Sn. epikur'un eski forumdaki başlığı. Temettü, hisse seçimi, yatırım, uzun vade vb. konular için güzel bir kaynak diye düşünüyorum.
http://www.hisse.net/forum/showthread.php?t=46671
Printable View
Sn. epikur'un eski forumdaki başlığı. Temettü, hisse seçimi, yatırım, uzun vade vb. konular için güzel bir kaynak diye düşünüyorum.
http://www.hisse.net/forum/showthread.php?t=46671
ben biraz safça soru sormak istiyorum malumunuz temettü konususnun ülkemizde popüler olması 2008 ve sonrasına dayanıyor, öncesinde varsa bile topiklerde çok bahsedilmiyor.
geçmiş verilere baktığımda hisse farketmeksizin ( 1996 ve sonrası için) yıllık ortalama temettü verimi ezici bir çoğunlukla 10% altı bir değer olmuş.
peki yıllık faizin bunun birkaç katı olduğu bir ortamda insanlar niye hissleri elinde tutumuştur, aklıma gelen basit cevap hisse fiyatınnı artması oluyor.
yani temettü aslında kremadan fazlası değil.
bir hisssenin sağlıklı bir şekilde temettü vermesi kar edebildiğinin göstergesi.
dolayısı ile faizler 20% ve üstüne çıkarsa temettü yine krema olarak kaalcak aslolan fiyat rtışı olacak gibime geliyor siz ne derseniz.
bu durumda sirketin sahibi ne yapsin, faiz daha iyi getiri veriyor deyip satar mi? reel faiz cok yuksekse haklisiniz, ama enflasyon civarindaysa sirketin rakamlari (kar gibi) da bunu izleyecektir ve alinan temettu artacaktir. Zaten yuksek faiz ve ya enflasyon sikintili bir ekonomik durumu da yansitiyor olacak, bu durumda senet piyasasi genel olarak kotu etkilenecektir.
saygilarimla
PRA-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yıllardır bunu anlattıyoruz, ama anlaşamıyoruz nedense.
temettü veren hisseler nelerdir çimentolar basta gelir sanırım yaşar erdinç demişti yatırım yapma alanları geniş değildir bu yuzden çimentolar hep yükske temettü verir demişti yanlış hatırlamıyorsam.
Temettü veren hisse nedir kar eden hissedir peki her kar eden hisse alınır mı temettü dağıtsa bile ALINMAZ.
Önemli olan temettü vermesine rağmen büyüyüp büyüyemediğidir.
Mardin bunu çok güzel bir şekilde örneklemiştir kar eder temettü dağıtır ama büyememiştir.
Froto ise bir diğer zıt örnektir. Oda mardinin tersine hem temettü dağıtmış hemde büyümüştür.
Bir yatırımcı şirketinin hem büyümesini hemde temettü vermesini isteyebilir. BU en doğal hakkıdır. Yanlız bunu isterken şirketin büyemesinide düşünmek zorundadır.
Büyüme istemekle temettü istemek birbirine zıt kavramlardır.Ancak her ikisini birden düzgün şekilde yapan bir çok şirkette vardır bunların birbirine zıt olması hissenin büyemeyeceği anlamına gelmez. Tam zıt olan şey şirketin kardan dağıtım oranıdır. Dağıtım oranı ne kadar fazla ise büyüme ihtimalide buradan hareketle düşer dağıtım oranı ne kadar düşükse büyüme ihtimmli odenle artar.
Bir şirket karının hepsini dağıtırsa büyüyemez hangi parayla büyeyecek ? kredi çekerek büyüyecek buda yavas büyüme olarka şirkete yansıyacak.
Bizim yatırımcılarımızın temettü anlayışı körü körüne temettü gibi birşey, girdiği her şirketin temettü dağıtmasını istiyorlar.
Büyümeyi düşünen kimse yok.
O yüzden temettü yatırımcısı temettü veren hisseye balıklama dalmamalı. Ne yapmalı önce şirketini iyi bir şekilde incelemeli hem temettü dağıtsın hemde büyüsün demelidir. BUna göre hissesini seçmelidir.
Şirketin büyümesini nasıl anlarız Öz sermaye büyümesi, net kar artışı esas faaliyet karı artışı ve ciroların artışı bu 4 parametre şirket net büyümesini bize yansıtacaktır. BU 4 parametreyi geçmişe dönük test etmek oldukça basit.
Fast webi açıp bu 4 parametrenin geçmişini halka arzından bu yana görebilirsiniz piyasa değeri bölümüde yer almaktadır buda şirketin hisse fiyatı demek. Bununla oradaki büyümeleri birbiriyle karşılaştırdıgınızda bahsi geçen büyümeyi görebilirsiniz.
Şirketin piyasa değeri şirketin hisse fiyatı demektir. bir şirketin hisse fiyatı nasıl yükseliyor ? bunu bir üstteki paragrafta görüp testini yaptık hisse fiyatı yükselmesi için yukarıdakı 4 parametreninde yukarı yönde pozitif hareket etmesi gerekiyor.
O halde bir temettü yatırımcısı önce temettü hisselerini bir kenara not alır daha sonra oturup bu şirketin yukarıdaki 4 parametresine bakar. bu 4 parametresi en yüksek olan temettü hisselerinde ilk 5 hisseyi alır ve bekler. Bunu yapması gayet mantıklı akılıca bir harekettir.
Fakat çoğu temettü yatırımcısı temettü veriyor veya temettüsü çok yüksek diye x hissesini alır ve bekler. şirket ne kadar büyüyor büyümüyor mu bu 4 parametre nasıl hareket ediyor farkında değildir. Haberi bile yoktur. Dolayısıyla bu 4 parametreyi hiç bilmeyen yatırımcı piyasa değerinin nasıl büyüyeceğinide bilmez. Piyasa değerinin dahi ne demek olduğunu bilmeyen yatırımcı hisse fiyatının hiçbir anlamının olmadığını zanneder. Ve alacağı temettü miktarına odaklanır. Bunu bilmediği için temettü verilince piyasa değerinin düştüğündende bir haberdir.
