Siz dalga geçmeye devam edin ben susuyorum keza sizinle dalga 🌊 geçen geçiyor zaten geçmişte bir arkadaş cenaze evinde gulunmez demişti aklıma birden o geldi SUSUYORUM şimdilik
Printable View
Katılıyorum. Burada borsa yönetiminin sorumluluğu var. Dışarıdan dengeleyici bir fon akımının olmadığı bugünkü koşulda robotları alabildiğine özgür -bir yerde başıboş- bırakırsanız bunun sonuçları olacaktır. Yönetimde sorumluluk bu durumu öngörüp önceden tedbir almayı gerektirir. Ama maalesef her konuda olduğu gibi, öyle görünüyor ki bu konuda da epey can yandıktan, ocaklar söndükten sonra konu gündem edinilecek. Özellikle sığ ve "sahipsiz" hisselerde ve genel olarak BIST'de devre kesmelerin sıradanlaşacağını düşünüyorum.
Robotların sorumluluk duygusu yok, onlar sadece aritmetik işlem yaparlar ve gün sonunda sahiplerine az ya da çok para kazandırmaya kilitlenmişlerdir. F/K veya PD/DDne bakmazlar. En büyük silahları da hızlarıdır. Düello edecek olanları -eğer yeltenirlerse- silaha davranmadan birer birer devireceklerdir.
Robotların çalışma koşulları belli ilkeler çerçevesinde kısıtlanmadığında yaşanacakları hep birlikte göreceğiz.
Robotlar-algoritmik işlemler nedir iyi anlamak lazım bence.
Öncelikle kolokasyon diye bir hizmet var. Detaylarına isteyen aşağıdaki linkten bakabilir.
https://borsaistanbul.com/tr/sayfa/448/kolokasyon
Şimdi, kolokasyon için belirli bir bedel vererek kendi sisteminizi direkt olarak Borsa İstanbulun ana sistemine bağlıyorsunuz.
Bu size inanılmaz bir hız avantajı sağlıyor. Örneğin biz emir verdiğimizde, emrimizi aracı kurum, banka, matriks, her kim ise o iletiyor ve işlem 1 saniye veya üzerinde bir sürede gerçekleşiyor. Oysa kolokasyon hizmeti alan kurumlarda bu süre saniyenin çok çok küçük bir diliminde oluyor.
İkincisi algoritmik işlemler. Sistem kabaca şöyle çalışıyor; diyelim ki yabancı geldi ve bir hissede satışa başladı. Bir iki emir sonrası sistem hemen satış olduğunu ve devam edeceğiniz algılayıp tahtayı aşağı basıyor. Yabancının satışı devam ederse o da basmaya devam ediyor. Devamında kredili alanlar satmak zorunda kalıyor, stoplar patlıyor ve histerik bir hal alan satış dalgası devre kesiciyle sonuçlanıyor.
Üçüncüsü, big data denilen olay var. Sizin bizim göremediğimiz verilere ulaşabiliyorlar. Mesela sistem kaç tane emir giriliyor, siliniyor vs. bilgileri alıp geçmişte o tahtaya girilmiş tüm emirlerle karşılaştırıyor ve bir anomali (alım veya satım yönünde) var mı yok mu onu kontrol ediyor. Ona göre de işlem yapıyor.
Tabi hepsinden önemlisi esas hikaye VIOP'ta dönüyor. Çünkü kaldıraç imkanı var.
Şimdi; eğer robotları ve algoritmik işlemleri takip edip buradan yön bulmaya çalışırsanız kaybedersiniz. Çünkü asimetrik bilgi ve asimetrik işlem hızı var.
Bizim gibi yatırımcıların yapabileceği tek şey, iyi şirketlere yatırım yapıp kafamızda belirlediğimiz değere gelmesini beklemek. Çünkü günlük işlemler bir yana, o şirketlerin bir içsel değeri var ve o değer orada duruyor.
sn cash is kingin ifadesini boşdlaştırıyorum
"Bizim gibi yatırımcıların yapabileceği tek şey, iyi şirketlere yatırım yapıp kafamızda belirlediğimiz değere gelmesini beklemek. Çünkü günlük işlemler bir yana, o şirketlerin bir içsel değeri var ve o değer orada duruyor."
sn azuritin de belirttiği gibi sığ ve sahipsiz hisseler hele de bir planınız yoksa gerçekten problem oluyor. hisse sahipleri yani patronlara belli sorumluluklar getirilmeli nasıl yapılacaksa... aslında şirketlerine sahip çıkmak ancak böyle olacaktır bilseler ve görseler!!!
