Yok ya ne küsmesi pusudayım ben gününü bekliyorum.Borsaya küsülür mü, en fazla para borsadan kazanılır her zaman.
Printable View
Yok ya ne küsmesi pusudayım ben gününü bekliyorum.Borsaya küsülür mü, en fazla para borsadan kazanılır her zaman.
Ha en fazla para da borsada batırılır o da ayrı tabi :))))))))
Kriz zamanı baz almak ne kadar doğru 2009 da 1 lira olan Tofaş
2007 de 5 liranın üstündeydi .
Hangisini almak doğru endeks bakarak 5 lira almak daha doğru değil mi
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu sorunun gelecegini tahmin etmistim.
Mart 2008 krizin dibi degil
Froto grafiginde goreceksiniz ki kriz fiyata daha sonra yansimis buyuk olcude.
Ayrica 2013-2017 arasindaki rezil donemde de endeksimiz 5 centten 2 cente kadar geldi.. o da bir kriz idi hem de kronik bir kriz.
Syg,
Froto en dusuk gordugu yer Ekim 2008 ayi aciilisi ve 2.06 TL
Bu da burada bulunsun.
Syg,
Isteyene istedigi tarihin verisini verebilirim.
Hesaplamayi kendi yapacak ama... :)
Syg,
Hesaplamak isteyen olursa endeksin dolar bazında tepesi 2007'den alıp hesaplarsa bir de en kötü senaryo diyebileceğimiz durumu görelim. :)
Sonra da gelecek 10 yıl için geçmiş 10 yıldan daha iyi bir gösterge bulabilir miyiz buna bakalım.
En son da önümüzdeki 10 yılın FROTO'su FROTO mudur konuşup konuyu tatlıya bağlayalım.
Kapanış, saygılar, sevgiler.. :)
Biz olaya uzun vade yatırımcı olarak farklı bir noktadan bakıyoruz...Türkiye'de 2010 sonrası temettü yatırımcılığı konsepti gelişti, öncesinde 100 borsacıdan 90 ı temettü nedir bilmezdi belki de, şimdi algı çok farklı...hisse net 20 senelik bir portal, uzun vade yatırım konseptine dayalı başlıklara bakın(açıldığından beri bu forumda aktif olarak yazı yazan ve hala aynı nick ile devam eden 3-5 üyeden birimdir herhalde)...2010 öncesi böyle bir başlık bile yok neredeyse...bırakın uzun vade yatırımı, temel analiz bile dikkate alınmazdı pek...2010 sonrası çok şey değişti türk hisse senedi piyasalarında.
bunda 2001 ve 2008 deki derin krizlerin türk hisse senedi yatırımcı profilini değiştirmesi, vadeli işlemler piyasalarının devreye girmesinin de etkisi var...yani artık risk alan, küçük birikimlerle çok para kazanmaya çalışan yatırımcı vadeli işlemler, varantlar vs diğer enstrümanlara kaydı...artık hisse senetlerindeki küçük yatırımcılar oransal olarak çok daha bilinçli eskiye göre.
Bunu ara ara yazıyorum...ama sanırım pek anlatamıyorum derdimi...eskiden endekste %10-20 satış olsa, primli temettü hissleri %30 düşerdi belki, şimdi öyle olmuyor...artık bu hisselerin volatilitesi çok daha düşük..çok daha sağlıklı hareket ediyorlar.
az cümle...bu nedenle temettü hisselerinin verimi, uzun vade yatırım vs analiz yapacaksanız 2010 öncesini unutun...eğer benchmark alacaksanız 2013 yılı, yani 5 yıl öncesi iyi bir başlangıç olabilir.
Dudu Abi şimdi garip gelecek ama Ford Oto için;
2007/12 aylık bilanço sonuçlarına göre faaliyet karı 562 milyon dolar, 2017/12 aylık bilançoda ise (bugünkü kurla) 434 milyon dolar.
Dönem karı 2007/12'de 484 milyon dolar iken, 2017/12'de 379 milyon dolar.
Satışlar 2007/12'de 6,192 milyar usd iken, 2017/12'de 6,448 milyar usd.
Benim kafam karıştı valla. Dolar bazında karda gerileme varken, fiyatta yıllık %14.25 düzenli artış nasıl olmuş anlayamadım.
Not:2008 yılının ilk günlerinde usd kuru 1.1678 TL
Hata yapma ihtimalime karşı başka biri daha aynı değerleri kendi kontrol ederse sevinirim.
Ürettiği her 4 araçtan 3 ünü satıyor derken ne demek istediğinizi anlamadım. Diğer araç ne oluyor , çöp mü ?
