Bes mes hikaye ülke batýyor.
https://youtu.be/RRzvSoB6WbQ
Bes mes hikaye ülke batýyor.
https://youtu.be/RRzvSoB6WbQ
Uzun zamandir 100% hissede oldugum oortfoyu, zararin neresinden donulse kardir mantigi ile, altin, kamu dis borclanma ve hisse olarak 3 e boldum. Bu sene malesef yanlis fona oynamisiz. Muhtemelen bu yaptigimdan da biraey cikmaz ancak en azindan altin ile dolar almis oluyoruz, eurobond iyidir, hisse belki ucar umidi.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Otomatik BES'in tamamen yanlýþ bir system olduðunu düþünmekle birlikte gönüllü BES'in çok faydalý olduðunu düþünüyorum.
BES'le ilgili en büyük eleþtiri fon getirileri üzerine sanýyorum. Burada fon daðýlýmý en önemli durum elbette. Ýyi fon seçimi yapamayýp sisteme kabahat bulmak yanlýþ. Borsada kötü bir hisseye denk gelip bu borsa kötü demekle ayný anlama geliyor, halbuki doðru kaðýt seçilirse borsadan güzeli yok.
Finansal okuryazarlýðý düþük olan kesim fon tercihini doðru yapamadýðý için zaten tatmin edici bir getiri elde edemiyor, sisteme girdikleri dönemdeki fon daðýlýmý ile devam ediyorlar. O da muhtemelen esnek fon aðýrlýklý.
Finansal okuryazarlýðý yüksek olan kesim de genelde BES tercih etmiyor. Yatýrýmlarý kendi tecrübesiyle yönetmek istiyor, ayrýca likit kalmayý ve hýzlý hareket etmeyi sevdiði için de BES onlara göre bir yatýrým deðil.
Sistemle ilgili yapabileceðim tespit þu: sistemde uzun kalmak bu iþin sýrrý. Hem psikolojik olarak bu sistemin içinde yer aldýðýný ve yatýrým portföyün içinde böyle bir enstrüman olduðunu tam olarak kavramak için, hem de sistemdeki yatýrýmlarýn maddi olarak belli bir aðýrlýða ulaþmasýný görmek için.
Bugün x hissesinden 10 liraya 1 lot almanýn neredeyse hiçbir maddi deðeri yok. Hisse 2 katýna çýksa bile size faydasý 10 lira. Ama 100 Bin liralýk hisseniz olmasý küçük fiyat deðiþimlerinde bile belli bir anlam ifade ediyor. BES de toplam fon deðeri arttýkça daha anlamlý hale geliyor. Bu açýdan BES de diðer yatýrým araçlarýna benziyor, doðru zamanda doðru tercih ve sabýrlý olmak.
BES gittikçe büyüyen bir kaynak. Tüm kurumlarýn iþtahýný kabartmasý normal. Herkes ucundan kýyýsýndan týrtýklamak için fýrsat koluyor olabilir. Ama çok da haksýzlýk etmemek lazým.
2012 yýlýndan beri sistemdeyim. Günlük olmasa da haftalýk olarak fonlarýmýn duurmunu takip ederim, ihtiyaç görürsem fon daðýlýmýný deðiþtiririm, baþka þirketlerin fon getirilerine göz atarým. Yönetim gideri gibi kalemlerde veya bazý abuk sabuk mevzuatlar nedeniyle belki senelik %1-2 bir fark vardýr fon getirilerinde karþýlaþtýrma ölçütlerine kýyasla, o da maksimum. Onun haricinde systemin gayet þeffaf ve týkýr týkýr iþlediðini düþünüyorum.
"The Allied cause had floated to victory upon a wave of oil"
Finansal okuryazarlýðý yüksek olan kesim de genelde BES tercih etmiyor. Yatýrýmlarý kendi tecrübesiyle yönetmek istiyor, ayrýca likit kalmayý ve hýzlý hareket etmeyi sevdiði için de BES onlara göre bir yatýrým deðil.http://www.hisse.net/topluluk/showth...71#post2580271günlük trade lerden kazanabilirsem bunlarýn farkýný þu anda aygaz,trkcm,isdmr,tofaþ,asel,petkim,hektaþ da tutuyorum....þirketin fiyatý düþmüþ çýkmýþi karý azalmýþ umurumda deðil..uv de asla kaybetmeyeceðimi biliyorum..