Bu yatırımcı gidip mardin gibi bir hisse aldıysa %10 her yıl temettü almasına ve aldığı temettüyü tekrar hisseye sokara ilerde daha fazla temettü alacağının farkındadır. Ancak hisse fiyatının (piyasa değerinin) büyümesi gerektiğini farkedemez.
3-5 yıl sonra lot sayısı ilk yıla göre yarı yarıya artmıştır. 1000 lotu 1,500 lot olmuştur. Ama portfoy değeri hala ilk yılındaki tutarla aynıdır.
Daha sonra gelir sayfalardan birine bunu söyler erhan gibi biri çıkar bir lik atar ve yatırımcı aydınlanır.
Sonra der ki evet piyasa değeri büyümüyorsa temettü almak anlamsız. SOnra oturur piyasa değeri nasıl büyür bunu araştırır.
Bunuda öğrendikten sonra temettü dağıtsın yada dağıtmasın piyasa değeri en çok yukarı gidecek hisseleri belirler ve alır.
SORUN TEMETTÜDE DEĞİL SORUN YATIRIMCININ BİLİNÇSİZLİĞİNDE YATIRIMCIYA ÖNCE PİYASA DEĞERİ NEDİR ÖĞRENMELİ. BUNU ÖĞRENDİKTEN SONRA PİYASA DEĞERİ NASIL YÜKSELİR BUNU ÖĞRENMELİ. BU İKİSİNİ ÖĞRENDİKTEN SONRA TEMETTÜ DAĞITILINCA PİYASA DEĞERİNİN DÜŞTÜĞÜNÜ KENDİSİ GÖRECEKTİR.
BUNUDA GÖRDÜĞÜNDE DİYECEK Kİ Aha şuraya kalıbımı basarımki şirket temettü dağıtsın yada dağıtmasın piyasa değeri artacak şirketi seçtiğiniz an sırtınız yere gelmez....
Çünkü önemli olan ne kadar çok temettü aldığınız değil ne kadar çok para kazandıgınızdır.
Müjde!!! veri çekme işini bir şekilde hallettim.
formuller hazır artık tek yapmam gereken verılerı tek tek cekmek.
https://i.hizliresim.com/6JdXOP.png
Hocam bu dosyası paylasacakmisiniz
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Resim veya pdf olarak paylasabilirim
Şahsen 1994, 1998, 2000-2001, 2008 ve ara krizleri bilfiil yaşamış kişilerin tavsiyelerini, hayatında hiç gerçek bir krizle karşılaşmamış kişilerin tavsiyelerine tercih ederim. Tamamen kişisel görüşümdür.
Sizlerden ricam aşağıdaki videoyu izlerken konuşulanlar dışında bir şeye takılmamanız. Konunun içeriği diğer faktörlerin üstünde. İyi şirket, kötü şirket ayrımının en kolay yolu ve gerçek yatırımcılık üzerine kısa bir içerik.
https://youtu.be/eLzWF-WJ_lk?t=25m
Yatırımcılık gerçekte nedir? Hisse seçiminde ne tür kıstaslar dikkate alınmalı? Konuları ile ilgili bir bölüm. Videonun tamamında ise; Bedelsiz, bedeli bölünmeler, temettü ve sermaye artırımları nedir konusu işleniyor. Ayrıca, daha önce yaptığım sonra hatamın farkına vararak düzelttiğim " Temettünün fiyata dahil olup olmadığı " konusu da işleniyor.
Bahsettiğim konunun dakikasını işaretledim. Bu bölüm 10dk. Sıkılmadan sonuna kadar izlemeniz dileğiyle.
https://youtu.be/PMg85gMTKEk?t=1h31m12s
Portföy için yine dikkate alınması gerekenlerden biri sharpe oranıdır. Sharpe oranı; alınan 1 birim risk için ne kadar getiri elde edildiğini gösterir. Karşılaştırmada yüksek olan değer daha iyidir. Aynı varlık grubunun birbirleri ile yada farklı varlık gruplarının birbirleri ile olan risk/getiri analizi bu şekilde yapılabilir. Bu oranın diğer faydası da; örneğin 10 yıllık dönem içinde düzenli getiri sunan ile, 10 yılın sadece 1 yada 2 yılında çok yüksek getiri sunanın dönem sonunda aynı getiriye sahip olmalarına rağmen istikrara puan vermesidir.
Hesaplama için gerekenler ;
- İncelenecek aralık için periyot başına performansı ölçülecek her varlığın getirisi (mümkün olan en uzun veri serisi en iyi sonucu verir)
/- İncelenecek aralık için periyot başına risksiz getiri (tahvil, mevduat gibi. hesaplamada aynı risksiz getiri alınmalı. Eğer, tahvil yada mevduat verilerine ulaşılamazsa, tüm hesaplamalar için enflasyon + %2 alınabilir.)
/- İncelenecek aralık için periyot başına artık getirilerinin standart sapması (excel yada diğer hesap tablolarında hazır formülü mevcut).
/- İncelenecek aralık için periyot başına artık getirilerinin basit ortalaması (excel yada diğer hesap tablolarında hazır formülü mevcut).
Hesaplanışı ;
- Periyot başına varlık getirisi (burada hisse) - İlgili periyot risksiz getiri = Artık getiri
/- Dönem için periyot başına artık getirilerinin basit ortalaması / Dönem için periyot başına artık getirilerinin standart sapması
/
Hesaplama için en az 2 periyot gerekli. Doğru bir karar verebilmek için en az 10 yıllık veri gerekli. Ne kadar uzun süreli veri ile çalışılırsa o kadar iyi. Borsa için, hisseler krizlere maksimum tepki verdiğinden, veriler krizleri kapsadığı oranda sonuç anlamlı olacaktır.
İlk videoyu biraz once izledim. bölünmelerle ilgili videoyu ise bugun öğlen izlemiştim daha önce izlememiştim ve full izledim o videoyu hatta paylaşacaktım baktım ki hisse fiyatıyla ilgilenmiyor deyince paylaşmadım.
