https://resmim.net/f/MsmQ1l.jpg
Printable View
Okudugunu pek anlamiyorsun gibi. Burasi SODA topigi. Orda VIOP alt basligi var forumda, icinde de 30 tane topik var, yarisi da aktif.
Biraz mantik yurutebilen isi bu olan bir ton insan bulunan topikler varken gelip kimsenin umurunda olmayan yerde bunu sormaz. Bir de atarlaniyorsun cevap veren arkadasa.
PWC Yonetim Danismanligi birlesme isleminde kullanilmak uzere uzman kurulus raporunu hazirlayacakmis
SODA günlük
https://resmim.net/f/6KAXWE.png
Bloomberg te dediler ki, Sisecam ceo'su Cumhurbaskani'na bir cam sektor raporu sunacakmis.
Global olarak atilim planlari var ve devletten destek arayacaklar sanırım. Bu birlesme isi hikayenin sonu degil basi olabilir.
Gruba hantal falan diyorduk ama adamlar demek yeni bir isler pesinde.
Trakyanın ve anadolunun onca yaptığı yurtdışı yatırım,özellikle trakyanın dünyanın 4 bucağında alımı ve yatırımın var türkiye desen öyle boşa yapılmadı bu yatırımlar,
Özellikle düzcamda efsaneler.
iPad cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yediler temettuleri oteki camcilar ac kurtlar gibi. Talan ettiler.
Soda faliyet karı 860 milyon
Şişe 2.83 milyar tl
şişe 3.5 kat fazla faaliyet karı üretiyor
Bunun sebebi, pddd si 1 in altında olan şirketlere daha çok talebin gelmesi.Dencm nin pddd si yüksek ama,hisse sığ olduğu için spekülatif yükseliş olmaktadır,,,değerlemede gerçek değerine gelecektir.
Son bilançolardan sonra pddd lerin eşitleneceğine inanıyorum,,,hala,arada dağlar kadar fark var.
sadece pddd ni eşitlemekle olmaz.ky yanlış yorumladığı için dün soda geride kaldı. birleşme için dikkate alınacak hususlar şirket tarafından açıklandı;
birleşme rasyosunun hesaplanmasında piyasa
değeri, İNA, varlık değeri ve piyasa çarpanları olmak üzere 4 yöntemin kullanılacağı
Şişedeki 2,8 milyar TL faaliyet karinin 2,4 milyar tlsi soda, trkcm ve anacmdan geliyor, bunlar tam konsolide edilse bile mülkiyeti şişeye ait olmayan azınlık karları da dahil bu 2,4 milyar TL'ye. Şişenin istiraklerden gelen faaliyet karı düşüldükten sonra kalan faaliyet karı 400 mm TL.
Ayrıca sişe grubunun net karı olan 2,7 milyar TL'den azınlık paylarını çıkınca 1,9 milyar TL kalıyor. Bunun da 680 mm tlsi sodadan, 540 mntlsi trkcmdan, 405 mm tlsi anacm dan geliyor. Şişenin iştirakleri dışında net karı 270 mn TL.
Üstteki kar rakamları 2019 yılına aittir, dencm karları küçük olduğundan dikkate alınmamıştır.
Buradaki bir yazarın dediği gibi eti(soda) sebze ve suyla karıştırıp çorba olarak verecekler artık. Saygılarımla
SODA dün ortalama 6.811 tl fiyattan toplam 24.595.606 lot açıga satış işlemi gerçekleşmiştir, 6.65 tl kapanış fiyatına göre açıkçılar çok güzel para kazanmışlar gibi, diğer grup hisselerinde ise açıkçıları perişan etmişlerdir,
Ne lafi evirip ceviriyorsun sonuçta haziran da ki kontrat fiyatını soruyorsun yazdigin cümleyi oku.
