Originally Posted by
Mr.CO
Arkadaslar danismak istedigim bir konu var. Yatirim icin almak istedigim bir ev var. Oturdugum ev kendimin. Kredi kullanarak bir ev almak istiyorum. Detaylari sogle yaziyim. Halkalida park aparts veya evostarda 1+1 200 bine bir ev bulabilirim saniyorum . Burada evler neredeysr 1 1.5 senedir prim yapmamis durumda. Zaten istanbul genelindede ayni sekilde seyir devam ediyor. Bahcelievlerde oturuyorum evim iki sene onceki fiyati ile ayni eder. Suan konut kredileri faizleri cok ta yukselmeden* Bir kredi kullanmayi dusnuyorum. 50 bin pesin 150 kredi ceksem 6-7 yil cok faiz bindirmez ve odenir. 6 yil 150 bin icin kredi odemesi aylik 3 bin.* Aslinda gelmek istedigim nokta su mevduat fazileri cok yuksek 200 bin tl icin bir aylik net getiriniz nerdeyse 2 bin tl. Bu evi kiraya versem en fazla 900 tl veya bin tl eder. Ancak enflasyon iki senedir cok yuksek ve bu bir sure devam exevek gibi gkrunuyor. Bu sene yuzde 15 zam aldim ornegin kurumsal bir firnafa calisiyorum ve hersene enflasyonun uzerinde zam aliyorum 3000 kredi taksidinin 1000 tl sini kiraci odese 2000 tl bana kaliuor ve sadece enflasyondan dolayi alacagim zam ( enflasyonun hersene bogle gitmeyevegini soglemeyin sakin) hersene bu kalan 2000 tl lik odemeyi benim icin daha fa kucultecek. Keza ev kiralari enflasyonla artacak hadi artmadi portakalin kilosunun 6 lira oldugunu dusunursek bu enflasyon ile bu evlerin fiyati 200 bin kalmasi imkansiz. Yani konut piyasasi cok canlanmasada artacak cunku paranizin degeri olmayacak ama alinmis ev alinmis olacak. Bugun ikiyuz 3 sene sonra 275 belki. uc sene yuzde 15 zam alsaniz maasiniz uc sene onceye gore yuzde elli zamli aldiginiz. kredinin odemesi sabit. B7 enflasyonist duzende suan bu evi primsiz hali ile almak nr kadar mantikli sizin goruslerinizi mrrak ediyorum. Evlerin kiraci sorunu yok sanirim mutlaka bulunur. Krda evi olan bir arkadas varsa bilgi vrirse sevinirim. Evin bedeli suan icin 200 kiradan cok az yuksek olabilir ama evler 4 5 senelik. Enflasyonun alio basini gittigi su donemde sattiginumiz bir gayrimenkulu bir iki sene sonra cok daha yuksek meblaglara alabilirsiniz. Suan fetret devri sonrasina bakacagiz. Tekrar rakamlara bakacak olursak 200 binin sadece faizi 2000 tl yapiyor ve iki kira bedeli. Ancak benim dusunceme gore 3 sene sonra almamis oldugunuz 1000 tl lik fark 36 bin ( bilesik faizle 40 bin* olsun) ederken evin fiyati cok daha fazla artmis olacak.*