İlk video ile ilgili izlenimim şu Kötü birşeyden bahsetmemişler ve hemen hemene benim şu an ugraştıgım seyle ilgilide konuşmuşlar öz varlıklara eklemesi. Şimdi dikkat etmeniz gereken şey şu öz varlıgına istikrarlı bir biçimde arttıran şirketlerin 3/2 si temettü dağıtıyor.
Bunda zaten hem fikiriz. O halde gidip temetüt dağıtan herhangibir senedi almalıyım konusunda ayrışıyoruz. Bakın dikkat edin ben özellikle temettü vermeyeni alın demiyorum. Hem öz varlıgı hızlı büyüyen hemde temettü dağıtan alabilirsiniz. "Öz varlıgı büyüdüğü surece sırtınız yere gelmez" diyerek kastetiğim şey tamda bu. Öz varlıgını en hızlı büyüyen şirketler yukarıya en hızlı cıkan sırketler.
Ama bizim temettücüler olayın bu boyutuna odaklanmaktansa direk gidip herhangibir temttü hissesini seçmekten yana kullanıyor. Bunun sonucunda bazan malesef yanlış hisselere giriyor ne gibi yanlış hisseler borçla temettü ödeyen öz varlıgını büyütmeden temettü ödeyen şirketlere giriyorlar. Bakın MADIN CIMENTOYU bir inceleyin lütfen. Tmettü veriyor o halde endeksi katlayacak dediğiniz hisse. Kaç yıldır endeks altında getiri üretmiş üstelik lotları alıp eklemenize rağmen. ENdeks altınıda geçtim 7 yıldır temettülerle lot arttırma dahil %3 civarı kar edebilmişsiniz.
Ben bu uyarıları yapmak zorunda hissediyorum kendimi tutamıyorum çünkü balıklama mardin gibi bir hisseye dalmanızı istemiyorum. amacım birilerine laf yetiştirmek değil sadece GÖRMENİZİ istiyorum.
Temettü yatırımcısı konusunda ise yine yukarıda yazdıgım gibi bence yaşar erdinç temettü geri hisse fiyatından düşüyor diyenleri tatmın edici bir cevap verememiş. hisse fiyatına hiç bakmıyor diyerek kastetiği şey al satla uğraşmıyor anlamında kullanmış. Yoksa mutlaka hisse fiyatına bakılması gerektiğini aldıgınız yerine ve hisse performansının önemini oda biliyor ama yinede şunu anlatmalıydı. Bir hisse senedi aldıgınızdan itibaren hisse fiyatının mutlak suretle yukarı yonde genel anlamda trend çizmesi gerektiğini söylemeliydi. Aksi takdirde yine burada oldugu gibi temettü dagıtan herhangibir hisseyi almalıyım fikri ortaya çıkıyor.
Ben yaşar erdinçin öğrencisiyim bir sürü şey öğrendım kendısınden çokda iyi niyetli bir isimdir. Ama bu onun her dediğine %100 inanmalıyım fikrini doğurmuyor bende bakın bana neredeyse yaptıgım tüm işler yaşar erdinçin bilanco analizleriyle %80 benzeşir.
Hatta birisi bana yaşar hoca gibi hisse bakıyorsun demişti. O kadar benzeşir fakat bu onun yaptıklarına %100 inanmalıyımı doğurmaz. Ben videosundaki "fiyatla ilgilenmiyor" kısmına katılmıyorum eğer biri uyarsaydı yaşar hoca o konuyu açıklardı.
----------------------------------------------------------
Onun haricinde çalısmalarımız devam edıyor umarım yarına bıtırırm forma yazı yazmaktan vakıt kaybetmezsem.
Birde artık bu tartısmalar sıkmaya basladı. Elinize alın bir defter kalem acın bir excel neyi ıspatlamak veya yatırımcılara ne gibi seyler sunmak ıstıyorsanız bunun herkese fayda saglamasını düşünüyorsanız üşenmeyin hazırlayın bir excel bizde görelim hisselerin hangisi çıkmış inmiş ne olmuş neye göre çıkmış neye göre düşmüş. Sayfada boş yere tartısmak yerine sayfayı biraz renklendırelım bıraz kalıteyı arttıralım yararlı dökümanlar koyalım ortaya tartısmanın dozajı fazla geldi bence.
bende a ve B arasındakı hısselerı bıtırdım yarına hepsını bıtırmeye calısırm.
https://i.hizliresim.com/gOE6BO.png
Herkesin görüşüne katılmak elbette mümkün değil. O görüşe katılmamanız, konunun değerli olup olmaması üzerinde etkili olmaz. Benim anlayamadığım kendinizin "Temettü etkisizliği vs.." gibi konu başlığınız olmasına rağmen, yeni yada eski forumda istisnasız temettü yatırımı ile ilgili konu başlıklarına sürekli müdahale etmeniz.
Sizin gibi düşünenlerle neden kendi başlığınız altında görüş alışverişi yapmayıp, kısmen yada tamamen karşı olduğunuz konuları içeren başlıkları sürekli taciz ettiğinizi gerçekten merak ediyorum. Madem mantıksız geliyor yada kısmen mantıksız, kendi başlığınız altında devam edin.
Bunu bir "taciz" olarak görmeniz meseleye "ön yargılı" baktığınızı gösteriyor bence. Ben şunu "almayın" bunu "alın" demiyorum dikkat ederseniz. Ben mevcut örneklerle çeşitli makalelerle yazılarla matematiksel hesaplamalar yanlış anlaşılmalarla ilgili "Bilgi paylaşımında" bulunuyorum. Bunu yeni bir başlıkta da yapıyorum. Yanlış bir yazı gördüğüm her başlıkta yapıyorum. Direk link atıp "oku burayı" diyebilirim elbetteki buda bir yöntem. Bundan sonra "Link atmaya" özen göstereceğim.
HERNEYSE HOCAM HAKLISINIZ SU AN ODAKLANDIM SU EXCELİ BİTİRMEYE TEMETTÜ KONUSAMAYACAGIM DAHA FAZLA EXCEL HEYECANI İÇERİSİNDEYİM BENCE BUNA ODAKLANALIM HEPİMİZ.
Erhan nerelerdesin sen özletti kendini:)
Hadi yazmayayım diyorum ama istiyorsun Erhan..
http://www.hisse.net/topluluk/showth...55#post2036555
Hesaplama konusuna girme artık. Bu linkte, temettü veren ve vermeyen için çekilen oranı %8 ile başlatıp lot erimesi hızlandığı için kademeli olarak %2'ye düşürmüşsün. Bu forumda hiç mi hesaplayacak adam yok sanıyorsun? Temettü vermeyen hissede kalacak lotunu hesaplamak için basit olarak; 100 lotu 0,92 (yüzde 8 - yüzde 100 = 92) ile çarparak git bakalım sürekli bahsettiğin hesap kitap nasıl oluyor? Küsuratlı olarak da lot aldığını hesapla hadi. Sadece 0,92 ile çarp. 57. yıl artık lotun yok..Gerçek hayatta ise küsuratlı lot alamadığın ve lot satarken komisyon, kayma gibi maliyetlerin olduğu için 34. yıl elinde lot kalmıyor. Temettü veren ise %8'ini almaya devam ediyor.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...136#post191136
Araştırma, makale diye sürekli paylaştığın yukarıdaki linkte bulunan ve "Mükemmel Sermaye Piyasalarında" diye geçen teorik bilgiden başka bir şey var mı elinde? Yahu orada yazıyor "Mükemmel Sermaye Piyasalarında" diye. Teori diyor, teori. Gerçek piyasalarda yapılmış 10 tane akademik yada akademik olmayan araştırma paylaş bakalım.
Sonra çıkıp "insanları bilgilendiriyorum" demiyor musun? Bir de bana ön yargılı diyorsun. Yahu temettü her şey değil evet, bunu defalarca da söyledim ama karşıma geçip yukarıdaki hesaplarla "al işte etkisiz" deyince ben seni nasıl dikkate alayım? Senin temelsiz "hesap kitapların" ve bu başlıkları rahat bırakmaman yüzünden temettü konularına insanlar yazmaktan çekinir oldu.
Allah aşkına yeter artık.
BU sefer ben konuyu kapatma pesindeyken siz alevlendiriyorsunuz.
1-ben hesaplayan çıksın diye can atıyorum 5 kelimemden 3 ünde matematik diyorum. Nerden çıkardınız hesaplayacak çıkmayacağını tam tersi keşke tüm okuyucular o exceli indirse.
Senin lotun biter senin lotun biter :) Hocam şimdi sırayla gidelim. ben yaptığım hesaplama teorıik olarak doğrumu bir yanlış var mı ?
Yok değilmi bunda hem fikiriz ama diyorsunki teorıde doğru gerçek hayatta böyle olmaz. Tamam peki kabul ediyorum haklsıın teoride doğru.
PEKİ sorum şu bu teorik hesaplama sana neyi gösterdi neyi ıspatlıyor bu teorik hesaplama Temettünün lot satmayla eş değer oldugunu aslında temettü istememize gerek olmadığını istediğimiz kadar temettüyü lot satarakta yaratabileceğimizi vesaireyi gösterdimi. Temettü almanın bir alternatifininde lot satmak olduğunu gösterdimi o teori. Şimdi o matematiğe hayır hiçbirşey göstermedi dersen kusura bakma hocam objektif değilsin derim. Ha dersenki evet erhan teoride dediklerine aynen katılıyorum yanlız gerçek hayatta küsüratlı lotlar ve kayma maliyetleri yüzünden o tablonun aynısını elde etmen zor yakınından geçersin ama aynısını elde edemezsin dersen derimki tamam olaya objektif bir gözle bakıyor.
Buralarda anlaştı isek geliyorum. REElde öyle değil hesabınıza Gerçekçi olmanız lazım dışardan bir gözle bakmanız lazım
Temettü veren ancak temettü parası ile gerisin geri lot alan yatırımcıda ise temettü alan aynı duruma düşüyor. küsüratlı lot almadığın için lotlarını tam olarka gerisin geri ekleyemiyorsun üstelik hem vergi hemde lot almak için komısyon hemde kayma maliyeti yaşıyorsun. üstelik vergi daha pahalı iken komısyon daha düşük.
Bu durumda 35 yıl sonunda temettü vermeyne hissede olanın lot sayısı aynı kalıyor para miktarı atıyorum 50 bin TL oluyor. temettü dağıtan ve bu parayla lot alan yatırımcıda ise 35 yıl sonunda atıyorum 30 bin TL oluyor. Neden çünkü kusuratlı lot alamadıgı için yatan temettü ile lotlarını hepsini tam olarka içeri gerisin geri sokamıyor + komısyon ödüyor + vergi kesiliyor + kayma maliyeti yaşıyor.
ŞİMDİ GELELİM OBJEKTİF DUSUNCEYE VE SONUCA:
Haaa ne anladık ulan bu taraftan bakınca evet teoride lot satmakla aynı sey aslında teoride cunku kusuratlı lotlar sorun cıkartıyor erhanın hesaplamada. hımmm ama erhanda demişki temettü ile gerisin geri aynı hissseyi alan adam da kusuratlı lotlar var doğru üstelik bununlada bitmeyip birde vergi işi extra olarak var. Buda doğru şimdi gelelim yatırımcı davranışına.
Bir yatırımcı "temettü isteyen" bir yatırımcı 4,05 dağıtıyormuş 4,50 dağıtıversin 4,05 dağıtıyormuş 3,75 dağıtıversini çok önemsemez. İllede bana 4,05 temettü ver demez ama sunu der 4 ün üzerinde bir temettü verimlilik oranı istiyorum hatta 5 7 9 ise yemede yanında yat 10 un üzerindeyse harika gözüyle bakar değilmi temettü yatırımcısı böyledir.
Peki yukarıdaki tüm hesaplamalar neyi gösteriyor REEL HAYATTA yatırımcı kendi temettüsünü kendisi yarattığında bundan memnun olacaktır. Çünkü;
1-Vergi ödemeyecek
2-istediği temettü verimlilik oranını kendisi belirleyebilecek
3-Temettü verimlilik oranını kendisi belirlediği için gerisin geri hisseye sokacak bir paraya ihtiyacı kalmayacak çünkü zaten kendisi istiyor o temettüyü gerisin geri hisseye sokacaksa lot satmasının anlamsızlığını herhalde yukardaki tüm matematik açıklamıştır. O halde bu adamın küsüratlı lotlar alamıyorum gibi kayma maliyeti var gibi bir derdi kalmayacak.
4-Temettü isteyen adam o parayı alıp yemek için ister lot arttırmak için değil yukarıdaki o matematiğin hepsi lot arttırmanın bir avantaj yaratmadığını gösteriyor.
5-Daha ne denilebilir bimiyorum en basit halıyle bile harika görünüyor çunku burada %20 temettü verimlilik oranı olan hisse arayacağına aslında %30 temettü verimlilik oranını kendisininde yaratabileceğini gördü boş yere hisse aramasınada gerek yok üstelik bunu istediği her hissede yapabileceğinide gördü.
6-Daha şu konuya girmedim bile %30 temettü verimlilik oranı isteyen bir yatırımcı ASELSANDA lot satara (buffetin elden cıkarma dediği şey) bu temettü verimlilik oranını alsa ne güzel değilmi çunku aselsanın cebindeki kar kasada kalıyor cok düşük temettü dagıttıgı için bu kasadaki parayı yatırımlarla büyütecek şirkete hiçbir maliyet yok kaasındaki para çok az bir tutarda eksiliyor yani daha kolay yatırım yapabilen bankadan kredi çekmeden büyüyebilen bir hissesi olacak bu adamın hemde her yıl %30 %30,05 %30,50 istediği oranda temettüyü kendi kendine yaratacak üstelik daha az maliyetle (vergi ödemeden) yaratacak.
Reel dediniz reel olarak doğru um değil mi ?
Şimdi gelelim temettü hisselerinin daha cok yukarı gıttıgı hesabına. Videoda anlattım. ve bununla ilgili spknın sitesindeki yazılarıda gösterdim. açın videonun açıklama bölümündeki linklere bir göz gezdirin. ne anlatılmış MM'in ön görüsünün mükemmel olmayan piyasalar da da aynı durumu yarattığını destekleyenler temettü dağıtmanın hisseyi daha yukarı götürdüğünü savunanlarda var.
Belki okumaya üşenirsiniz diye o spk nın yazısındaki son paragrafı yapıştırıyorum benimde cevabım olsun.
VI. GENEL DEĞERLENDİRME VE SONUÇ
Tasarruf sahiplerinin anonim ortaklıklarda pay sahibi olmaları sonucunda
elde ettikleri en önemli haklardan bir tanesi, ortaklığın elde ettiği safi kardan pay
alma hakkıdır.
Pay sahiplerinin bu haklarına istinaden elde edecekleri karpayı tutarı,
şirketlerin oluşturdukları temettü politikaları çerçevesinde belirlenmektedir. Teoride,
şirketlerin izledikleri temettü politikalarının şirket değeri üzerindeki etkisine ilişkin
birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu konuda bir görüş birliği
sağlanamamıştır. Yüksek tutarlı yapılan temettü ödemelerinin şirket değerini olumlu
etkileyeceğini savunan taraflar olduğu gibi, olumsuz etkileyeceğini veya temettü
politikalarının şirket değeri üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağını savunan
taraflar da bulunmaktadır.
https://www.youtube.com/watch?v=moGwb3maXpI
Bizim tartışmamız gereken şey temettüyü lot satarakta elde etmenin daha az maliyetli oluşu filan değil.
BUNU ZATEN TÜM DUNYA KABUL EDİYOR TEMETTÜ LOT SATMAKLA EŞ DEGER HATTA DAHA AVANTAJLI oldugunu tüm dünya kabul ediyor.
TÜM DÜNYANIN ANLAŞAMADIĞI ŞEY İSE TEMETTÜ POLİTİKASI HİSSE FİYATINI YUKARI VEYA AŞAĞI VEYA HİÇBİRŞEYKİLDE ETKİLEYİP ETKİLEMEDİĞİ KONUSU.
BİZİM BUNU TARTISIYOR OLMAMIZ LAZIM IKEN TÜM DUNYANIN BİLDİĞİ TEMETTÜNÜN LOT SATMAYLADA YARATILABİLECEĞİ KONUSUNU TARTISIYORUZ.
YANİ SAÇMA SAPAN BİRŞEYİ ANLATMAYA DİDİNİYORUM. DAHA MALESEF O KONUYU BİLE KABULLENEMEKTE ZORLANIYORSUNUZ.
ŞİRKET DEĞERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ HİÇ TARTISAMAYIZ. ZATEN BENIM AMACIMDA ŞİRKET DEĞERİ ÜZERİNE ETKİSİNİ TARTISMAK DEĞİL. ÖNCE TUm dunyanında kabul ettiği matematikle acıklanabılen lot satmak = temettü almak kabullenmeliyiz.
:vk::vk::vk::vk::vk::vk:
Daha fazla yazmayacağım bu konuyla ilgili excele odaklanıyorum.
excelde sorun yasıyorum veri çekmeyle alakalı bu problemı nasıl çözeceğiz hiçbir fikrim yok.
Bu arada temettü dağıtımınıda eklememiz gerkiyor tabloya cunku dagıtılan temettü öz sermayeden düşülüyor. yani şirket öz sermayesini %5 büyümüş olsun bıraz temettü dağıttı ise %5 büyümemişte %2 büyümüş görünecek.
Bu durumda temettü veripte yüksek büyüyen hisseleri görmemiş olacağız.
Yani öz sermaye + Dağıtılan temettü seklınde hespalatmamız veya baska bir yöntemle hesaplatmamız gerekecek.
ama veri işinde problem var
5/2 si bitti excelin birşekilde verileri hallettim gibi.
çallısmaya devam. PDF olarak vereyım ıncelemek ısteyen ındırsın
UYARI:PD/DD ler kendi içinde kıyaslanmış ona göre renklendirmiştir ornegın acsel hissesinin su ankı pd/dd si sektorun su ankı pd/ddsi geçmiş 4 dönemin pd/dd ortalaması ve geçmiş 4 dönemin sektor pd/dd ortalması arasında en düşük olanı yeşillendirir. yani şirketin herşeyi pozitif ve su ankı pd/dd side yeşil renkteyse incelemeye tabi tutulabilir.