Bu yazdigin başka bir soru
Birleşme ağustos diye yayınlanmış, daha erken olursa da neyin nesi.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sodanın değerleri hala düşük,pd dd yani özsermaye değeri zaten alt değer,
Sodanın karlılığı ve kar üretebilme kabiliyeti hem pd dd inde hemde fk göstermeli kendini ama göstermedikleri şirketleri ucuz tuttukları bir gerçek olduğu için ,şirket değerinde soda anadolu cam ve trakyanın gerçek değerleri yani özsermaye değeri harici potansiyel değerleri ortaya çıkacaktır,
Bilançolardaki değerler zaten gerçek ve kağıt üstündeki değerler,
Tası tasağı topladım dükkanı kapattım dediği zaman özsermaye piyasa değerinden artı ise ,o anki piyasa değerinden fazla bir rakam olcağı zaten kesindir,
Birde ürettiği karın ve karların ,yaptığı yatırımların dönüşlerinin bilançoda gözükmeyen kısımları varki can alıcı kısmı,
Ayrıca soda özelinden gidersek ürettiği kara göre pd dd ve fk oranlarının komikliği ortada değilmi ,olması gerkenin altında değerleniyorum diyoe zaten rakamlar,hak eza trakya ve anacm da öyle
iPad cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Pd ler gercek degeri gostermiyor. Vergi usul kanununa gore yapilan degerleme onlar. 5 yil onceki gayrimenkul ve makina hala ayni degerde gorunuyor ornegin. Asil burdaki guzellik zaten gercek sirket degerini cikaracak bagimsiz denetim sirketinin yaptigi degerleme olacak. SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kene 35 milyon lot mal aldi. Yedirmez yamukluk yaparlarsa, mahkemelerde surundurur. Bence hepiniz kazanacaksiniz Kulcuden bu vesile ile, moral bozmaya gerek yok.
Şuan sodanın borsa piyasa değeri foreks mobile ekranda 1.111.111 milyar dolar,
40 yılda denk gelmez bu rakam.
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Kdv dahil mi?
Forumda yazanlari da halka acsak kim bilir piyasa degerimiz.kac olur? :he:
Piyasa degeri
Defter degeri
Firma degeri
Bu üçü de farkli seyler. Bas harflerini birlestirince PDF ediyor. İste o indirdiginiz dosyalara bunun icin Pdf dosya deniyor. Dosyanin degerini belirttigi icin. Jpg var ama onu da baska bir derste aciklarim. Png'yi de unutmayalim. Syg.
Hocam birde LPG var çok tasarruf ediyor bunuda göz önünde bulundurmak gerek :)
...........
..........
Üstad, işte o çok tehlikeli. Maazallah ters bi durumda senin uzmanlık alanına giriyor. Aloo 110, yanıyorum Mustafa abe.
Soda, birleşmeden sonra Jpg, png, jpeg, lpg, euro diesel, bmw, kia artık elde ne varsa bi şeye dönüşecek ama du bakalım.
;)
:ok::wave:
yüklü para girişi vardı cuma günü....özellikle iş şişe satarak soda aldı...yine yabancı pirina gibi SODA almaya başladı...SODA taşıyan yatırımcı bu birleşmeden memnun olmasa da bu birleşme gruba yarayacaktır...sadece anlamadığım iştiraklerin ortaklarının bu işe ne diyeceği...özellikle SODA nın ABD yatırımında ortak olanlar bu birleşimin neresindedir...yine DEĞERLEME yapacak kurum ve sonuçları ÖNEMLİDİR...
OYAK grubu çimentolar da birleşirken şirketler hangi oranda etkilendiler bakmak lazım...
Ortaklara ÇAĞRI yapılacakmıdır ??
Birleşmenin olacağı zaman kadar en çok hareketlilik olacak şişe iştirakleri gibi görünmekte...
SODA hak ettiği ve yatırımcısının beklediği fiyatlardan birleşim gününün görecektir diye inanıyorum.
Diğerleri hakkında bilgilerim eski olsa dahi Oyak cimentonun Soda 'sı Adana'ydı. İnsan hangi akla hizmet Adana ve Mardin çimentoyu aynı yere koyar. Mardin yanlış hatırlamıyorsam 2012 lerde İran çimento şirketleri dolayısıyla bayağı kötü duruma düşmüştü ve konjonktür değişmedi. Adana ise her daim para basan bir şirket. Benim gördüğüm resim bu .
