Dün çok kişinin canını yaktı.çokkk
Printable View
Dün çok kişinin canını yaktı.çokkk
Son 3-4 gündür Pınar Süt ile PETUN arasındaki korelasyon bozulmaya başladı.
Durum PETUN lehine pozitif ayrıştı. 2 hafta kadar önce süt etten 1 lira pahalı idi ama şimdi et sütten 3,3 lira daha pahalı.
Devamlı soru geliyor bana et mi süt mü diye . Ben de herkese süt çok daha büyük firma ve potansiyeli fazla ama şimdilik etin durumu daha iyi diyordum. Bu fark ortaya çıkıyor şu an.
İkisi de ucuz bence. Sütün sorunu yüksek finansal borcu. Şu an kredi fazileri de yüksek ve süt yüksek faiz ödemeye devam ediyor. O borcu bitirince süt de çok iyi net karlar açıklayacak ama sanki en az 8-10 aya daha ihtiyaç var. 2022'de et satıp süt almak daha mantıklı durum böyle giderse.
Ama şimdilik PETUN'un bilanço kalitesi , net kar büyümesi , temettü verimi , finansal borcunun olmaması vesaire çok daha cazip kılıyor eti.
Bu hafta 27 liranın üstüne çıkabilir endeks yatay kalırsa. Ama durabilir mi orada emin değilim. 26 üstünde kalması yeter bu hafta.
Halk bank davası bizi etkiler mi sence Emirhan
-Hiçbir şey bilmiyorum yatırım tavsiyesi değildir.
Halk Bank davası hisse olarak bizi etkilemez tabii ki ama o davadan HALKBANK lehine karar çıkarsa Halkbank öncülüğünde tüm bankalara alım gelir bu da endeksi yukarı çeker , o zaman endeks yükseldiği için biz de dolaylı olarak pozitif etkileniriz.
Ama Halkbank davasına kadar bizi direk etkileyecek bir sürü beklenti var. Pazartesi bilim kurulu toplantısı var , olası bir tam kapanma kararı bizi olumlu etkiler. Ramazan başlıyor o zaten tüm gıdaları olumlu etkiler bizi de olumlu etkiler. Ay sonu yavaş yavaş yaklaşıyor , temettü vakti yaklaşıyor bu direk olumlu etkiler , Mayıs başı bilanço gelecek , iyi bilanço beklentisi olumlu etkiler vesaire.
Yani bundan sonraki 20 gün dolu beklenti var , onlar daha çok etkiler bizi Hakbank davasına göre.
Matriks mobile twitter kısmından haber tararken denk geldim.Bilgilerin tamamı doğrumu bilmiyorum.Listede pnsüt koymamış.
Paylaşmak istedim.Tavsiye içermez.
Sektör ortalamasına gelmesine müsade ederlermi bilmiyorum ama sabır edenler karşılığını alırlar inşallah uzun vadede.
Tabi ortalama hesaplanırken içerisinde aşırı değerlenmiş köpüğü :) olabilecek şirketlerin olup olmadığınıda analiz etmek gerekir.Benimki sadece iyi niyetli bir temenni.Tavsiye verecek düzeyde değilim.Yazdıklarım Tavsiye içermez.
Emirhan Bey, bedelsiz potansiyeli daha fazla olmasına rağmen,mevcut kayıtlı sermaye tavanına göre yaklaşık %100 bedelsizmi verebilir şu anki duruma göre?
evet mevcut kayıtlı sermaye tavanı 100 milyon. Bu yüzden en fazla %120 civarı bedelsiz yapabilir ama sermaye tavanını arttırma işi o kadar zor bir olay değil. SPK'ya başvurursunuz 1 haftada onay alırsınız.
Bir de sanırım 1 defaya mahsus tavanı delip daha fazla arttırma hakkı var diye biliyorum ama emin değilim bundan. Bir de bunun için genel kurul onayı da şart olabilir.
Ben bedelsiz yapacaksa önce tavanı arttırıp sonra daha yüksek oranda bedelsiz yapacağını düşünüyorum ama zamanlama konusunda birşey diyemem. Yaşar Holding bu konularda çok ketun. 15-16 senedir sermaye arttırılmamış ama yakında zamanda arttırır mı bilemem.
Beklenti olarak bedelsiz sermaye artışına çok bel bağlamamak lazım. Onun dışında zaten yeterince beklentimiz var yakın zamanda gerçekleşecek olan. Mühüm olan ucuz hissede olmak , rasyosu düşük hissede olmak. Bakın arena %212 bedelsiz açıkladığı gün eksi kapattı ve sonrasında da düştü.
Yani rasyolar düşük olmazsa bu da işe yaramayabilir. Bedelsizin oranı çok yüksekse ancak o zaman kağıda 3-5 tavan yaptırabiliyor. Sanırım arenada yatırımcı bedelsiz oranını beğenmedi. Petunda da bedelsizi %120 yapsa en fazla gideceği yer 30-35 lira arası olur.
Mühim olan bilanço kaliteniz bozulmasın. Düzenli büyüme olsun.
Şu anda tam kapanmadan bahsediyor herkes. Ramazanla beraber tam kapanma olursa bu hafta gıda hisseleri coşar. Bence sakin kalıp hisseye sahip çıkma dönemi bu dönem. Trade etmek de çok tehlikeli olabilir. Bence güzel ve ucuz hissede pozisyon aldık. Sabır etmek lazım biraz.
Özelden bir arkadaş bir defaya mahsus sermaye tavavnından daha fazla sermaye artışı yapılabileceği bilgisinin doğru olduğunu ve bunun yasal dayanağını göndermiş. Ben de aşağıda paylaşıyorum. Kendisine teşekkür ederiz.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20080123-9.htm
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim Emirhan Bey Üstadım.
https://i.hizliresim.com/8jh1FI.png
Kaynak:https://mobile.twitter.com/notlar34_m
Bu arada Sorpressa hocam geçenlerde bir sektör karşılaştırması yapmıştınız gıda şirketleri arasında. Çeşitli rasyoları ve bilanço kalemlerini karşılaştırıyordu.
Burada PETUN'un finnasal borcunda artış var gibi görünüyordu. Şimdi buradan kaç defadır PETUN'un finansal borcu yani banka kredi borcu sıfıra yakın deyip duruyoruz , biri de çıkıp diyebilir ki , banka kredisi yok diyorsunuz ama uzun vadeli 70 milyon kredi görünüyor bilançoda , bu da borçluluğu arttırmış neden kredi borcu yok diyorsunuz da milleti yanlış yönlendiriyorsunuz diyebilir birisi.
Haksız da sayılmaz çünkü bilançoya bakınca hakikaten orada 70 milyon uzun vadeli banka kredisi görünüyor. Sanırım son 8-10 ay içinde alınmış bu kredi. Evet resmiyette bu borç var bilançoda görünüyor , bu yüzden de bu tür sektör karşılaştırması yapılırken maalesef haksız yere borçlu görünüyoruz.
Çünkü bu borç gerçekte PETUN'un borcu değil Yaşar Holdingin borcu. PETUN bu borcu kendisi bankadan alıp aynen holdinge aynı şartlarla borç vermiş. Yani bunun ana para ve faiz ödemeleri holdinge ait bizi etkilemeyecek. Ama kağıt üzerinde borç bizim görünüyor.
Ama ben PETUN'un banka kredi borcu sıfıra yakın derken bu detayı bildiğim için bunu diyorum. Biri de çıkıp kredi borcu sıfır değil 70 milyon derse diye bu notu düşmek istedim. O borç resmiyette bizim ama fiiliyatta holdingin.
Emirhan Bey bunu söylediğiniz çok iyi oldu,daha öncede söylemiştiniz Petunun bilançosunda gözüken 70 milyon kredinin holdingin borcu olduğunu ve faizini holding tarafından ödendiğini.
Alıntı yaptığım kişide bunu bilmiyordur büyük ihtimalle.Hatta çoğu kişide bilmiyordur büyük ihtimalle.Ama çok büyük haksızlık bu borcun bizimmiş gibi gösterilmesi.Büyük puntolarla yazılması gerekir faaliyet raporlarında bilançoda gözüken borcun detayları.Belkide yazıyorda ben fark edemedim.
Belkide yatırımcılar tarafından değerlememiz yapılırken bu detay yüzünden arka planda kaldık şimdiye kadar.İnşallah herkes farkederde gerçek değerimize ulaşırız.
Öğrenmenin yaşı yoktur derler 🤭
https://i.hizliresim.com/RZTF1z.jpg
Çünkü PETUN'un kredibilitesi yüksek muhtemelen daha uygun maliyetle kredi bulduğu için PETUN'u kullandı holding.
Holdingin kendi borcu çok olduğu için muhtemelen bankalar kredi vermeye yanaşmıyor yada daha yüksek faiz ile kredi veriyor. Holding de kredi sicili daha temiz olan PETUN'u kullanmış olabilir kaynak bulmak için.
Borsaya kote olmuş şirketlerde böyle yapılması ne kadar etik bilemedim. Açıkçası halka açık şirketlerin böyle kullanılmasını engellemeliler.Mesela Holdingin borçu için bir ara kefil gösterilmiş neyse şimdi o kefillik kalktı ama sen kefil gösterirken hissesi olan adama sordun mu? Sonuçta 1 tane hissesi olan biri de ortak sonuçta. Ben mi yanlış düşünüyorum arkadaşlar.
Maalesef oy hakkımız buna yeterli değil.
https://i.hizliresim.com/igruGC.jpg
Bende size katılıyorum,halka açık şirketlerde oy hakkı az olan yatırımcılara yönelik daha koruyucu düzenlemeler yapılabilir.
Kesinlikle etik değil. 250 milyon dolara kefil yaptılar 5 şirketi. Bunların 3 tanesi halka açıktı ve o kefalet yüzünden KY zarar gördü 2-3 sene boyunca.
Ama maalesef borsada da büyük balık küçük balığı yer kuralı geçerli. Büyük ortak buna karar verince kü.ük ortağın sesi çıkamıyor maalesef.
Ama KY'nin hakkını koruması gereken regülatör konumundaki SPK ne iş yapar anlamış değilim. Kefalet işi tam rezillikti.
Bu 70 milyon işinde en azından külfeti de holding ödeyecek ama bilançoya bakan o borcu PETUN üstünde görüyor ve PETUN'u borçlu sanıyor. Tabii ki aktif kısmında da alacaklı o nispette ama yatırımcı genelde banka kredisine karşı mesafelidir. Faizini de PETUN ödeyecek sanır ve faizler yükseldiği için risk var sanır.
Ama maalesef burada herkes istediği gibi at koşturuyor borsada . SPK da sadece izliyor tahtada spekülasyon varsa onu tespit ederse 3-5 kişiye ceza veriyor tüm görevi bu.
Biri de çıkıp patrona güvenmiyorsanız yatırım yapmayın o zaman dese haklı ama. Sonuçta bunları göre göre yatırım yapıyoruz düzelecek İnşaallah.
Bunları beğenmeyen de 3 senedir sattığı için hisseler bir ara çöp seviyesine inmişti.
aynen hocam eskiden Pınar süt ve etin borsadaki hisselerinde hatırı sayılır yabancı , yatırm fonu ve emeklilik fonu payı vardı.
Bu kefalet olayından sonra hepsi satıp çıkmış. Bu 70 milyon olayı da benzer olay. O yüzden kurumsal yatırımcı patrona güvenmediği için girmek istemiyor.
Ama özellikle PETUN bilançosu hala daha çok kaliteli ve net kar büyümesi böyle devam ederse onlar da gelecek eminim.
Bu durumu şikayet edebilecek merci yok mu? Yatırımcı ilişkilerine e mail atıyorum bazen onunda bi faydası olur mu Genel Kurulda gelen e mailler istekler gündeme geliyor mudur acaba.
Kimi kime şikayet edeceksin hocam herşey yasal ama etik değil.
Sonuçta şirketler genel kurul kararlarına göre yönetiliyor. Genel kurulda %50+1 oy ile istediğini yapabiliyorsun. PETUN'un da %65'i direk yada dolaylı olarak Yaşar Holdingin.
Beğenmiyorsan alma derler en fazla. Onun dışında herşey yasal.
Emirhan Bey inşallah dediğiniz gibi Nisan ayı güzel geçer.
Son 10 yıllık gıda ve içecek endeksinin Nisan ayı hareketlerini inceledim.Son 10 yılda sadece 2018 yılında azalma olmuş diğer yıllarda hep artmış Nisan ayında.
Kaynak:https://m.tr.investing.com/indices/i...istorical-data
Ayrıca temettüyü de bu ay alacağız takvime göre.Ramazan ayı olmasıda inşallah ivmeye olumlu bir katkı eder.Tam kapanma olurmu olmazmı bilmiyorum.
Twitter hesabım olmamasına rağmen yazanları okuyabiliyorum.
Gördüğüm kadarıyla çok takipçisi olanlar gerek gıda sektörü gerekse gıdada şirket bazında araştırma inceleme yapıyorlar son günlerde.Hayırlısı olsun.
Şu ana kadar yani Nisan ayında Nisan 11 e kadar iyi ilerledik.Maşallah diyeyim.
Aracı kurumlarda araştırma raporlarına tavsiye listesine alırlarmı bilmiyorum.Ama lütfen alacaklarsada orta vadeden itibaren alsınlar 🙂
http://yatirim.pinaret.com.tr/yatiri...pkU25OYjh4dz09
Geçen sene 4 Mart 2020 ve 11.08.2020 tarihinde analist toplantısı gözüküyor yatırımcı takviminde.Bu sene henüz birşey gözükmüyor yatırımcı takviminde.Online yapsalar herkeside davet etseler ne güzel olurdu.
Yeter artık iyiki bir hisse almışsın sabahtan başımızı ağrıttın be adam demesinler 😅
Sağlıcakla kalın.
Tam kapanma olacak beklentisi oluşturup gıdaları yukarı sürüyor lar fakat tam kapanma olmayacak.bunsebeple yarında belki yukarı surebilirler .Çarşamba devre keser tahminim tüm gıdalar.bu akşam bilim kurulu tavsiye kararıni duyurursa yarın devre keser gıdalar...