Diğer renklendirmeler ise anlayacağınız üzere büyümenin boyutuna gore renkli.
Listeye göre benim ilgilimi çekenler
AKSEN ASUZU ALCTL BTCIM akenr
https://drive.google.com/file/d/1nDS...ew?usp=sharing
SPK'nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı:
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir."
PUAN sistemide hazırladım. (gelitşrilecek)
Asels listeye eklememişsiz onuda ekleyecme kacırmısım arada demek
https://i.hizliresim.com/2JBp6q.png
eline aklına sağlık erhan başarılı ve verimli bir şey olacağa benziyor. İnşallah denediğimiz programlardan daha verimli noktalara ulaşabiliriz
BİRAZ ÖNCE PUANLAMAYLA BİRAZ DAHA MEASİ HARCADIM. BAYA İŞE YARAR HALE GETİRDİM
RESMEN KÖTÜ HİSSELERİ DİBE VURUYOR İYİLER YUKARI PUANDA YER ALIYOR iyilerden kestim şu an için en uygun olanlar.
yoksa istikrarlı büyüyenler genelde orta sıralarda
yani bugun hisse almak istedi canım hangini alsama cevap veriyor.
DİĞER LİSTELERİDE EKLEMEYE GEÇEYİM SİZDE BU SIRA LİSTENİN TAMAMINI PDF OLARAK INCELEYIN.
https://drive.google.com/file/d/1xKi...ew?usp=sharing
puanlamayı sadece son gelen bilancoya göre yaptım oncekı 3 doneme gorede puan verirsem istikrarlı büyüme trendınde devam edenler ust sıralara dogru cıkacaktır gelıstıreceğiz işte devasa bir puanlama yapmayı planlıyorum kafamda
Puanlamada bazı rasyolara daha afazla ağırlık verebilirsin. Örneğin özsermaye karlılığı. Kafanda illaki bir plan oluşmuştur.
Sana tavsiyem bir anda yüksek karlılığa ulaşan hisselerden ziyade istikrarlı bilanço açıklayan şirketlere öncelik vermen. Bunu puanlamada standart sapma formülü ile halledebilirsin. Diğer türlü düşündüğümüzde iki-üç bilançosu iyi geldikten sonra zarar açıklayan şirkette oyalanmak mantıklı değil.
Özsermaye karlılığına gelince Yaşar Erdinç hocanın formülünü uygula. Nedir o formül. 2017 yılı karını 2016 özsermayesine böleceksin. Böylece şirket 2016 yılındaki özsermayeyi kullanarak 2017 yılında ne kadar kar etmiş görürsün. Tam anlamıyla özsermaye karlılığı budur. Fakat finans sitelerinin hepsinde özsermaye karlılığını bulurken, 2017 yılı karını yine 2017 yılı özsermayesine bölüyorlar.
Son olarak sana tavsiye edeceğim ise bu excel tablosu ne kadar sade olursa o kadar başarılı olursun. Bir sürü rasyo yerine 3-4 tane olsun. Karışıklıktan uzak dur. Diğer türlü hoşuna gitmeyen hisselerin illaki bazı rasyoları çok iyi çıkacak. Böylece karar vermekte zorlanacaksın. Sadelik sana çok şey kazandırır. Japonların bir sözü var. Az çoktan fazladır.
Kolay gelsin.
tavsiyelerin için teşekkürler dediğin gibi kafamda bir plan var video çekerek anlatmayı planlıyorum neyi neye göre puanlıyor kıme neye göre puan veriyor elımızdeki veri seti ne göre birşeyler düzenlemeye calısıyorum.
Ortalıgı karıstıramamak için sadece en önemlileri koyup buna göre sıralama yapmaya calısıyorum.
Öz sermaye karlılığına gerek duymadım çünkü o kalem öz sermayeye giremedikten sonra bir anlamı kalmıyor. O yüzden öz sermaye büyümesini baz alıyorum. Bu büyümede hesaplanırken her bir önceki çeyrek kendi bir önceki dönemi arasında % sel farkların ortalaması alınıyor daha sonra son çeyreğin bir öncekine göre yüzdesi hesaplandıktan sonra geçmiş ortalamaların üzerindemi altındamı buna göre puanlama veriliyor. bu puan yetmez gibi bu % nin büyüklüğüde puanlamda etki yaratıyor.
Puan filitrelemesinde şuna dikkat edildi. örnegın %9999999 arttıran şirkete bir sürü puan vermiyor sistem.
%9999999 arttıranlar %101 arttıran aynı puanı alıyor. genel agırlıklı ortalamaya göre puanlamalar hesaplandı.
tüm puanlamaları yapmasına rağmen baska bir puanlama sistemide pd/dd üzerinden calısıyor hisse ne kadar iyi kar acıklamıs olursa olsun pd/dd değeri verimli görünmüyorsa listede geri plana itiliyor.
TÜm bu rasyoların hepsine agırlık vererek liste puanlaması yapılıyor.
Şu noktada kararsız kaldım;
önceki 3 dönem ortalama rasyolarında herhangibir puanlamaya gitmedim orada yapacagım puanlama listeyi tamamen değiştirip daha istikrarlı hisseleri bulmamızı saglayacaktır.
Fakat daha istikrarlı hisseleri bulmak demek kazanacagımız parayı daha orta-uzun vadede kazanacagımız anlamına gelecek. evet daha az riskli ama daha fazla zamana yaymış olacak.
Acaba daha riskli ama daha orta ve kısa vadeli tercih olan şu ankı formullerımı baz almalıyım yoksa orta uzun vade olarak 3 dönem ortalamasınada puanlama eklemelımıyım kararsızım.
Zarardan kara geçen şirketler genellıkle yuksek yukarı degerleme yasıyor
videoda herşeyi acıklamaya calısırım bos zamanımda listenin son hali su sekılde puanlama geliştirilecek daha
ayrıca E harfinden sonrakı hısseler listede yok daha eklemedim.
