anda yuzde kac veriyor bilmiyorum.

Dolayisiyla hesapla uzun vadede bu yuzde 25 nemasiyla ne kadar edecek kisa vadede yuksek uzun vadede silinip gidecek

Benden aldigi vergiyi sana aktariyor ustelik sana aktarilan bu para sadece goruntude istedigin yerde kullanamiyorsun sonra 20 yil sende tutup bekleterek parayi iyice olduruyor uzun vadede.

Su an ne veriyor devlet katkisi nemasi yuzde kac
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

5. @erhanacýkgoz1,

çok riskli ya da az riskli bir yetýrým stratejisi ile iyi para kazanýyorsun..hatta az riskli sistemde kazandýðýn parayý da dýþarý çýkarýyorsun...bu dýþarý çýkardýðýn para ile BES gibi farklý bir enstrümana yatýrým yapmak mantýklý deðil mi? Ha BES olmaz, emlak olur, tarla olur, meyve bahçesi olur...farklý bir þey yani.

eðer bir yýlda paraný en az 2-3 katýna çýkarýyorsan ve paranýn 3-5 bin tl gibi minik düzeyde deðilse...yani en az 50 bin ve üzerinde ise....zaten 3-5 sene içinde kayda deðer bir varlýða sahip olacaksýn...neden aç gözlülük yapýp tüm yatýrýmla iyi kazandýðýný düþündüðün bir oyunu oynuyorsun..bunun adý kýsaca aç gözlülük oluyor.

tolstoy un insan ne ile yaþar diye bir klasiði var..okumuþsan tekrar ama özümseyerek oku, okumadýysan mutlaka oku...bir de kýsa yazmaya çalýþ..biliyorum konuyu-ana mesajý kýsa bir yazý ile anlatmak daha zor, biraz felsefe biraz da derinlik gerektirir..bu konuda da kendini geliþtirmelisin belki.

yazdýklarýmý eleþtiri gibi algýlama, deneyimli bir abinin tavsiyesi olarak gör lütfen.

not: daha önce de yazdým...gayet muhafazakar bir yatýrýmcý olmama raðmen, vadelide endeks iþlemi de yapýyorum..ve bu sayede en son çalýþtýðým þirketteki maaþ düzeyinde bir getiri elde ettim aylýk ortalama...bu iþe baþlarken, yan gelirlerim de olduðu için üçte birine de razýydým...bunu þunun için yazdým, muhafazakar ve rsiki sevmeyen bir yatýrýmcý olarak vadeli iþlemler gibi bir piyasada, az riskle-düþük kaldýraç-kazanýlan paranýn o ay dýþarý çýkarýlmasý(yani senin bahsettiðin ikinci sistem) modeliyle iyi kazançlar elde edebildim...kaldýraçlý sistemlere uzak deðilim yani.

6.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Yuzde 25 katki iyidir. Guzeldir fakat bu katkiyi sen kullanamiyorsun fonlara aktaramiyorsun altin alamiyorsun efendim borsaya sokamiyorsun devlet kendisi bir yerlerde nemalandiriyor. Bir ara eksi negatif getiri sagliyor demislerdi yanlis anlamiyorsam su anda yuzde kac veriyor bilmiyorum.

Dolayisiyla hesapla uzun vadede bu yuzde 25 nemasiyla ne kadar edecek kisa vadede yuksek uzun vadede silinip gidecek

Benden aldigi vergiyi sana aktariyor ustelik sana aktarilan bu para sadece goruntude istedigin yerde kullanamiyorsun sonra 20 yil sende tutup bekleterek parayi iyice olduruyor uzun vadede.

Su an ne veriyor devlet katkisi nemasi yuzde kac
    devlet katkýsý tatlandýrýcý...yani bilgi düzeyi eksik, ortalama vatandaþý çekmek için sisteme konulan bir ambalaj...ben þirket katkýlý bes te olduðum ve koyduðum 300-500 tl kadar katkýyý da þirket verdiði için, en baþtan %100 kazanç elde ettim..devlet katkýsý hariç.

iþten ayrýlmama raðmen sitemde neden kalýyorum...bir kere katký payýmý benim için ihmal edilebilir bir düzeye indirdim...genel gidiþatý olumlu görmediðim için de fonum %100 altýn fonunda...yani parayý bes ten çeksem de, zaten muhtemelen gram altýnda tutacaktým...ha bu parayý bankada gram altýnda tutmuþum, ha bes te benim için bir fark yok.

son üç yýldýr %100 altýn fonunda olarak bileþik getiri %110 elde etmiþim..üstelik bu getiri yýldan yýla fazla deðiþmedi, üç yýl da %30-35 arasý bir getiri var...üstelik arada bir güzel iþlem de yaptým, gram altýn tepe deðerindeyken %50 likit fona geçip 220 lerden tekrar %100 altýn oldum...yani yýlda 1-2 iþlem ile bu getiri %150 lere de yaklaþmýþ durumda.

ha, fon kesintisi...þirket anlaþmalý bes olduðu için fig dýþýnda bir kesintim yok...onu da %25 devlet katkýsýna sayýyýorum..çok da önemli deðil yani...bes deki bu parayý, last resort gibi düþünüyorum...en son çare olarak baþvururum...herþey ters giderse, zorda kalýrsam diye...yoksa 55 e kadar durur orada.

7. Benim esas itirazým þuna...her insan farklý, tasarruf ve yatýrým anlayýþý da...hayattan beklentisi de...bazen düþünüyorum, piyangodan 10-15 milyon para çýksa daha mý mutlu olurdum...migros ta kasada kýz soruyor piyango bileti alýr mýsýn? muhafazakar da bir görüntümüz var eþimle birlikte...yanlýþ anlaþýlma olmasýn diye detaylý anlatmak zorunda kalýyorum...þansa inanmam, çalýþmaya-emeðe-bilgiye dayanan kazanç güzeldir...zaten hayatým boyunca þansýma hiç güvenmedim diyorum...kýz gülüyor.

ciddiyim, arabaya binince düþündüm...gerçekten piyangodan 10-15 milyon çýkacaðýný bilsem, bileti alýr mýydým? alýrdým diyemedim kendime...böyle düþünen biri, 1 yýlda tüm parasýný 5-10 katýna çýkarmak ister mi? bunun benim gözümde kumardan çok da bir farký yok...kumara ve þansa da hayatýmda yer vermemiþ biri olarak...halimden memnunum yani..az ama devamlýlýðý olan kazanç...benim için güzel olan bu.

8. Yani...tasarruf anlayýþý da, yatýrým anlayýþý da kiþiye özeldir...doðru bildiðini anlat, ama ikna etmek için çok uðraþma...kim, nasibi ne kadarsa o kadar faydalanýr..tercihlere saygý duy...kendime söylüyorum bunlarý, mümkün olduðunca da uymaya çalýþýyorum.

Sayfa 95/499 ÝlkÝlk ... 45859394959697105145195 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •