Originally Posted by
pilavli
Açıkçası elle yapılacak iş değil, robot lazım. Çoğu zaman da para kazanılacak bir fark oluşmuyor, son iki üç günkü dalgalanmaya özel bir durum oldu. Ben de fırsatı görünce daldım yoksa yaptığım iş değil.
Diğer arkadaş da gündüz yazmış zaten:
Bir işlemimi örnekleyeyim:
Dün öğlen gibi şubat 2022 vadeli dolar alım (long) kontratını 13,56 liradan aldım, aynı anda mart 2022 vadeli kontratı da 14,025 den sattım. Alıcı satıcı fiyatlarına bakıp bu farkın oluştuğunu gördüğümde aktiften işlem yaptım pasif emirle değil, yani bu fiyattan alıcı ve satıcı hazırda vardı.
Bu demek ki şubat sonu 1000 doları 13,56dan alacağım, bir ay tutup mart sonunda 14,025ten satacağım. Kurlar ne olursa olsun benim alış satış fiyatım bu olacak. Aradaki 46,5 kuruş kazanç da bana kalacak, yıllığa vurursanız %41,1 kazanç ediyor. Risksiz olduğu için mevduatla karşılaştırılabilir. Bundan %10 stopaj vergi alıyor devlet, artı aracı kuruma komisyon çıkınca %34 net yıllık gibi oluyor gerçekte. Normalde bu getiri piyasa faiz oranı kadar olur (%15-20 arası) yani bu işi yapmaya değmez. Dün anormal bir durumdu.
Şubata marta kadar beklemek de şart değil ortalık yatışınca bu fark kapanır o zaman pozisyonları kapatabilirsiniz. Dün ilginç bir şekilde akşam üstü yani güniçinde fark kapandı hatta olması gerekenden çok kapandı. Ben de beklemedim, şubat kontratı 12,60 satıp, mart kontratı 12,72'den alarak kontratları kapattım. Bakın 46,5 kuruş fark 12 kuruşa düşmüş. Dolar düştüğü için şubat kontratından 96 kuruş zarar ettim ama mart kontratından 130,5 kuruş kar ettim. Dolayısıyla toplamda 34,5 kuruş kar oluştu (kar vergisi ve komisyonlar çıkılacak).
Bunu büyük hacimde yapınca ciddi kar oluyor, risksiz işlem olduğu için kaldıraçla büyük pozisyona girilebilir.
Benzerini hissede de yapabilirsiniz orada kardan stopaj da yok ne kazanırsanız cebinize.
Uzak vadelerde ve hisselerde likidite olmuyor, alış satışa dikkat etmek lazım, pasif emir girerseniz robotlar canınıza okur size göre fiyatı ayarlar yem olursunuz. Uğraşmak lazım.