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Öncelikle bu başlığı açıldığı günden itibaren nerdeyse günlük olarak takip ettiğimi belirterek emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Benim kişisel yatırım danışmanım olsa ancak bu kadar faydalanırdım. Kârı koca yüksek sayılabilecek gelirde nerdeyse 10 yıllık maaşlı çalışan elde var 0 olması üzerine biriktirme tasarruf üzerine kafa yorarken 6 ay önce borsayla tanıştım. Fazla param olmadığı için ve boga piyasasinda islem yaptigim icin herkesin yaptigi hatalari yaparken nerdeyse hic zararım olmadı. Ihtiyacim olan parayla girdim, dirençte aldım destekte sattim, üç kuruş karı görünce çıkıp yüksekten geri aldım falan derken su anda belki de ciddi bir ekonomik krizin arefesinde toplam tasarruf edeceğim miktarın yuzde 15 20 si ile 2 3 aydır hisse toplamaya başladım. Diğer kısımlar ile de altin bes mevduat belki dolar bazlı prim iadeli hayat sigortası ilerde mevduatta para birikince oturacağım ev veya arsa gibi planlama yaparak portfoy cesitlendirmesi planlamasina gittim. Simdilik hisse portföyü full ekside ama çocuğuma 18 y hediyesi yapacağım için önemsiz buluyorum ve motivasyonumu kırmıyor. Borsaya gireli 6 ay olsa da büyük bi ekonomik kriz görmenin eksikliği dışında kendimi çok yetişmiş ve deneyimli hissediyorum. Acaba çok mu safım. 2 3 tane teknik analiz kitabının yanında enaz 10 tane borsa finans yatırım konularında kitap okudum. Simdilik elde tüpraş soda ereğli psdtc uluun petkm var hedefte aksa toaso asels froto karel yunsa sasa aygaz arçelik hektas gibi adaylar var. Hedef 5 yil temettu eklemeli birikim yapip 15yil sonra aylik duzenli temettu getirili portfoyu oglana teslim etmek.Telefondan yazdığım için boşluk veremedim yazım hataları olduysa affola. Sizlerden ricam prim iadeli dolar bazlı hayat sigortası hakkinda ,genel portföy hakkında ve özellikle froto toaso karşılaştırması hakkında yorum yapmanız. Herkese şimdiden teşekkürler
Sizin gibi yeni sayılabilecek arkadaşlar için faydalı oluyorsa başlık, ne mutlu bize...Üstelik şu ana kadar pek tasarruf yapamamış bir çalışan çift olarak, tam da hedef kitleye giriyorsunuz:)
Nacizane tek tavsiyem şu olur...Mühendislik lisansı adından işletme master ı ve ekonomi doktorası yaptım. Yani mektepli sayılırım...Aynı zamanda 98 den bu yana az-çok sürekli işlem yaptım...Ama biraz da ilgi alakam ve okuduğum okullar nedeniyle sürekli piyasayı aktif takip ettim. İki çok büyük globak kriz, 10 larca yerel ve uluslararası mini kriz gördüm.
Ben bile şu anda her gün yeni şeyler öğreniyorum...Piyasa dinamik, her zaman geçerli bir reçete yok. Piyasaları oluşturan para sahiplerinin davranışları, psikolojileri, kullandığı araçlar vs herşey değişiyor sürekli. Bu nedenle sürekli öğrenmek ve kendini güvende hissetmemek gerekiyor. Ben oldum dediğin an, bittiğin an olur.
Ilginiz için teşekkürler sayın Cautionary. Kendi mesleğimde ne zaman ben oldum desem ardından büyük bi hata hezimet gelmiştir. Ama insan da etrafında 20 yıldır borsada olup hala teknik analiz bilmeden trade etmeye çalışanları her panikte hisse satıp her coşkuda alanları ne idüğü belirsiz hisselere ev parası bağlayanları düşüş trenindeki hissede ortalama düşürme adında sürekli alımla zarar arttiranlari görünce kendini oldum gibi hissedemeden edemiyor. Zaman herşeyin ilacı bakalım ayı piyasasında aynı disiplinle motivasyonla aylık alıma devam edebilecek miyiz?
Bahsettiğiniz kesim zaten sürekli kaybeden ve kaybedecek kesim...bence referans almamak lazım.
Benim için başarı kriteri şu...yeterince uzun bir zamanda (en az 10 yıl), ortalamada en az enflasyon+%10 kadar getiri sağlıyorsanız, o zaman bu işi beceriyoruz diyebiliriz (temettü getirisi+değer artışı, ortalama bileşik yıllık getiri olarak).
Bir de mümkünse getiri medyan getiri de basit ortalamaya yakın olmalı...yani bir yıl %100 getiri sağlayıp diğer yıllarda %5-10 arası bir getiri varsa, ortalamada hedef tuttutrulabilir belki, ama yine de çok başarılı bir portföy yönetimi sayılmaz bu...benim nazarımda ortalama getiri beklentisinin iki katı üzeri ya da %50 altı getiriler de başarısızlıktır, demek ki riskler iyi yönetilememiştir.
Satmasa da parasını alıyor diye biliyorum
Örnek: ben 3 yıl boyunca 100X adet araç üreteceğim. Buna göre yatırım yapacağım sende bunun 60ını alacaksın almasanda parasını ödeyeceksin vb.
Bu uygulamayı lastikte yapıyorlar mı onu bilmiyorum brisanın forumuna yazdım cevap gelmedi:) , bridgestone globalın finansallarında bulamadım.
Mesela;
Bridgestone, brisaya her yıl2milyon lastiğini alıp ben satacağım diyor mu? YTD
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Değerli üstadlar,
Aygaz ve Tüpraşı aynı zaman dilimlerinde temettü amaçlı peyderpey toplamak handikap olur mu ?
Merhaba
Borsada işlem gören bir firmanın aracı kurumlar aracılığıyla yanıltıcı haber yaptırmaları mümkün ve yasal mı? Çok iyi bildiğim bazı firmalarla alakalı %1456441 prim potansiyeli var (abartarak söylüyorum :) ) gibisinden haberler çıkabiliyor.
Portföyüme almaya başladığım hisselerden brisa...ölü toprağını üzerinden atmaya başlıyor gibi...teknik olumlu, bugün borsa yatay olmasına rağmen ısrarla alınıyor...ilgi duyan arkadaşlar yakın takibe geçebilir...borsa önümüzdeki haftalarda düşse de, brisa nın düşüş hakkını çoktan kullandığını ve endeksten pozitif ayrışacağını düşünüyorum.
Sizce?
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
200 EMA (yeşil renk) altında işlem görmesi güzel.
syg.
7,19 TL +2.28%
https://resmim.net/f/0EMchW.jpg
tüpraş fiyatına göre %9, aygaz fiyatına göre %8 temettü veriyor. tüpraş 5 yılda muazzam yatırım yaptı. aygaz 5 yılda bay geçti, gelecek 5 yıl belki de onundur. ikisini de her ay alıp geçiyorum. uzun vadede ikisi iyi bir sepet olur. enerji alanı için tabi.
tüpraşın ağırlığı şimdilik çok fazla, aygazın ağırlığı az. onu da eklemeliyim.
Brisa basliginda yazdigim yazi:
Bugun genel kuruluna katildim.
Guzel bir atmosferde gecti.
Yatirimcilar merak ettikleri konulari sordular.
Yonetim de sorulari cevapladi.
Edindigim intiba en zor donem geride kaldi ancak tatmin edici ve surekli olabilecek temettuler icin en az 2 yil sure vermemiz gerekitigidir.
Ozet olarak su anda bulundugumuz rezil nokta gecmiste gereksiz yere cok yuksek temettu odenmesindendir..
Bunu kendileri de kabul ediyorlar..
Ama artik yapacak bir sey yok..
2 sene arka arkaya temettu odeyemeyen, daha da kotusu belki 2 yil daha temettu odeyemeyecek bir duruma dusmus, karizmayi cizdirmis bir sirket var karsimizda.
Tamam teker donmeye basladi..
Genel mudurun deyimi ile "yokus bitti artik yavas yavas inise geciyoruz" ama yol da uzun.
Tavsiyem o ki herkes hesabini iyi yapsin.
Fabrika aclidi diye hemen para basmaya baslamayacak.
Daha bu devasa borc odenecek.
Isletme sermayesi konacak.
Bu sureyi goze alamayan yol yakinken donse iyi olur dusuncesindeyim.
Ben bile bugun acaba henuz zararda degilken, yatirdigim paranin zaman maliyeti artmadan donsem mi diye dusundum.
Ancak benim portfoyde agirligi su an cok dusuk, gireli de 3 ay oldu, yani sabrim daha taze..
Tamam mi devam mi sorusunu ben de kendime soruyorum.
Ya onumuzdeki 2 yili yavas yavas hisse toplamak icin kullanacagim ya da yol yakinken ve henuz karda iken satip gidecegim.
Syg,
Brisa bu yatirimin yapilacagini biliyordu...
Boyle bir yatirimin planlanmasi yillar onceden baslar..
Arsa yeri bakilir v.s
Bu surecte biraz temettuyu kissa da tum yatirimi kredi ile yapacagina biraz da ozkaynak kullansaydi simdi bu rezil durumda olmazdi.
Bunu yonetim de kabul ediyor ama ana hissedarlardan yuksek temettu odenmesi dogrultusunda bir baski olmus yonetime anladigim kadari ile..
Acik acik demiyorlar ama benim anladigim bu.
Syg,