Yani bizim gibi küçük yatırımcıların çoğunlukla para kaybedeceği, daha çok profesyonellerin, yapay zekaların, robotların at oynatacağı bir alan oluyor borsamız. Şansımız yaver gider de rüzgarına kapıldığımız bir hissemiz varsa belki nasipleniriz ama çok zor... otuz yıldır bu piyasalardayım, şartlar ve ortam hiç bu kadar zor olmamıştı...
Robotların veya piyasasinin bu hale geleceğini ongorduk tabiki her zaman ki gibi hedef tahtasına konulan ve suçlanan ben oldum bu metafor yıllardır hiç değişmedi sizde yakinen bilirsiniz Esasında döngü aynı idi Ekim Kasım Nisan Mayıs hareketleri her nedense bilmiyorum bu son 2 yıl bu dongudeki hareketleri güdük kalarak benide şaşırttı Robotlara gelince bu konuda rüzgarı tersine çevirmenin bir yolu var hicbirsey insan zekasını geçemez ama bunu genele yazamam öğrenmek istiyorsanız özelden ulasiniz
koca bist'te şu bizim sahipin elindeki malları alacak bir babayiğit yokmu? alın şunun elindekileri de yatırımcı bir nefes alsın be...
+4.78 bugünlük iyi gibi. Ama galiba bunu alark holding'in tavan yapmasına borçlu gibiyiz. Holding sitesinde holdinge ait bir rapor yayınlanmış, 2022 beklentileri çok iyi gibi. algyo da benzer bir rapor yayınlasa da biz de görsek... Bugünkü yükselişin, olması gereken kendi hareketi olduğunu sanmıyorum. İnşallah yanılırım...
Kap bildirimi var, mosalarko'nun satın alma işlemi tamamlanmış, bugün tescil edilmiş. Hayırlı olsun...
Haftada bir veya iki haftada bir yaptığı bir günlük %3-4 yukarı hareketini dün yapmış gibi görünüyor. Bakalım bundan sonraki hareketi bunu sindirme hareketi mi olacak yoksa tutunup yoluna devam mı edecek.
Bir ara herkesin kuşlu sitede paylaştığı bayraktır, direktir, flamadır grafikleri hissenin düşüş göstermesi veya yataya sarmasıyla bir anda kesildi.Bu bayrak flama, üçgen işleri gerçekten değişik bir şey. tcell de insanları yıllardır bu aynı grafik ve terimleri söylediler. Hissenin 3 yılda nerden nereye geldiği belli.
Yıllık kar olarak hissede konuşulan 1-1.3 milyar kar. Daha muhafazakar konuşulan rakamlar ise 700milyon-1milyar arası kar.
Bu rakama bakıyorsunuz bir de şirketin sermayesine; kedi burdaysa ciğer nerde, ciğer burdaysa kedi nerde formasyonu karşımıza çıkıyor.
Geçmişteki hissede olan sermaye artışını gören arkadaşlar, hala daha buralardalarsa fikirlerini ve geçmişte aynı dönemki yaşananları anlatırsa yerinde olur.Yıl sonu bilanço rakamının gelmesiyle beraberde hissenin yine böyle dönemlerdeki hareket ruhunu bilen arkadaşlar da yorum yaparsa bir perspektif oluşturulabilir.
Bu hisse bi acayip hisse... ne sermaye artışı, ne kar, ne temel, ne teknik, grafiklerden ne fincan-kulp, ne bayrak flama.... hiç birşeyi takmaz. kafasına göre takılır. bizim gibilerin sabrını test eder durur. bir maslak hikayesi var, bekleyebilirsem onu bekliyorum. yıl sonu blançoda milyar üstü kardan bahsediliyor, onu bile takmıyor. yoksa mevcut verilerle üç haneli rakamlarda olması lazım diye düşünüyorum. sabır küpü olduk...
