40 yıllık tinerciyim, böyle kafa görmedim. MMU uçacakmış!
Hocam sizin meslek ne? 25 yıldır savunma, havacılık ve uzay sanayiinde çalışıyorum. Ben bile yazarken iki kere düşünüyorum.
Printable View
Ek 28677
The_economist dergisi mayıs 2022 kapağı.. Son yapılan G20 zirvesinde de bu konuya çokça değinildi ki çok ciddi bir tahıl ve buğday krizi dünyanın kapısında ve önümüzdeki kış gıda yönünden de oldukça zor geçeceğe benziyor..
Biz çocukken okullarda coğrafya derslerinde ilk öğretilenlerden birisiydi hala kulağımdadır. "Türkiye Dünyada Tarım anlamında kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisidir." Diğer altısı kimdi hiç bilmiyorum, ama bizim yetebildiğimizi kafamıza kazımışlar o dönem. Genel resime baktığımda her ne kadar tarım üretimi göreceli olarak azalmış olarak görünüyorsa da bizim çocukluğumuzdan bu yana verimlilik ve teknolojide de bu anlamda ciddi gelişmeler oldu.. Ben sorunun üretimden ziyade nüfusta olduğunu düşünüyorum..
En kabaca hesap 85 milyon civarı ülke nüfusu + 10 milyon resmi-gayri resmi mülteci,sığınmacı ve kaçak göçmen sayısı + yıl boyunca gelen 30 milyon turist 130 milyon insanı doyurmaya çalışıyoruz. Kendi kendimize yetebildiğimiz zamanlarda bu rakamın yarısı nüfusu doyuruyorduk. Bu anlamda ithal ettiğimiz basit insan gücünü belki de bölüşmek zorunda kaldığımız gıda ile ikame ediyoruz.
Geçenlerde bankacımla görüşürken ilk defa çıkardıkları bir gıda fonundan bahsetti. İçeriğini biraz kurcaladığım zaman gıdayı emtia sınıfında değerlendirdiklerini ve emtia+gıda ağırlıklı olduğunu farkettim. Gıda da altın gibi olacak demenin finansal karşılığı mı acaba.. zaman gösterecek.
Endeks gitmekte zorlanıyor sanki. Çıktıkça satış geliyor çoğu tahtaya.
Mazut yoksa fışkırtma da olmaz, mazut bitti.şortcu kalmadı
Zaten topikte ki sayıya bakılırsa çoğu kişi havlu atmış
Varsa gönüllü mazotcu yazsın :drunk:
şey 16.50 savunması kırıldı mı hızlı şekilde eski zirvesini zorlar.. ondan sonra bono tahvil ıvır zıvır da çıksa yine 16'lara anca iner...
sonuçta bu çıkış spekulatif atak falan değil; şirketler aylık cari açık kadar talep oluşturuyor her ay... üstüne 100% döndürmedikleri her dış borç için de ek talep oluşuyor, hala azalan miktarda da olsa ufak ufak tahvil/hisse yabancı çıkışı da extra talep oluşturuyor her ay...
zaten işin en basit matematiği bile ülke para birimi her sene diğer ülke para birimine karşı iki ülkenin enflasyon farkı kadar değer kaybeder diyor; ancak dışardan yuksek yabancı yatırımcı girişi olursa bu sekteye uğruyor; şu anda da durum tam tersi zaten..
LONG VAR HUZUR VAR...ta ki 2.562 kırılırsa, O ZAMAN bir düşüş olabilir.stoplossssssss
Forumun fabrika ayarları, SHORTTUR.:)
Thebigshort abi tekbaşına makinayı besliyor ama mazut olamıyor, parayı hamuduyla götürebilir :) ben şort tuşunu sökmüşüm, mümkün değil bi dene bile atmam, hep ben mi ütülecem baane :kahkah:
Mayıs... sadece mayıs... dış ticaret açığı... 10.7 milyar dolar....
BİR AYLIK ..SADECE...
Buna ne rezerv dayanır ne bono tahvil mahvil çözüm olur.... seçime kadar falan da gitmez bu iş bu şekilde... soğutmak zorundalar ekonomiyi isteseler de istemeseler de....
Hoş geldin thebigshort
Teknik olarak yorgunum dostlarım yorgunum artık mı,
yoksa badem ezmesi için şortçu mu aranıyor.
yalnız göstergelerde sıkıntı mevcut , endeks ağırlığı olan tahtalar devreye girmezse.
AKP nin kampı varmış.Kızılcıhamam 'da,haftasonu...