Tarih: 30.08.2018 - 22.08.2018 = Deðiþim Oraný
BIST100 Endeksi = 93.280 - 91.860 = - % 1.52
AYGAZ = 12.10 - 11.36 = - % 6.12
TRKCM = 4.26 - 2.99 = - % 29.81
ISDMR = 7.73 - 5.79 = - % 25.10
TOASO = 22.29 - 16.42 = - % 26.33
ASELS = 26.11 - 24.03 = - % 7.97
PETKM = 5.64 - 5.15 = - % 8.69
HEKTS = 9.68 - 9.06 = - % 6.40
TOTAL = 87.81 - 74.80 = - % 14.82
VEH (Hisse Fon) Fiyatý = 0.062549 - 0.064197 = % 2.63
Ýþin en dramatik yönü, borsanýn % 1.52 kaybettiði bir dönemde total portföyün % 14.82 erimiþ olmasý...Ayný dönemde en basit VEH Fonunun kazancý ise % 2.63...Buraya sýk sýk uðramalarý da bu ezikliðin bir tezahürü...Gün be gün sermayeleri erimiþ, bitmiþ...Çektikleri günlük stres de cabasý...
http://www.hisse.net/topluluk/showth...88#post2477688dolar ve faizler artmaya devam ediyor..sadece 5 ay önce dolar 3.80 di..
bugun 5.08 'i gördü..
tahvil faizi %21 oldu..
devlet katký payý erimeye devam ediyor.. son sürat..
http://www.hisse.net/topluluk/showth...76#post2528676Buralardan BES'e ekstra para yatýranlarýn Devlet Katkýsýndan gelecek paralarla alýnacak Katký Fonlar da bugünkü oranlardan alýnmýþ olacak...Yani % 25 üzeri bir % 25 daha gibi hesap etmek lazým...Para parayý çekermiþ aynen durum budur...
VEI (Katký Fon) Fiyatý
13.08.2018 = 0.010975
22.08.2018 = 0.013087
Deðiþim = % 19.24
------------------------
BIST100 Endeksi
13.08.2018 = 94.939
22.08.2018 = 91.860
Deðiþim = - % 3.24
VEH (Hisse Fon) Fiyatý
13.08.2018 = 0.063252
22.08.2018 = 0.064197
Deðiþim = % 1.49
Bir de bu hikaye vardý ...Borsanýn % 3.24 kaybettiði bir dönemde Hisse Fon bazýnda % 1.49 kazanmýþýz...Ayný dönemdeki Katký Fon kazancýmýz ise % 19.24...Yazýyla yazacak olursak :
YÜZDE ONDOKUZ NOKTA YÝRMÝDÖRT
*
% 25 Devletin verdiði kazanç üzerine saðlanan bir getiri bu hatýrlatýrým...Bileþik kazancý Erhan hesaplasýn...
na hah hah haaaaa !...
------------------------------
Para böyle kazanýlýr...
Kendine yakýþaný yapiyorsun yine..insanlara ezik falan demen senin senin art niyetli biri olduðunun açýk göstergesidir...son 5 yýla bak bakalým trkcm ,asel ,soda vs.ne kazandirmis ?önce insan terbiyeli olmali...sonra para kazanýlýr da kaybedilir de ....cahillik ediyorsun.
MI MAX cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
Burasý sidik yarýþtýrma mekaný deðil, milyon kere dedik...Bu iþi beceremiyorsan baþkalarýna ya da sisteme bahane bulma...Kendinde ara eksikliði...Sistemden paraya para demeyenler var...Týpký ben...Ha, saðlýðým bu kazandýklarýmý yemeye müsaade ediyor mu ?...Hayýr...
Bypass olmadýk emme her þey yasak a.q.
S.kmiþim parasýný...Canýnýza bakýn...
Yer Ýmleri