tam 5 sene oldu..O olaylı genel kurul,dan çok ümıtsiz çıkmıştık..acaba,sorun maslak mı,ayhan yavrucu mu diye çok düşündüm..birşey ögrendim,ne olursa olsun..ıyı yönetilen bir şirket,sürekli büyüyor..rahat uyuyorsun..belki çok ,uçtu,kaçtılar yok ,belki diger hisselerden daha çok kazanabilirsin..ama al sat fırsatı veriyor..ederi bu mu degil..başka kazanacagın bir kagıda geçtiginde,burayı banka gibi kullanıyorsun,döndüğünde bıraktıgın yerden tekrar alabiliyorsun..bunlar benim tecrübelerim..bi beş sene daha beklerim..yatırım tavsiyesi değildir..
sayın partner, süpersiniz... çok defa al-sat fırsatı verdi, ama satmaya kıyamıyorum. birkaç kez başka hisselerde uzun süre tutup da tam ben sattıktan sonra kaçıp katlayan olaylar geldi başıma. sanki yine ben sattıktan sonra kaçacak diye korkuyorum. çünkü bakıyorum, temeli, tekniği, şirketin sağlamlığı herşey pozitif. bu buralarda olamaz diyorum ama oluyor işte... keşke sizin gibi yapabilsem...
teşekkürler kardeşim..kaçana,gidene hiç üzülme..son durak ta hiçbir zaman inemezsin..kurumsallaşmış şirketler kolay kolay uçup,kaçamaz..koç holding gibi..ortam tabii ki çok önemli..şu an herşey güllük gülistanlık olsa idi bu kagıt 3 haneli idi..neyi gördüm..bu şirket,kızsak ta,söylensek te kurumsallaşmış..ve büyüyor..satıp,alayım dedin ve gitti..karlı sattıysan hiç üzülme..zaten uçsa da son durakta hiçbir zaman inemeyeceksin ,ve o tren muhakkak geri gelecek,aynı duraga..bunlar benim tecrübelerim..1989,dan bugüne değin..yatırım tavsiyesi değildir..sadece 70 yaşın tecrübesi...
Robotlar fink atmaya devam ediyor. Ancak bu konu, çok umutlu olmasam da kimi gelişmelere gebe görünüyor:
https://twitter.com/Berra_Doganer/st...77937412878341
Şuana kadar 36.200 Gorunen en yüksek değer. Bir taklaya bakar:)
ANE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aldığını satmış zaten, bize bir faydası yok. Açıkçası merak edilecek bir durumu da yok.. ANE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kafama tüküreyim ya,keşke senin mesaj attığın arkadaşları bulup,ne yapılacağı hususunda dikkat çektiğin mevzuları ogrenseydim. Tüh beeeSM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tüh ki ne tüh tam 1 yıl önce 30 TL civarından ALGYO alan bir yatırımcınin USD bazında ve reel piyasa bazında zararının çıkması için Algyo nün kaç TL olması lazım tüh ki ne tüh oysaki piyasanın en sağlam hissesi degilmi hanlar hamamlar kasada USD ler oteller vs tüh ki ne tüh
Lütfen bundan sonra bu değerli bilgilerinizi biz cüheladan esirgemeyin .
Sanırım bu bilgilernizi sahaya taşıyıp sürekli paçal yaparak şu anda mülki milyonersiniz.
Bu arada siz şu anda hissedar mısınız ?
Cühela: cahil in çogulu
Paçal : sat al anlaminda borsa tabiri
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Vix düşüşte nerdeyse tüm borsalar yeşil biz bugün kırmızı yaktık , onlar kırmızı yaktığında vay halimize
Yarın enflasyon açıklanacak, büyük ihtimalle çok yüksek gelecek, herkesin malumu zaten, piyasa bunu almış olmalı ama gene aşağı salabilirler. Zaten sistemler de kurulmuş, bugün endeks 2000-2010 arasında defalarca gidip geldi makineler kurulmuş adamlar birkaç kademe karı buldumu satışa, biraz düşünce alıma geçip sığ piyasada para kazanma peşindeler, duruma bakarsak başarıyorlar da... Bizim sahip ise bildiğimiz gibi, kırk yılda bir bi yüzde beş yaptı hemen bugün ikisini aldı. Yarın da üçünü alırsa şaşırmam...
Haydi be sahip, yanılt bizi....