Şırıl şırıl akta ne salladı desinler :))
299 --300 arası shıort açıp..
20-30 bine oynayabilirler..
Bence biraz dinlenecek gibi bu hafta. Makas ayarlamasi yapilir sonra devam
longa girdiğim bellı oluyor emanuke...hep de tam zamanında girerim düşerken long yukselirken şorta giren tek adamım...
Elimizde İHA var sihalar var git onunla zayiat vermeden vur niye her gün şehit haberleri geliyor. Seçim var bulabilen varsa bunu daha önce söyledim. İlk ışık öyle olur diye
Geçmişte her şehit haberlerinde akp nin puanı yükselmiş.
Kaldırıp kaldırıp gömmeli :) güzel löngcü alıyor masaya bence :)
Konya'da akp ikinci partiye düştü varın anlayın durumu
Clark abinin hedefi 3000 di, dün hedefi 12 den vurdu tebrikleri aldı, bikaç gün kazandığı paraları yer, ondan gelmemiştir.
tarkank abi bizde hedef olmadığı için bi şort bi lönk derken ütüle ütüle zaman geçiyor niye moralini bozdun, sağlık olsun gerisi boş
Borsa bu düşerde çıkarda, borsada fırsatlar hiç bitmiyor
Sıkma canını biraz dinlesin haftaya kediyi zıplatırız, kediyle oynuya oynuya yoruldu, dürtsende zıplamıyo, mazut lazım :)
Dış ticaret verileri olumsuz gibi.
Hammadde çok ithal edilmiş, yatırım malı artışı ise ihracatı artışının çok altında. Hammaddeler genelde peşin veya kısa vadeli ithal ediliyor, yatırım malında satıcı vade yapabiliyor.
Ekonomi var olan tesisler ile idare ediliyor gibi.
FED enflasyonu aşağı çeker ise hammade düşüşlerinden faydalanırız, yoksa hem faiz hem hammadde artışı sorun olacak.
>>>>>>>>>
https://www.bloomberght.com/dis-tica...-artti-2307601
Mayıs ayında öncü göstergeler dış ticaret açığının rekor tazelediğini gösterdi.
Ticaret Bakanlığı'nın öncü verilerine göre Mayıs'ta ihracat yüzde 15,2'lik artışla 19 milyar dolara çıkarken, ithalat ise yüzde 43,8 artışla 29,7 milyar dolar oldu.
Böylelikle dış ticaret açığı yüzde 157 artışla 10,7 milyar dolar oldu ve yeni rekor seviyeye yükseldi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı 15,9 puan azalarak yüzde 64 olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 12,3 puan azalarak yüzde 77,4 oldu.
Tüketim ithalatı artışı, yatırım ithalatını aştı
Mayıs ayında ekonomik gruplara göre en çok ithalat 24,1 milyar dolarla hammadde grubunda yaşandı. Bu grupta yıllık ithalat artışı yüzde 52,4 oldu.
Hammadde grubunu 3,2 milyar dolarla yatırım malları izledi. Yatırım mallarında yıllık ithalat artışı ise yüzde 10,8 olarak kaydedildi. Tüketim malları ithalatı ise yüzde 22,3 artışla 2,4 milyar dolar oldu.
Kiralarda evin değerine göre bir üst sınır olacakmış, evin içini de gezmeleri lazım. Kiminde üst sınıf malzeme var, kiminde daha alt kalite. Çoğu kişi ev alınca tesisatı, pencereleri, parkeleri vs yeniliyor, kimi aynı bırakıyor.
Çok ileride şahıslar evini kiraya veremez, bir şirkete verir o kiralar da denilebilir. Bir arkadaşım otomobil alıp kiralama şirketine vermişti, o şekilde bir model olur belki.
milletin karnı tokken geliri bugune kıyasla nispeten iyiyken çocuğunu besleyebiliyorken yukselebilir...
maslow'un piramidinin dibinde fizyolojik ihtiyaçlar vardır...
karnını doyuramayan elektrik su doğalgaz faturasını ödeyemeyen çocuğuna süt bile alamayacak hale gelmiş insan başka hiçbir şeye bakmaz...
Bence barajı bile aşamayabilir
sp500 de hala %6-8 lik yükseliş bekliyorum.Global destekli ve dolar bazlı ucuzluktan kaynaklanan ralli de SHORT açarken kuvvetli emare olmalıdır.
Yoksa ''çuvalı doldurma formasyonu'' çalışır:) ve shortçular mazot olur..
Acaba palamız çuvalı doldurdumu ki, bilemiyoruz.
Kediyi zıplatırsa anlarız heralde