Econ.jpg
The_economist dergisi mayıs 2022 kapağı.. Son yapılan G20 zirvesinde de bu konuya çokça değinildi ki çok ciddi bir tahıl ve buğday krizi dünyanın kapısında ve önümüzdeki kış gıda yönünden de oldukça zor geçeceğe benziyor..
Biz çocukken okullarda coğrafya derslerinde ilk öğretilenlerden birisiydi hala kulağımdadır. "Türkiye Dünyada Tarım anlamında kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisidir." Diğer altısı kimdi hiç bilmiyorum, ama bizim yetebildiğimizi kafamıza kazımışlar o dönem. Genel resime baktığımda her ne kadar tarım üretimi göreceli olarak azalmış olarak görünüyorsa da bizim çocukluğumuzdan bu yana verimlilik ve teknolojide de bu anlamda ciddi gelişmeler oldu.. Ben sorunun üretimden ziyade nüfusta olduğunu düşünüyorum..
En kabaca hesap 85 milyon civarı ülke nüfusu + 10 milyon resmi-gayri resmi mülteci,sığınmacı ve kaçak göçmen sayısı + yıl boyunca gelen 30 milyon turist 130 milyon insanı doyurmaya çalışıyoruz. Kendi kendimize yetebildiğimiz zamanlarda bu rakamın yarısı nüfusu doyuruyorduk. Bu anlamda ithal ettiğimiz basit insan gücünü belki de bölüşmek zorunda kaldığımız gıda ile ikame ediyoruz.
Geçenlerde bankacımla görüşürken ilk defa çıkardıkları bir gıda fonundan bahsetti. İçeriğini biraz kurcaladığım zaman gıdayı emtia sınıfında değerlendirdiklerini ve emtia+gıda ağırlıklı olduğunu farkettim. Gıda da altın gibi olacak demenin finansal karşılığı mı acaba.. zaman gösterecek.
Endeks gitmekte zorlanıyor sanki. Çıktıkça satış geliyor çoğu tahtaya.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Mazut yoksa fışkırtma da olmaz, mazut bitti.şortcu kalmadı
Zaten topikte ki sayıya bakılırsa çoğu kişi havlu atmış
Varsa gönüllü mazotcu yazsın![]()
Hamdım Piştim Yandım
şey 16.50 savunması kırıldı mı hızlı şekilde eski zirvesini zorlar.. ondan sonra bono tahvil ıvır zıvır da çıksa yine 16'lara anca iner...
sonuçta bu çıkış spekulatif atak falan değil; şirketler aylık cari açık kadar talep oluşturuyor her ay... üstüne 100% döndürmedikleri her dış borç için de ek talep oluşuyor, hala azalan miktarda da olsa ufak ufak tahvil/hisse yabancı çıkışı da extra talep oluşturuyor her ay...
zaten işin en basit matematiği bile ülke para birimi her sene diğer ülke para birimine karşı iki ülkenin enflasyon farkı kadar değer kaybeder diyor; ancak dışardan yuksek yabancı yatırımcı girişi olursa bu sekteye uğruyor; şu anda da durum tam tersi zaten..
Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.
Yer İmleri