Bu listenin amacı 3 er aylık perıyotlarla verimli şirketleri bulmak o bakımdan orta-uzun vadeden ziyade kısa-orta vade hisselerini bulması gerekiyor.
https://i.hizliresim.com/m2mv1Z.png
-Bence istikrar konusunu yeniden gözden geçirin. Evet orta uzun vadede ihtiyaç olacaktır ama stressiz bir yatırım olur. Kısa vadede sürekli hisse değişecek, şirketin karı fiyata yansımadan diğer bilançoda zarar yazacak vs. boşa kürek çekme de olabilir. Malum bizim borsamız da bir çok şirket defter değerinin altında işlem görüyor. Ya da kar açıklamasına rağmen fiyata geç yansıyabiliyor.
-Puanlamada pd/dd olduğu iyi olmuş. pd/dd olmadan yapılan puanlama bir anlam ifade etmez. Aselsanı zirveden aldırır. Zaman kaybettirir.
-Özsermaye karlılığı konusunda aynı şeyleri düşünmüyorum. Sadece özsermaye büyümesi göze alınırsa hiç temettü vermeyen şirketler bir adım önde başlar. Hem temettü verimi iyi olan hem de büyüyen şirketler puanlamada zirveyi zor görür. Ayrıca istikrara dikkat edilmezse küçük sermayeli şirketler zirveyi zapt eder.
Hem özsermaye karlılığı hem de büyümesine beraber bakılabilir. Böylece büyüyen aynı zamanda temetttü de veren şirketler kendini gösterme şansı bulur.
Ayrıca özsermaye büyümesi pd/dd oranını aşağı çekeceği için ve bu kriteride zaten puanlamada değerlendireceğinden özsermaye karlılığına da bakman gerektiğini düşünüyorum. Buffet amcanın da bu rasyoya önem verdiğini unutmamak gerekir.
Erhan Selamlar. Bu konu başlığındaki yazıları geriden okuyup bitirdim.
Temettü konusunda benzer fikirlere sahip olmayan "bazı" katı temettü fanatiği insanları neredeyse yıllarca hiç bıkıp usanmadan elinden geldiğince aydınlatma çabanı takdirle karşılıyorum.
Ancak burada konunun sayfalarca uzaması bence gereksiz yere olmuş. Sen adam illa da temettü hissesi iyidir temettü vermiyorsa kötüdür diyorsa bu adamı ikna edemezsin ki..
Ki böyle biri şirketinin esas faaliyet karının dönemden döneme artış trendinde olmasına özsermaye karlılığının,büyümesinin yükselmesine bakmaz onun için varsın olsun temettü verimliliğinin yüksek olmasıdır.
mardin çimento örneğin harika mesela.. aradan geçen yıllarda yatırılan para ne alınan para ne olmuş son 3-4 yıla bakmak kafi..temettüye bakanlar özkaynak karlılığını fiyat- performasını unutursa ne olura güzel bir örnek.
aselsan ise hem az da olsa temettü hem de büyümesi ile gözkamaştıran bir örnektir. demek ki portföy değer artışı için illa
(orta-yüksek) temettü vermesi gerekmiyormuş. bir şirketin özkaynaklarını verimli kullanması onun zorunlu olarak karpayı dağıtmasını gerektirmez.
Dağıtılmayıp bünyede tutulan para yeni yatırımlara kanalize edilebilir, edilmeyip kasada tutulabilir yeni yatırım fırsatları beklenebilir.
Yüksek temettü dağıtan şirketin ahlaki yönünün kuvvetli olabileceği dağıtmayanın yada az verenin ise zayıf olabileceğine ise asla katılmıyorum. Temettü sadece özellikle 2-3 yıldan uzun vadeli yatırımlarda yatırım motivasyonu aracı olabilir. Hisse yatırımcısının toplam Portföy değer artışında vermeyene bir üstünlüğü yoktur. (vergiye, komisyona girmiyorum bile)
Kasada duran para şirketin piyasa değerine olumlu etki eder. Olumsuz etki asla yapmaz. Borsadaki olası türbülanslı dönemlerdeki aşağı-yukarı sert fiyat hareketlerinde kasasında yüksek döviz/nakitle duran bir şirket her zaman dağıtana göre avantajlı olur.Bir yatırım kararı alacaksa en basitinden bankalara kredi faizi ödemez..karının büyük kısmını yatırımcına dağıtan şirkete kötü diyemeyiz saygı duyarım ancak bunun için olası fırsatlardan ve veya büyümeden fedakarlık yaptığını da bilirim.
Diğer yandan bir arkadaşında belirttiği gibi özsermaye büyümesinin yanında (bence) onun kadar önemli bir oran olan özsermaye karlılığı rasyosunu kullanman gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu da bir yönetim becerisini gösterir. benim şirketimin 1.000 TL sı var ve bunu 350TL kar yaptırarak %35 özkaynak karlılığına dönüştürmüşüm.
Piyasa %15 ken ben % 35 oran yaptıysam bu yönetim başarısıdır. Şirket yöneticilerinin parayı ne kadar verimli kullandıklarının bilinmesi açısından bu önemli bir göstergedir. Tabi programı hazırlayan sen olduğun için ekleyip eklememe konusu senin bileceğin iş.
Tüm hisseleri ekledım bankalar gyolar girişmler yatırım ortaklıgı finans kur. hariç
tüm sanayiler listede diyim. gozum basım patladı ben yatar
puanlamalar düzenlenecek lıstenın bır kısmını paylasayım dedım.