Şimdi aynısını Soda için konuşuyoruz. Adana bu süreçte ikiye katlamis. Ama bir fark var Adana zaten iyi yerdeydi oradan ikiye katladı. Soda gibi yatırım sebebiyle dövülmedi. Hatta beyaz çimento sebebiyle iyi yerdeydi. Tabiki birçok değişken var , böyle kabaca kıyaslamak doğru değil.
Geçen seneki çift hane beklentimi , bir yerime monte ettikleri için süreç hakkında tahmin yürütmeye utanıyorum açıkçası.
Ama şu soruyu sorabiliriz kendimize , bu birleşme ne şekilde gerçekleşirse Soda yatırımcısı mutlu olur ?
'' En çok kazandığı durumda'' diyeceğinizi tahmin ediyorum. Ciğerinizi bilirim sizin :)
Peki en az , asgari olarak ne olursa Soda 'ya ağız dolusu sövmeyiz?
Ben sodanın cuma günü haksızlığa uğradığını düşünüyorum. Kabaca şirket karlarını sermayelerine böldüğümüzde sodada 1,1 trakya camda 0,6 gibi bir değer çıkar. Sodanın pd/dd daha yüksek olabilir ama birleşecek şirketlerden sermayesinden fazla kar eden tek şirket soda. Kar eden şirketin bu şekilde cezalandırılacağını düşünmüyor. Sodanın hak ettiği fiyatlara geleceğini düşünüyorum yada umuyorum diyelim.
NOT: Tavsiye ve öneri içermez.:28::whistling::)
Dikkatinize sapka cikariyorum.
7070X cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Altı üstü aynı yapıda şirketler birleşecek . Büyük beklentiyi anlamıyorum
30.01.2020 kapanış fiyatı:soda 6,48 sise 4,96 . 1 lot sodaya 1.3 lot sise verilmesi gerekirken.
31.01.2020 kapanış fiyatı soda 6,65 sise 5,56 . 1 lot sodaya 1.2 lot sise veriliyor.
Ben değerlemelerden sonra bu günlere döner bakarım. Pwc doğru iş çıkarmışmı diye.
Gönlümden geçen 1 sodaya 1.3 sise
Hem sise hem soda taşıdım. Tüm grubu da çok çalıştım. Kesinlikle en ucuz şirket uzun süredir Soda, getirdiği bilancolardaki ana ortaklık paylarına göre. Kesinlikle ortak olmak istemeyeceğim şirket dencm. Anacm eh işte, trkcm kesinlikle isterim; şişe zaten bunların bileşkesi. Dediğim gibi en ucuz kalan ise soda idi.
Tek dua ettiğim iyi ki bunlardaki tüm pozlarımı kapamışım sodanın son hareketinde. Kendimi pwc nin saçma sapan değerleme yöntemine ekran başında küfürler ederken bulmak işten bile değildi. Bence kimse memnun olmayacak ve olay mahkemede bitecek. Artık seneye ortaya çıkan dev şirketin bilançolarına çalışırız ama alacağımı hiç zannetmiyorum içindekilerden dolayı.
Abiler düz mantık bakınca olay çok basit;
Euro 8 standartındaki motorini Euro 6 ve Euro 4 motorinle karıştırıp bir de bunlara Euro 1 kırsal motorini ekleyip aracına koyarsan yeni yakıtın saçma sapan bir şey olur ve motordan verim alamazsın. Duman atar, yağ yakar, motör tekleme yapar, subaplar tıkanır, meme yapar, endüksiyon bobini bi şeyler yapar, triger kayışı gevşer donu düşer, porya bilyasi misket oynar. Hepsini geçtim meme yapar meme. Oyyy. Demek ki iyi bi şey bu birleşme. Haaa dersen ki ben zaten hep 50 liralık alıyorum o zaman sana sıkıntı yok güzel karşim, aynen devam. Aynen.
Ama düz mantıkla değil de AB Yüksek Komiserliği'nin kabul ettiği 2008 Nielsen - Mendhelsson Şirket Değerleme Kriterlerine göre bakacak olursak ise şirket birleştirme işlemi bazı konularda tasarruf sağlar. Ama sağlayacağı fayda getireceği maliyeti karşılar mı bilemem.
