Faizlere geri dönelim. Emlak ve döviz için ayrı yerler mevcut. yeri burası değil.
Printable View
Faizlere geri dönelim. Emlak ve döviz için ayrı yerler mevcut. yeri burası değil.
Vakıf dan bugün 11.90 ,32 gün oran almışlar isteyen değerlendirsin, demedi demeyin hazır dolarda düşüyor ...
sn.üyeler, bankaların internet e-mevduat faiz oranı neden daha yüksek ? yani internet şubesi kullanamayan bir vatandaşımız neden daha az faize razı olmak durumunda ?
maliyet meselesi diyor bankalar ? sonuçta bu şubeyi fiziki olarak açmışsınız,memuru vermişsiniz neden şubeye giderek vadeli hesap açana maliyet yükleyerek daha az faiz veriyorlar ?
bu kadar vahşi kapitalizm fazla geldi doğrusu ? nedir yani ?
saygılar
Sn. Günaydın bankaların yaptığında bir tuhaflık yok aslında.
Şubeyi zaten açmış banka belki ama eğer şubeye daha çok insan giderse belki ikinci bir şubeyi açması gerekecek ki nüfus arttığı için gerekiyor. Bankaların şubelerini kapatma eğilimi giderek artıyor ve bu aslında mudiler için iyi birşey kötü değil.
Banka şubenin masraflarına para harcayacağına buradan kıstığı maliyetin bir kısmını mudilere veriyor ki bu da iyi birşey.
Bence asıl sorgulanması gereken şey mevcut banka şubelerinin neden en bahalı lokasyonlarda olduğudur.
Pekala ara sokaklarda da insanlar onları bulabilir. Sonuçta domates satmıyorlar ve vitrinleri de yok.
X marka buzdolabını internet siteleri, bayilerden daha ucuza satarlar. Aynı sebepten. Siz buzdolabını gözle görmek, elleyip iç hacmini hissetmek, teknik özelliklerini sözlü sormak isterseniz; bunu yapacağınız bayinin kirasına, personel ve fatura giderlerine ortak olmak durumundasınız. Yok ben modeli biliyorum, kargoya ver gelsin derseniz de; bu bedellere ortak olmadan alırsınız.
(Bayiden inceleyip internetten sipariş vermek elbette sık yapılan bir tercih. ancak orta vadede bunu yapan çoğaldıkça mağazalar kapanıyor ve çoğunluk internete kayıyor. aynı şey bankacılıkta da var; şube sayısının artmaması, bankacılığın büyümesini engellemiyor)
"Vahşi"lik görüşüne katılmıyorum. Para kadar homojen, faizler kadar ne anlama geldiği belli "standart" ürün dünyada başka sektörde yok. Bugün su bile alacak olsanız pH değeriydi, mineraliydi derken farklar mevcut ama faiz faizdir. En ufak bir farklılaştırma yok bu anlamda. Öyleyse ben şubeye ihtiyaç duymuyorsam, neden şube personelinin maaşını ödemeye katkım olsun? bu "hizmete" ihtiyacım yoksa, ihtiyacı olan ödemeli. Şubeye gidip "bana vade sonunda elime geçecek tutarı kılçıksız net söyle" diyeceğiniz bir müşteri temsilcisiyle görüşmenin de ekonomik bir karşılığı var ve ücretsiz olmaması tutarlı.
Banka çalışanının bankadaki meşgul edilme süresi maliyeti arttırıyor. 1 mevduat müşterisi masaya oturması kalkması, hiç bunlar olmuyorsa telefon etmesi günde 1 müşteri temsilcisinden en az 5-6 dakika çalar. Şube kirası sabit gibi gözükse de internet şubesini kullanmayan her müşteri için banka daha çok eleman istihdam etmek zorunda kalır. Bu da birim maliyetlere yansır. Avrupada içinde sadece ağzı açık koliler olan marketler vardır. Normal marketlerle aynı ürünü satarlar , Ama bu marketlerde siz ürünü koli içinden çıkarıp sepetinize koyarsınız. Normal marketteki aynı ürüne göre daha az ödeme yaparsınız. Ben daha fazla hizmet istiyorum dediğinizde ürünler ışıklı ve süslü raflarda size sunulur. Işıklandırma , dizme istifleme gibi ek masrafları da ürün fiyatında daha yüksek bir fiyat olarak ödersiniz. Bunun gibi düşünün.
tezgah altı faizi artık internet ortamına mı taşındı?
yoksa hala bunu veren banka şubeleri oluyor mu?