https://resmim.net/f/sAiSSC.png
Yorumlar icin tesekkurler oz sermaye karlikigina takilmissiniz ancak oz sermaye buyumesi aslinda oz sermaye karliliginida icermekte bunu buradan anlatmayayim excel otursun video ile askinda oz sermaye karliligini benim urettigim tabloda nasil goreceginizi aktaracagim
Puan hatasi yuzunden vking ustte cikmis hehe gecmis pd dd ile bugunku pd dd dusuk gorununce fazla puan vermis
Standart sapma okayibida videoda anlatcam
Video sonrasi gorus bildirin
yorumlarınızda ve ortaya koyduğunuz tabloda çok büyük bir tezat var.. diyorsunuz ki temettü vermek yetmez.. büyüme olmalı.. doğrudur.. ben kağıt alırken temettü verip vermemesine bakmam.. gayet de iyi gidiyor.. son alıp sattığım 6-7 kağıttan iyi para kazandım.. beni zarara uğratan ise batı grubu oldu. 2007de girip 2016 sonuna kadar taşıdığım grup.. ne temettü verdi.. ne de büyüdü.. 2007de kasasında tonla para vardı.. şimdi borç batağında.. çimentolar içinde açık ara en kötü yönetileni.. desa da borç batağında.. faizler yükseliyor.. batıçim ve desa büyümemiş.. temettünün de yanından bile geçmemiş. ikisinin de ortak özelliği ikişer adet sağlam beklentiye sahip olması.. birisi varlık satışı.. diğeri komple şirketin satılması.. diğer kısımlarda risk var.. temettü + büyüme deyip bu ikisini tabloda en üste koymak geleceğin farklı olacağının işaretiyse güzel.. ama psdtc ve sumaş çok daha tutarlı olurdu.. psdtcden iyi para kazandık.. en yüksek temettüyü veren şirketlerden biriydi bu yıl.. sumaş ise piyasa öncesi işlem platfromunda olduğu için istediğmiiz kadar almamız pek mümkün değil..
Tam olarak ne kasteddiginizi ben anlayamadim listenin basini ceken desa ve btcimi kasten yazdiysaniz aciklamaya calisayim.
Oncelikle bende siz gibi bir hissenin temettu verip vermiyor olusuna bakmam temettu dagitalacagi tarihi dahi bilmem.
Cevremdekiler soyler bugun senin sirket temettu dagitiyormus diye son gun haberim olur. Bu konuda hem fikiriz sorun yok.
Gelelim desa ve btcime soylediginiz gibi kotu yonetimin eseri bilancoda kendini gostermekte son 3 donemin ortalamasi sag kolonda yer aliyor desa ve btcimde kirmizi renklerde geziyor.
Yani 9 ayin ortalamasinda bunlar anca kuculmus.
Fakat son gelen bilancoyla beraber bir drgisiklik var sirketlerde biranda karlarda artik oz sermayede artislar var.
Yani yonetim bir silkelenmis kendine gelmis gibi piyasa degeride iki hisse icinde uygun noktalarda.
Bem oldum olasi sirket haberlerinin h sine dahi inanmam.
Butun hisselerin gelecek projeleri gelecek beklentileri var vakkoya gir sor formda niye vakko aldin de der ki 3 yil sonra su projeyi yaoacak ondan aldim. Yani en dandirik hissede bile beklenti var.
O yuzden ben prensip geregide hep soyle derim sirkete bir projen varsa bunu gerceklestir gerceklestirmen yetmez bu projeden kar et kar etmen yetmez ben bunu bilancoda goreyim.
Bilancoda gordukten sonra inanirim yoksa tonlarca proje beklenti dolu ortalik beklentiden gecilmiyor. igne atsan yere dusmez misali.
Yani tek baz aldigim kriter bilancodur gerisine fasa fiso gozuyle bakarim.
Desa ve btcimle ilgili soyledigin haberi daha simdi senden duyuyorum benim icin onemli degil bilanco rakamlari saglamsa alirim.
Banvt hic yukari gitmeden oncede banvti cikarmistim uvy topiginde eskiler bilir.
Halbuki zararda ve surunen bir sirketti ama son gelen bilancolarsa yukari ivmelenme basladi.
Bu ivmeyi gorunce tipki desa ve btcime benzer ben yazdim banvt bu hisse soyle gidebilir boyle gidebilir bu yazimi arsivlemek ve ilerde bakmak icin yaziyorum buraya dedim.
Cok degil 1 2 ay sonra basladi banvt ucmaya.
Bilanco geldikce yukari gidiyor geldikce yukari sonra satis haberimi ne varmis benim haberim bile yok satistan.
O sira hisse benim dedigim yerden yuzde 100 yukarida.
Sen haber almissin satilacagini biliyordun vs demeye basladilar.
Benim zerre kadar haberim yok satistan falan hicbir hissenin haberine bakmam.kaale almam ben haberleri.
satis oldumu olmadimi tam bilmoyorum bilancolar habire artarak geldi bugune kadar hala da artarak gelmeye devam ediyor.
Bu hissenin cikisinin.haberle uzaktan yakindan alakasi yoktu.
Diyecegim o ki ben rakamlari baz almanin yaririni gordum bu zamana kadar. Haber ve beklentilerinde genellikpe zarara ugrattigini goruyorum
Batıcim'de arsalara yeniden değerleme yapıldı.
%75 iştiraki olan batısöke'de yatırım bitti.
Bilen.varsa soylesin ufak miktar denemek icin aldim ondan merak ettim
Bizim hissemiz de her yil duzenli temettu veren sanayii sirketi.% 3-5-7 gibi. Her yil karini artirir bu sene abartti. FK % 7.95 lerde pd/dd 2 satislarin % 80 i ihracat. Sermayenin 4 kati kar var vs vs. Gelin gorun ki fiyat yillardir surunur. Demek ki her temettu veren sanayii sirketini almamaliyiz..:)
Arkadaşlar nasıl bir filitreleme veya puanlama sistemi yapacağıma karar vermedim yaw.
video çekecemde once bır toplaryayım dedim.
Listenin basına dandık ama karı yuksek gelmıslerıde atıyor saglam ve karı yuksek gelmıslerıde atıyor.
eğer dandık dediğimiz hisseleri elemek için önceki 3 çeyreğin ortalamasınada puanlama yaparsam karyı yuksek ama saglam hısselerde geri plana itiyor.
ayrıyetten ucuz hisse kalmamıs oluyor cunku o hısselerı hıc bekletmeden satın almıs oluyorlar pd/dd lerı ortalama cıvarda oluyor herhangibir fırsat vermiyor yani.
2 ucu b*klu degnek gıbı.
şimdi onla ugrasıyorum ıste napsam acaba nasıl bır puanlama yapsam diye.
standart sapma ......
neyse durun video cekerek sorayım fıkır verın bana.