Yani şöyle düşünelim Şişecam bugün Denizlicam gibi bir firmanın tıpkısının aynısını mesela Kütahyacam firması olsaydı alır mıydı? Bu soruya Evet alırdı denebilirse Dencm gibi bir firmayı da birleştirilip yeni kurulacak şirkete dahil etmenin bir sakıncası yok o zaman.
Ayrıca Şişecam olayını da ben anlayamıyorum. Tüm iştiraklerin iyi kötü bir şeyler üretiyor, çalışıyor para kazanıyor ama sen kağıt üstünde bir firmasın ve hepsinin haracını yiyen haramzade gibi çökmüşsün üzerlerine. Senin özkaynakların falan filan seni var eden şirketlerin toplamından daha büyükmüş. Ne ayaksın aga sen?
Not : Kalın italik kırmızı renkli cümle tamamen palavradır. Gerçek kişi ve kurumlarla bir ilgisi yoktur.
Ben çağrı fiyatına bakıyorum tamamen psikolojik.diyorumki 6.32 çağrı var dünya virüs sebebiyle yıkılıyor ayyukada çıkabilir bakınız cuma dünya borsaları çöküşte.benimde 6.32 nin altına düşmeyecek bir hissem var her borsa düşüşü bana kar yazar çok uygun yerlere düşerse sodamı satar cazip fiyata hisse alırım.sodayıda 6.32lere getirmezler buralarda bile durmaz yoksa global bir çöküşte babakar biçuval malı şirkete veriverirler .diğer taraftan 10 krş temettü veren şirketle 30 krş kar dağıtan yada hiç dağıtmayan şirketi aynı değerleme yapmazlar.şu anki fiyatlamalar hiçbirşey ifade etmez ben değerleme yapıldığı ana bakarım.siz zannediyormusunuzki bu haberi herkez haber geldiği perşembe akşamı aldı.güldürmeyin beni ben 20 yıldan fazla bu işle uğraşıyorum hiç öyle oduğunu görmedim.bana bile aylar öncesinden tüyo derizya gelen haberin sonra açıklandığını gördüm.yani en basitindeen haberin açıklandığı andaki fiyatlar değerleme fiyatlarınolacak göreceğiz.şu anki fiyatlar spekülatif değerleme açıklandığında tekrar aynı orana gelecek fakat ben yine fiyatların değerleme açıklanmadan eski pariteye geleceğinş düşünüyorum.abd deki yatırımı gözardı etmeyin buraya yazalım.
Sizinle yanlış bir yorumu yan yana koyamadım:)
nasıl oluyorda en ucuzu soda oluyor?
defter değerleri ortada iken?
Defter değerlerinde kafanızdaki soru işaretlerinizden de haberdarım! sorguladığınız şeyleride biliyorum:)
O kafanızdaki sorularınız bu grup için olmamalı (Demir başlar konusunda haklısınız) Türkiye sınırlarını aşan firmalar bunlar.
Merhaba arkadaşlar, kurduğum YouTube kanalında Soda Sanayii’nin bilanço analizini bulabilirsiniz. Uzun yıllardır Soda’yı takip eden sizlerin görüşlerini almayı çok isterim. Teşekkür ederim. Saygılarımla.
https://youtu.be/g-5NynsdKdQ
Sodayi goz gore gore harcadilar..
ama bir umut, hala analiz yapanlar var.. :/
ABD de kurulacak şirket degerlemeye dahil edilecek mi?
ABD kurulacak şirket sodanın ürettiğinin yarısı üretime sahip olacaktı ve maliyet olarak 1 milyar dolara yapılacaktı. Buradan yola çıkarak kabaca sodanın 2 milyar dolar edeceğini söyleyebiliriz.
Soda şuan 1.1 milyar dolardan işlem görüyor.
Ayrıca bu yüksek değerlemelerde siseyide etkileyecek.
Örneğin sise şuan 13 milyar TL , değerlemelerde sonucunda buldukları rakam çıktı 20 milyar TL soda şuan 6.6 milyar TL değerlemelerde sonucunda buldular 11 milyar TL. Buna bakarakmı orantılayacaklar. Ve piyasa burada şunu diyecekmi şişe 13 değilmiş 20 milyar TL mis. Alıp götürelim o fiyata diyecek mi. Sorular sorular...