Dün gün içerisinde gördüğü 35,88 tl den yaklaşık olarak %4,5 luk düşükle günün en düşük değerine yakın bir fiyatla 34,30 tl olarak günü tamamladı.
Üstelik bunu bist 100 ün hafif satıcılı % 0,65 eksi kapattığı günde yaptı. Bu bilgi şimdilik köşede dursun.
Hissede genel çerçeveye baktığınızda büyük bir beceriksizlik mevcut. Geçen seneye göre bir yıl içerisinde hemen hemen hisse fiyatında ufak bir değişikliğin haricinde herhangi bir gelişme yok.
Bunun olduğu dönem ise enflasyonist ortamın olduğu dönem. Günlük hayatta aldığınız herhangi bir ürünün %70-%80 zamlandığı dönem.
Duruma borsa taraftan bakarsak büyük hisselerin 1'e 2, 1'e 3 gittiği bu dönemde yine sınıfta kalmış görünüyor.
Şimdi olaya başka pencereyle bakalım. Küçük yatırımcının elinde 5 lot varken, büyük yatırımcıların elinde 5 bin lot var.
Sizce onlar bizden daha mı az düşünüyordur hisseyi, karşılaştırmalı olarak yaptığı zararı görerek buna hiç mi bir şey demiyordur ?
Soruların cevapları basit.
Herkes için kazançlı bir gün olsun.
BIST'e yönelik fon akımının (yabancı+yerli) durduğu bir dönemden geçiyoruz. Yani fiktif emirleri saymazsak BIST son derece sığlaştı. Böylece borsa yönetiminin halen seyirci olduğu robotlara sınırsız bir kullanım alanı açılmış oldu. Nerede ise tüm hisseler robotların oyuncağı olmuş durumda. Küçük hisseler haliyle bu durumdan daha fazla etkileniyor. Fiyatların temel değerlerle bağı iyice koptu ve sanırım doğru bir müdahale yapılmazsa daha da kopacak. Bu madolyonun bir yüzü.
Diğer yüzü ise malum politikalar neticesinde ülkenin savrulduğu hiperenflasyonist ortam. TUİK'e göre bile yıllık enflasyon TÜFE % 48,69 ÜFE % 93,53. Daha objektif olduğunu düşündüğüm ENAG'a göre ise daha fazla: TÜFE % 114,87. Ülkede yaşayanlar son 6 ayda müthiş yoksullaştı. Küçük birikimler hızlı biçimde eriyor. Bankada mevduata yatırılan paranın yarısından çoğu buharlaşıyor. Bu ortamda BIST, elbette seçici olmak kaydıyla, küçük birikimlerin kendilerini koruyabileceği yegane alan olarak öne çıkıyor.
Burada ise küçük birikimler robotlu bir talan ortamıyla karşı karşıya. Böylesi bir dönem daha önce hiç yaşanmadı. Borsa yönetiminin acil müdahalesi gerekiyor. Robotlara bir düzenleme yapılması artık bir zorunluluk oldu. Aksi halde yakın zamanda hiç olmadık fiyatlanmalara tanık olabiliriz. Üstelik enflasyonist, negatif faiz artamında BIST öne çıkarken bu gerçekleşecek.
Son bir haftadır ALGYO'da yaşananlar yukarıda yazılanların bir yerde kanıtı sayılır.
Bist 100 'ün şu saat itibariyle % 0,35 düşüşte olduğu zaman diliminde yaklaşık olarak % 1,6 düşüşle 33,74 le fiyatlanıyor.
Bist'in eksi olduğu hemen hemen hergünde, ondan daha fazla düşüyor. Pozitif olduğu günlerde ise ona ayak uyduramadığı aşikar.
İşlem hacmi ise yaklaşık 600 bin hisseyle diplerde.
Bu robotlar, fiktif işlemler, sağ cepten sol cebe yapılan işlemler gerçekten küçük yatırımcıyı bezdirmiş durumda.
Aynı zamanda piyasanın içinden gelen, yotube-twitter-kendi internet siteleri dahilinde görüşlerini paylaşanlar da mevcut durumu-aynı görüşü son dönemde sürekli dile getiriyorlar.
Aralık ortasından beri süregelen durum ne kadar daha devam edecek merak konusu.