Çok teşekkürler.
Printable View
Çok teşekkürler.
cevap icin cok tesekkurler Dowes Bey
Yalniz kafami karistiran bir sey var. Daha once hatirlarsaniz bu konuda yazismistik. Ben size neden FED in bastigi bu inanilmaz miktardaki paranin enflasyon yaratmadigini sormustum. Sizde " bu para banka aciklarini kapatmak icin kullanildi, bankalar bilancolarindaki bu parayi piyasaya kredi olarak vermedikce enflasyon hortlamaz" demistiniz.
Eger sizin cevabinizi yanlis anladiysam lutfen duzeltiniz. Eger dogru anladiysam o zaman sizin cevaplarinizda celiski var
Bankalar piyasaya parayi credit olarak vermiyor o yuzden enflasyon patlamadi
ile
ABD ve dunyanin obur ulkelerindeki borsalarin endeksindeki olaganustu yukselme ve butun dunyada gayrimenkul fiyatlarindaki inanilmaz artisin sebebi QE dir
demek bana celiskili geliyor. Piyasaya kredi olarak verilmeyen para nasil borsa ve gayrimenkulu yukseltiyor o zaman?
tekrar edeyim ben sizin cevaplarinizi yanlis anlamis olabilirim, duzeltirseniz sevinirim.
Saygilar
Çelişki yok. Ekonomiyi 2 kısım olarak düşünün:
1. Finansal kesim (bankalar, borsalar)
2. Reel kesim (üreticiler, tüketiciler)
Krizden çıkmak için arttırılan para arzı ne kadar 2. kesime geçerse (kredi veya gelir olarak), ekonomi o kadar hızlanır ve enflasyon doğurur. Para ne kadar fazla 1. kesimde kalırsa; borsalar ve yatırımlık emlak fiyatları o kadar yükselir ve mal enflasyonuna pek etkisi olmaz. Gerçekte olan bu: büyük para sahipleri borsaları şişiriyor. Gayrimenkul fiyatları artıyor. Ama ücretlinin cebine daha çok girmiyor; tüketim harcamaları hızlansa da "patlamıyor". Bu yüzden öyle çok yüksek enflasyon oranları yok.
Bu noktada; "likidite" ile "para arzı" kavramlarının nüans farkı yanlış anlama yaratabilir onu da belirteyim. örnek diyagram:
1. FED para bastı.
2. Para bankalara geçti.
3. Bankalardan ödünç olarak yatırımcıya geçti.
4. Yatırımcı borsalara para yatırdı.
5. Borsada o hisseleri satan diğer yatırımcılar parayı yine bankalarda tuttu.
6. Elinde atıl para kalan bankalar parayı FED'e rezerv olarak geri yatırdı.
Yani; FED para bastı diye halkın cebine para girmedi. Büyük aktörlerle elden ele dolaştı ve tekrar FED'e geri geldi. Ama reel sektör kredileri artmadı; asgari ücretler artmadı; tüketim ve enflasyon artmadı. Büyük yatırımcının kredileri ve borsa varlıkları fiktif olarak arttı. Gerçekte 2 taraflı (borç / alacak) bir balon; gündelik hayata katkısı olmadı.
What drives Turks’ F/X-TL choice?
http://www.paraanaliz.com/intelligen...-fx-tl-choice/
http://m.hurriyet.com.tr/yazarlar/ug...tiyor-40621586
Şimdi bu iki gelişmeyi; hem Hazine’nin nakit biriktirmesini hem de Merkez Bankası’nın kendi mülkiyetindeki altın varlıklarını artırmasını birlikte anlamlandırmak zor. Hazine’nin Merkez Bankası’ndaki hesabında tuttuğu mevduat 3 Ekim’de rekoru vurdu 45 milyar TL. Son 30 günlük ortalaması da 40 milyar TL’ye ulaştı. Bilmediğimiz ne? Zamanlama neredeyse aynı, bir taraftan nakit güçlendirmesi, diğer taraftan rezerv tahkimi. Herhalde Ankara’nın bir bildiği olmalı; bu soruların, tekniğin de ötesinde bir yanıtı vardır.
Görüşünüz nedir ? . Ben şahsen tırstım.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Aynı anda yapılmasının özel bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'nin dış varlıklarının halen çok yüklü kısmı yabancı para cinsi (tahviller). Üstüne, ülkede ciddi bir yabancı yatırımcı var (hem sabit yatırım hem de portföy yatırımı olarak). Bu 2 ayrı maddenin değerleri 50-150 milyar dolar cinsi olarak ölçülürken; birkaç milyar dolarlık altın almak veya 5-6 milyar dolar "fazla" nakit biriktirmek bizim boyutumuzda bir ülke için "panik" moda sokacak gelişmeler değil (daha açık deyişle: ABD veya AB'ye savaş açmaya hazırlanmıyoruz). Ha nedir, bunu yapanların bir planı programı var belli ki, çünkü aylık bazda trend'e dönüşmüş durumda Gürses'in belirttiği gibi. Ancak bu açıkça belirtilmediği sürece, gerçek nedenini tespitimiz şu aşamada zor. Belki gider/harcama yönünde başka trendler oluştuğunda sebebi keşfedebileceğiz.
Sn jondowes,
Bugünlerde londra TL swap faizinin tcmb'nin swap faizinin üstüne çıktığı söyleniyor. Daha önceden londra swap faizi hep tcmb'nin altında kalıyordu ve hatta belirli zamanlarda tcmb bu faize yükseltme yününde etki etmekmistemesine rağmen daha az etki edebiliyordu. Ancak şu anda londra swap faizleri tcmb'yi geçmiş. Bunun nedeni ne olabilir?
Londra faizlerini, ani gerçekleşen piyasa hareketleri dalgalandırır. Şu an TL'de ne yapıyorlar? Herkes TL satıyor. Yani elindeki TL'leri verip dolar alıyorlar. ve hatta, elinde TL yoksa bile TL'yi shortluyorlar. Elinde olmayan adam o TL'yi nasıl satacak? Ödünç alarak = borçlanarak. Yani swaplardan. Bu da swap faizlerini yükseltir. Spekülatif atak ne derece güçlüyse, faize kısa dönem etkisi de o kadar olur. Ancak kalıcı olmaz. Bunlar çok kısa vadeli vur-kaç taktileri... Yapısallaşamaz.